PC se vypl a nejde zapnout

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_senior, Mods_junior, HW spec team

Stickler
nováček
Příspěvky: 11
Registrován: leden 18
Pohlaví: Muž

Re: PC se vypl a nejde zapnout

Příspěvekod Stickler » 05 led 2018 20:04

Takže doporučuješ zůstat u AMD? Já chtěl vždy vícejádro Intel, protože vím, že Intel dává opravdový výkon, ale nemám takovou zkušenost, abych si za tím stál.



Reklama
dom324
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1504
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: PC se vypl a nejde zapnout

Příspěvekod dom324 » 05 led 2018 20:15

Intel byl jedinou možností do roku 2017, kdy byl představen Ryzen a na něm založený ThreadRipper. Od té doby je AMD a Intel co se týče výkonu zhruba nastejno (vyjma Coffee Lake, ten první generaci Ryzenu poměrně slušně překonává, ale AMD už brzo vydá odpověď se Zen+).
V HEDT je to složitější. Intel má stále korunku max výkonu, ale celá platforma X299 je zklamání a nejhorší je spotřeba. Tady je provnání 1950X/1920X a i9 7900X (Hardware Unboxed otestoval i některé výkonnější X299 CPU, i i9 7980XE) https://youtu.be/G9JR_v-4BaQ 1950X ve většině testů vyhrává, rozdíl ve spotřebě tady není tak masivní, protože i9 7900X je vytvořený z čipu se středním počtem jader (a i tak má po OC spotřebu 350W - pouze CPU), i9 s 12 a více jádry jsou vytvořeny z čipu s vyšším počtem jader - po OC je spotřeba 550W+ - a to je pořád spotřeba pouze CPU...

Stickler
nováček
Příspěvky: 11
Registrován: leden 18
Pohlaví: Muž

Re: PC se vypl a nejde zapnout

Příspěvekod Stickler » 05 led 2018 20:51

To vypadá velice zajímavě a i cena je dobrá, tím že se o to jinak moc nezajímám, vůbec jsem netušil, že něco takového u AMD existuje.
I když je to OT, pro případ nejhoršího, nebo v tom lepším případě abych měl představu o možnosti upgrade a finanční náročnosti, nenašel by sis čas na sestavení komponentů deska/CPU (1950x ryzen)/paměti (pokud by bylo potřeba měnit)/chlazení CPU?
Abych měl jistotu kompatibility, dostatečného řešení a kolik mě to bude stát. Jen hlavně ne desku za 20 tisíc (asi snad ani není, ale pro příklad :).).
Jinak ještě jednou zpět k tomu zdroji, nevím jestli si někdo na předchozí straně (aspoň dle zobrazení na mobilu) všiml mého přidaného dotazu na Corsair RM650x - zda je to správná volba a dostačující výkon i pro případné budoucí využití třeba pro nový procesor?

Děkuji.

dom324
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1504
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: PC se vypl a nejde zapnout

Příspěvekod dom324 » 05 led 2018 21:34

Corsair RMx je určitě výborná volba, jediné lepší zdroje jsou pak Seasonic Prime (jsou ale o trochu hlučnější), ale příplatek na Prime mě osobně moc nedává smysl, už Corsair RMx jsou výborné zdroje.
Ohledně W - pro ThreadRipper i 7900X by mělo stačit 650W, ale pokud plánuješ přetaktování nebo upgrade GPU na něco žravějšího, šel bych výše.
Ceny základních desek pro ThreadRipper se pohybují okolo 8-10k. Tady jsou všechny https://www.alza.cz/zakladni-desky/1884 ... 735&sc=173 https://www.czc.cz/zakladni-desky/produ ... 4%20socket (Na Alze není Gigabyte a Asrock, ale zase tam mají MSI). Asus u svých desek zvolil formát E-ATX, což je dost možná vyřazuje (do drtivé většiny skříní se nevlezou, ale nevím co máš za skříň). Gigabyte dlouhodobě u svých desek podceňuje VRM, takže ten bych taky vyškrtl. Zbyl Asrock a MSI - MSI má slabý heatsink na VRM. u Asrocku jsou dvě desky - Taichi a Professional Gaming - Professional Gaming by měla mít oproti Taichi pouze jiný vzhled a jediné rozdíly budou max ve zvukové části (jestli vůbec nějaké rozdíly budou, Taichi bývá většinou přesná kopie Professional Gaming). Za mě tedy deska Asrock X399 Taichi.
Kolik RAM chceš? ThreadRipper potřebuje DDR4, takže se musí koupit nové.
Chlazení je u ThreadRipperu trochu problém - je dostupno málo chladičů. Jestli chceš vzduch tak ber Noctuu https://www.czc.cz/procesory-chladice/p ... sAMD%20TR4 pokud chceš vodu tak ty Enermaxy (ale jsou dost drahé).
1950X stojí 24k, deska cca 9k, chladič cca 2k = 35K bez RAM. 1950X můžeš chytit ve slevě za lepší cenu (ale ne u nás v česku, spíše na Amazonu a tak).

