Windows pozná RAM, ale využívá jen polovinu

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_senior, Mods_junior, HW spec team

petr22
Guru Level 14
Guru Level 14
Příspěvky: 30058
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Windows pozná RAM, ale využívá jen polovinu

Příspěvekod petr22 » 06 úno 2018 20:55

Napada me uz jen jedina vec.

Vytahni procesor a zkontroluj jestli neni ohnuty nebo ulomeny nejaky pin na procesoru.



Reklama
Uživatelský avatar
miquel11
Level 3
Level 3
Příspěvky: 563
Registrován: červen 09
Pohlaví: Muž

Re: Windows pozná RAM, ale využívá jen polovinu

Příspěvekod miquel11 » 06 úno 2018 21:02

Ok zkusím během zítřka, teď už to celý rozebírat nebudu ;-)

Uživatelský avatar
miquel11
Level 3
Level 3
Příspěvky: 563
Registrován: červen 09
Pohlaví: Muž

Re: Windows pozná RAM, ale využívá jen polovinu

Příspěvekod miquel11 » 07 úno 2018 18:46

Tak na kontrolu procesoru jsem dnes neměl čas, ale když jsem zkoušel zapínat PC nešel vůbec zapnout ani do biosu, tak jsem vytáhnul baterku a pak to už najelo a teď zajímavost, už i v biosu se zobrazuje jen 4GB paměti, zkoušel jsem je v různých slotech, ale vždy 4GB. Ve Win není žádná změna, tam to ukazuje pořád stejně.

Turion
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1132
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: Windows pozná RAM, ale využívá jen polovinu

Příspěvekod Turion » 07 úno 2018 20:20

Tak to bude možná chyba desky a některý sloty nefungují. Popisuješ to dost nepřesně, tak se neví jak to zkoušíš. Nech v desce jen jednu ramku v prvním slotu od CPU a systematicky vždy zapni PC, když nastartuje vypni PC a dej do 2 slotu zase tu samou ramku, až vyzkoušíš všechny sloty jednou ramkou. Pokud bude fungovat vždy správně, tak vyzkoušíš ostatní ramky zase jen po jedné alespoň v prvním slotu, jestli se PC spustí správně s každou ramkou. Před manipulací s RAM vždy vypni zdroj.

Uživatelský avatar
miquel11
Level 3
Level 3
Příspěvky: 563
Registrován: červen 09
Pohlaví: Muž

Re: Windows pozná RAM, ale využívá jen polovinu

Příspěvekod miquel11 » 08 úno 2018 11:58

Teď jsem měl čas to vyzkoušet s jednou ramkou a nefungují 2 sloty https://ctrlv.cz/oeO0 takhle z ničeho nic přestaly fungovat, to je škoda. Budu tedy muset koupit nový ramky 2x4GB, aby to zase fungovalo bez problému

Turion
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1132
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: Windows pozná RAM, ale využívá jen polovinu

Příspěvekod Turion » 08 úno 2018 13:20

Bych radši koupil za 2 stovky desku na aukru.

krysarr
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: únor 18
Pohlaví: Muž

Re: Windows pozná RAM, ale využívá jen polovinu

Příspěvekod krysarr » 10 úno 2018 00:33

Měl jsem podobný problém na notebooku a pak jsem zjistil, že bylo omylem nastaveno, že systém smí využívat maximálně 4GB paměti.
Je to msconfig -> Spuštění počítače -> Upřesnit možnosti -> Maximum paměti (odškrtnout úplně nebo nastavit 8GB nebo cokoli chcete:)

petr22
Guru Level 14
Guru Level 14
Příspěvky: 30058
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Windows pozná RAM, ale využívá jen polovinu

Příspěvekod petr22 » 10 úno 2018 00:35

Kdyz se podivas o tri stranky dopredu tak zjistis ze presne toto bylo vyzkouseno hned na zacatku a nefunguje to........

krysarr
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: únor 18
Pohlaví: Muž

Re: Windows pozná RAM, ale využívá jen polovinu

Příspěvekod krysarr » 10 úno 2018 00:38

To je tak, když někdo (já) si nevšimne, že tu jsou 4 stránky a ne jedna. Omlouvám se. :(

petr22
Guru Level 14
Guru Level 14
Příspěvky: 30058
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Windows pozná RAM, ale využívá jen polovinu

Příspěvekod petr22 » 10 úno 2018 00:46

Uz jsme vyzkouseli vsechno, co me napada.

Krome kontroly zda neni ohnuty pin na procesoru.

Pokud tedy neni v BIOSu to nastaveni framebufferu na velikost VRAM, ale v manualu k desce jsem to nenasel.

Uživatelský avatar
miquel11
Level 3
Level 3
Příspěvky: 563
Registrován: červen 09
Pohlaví: Muž

Re: Windows pozná RAM, ale využívá jen polovinu

Příspěvekod miquel11 » 11 úno 2018 10:04

Taky jsem pročetl manuál a nic jsem tam k tomu nenašel.

Ten CPU jsem už taky kontroloval je v pořádku.

Je to určitě vada slotu.

Fox_25
Level 3
Level 3
Příspěvky: 590
Registrován: duben 17
Pohlaví: Muž

Re: Windows pozná RAM, ale využívá jen polovinu

Příspěvekod Fox_25 » 11 úno 2018 15:10

A co takhle ještě paměti otestovat v linuxu, příp. Windows XP x64?


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Windows mi hlásí jen polovinu jader procesoru
    od VelkejPracant » 27 lis 2017 16:32 » v Problémy s hardwarem
    0
    157
    od VelkejPracant
    27 lis 2017 16:32
  • Který proces využívá nejvíc procesor
    od shockwave » 26 říj 2017 20:11 » v Vše ostatní (hw)
    3
    263
    od atari
    27 říj 2017 09:05
  • Windows 10-Velké vytížení RAM-Hostitel Služby místní systém
    od JuraK » 22 úno 2017 23:41 » v Windows 10, 8, 7, Vista, XP…
    1
    723
    od JuraK
    24 úno 2017 16:55
  • Nainstalováno 12 GB RAM, použitelných jen 8GB RAM
    od Marťan » 28 zář 2017 15:47 » v Problémy s hardwarem
    14
    824
    od Marťan
    01 říj 2017 12:10
  • Výběr ram do počítače minimálně 2GB ram
    od AngelikaB » 13 bře 2017 19:43 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    4
    547
    od Zivan
    01 dub 2017 09:39

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 2 hosti