<strong></strong> nebo <b></b>? Vyřešeno

Místo pro dotazy a rady ohledně programovacích jazyků (C++, C#, PHP, ASP, Javascript, VBS..) a tvorby webových stránek

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
vlazy
Level 3
Level 3
Příspěvky: 425
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

<strong></strong> nebo <b></b>?

Příspěvekod vlazy » 06 kvě 2017 15:40

Co a kdy používat v kódu stránky na tučný text tak aby to bylo správně? Když použiji <strong></strong> nebo <b></b> tak v obou případech to text udělá stejně tučný. Je jedno co se z toho použije a nebo je lepší v některých případech používat <strong></strong> a v jiných <b></b>? Já v tom nevidím žáden rozdíl a používám pouze <b></b> a vše funguje tak jak má.



Reklama
Uživatelský avatar
LuCaCZ
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 829
Registrován: březen 11
Pohlaví: Muž

Re: <strong></strong> nebo <b></b>?

Příspěvekod LuCaCZ » 06 kvě 2017 15:58

B jen tučně zvýrazní text, STRONGem se navíc dává na text větší důraz/důležitost a vyhledávače by měly tomu textu dávat větší prioritu.

Podobně je to u I a EM - kurzíva.

STRONG a EM jsou značky sémantické.

Uživatelský avatar
vlazy
Level 3
Level 3
Příspěvky: 425
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: <strong></strong> nebo <b></b>?

Příspěvekod vlazy » 06 kvě 2017 23:10

Takže <strong></strong> má vliv pouze na vyhledávače, ale jinak to na stránce má stejný efekt (tučný text) jako <b></b> bez vlivu na vyhledávače? Co tedy z toho používat tak aby to bylo správné? Je to jedno?

Luking
Level 2
Level 2
Příspěvky: 207
Registrován: duben 17
Pohlaví: Muž

Re: <strong></strong> nebo <b></b>?

Příspěvekod Luking » 06 kvě 2017 23:19

Co se týče strongu na Optimalizaci už žádný efekt nemá, už mají vyhledávače vůči tomuto intoleranci

Dodatečně přidáno po 28 vteřinách:
<b></b>
Photoshop, AutoCAD, Excel - Kontingenční tabulky, WebDesign
Jestli potřebuješ poradit, neváhej napsat, když bude v mých silách ti pomoct? Rád pomůžu :evil:

Uživatelský avatar
vlazy
Level 3
Level 3
Příspěvky: 425
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: <strong></strong> nebo <b></b>?

Příspěvekod vlazy » 07 kvě 2017 00:08

Takže používat <b></b> a na <strong></strong> se vykašlat když kromě tučného textu nemá žáden jiný význam?

Uživatelský avatar
Myloš
Moderátor
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 6973
Registrován: duben 06
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž

Re: <strong></strong> nebo <b></b>?

Příspěvekod Myloš » 07 kvě 2017 00:54

Prohlížečům je to fuk. Nevím jak vyhledávačům.
<b>Tento text je tlustý.</b>
<strong>Tento text je velmi důležitý.</strong>
Všechny současné prohlížeče zobrazí <b>Bold</b> i <strong>důležitý text</strong> stejně – tučným písmem.
Asi je to jen na tobě, čemu dáš přednost. Já sám preferuji sémantiku:
Pan Vonásek je sice velmi <b>tučný</b>, nicméně ve svém okolí jej nikdo nepovažuje za <strong>důležitého</strong>.
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8
Master Level 8
Příspěvky: 5966
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž

Re: <strong></strong> nebo <b></b>?

Příspěvekod faraon » 07 kvě 2017 07:57

Tagy B, I, U a dokonce i EM a STRONG jsou obsolete, do budoucna se s nimi nepočítá stejně jako s bílými Evropany. Teď jsou v módě obludně bobtnající weby plné skriptů a nadbytečností, abys musel postahovat megabajty dat tam, kde by stačila desítka kilobajtů. Pamatuji dobu kdy byly stránky plné blikajících gifů a běhajících různobarevných nápisů, a je mi z té dnešní módy stejně jako tenkrát na blití.

