Rozšíření wifi skrze dům do pergoly Vyřešeno

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_senior, Mods_junior, HW spec team

Uživatelský avatar
tuningrob
Level 2
Level 2
Příspěvky: 221
Registrován: listopad 12
Bydliště: Příbor-> Prchalov
Pohlaví: Muž

Rozšíření wifi skrze dům do pergoly

Příspěvekod tuningrob » 11 pro 2017 09:25

Ahoj,


potřebuji zajištění internetu do pergolky na zahradě.

Hlavní důvod je přístup k netu na LG SmartTV, pokrytí wifi pro ostatní zařízení jen bonus. Problém je komplikace natáhnutí utp odkudkoliv a kamkoli.

pohled shora
půdorys.jpg

zepředu
zepředu.jpg

zezadu
zezadu.jpg


V pergole je 230V, zatím jsem nezjišťoval, jak je to s fází co se týče PowerLine. Rozpočet 1000kč, pokud kvalitě pomůže, možná o stovku navíc. Nějaké návrhy mám, ale nechám si poradit od znalých.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


PC - MB ASRock G41M-VS3, CPU IC2 Q9400, RAM DDR3 2x2GB (Patriot/Kingston), GPU ATi 512MB HD 4870,
HDD SGT SV35 1TB, P/S Blue Storm 500W, LCD AOC i2470SWQ', Sys W7 64bit, CS Zalman Z1

Reklama
Roman84
nováček
Příspěvky: 28
Registrován: květen 16
Pohlaví: Muž

Re: Rozšíření wifi skrze dům do pergoly

Příspěvekod Roman84 » 11 pro 2017 09:43

Ahoj, ty moduly powerline jsou asi dobrá volba, nebo je zajímavá i varinta s wifi, například strong wifi 500 kit
Dá se to sehnat za 1400,-

petr22
Guru Level 14
Guru Level 14
Příspěvky: 29518
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Rozšíření wifi skrze dům do pergoly

Příspěvekod petr22 » 11 pro 2017 09:46

Problem je v tom, ze druha wifi bude muset byt umistena na konci baraku nejbliz k pergole a s tim druhym wifi routerem propojena samozrejmne kabelem.

Powerline je jedina moznost nevyzadujici natazeni sitoveho kabelu.

Uživatelský avatar
tuningrob
Level 2
Level 2
Příspěvky: 221
Registrován: listopad 12
Bydliště: Příbor-> Prchalov
Pohlaví: Muž

Re: Rozšíření wifi skrze dům do pergoly

Příspěvekod tuningrob » 11 pro 2017 11:12

Pokud kabel potáhnu v domě směrem k pergole, tak to tam můžu dát rovnou router.


A co dát powerline do zásuvky v pokoji s routerem, druhý dát do zásuvky nad garáž nebo do garáže a z toho rovnou vysílat wifi. Z garáže/horního pokoje to je cca 10m do pergoly.
https://www.czc.cz/strong-powerline-wf- ... 0wodEqgPAw
PC - MB ASRock G41M-VS3, CPU IC2 Q9400, RAM DDR3 2x2GB (Patriot/Kingston), GPU ATi 512MB HD 4870,
HDD SGT SV35 1TB, P/S Blue Storm 500W, LCD AOC i2470SWQ', Sys W7 64bit, CS Zalman Z1

petr22
Guru Level 14
Guru Level 14
Příspěvky: 29518
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Rozšíření wifi skrze dům do pergoly

Příspěvekod petr22 » 11 pro 2017 11:30

Rozpocet 1000 Kc - budto druhy router, nebo PoweLine.

Takto by to slo samozrejmne take kdyz koupis PowerlIne i druhy router.

Uživatelský avatar
tuningrob
Level 2
Level 2
Příspěvky: 221
Registrován: listopad 12
Bydliště: Příbor-> Prchalov
Pohlaví: Muž

Re: Rozšíření wifi skrze dům do pergoly

Příspěvekod tuningrob » 11 pro 2017 11:47

Myslel jsem, že druhý router nebude potřeba. TV by se připojila na powerline v domě, ne ?
Rozpočet může být vyšší, 1300-1600 ?
Předpokládám, že repeater nemá smysl, když ho nikdo nenavrhl. Zdi tvoří velkou překážku zřejmě, ale vzdálenost jen pár metrů...
PC - MB ASRock G41M-VS3, CPU IC2 Q9400, RAM DDR3 2x2GB (Patriot/Kingston), GPU ATi 512MB HD 4870,
HDD SGT SV35 1TB, P/S Blue Storm 500W, LCD AOC i2470SWQ', Sys W7 64bit, CS Zalman Z1

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 13648
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Rozšíření wifi skrze dům do pergoly

Příspěvekod ITCrowd » 11 pro 2017 12:30

Každý repeater sníží rychlost wifi na polovinu. Proto není doporučován.
Můžeš použít powerline i s wifi např.: https://www.czc.cz/strong-powerline-wf- ... UQodBKINRw a máš to vše v jednom. TV připojíš kabelem.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem

Uživatelský avatar
tuningrob
Level 2
Level 2
Příspěvky: 221
Registrován: listopad 12
Bydliště: Příbor-> Prchalov
Pohlaví: Muž

Re: Rozšíření wifi skrze dům do pergoly

Příspěvekod tuningrob » 11 pro 2017 16:46

Koupeno na zkoušku, ve středu bych to měl mít.

