Secure erase před instalací W10:

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Uživatelský avatar
Elusive
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2108
Registrován: srpen 06
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Secure erase před instalací W10:

Příspěvekod Elusive » 07 čer 2017 21:43

Zdravíčko,

stojím před problémem - mám nainstalovat W10 na SSD, na kterém jsou W7 (čistá instalace). Chtěl jsem před instalací W10 provést "secure erase" pomocí utility v Parted Magic. Bohužel, SSD se hlásí jako "frozen" a po uvedení do režimu spánku se PC neprobudí. Je nějaká jiná možnost, jak toto provést? Nechce se mi lézt do skříně a odpojovat SATA kabely.
Nebo se na to mám úplně vykašlat a normálně provést čistou instalaci W10? Byl by pak nějaký negativní dopad na výkon SSD (bez "secure erase")?

Díky.



Reklama
RIKI22
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1341
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Secure erase před instalací W10:

Příspěvekod RIKI22 » 07 čer 2017 21:52

Sprav si formát disku počas inštalácie.

Uživatelský avatar
Elusive
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2108
Registrován: srpen 06
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Secure erase před instalací W10:

Příspěvekod Elusive » 07 čer 2017 21:55

To určitě udělám, ale jde mi o secure erase SSD před instalací nového systému.

RIKI22
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1341
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Secure erase před instalací W10:

Příspěvekod RIKI22 » 07 čer 2017 22:08

Väčšinou spravím pred inštaláciou klasický formát , cez program na správu diskov a počas inštalácie už neformátujem disk.Ak disk nemá žiadný problém , tak by som to nechal tak a iba klasický formát disku.

zeus
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 8031
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Secure erase před instalací W10:

Příspěvekod zeus » 07 čer 2017 22:14

Hm, Step 1: NOT Frozen
Nema prislusnou utilitu vyrobce SSD?
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Uživatelský avatar
Elusive
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2108
Registrován: srpen 06
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Secure erase před instalací W10:

Příspěvekod Elusive » 07 čer 2017 22:37

Bohužel ne. Intel 520. V návodu má odpojení kabelu SATA a pak je to jasné. Jde o to, že se mi nechce lézt do skříně (složité zabudování do stolu).
A tak se ptám, je "secure erase" opravdu nutný a bez něho bude mít SSD snížený výkon?

Fox_25
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 120
Registrován: duben 17
Pohlaví: Muž

Re: Secure erase před instalací W10:

Příspěvekod Fox_25 » 07 čer 2017 22:55

A nepleteš si zarovnání oddílu s bezpečným vymazáním disku? Pokud ano, tak zarovnání se provede při instalaci os, stačí pří ní disk formátovat.

http://pctuning.tyden.cz/software/laden ... ne?start=2

Uživatelský avatar
Elusive
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2108
Registrován: srpen 06
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Secure erase před instalací W10:

Příspěvekod Elusive » 07 čer 2017 23:09

Myslím, že nepletu, jestli ano, opravte mě. Zarovnání oddílu (mluvím o Intel SSD 520 - SSD trim) probíhá automaticky při běhu systému. Bezpečné vymazání je uvedení SSD do "výchozího/nulového" stavu.

Jde mi prostě o to, jestli tady řeším blbost "bezpečného vymazání" vs. výkon SSD. Co jsem našel na interwebech, všichni před čistou instalací na použité SSD radí "secure erase".

Fox_25
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 120
Registrován: duben 17
Pohlaví: Muž

Re: Secure erase před instalací W10:

Příspěvekod Fox_25 » 08 čer 2017 00:12

Zarovnání se dělá automaticky když formátuješ disk při instalaci systému, trim je něco jiného.

Secure erase může zvýšit výkon disku, ale vzhledem k tomu jakých rychlostí dosahuje mé SSD které 4 roky jede nonstop(zapsáno 36TB), bych řekl že je to zbytečné, ale osobně to vyzkoušeno nemám.

A Intel SSD toolbox jsi zkoušel? Tomu vytáhnutí sata kabelu se ale nejspíš nevyhneš. Pokud se ti povede secure erase, bude fajn pokud změříš rychlost teď a potom.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Komplikace s instalací W10
    od tobiasekll » 09 úno 2017 22:27 » v Windows 10, 8, 7, Vista, XP…
    5
    344
    od tobiasekll
    11 úno 2017 11:22
  • Problém při instalaci W10 - chyba 0xc000014c
    od Andrea R. » 28 črc 2016 19:28 » v Windows 10, 8, 7, Vista, XP…
    3
    269
    od Andrea R.
    04 srp 2016 19:44
  • Po instalaci W10 na netbook nejde připojit Wifi síť*
    od zygma » 14 srp 2016 23:16 » v Problémy s hardwarem
    5
    355
    od mydlin
    19 srp 2016 01:21
  • Secure Boot
    od klikatch » 29 říj 2016 10:39 » v Vše ostatní (bezp)
    4
    262
    od petr22
    30 říj 2016 08:16
  • polooficiální w10
    od wapreN » 22 srp 2016 23:15 » v Windows 10, 8, 7, Vista, XP…
    7
    314
    od wapreN
    24 srp 2016 02:58

Zpět na “Windows 10, 8, 7, Vista, XP…”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot], Google Adsense [Bot] a 1 host