Takže se řiď doporučením W3C a používej CSS na každou kravinu, protože čím zbytečnější věc to je, tím je validnější :lol:
Nejhroznější sen linuxáka: nabootuje počítač, a tam Windows.
Nejhroznější sen windowsáka: nabootuje počítač, a tam Linux.
Nejkrásnější sen linuxáka: nabootuje počítač, a tam Linux.
Nejkrásnější sen windowsáka: nabootuje počítač.

Uživatelský avatar
vlazy
Level 3
Level 3
Příspěvky: 425
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: <strong></strong> nebo <b></b>?

Příspěvekod vlazy » 07 kvě 2017 18:56

Takže asi na tom <strong></strong> nebo <b></b> není nic důležitého co by bylo dobré používat to nebo to. Asi budu používat <b></b> protože je to kratší a více se mi to líbí. Na https://www.jakpsatweb.cz/html/text.html#strong ohledně toho ale čtu toto:
strong

Silné zvýraznění (z angl. strong = silný, mocný). Prohlížeče pro něj používají tučné písmo, proto bývá zaměňován s tagem <b>. Je ale dobré uvědomit si rozdíl:

    •tagem <b> říkám, že je něco tučným písmem
    •tagem <strong> říkám, že je něco důležité, zvýrazněné

Někomu to připadá jako totéž, já tam ale rozdíl vidím.
Mne to také připadá jako totéž a rozdíl tam nevidím. Když čtu stránku a vidím tam tučný text tak stejně nepoznám jestli je ten tučný text vepsaný s použitím <strong></strong> nebo <b></b> nebo také přes CSS za předpokladu, že se nepodívám do kódu stránky.

Pokud jde o tagy b, i, u tak si myslím, že se budou používat vždy pokud někdo nevymysli něco jiného místo nich. Vždy i do budoucna bude potřeba nějaký text zvýraznit tučně, kurzívou nebo podtrženě.
S těmi skripty a nadbytečnostmi souhlasím. Někdy mi to připadá, že účelem toho je možná naštvat návštěvníky takových stránek a odlákat je odtamtud. Docela dost mi vadí např. informace o cookies, vysouvací blbosti typu OVĚŘENO ZÁKAZNÍKY atp.

bubavanek
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 102
Registrován: červenec 15
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: <strong></strong> nebo <b></b>?

Příspěvekod bubavanek » 07 kvě 2017 19:38

Informace o cookies jsou povinne.

Luking
Level 2
Level 2
Příspěvky: 207
Registrován: duben 17
Pohlaví: Muž

Re: <strong></strong> nebo <b></b>?

Příspěvekod Luking » 07 kvě 2017 19:54

Tady je to jak u blbejch...
strong = Tučné písmo + před x lety to bylo pro Optimalizaci

b = tučné písmo
Photoshop, AutoCAD, Excel - Kontingenční tabulky, WebDesign
Jestli potřebuješ poradit, neváhej napsat, když bude v mých silách ti pomoct? Rád pomůžu :evil:

Uživatelský avatar
vlazy
Level 3
Level 3
Příspěvky: 425
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: <strong></strong> nebo <b></b>?

Příspěvekod vlazy » 07 kvě 2017 20:20

bubavanek píše:Informace o cookies jsou povinne.
To vím. Je to ale také na některých stránkách docela dost obtěžující. Jinak je to jedno z mnoha nesmyslných a přihlouplých nařízení EU.

Uživatelský avatar
LuCaCZ
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 829
Registrován: březen 11
Pohlaví: Muž

Re: <strong></strong> nebo <b></b>?

Příspěvekod LuCaCZ » 07 kvě 2017 20:41

Tak a teď jak se bude chovat taková čtečka textu pro slepé/slabozraké? Jak přečte B, STRONG nebo nějaký nastylovaný SPAN?


Zpět na “Programování a tvorba webu”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 0 hostů