Stickler
nováček
Příspěvky: 11
Registrován: leden 18
Pohlaví: Muž

Re: PC se vypl a nejde zapnout

Příspěvekod Stickler » 05 led 2018 21:45

Moc děkuji za ochotu, zadarmo to není, ale katastrofa taky ne, stojí to za zvážení. Co se skříně týče, taky mám konvenční Midi Tower, takže deska dle tvého výběru.
No a RAM? Těžko říct, mám 16GB, takže to je minimum, spíše bych asi uvažoval o navýšení třeba na 24.

No a zdroj? Za předpokladu konfigurace dle tvého doporučení s možností rozumného budoucího taktu, kolik bys tedy bral? 750?

Děkuji!

dom324
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1504
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: PC se vypl a nejde zapnout

Příspěvekod dom324 » 05 led 2018 21:55

ThreadRipper má čtyřkanálový řadič pamětí - nejlepší je osadit 4x RAM (nebo popřípadě 2x RAM a půjde v dual channelu). Při 3x RAM není aktivní Dual channel ani Quad channel, takže výkon dost spadne. Tudíž potřebuješ buď 2x8GB RAM, 2x16GB RAM nebo 4x8GB RAM. Rozdíl Dual channel - Quad channel je v některých aplikacích dost zásadní, ale u tebou vyjmenovaných aplikací to zas tak velký bonus nebude (ale pod Dual channel bych nešel). Na internetu najdeš určitě spoustu porovnání Dual/Quad channel.
Na CZC/TSBohemii je teď RM750x za pěkné peníze https://zdroje.heureka.cz/corsair-rmx-s ... 020092-eu/ (ještě nedávno byl za podobnou cenu 650W model), takže bych šel asi do něj - 850W model je už o dost dražší. Jen si dej pozor jestli se vleze do skříně - má 180mm místo standardních 160mm (RM650x má ještě 160mm).

Stickler
nováček
Příspěvky: 11
Registrován: leden 18
Pohlaví: Muž

Re: PC se vypl a nejde zapnout

Příspěvekod Stickler » 05 led 2018 22:04

Hloubka je myšlena směrem do PC, že? Protože na šířku už by pár mm chybělo, ale pokud je to podélným směrem dovnitř skříně, tak v pohodě :)

dom324
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1504
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: PC se vypl a nejde zapnout

Příspěvekod dom324 » 05 led 2018 22:08

Jo. Šířka je standardní, je prodloužený směrem zezadu - dopředu.

Stickler
nováček
Příspěvky: 11
Registrován: leden 18
Pohlaví: Muž

Re: PC se vypl a nejde zapnout

Příspěvekod Stickler » 05 led 2018 22:17

Super, děkuji za pomoc, objednáno.
Stejně není skladem kde potřebuji, takže bude až ve středu. Dám vědět jak to vypadá, jestli PC zase funguje, nebo ne. A podle toho budu řešit jak urgentní ten upgrade je.

Stickler
nováček
Příspěvky: 11
Registrován: leden 18
Pohlaví: Muž

Re: PC se vypl a nejde zapnout

Příspěvekod Stickler » 10 led 2018 13:39

Tak jsem si dnes donesl zdroj domů. Prvně nutno říct, že kvalita provedení a balení je někde opravdu jinde, ostatně jako samotná váha.
Chvíli jsem zapojoval všechny kabely, ale jinak žádný problém a to ani s velikostí.
No a výsledek? Díky bohu to bylo fakt jen šmejdatým zdrojem, který novou grafiku neutáhl. Zbytek PC je bez poškození.

Děkuji všem za cenné rady a uživateli dom324 také za rady ohledně budoucího upgrade, aspoň není nezbytný hned, ale v plánu letos je tak jako tak, takže aspoň vím na co se zaměřit :thumbup:


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • PC se vypl a divně páchne
    od BoyWonder » 23 srp 2017 16:23 » v Problémy s hardwarem
    11
    400
    od Pecan15
    25 srp 2017 17:57
  • Zapnul druhý hdd za behu,pc vypl ted cerna obrazovka.
    od marw88 » 22 led 2017 21:07 » v Problémy s hardwarem
    2
    290
    od Pic
    22 led 2017 23:05
  • notebook nejde zapnout
    od kirmakX6on » 25 kvě 2017 13:08 » v Problémy s hardwarem
    1
    405
    od AdrianR
    01 čer 2017 20:43
  • Nelze zapnout PC
    od Honzis » 18 čer 2017 16:38 » v Problémy s hardwarem
    4
    523
    od smarda84
    11 črc 2017 17:05
  • Nejde zapnout notebook
    od Padaš » 03 led 2018 15:56 » v Problémy s hardwarem
    10
    164
    od Padaš
    03 led 2018 20:25

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: AngelikaB, Baidu [Spider], Bing [Bot], CommonCrawl [Bot], Google Adsense [Bot] a 8 hostů