Nemůžu se zorientovat v zapojení, oba PL maji lan konektory ? Šlo by to takto ?
powerline schéma.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
PC - MB ASRock G41M-VS3, CPU IC2 Q9400, RAM DDR3 2x2GB (Patriot/Kingston), GPU ATi 512MB HD 4870,
HDD SGT SV35 1TB, P/S Blue Storm 500W, LCD AOC i2470SWQ', Sys W7 64bit, CS Zalman Z1

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 13648
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Rozšíření wifi skrze dům do pergoly

Příspěvekod ITCrowd » 11 pro 2017 17:06

Přesně tak je to správně.
PL nemusí být nejblíže pergole - důležitější je, aby byly na stejné fázi. Kdysi jsem je testoval: viewtopic.php?f=117&t=165570 V lecče,s ti to může napovědět.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem

Uživatelský avatar
tuningrob
Level 2
Level 2
Příspěvky: 221
Registrován: listopad 12
Bydliště: Příbor-> Prchalov
Pohlaví: Muž

Re: Rozšíření wifi skrze dům do pergoly

Příspěvekod tuningrob » 12 pro 2017 12:27

Furt to ještě nemám, ale nedá mi to a musím se zeptat. Na elektrikáře psát nechci.

Co se týče stejné fáze, jsou nějaké pravidla, jak to bývá v RD ? Četl jsem, že je například prý 1 patro, 1 fáze. Nebo jsou alespoň pokoje blízko sebe (např. na stejné straně domu) na stejné fázi ?

Jasné, až to budu mít, budu kombinovat pokoje, abych to bylo optimální.
PC - MB ASRock G41M-VS3, CPU IC2 Q9400, RAM DDR3 2x2GB (Patriot/Kingston), GPU ATi 512MB HD 4870,
HDD SGT SV35 1TB, P/S Blue Storm 500W, LCD AOC i2470SWQ', Sys W7 64bit, CS Zalman Z1

Roman84
nováček
Příspěvky: 28
Registrován: květen 16
Pohlaví: Muž

Re: Rozšíření wifi skrze dům do pergoly

Příspěvekod Roman84 » 12 pro 2017 13:23

Ahoj, pravidla asi nejsou. Někdo to dělá tak, že dá každou místnost na jiný jistič(což většinou znamená i na jinou fázi). Někdo dává 10 zásuvek na jeden jistič, což může vyjít klidně na 2, nebo tři místnosti... Řekni elektrikářovi, ať ti to proměří.
Nebo pokusbys měl multimetr, můžeš udělat pokus. Natáhni prodlužovák ze zásuvky kam máš v plánu dát PL, druhý konec zatáhni k zásuvce do pergoly. Multimetr nastav na měření střídavého napětí, a to maximální hodnoty co umí (třeba 600, nebo 750V). Když koukáš do zásuvky, nebo do koncovky na prodlužce, tak vlevo je fáze. Můltimetrem změř napětí mezi fázemi. Pokud žádné napětí nenaměříš, je to stejná fáze, pokd tam bude cca 400V, jsou to různé fáze. !!!Pozor na úraz elektrickým proudem!!! nedotýkat se živých částí

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 13648
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Rozšíření wifi skrze dům do pergoly

Příspěvekod ITCrowd » 12 pro 2017 14:17

Další odborník :-)
Tak především - pravidla jsou a říká se jim normy. Sice jsou nezávazné, nicméně žádný revizák nepodepíše nic, co by bylo v rozporu s normou.
Jištění zásuvek je něco úplně jiného. Powerlinám jističe vůbec nevadí. Problém nastává s přechodem na jinou fázi.
Rozhození fází po domě není nijak řešeno, pravidlem je pouze to, že zátěž by měla být rozdělena rovnoměrně mezi všechny fáze.
A norma neříká! že vlevo má být fáze! Klidně může být vpravo a ničemu to nevadí.
Uvedený způsob zjištění stejné fáze je v pořádku - doporučím jen použít ještě fázovku, aby bylo jasno, že měříš skutečně fázi.
Nicméně zjišťování je zbytečné. Powerliny jsou již objednány, postačí je prostě strčit do zásuvky. Kvalitu spojení indikují LEDkou. Pokud je zelená, je vše v pořádku, pokud červená, pak budou s největší pravděpodobností na jiné fázi - viz obrázky v recenzi.
No a přinejhorším lze použít tohle: https://www.kemo-electronic.de/en/House ... oducts.php
Naposledy upravil(a) ITCrowd dne 12 pro 2017 14:41, celkem upraveno 1 x.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Wifi router pro rodinný dům
    od Mojma45 » 22 dub 2017 19:03 » v Sítě - hardware
    1
    463
    od pharic
    22 dub 2017 21:39
  • Rozšíření wifi signálu
    od vojak3 » 16 črc 2017 11:05 » v Sítě - hardware
    13
    715
    od vojak3
    18 črc 2017 19:30
  • Jak aktualizovat BIOS skrze exe bez Windowsů?
    od second32 » 15 čer 2017 21:18 » v Windows 10, 8, 7, Vista, XP…
    6
    378
    od second32
    16 čer 2017 07:05
  • Rozsireni RAM
    od smates » 27 lis 2017 20:15 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    1
    120
    od Argon
    27 lis 2017 20:52
  • Mizí rozšíření nainstalovaná v chromu
    od tony13 » 09 zář 2017 21:13 » v Internet a internetové prohlížeče
    0
    275
    od tony13
    09 zář 2017 21:13

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 2 hosti