KVM přepínač

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_senior, Mods_junior, HW spec team

krysarr
nováček
Příspěvky: 7
Registrován: únor 18
Pohlaví: Muž

KVM přepínač

Příspěvekod krysarr » 10 úno 2018 00:27

Ahoj,
mám následující problém:

Mám dva počítače připojeny k jednomu monitoru přes KVM přepínač (tento: http://www.dlink.com/uk/en/-/media/cons ... _en_uk.pdf)

Doteď jsem používal starší CRT NEC monitor (rozlišení 1600x1200, 85Hz), který mi teď po deseti letech odešel a já ho nahradil LCD Philips 220CW9FB.

Připojil jsem monitor k přepínači.
Rozlišení monitoru má být 1680x1050. V nabídce Windows ani AMD Vision toto rozlišení vůbec nebylo.

Zkusil jsem tedy monitor připojit postupně přímo k oběma počítačům - tam fungovalo rozlišení bez problémů.

Přepojil jsem monitor zpět na přepínač a rozlišení se nastavilo automaticky na 1600x1200!

Přepínač má umět rozlišení až 2048x1536.

V čem to může vězet?

Díky!



Reklama
cejny
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 678
Registrován: leden 15
Pohlaví: Muž

Re: KVM přepínač

Příspěvekod cejny » 10 úno 2018 09:02

Skus ze srandy nahodit nekompatibylni rozliseni a dat to natvrdo. Cim to muze bit, asi prepinacem. Proc, tezko rict a hlavne zda to necemu pomuze.

Pokud budes resit jine, tak ber pres net, at ho muzes vratit.
Lenovo Thinkpad T430, 8 GB RAM, 160 GB SSD, LCD 1600x900, wifi AGN, Kubuntu
REPRO Yamaha HS8/Mackie CR5BT
DAC Audinst HUD-mx2

petr22
Guru Level 14.5
Guru Level 14.5
Příspěvky: 32625
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: KVM přepínač

Příspěvekod petr22 » 10 úno 2018 09:08

Digitalni prepinac.

To je to, co to chce.

krysarr
nováček
Příspěvky: 7
Registrován: únor 18
Pohlaví: Muž

Re: KVM přepínač

Příspěvekod krysarr » 10 úno 2018 12:16

cejny píše:Skus ze srandy nahodit nekompatibylni rozliseni a dat to natvrdo. Cim to muze bit, asi prepinacem. Proc, tezko rict a hlavne zda to necemu pomuze.

Pokud budes resit jine, tak ber pres net, at ho muzes vratit.


Pokud dobře rozumím, co se snažíš říct, tak jak už jsem psal výše, monitor se nastavil do rozlišení 1600x1200, které by vůbec neměl umět. To je vlastně to, cos navrhoval.

Trochu se obávám, že ten přepínač prostě umí jen určité daná rozlišení a ostatní z něj nedostanu (má 1600x1200, 1366x768, 1280x1024... nic mezi tím). :(

dvorakj
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2143
Registrován: březen 12
Pohlaví: Muž

Re: KVM přepínač

Příspěvekod dvorakj » 10 úno 2018 12:32

ja to mam resene trochu jinak, treba te to inspiruje.
na kvm prepinam zvuk, mys a klavesnici. Monitor ne. Ten prepinam tak, ze mam z obou kompu kabel do monitora a u nej prepinam vstupy.

krysarr
nováček
Příspěvky: 7
Registrován: únor 18
Pohlaví: Muž

Re: KVM přepínač

Příspěvekod krysarr » 11 úno 2018 00:00

Díky za tip, ale to bohužel také není řešení.
Jednak proto, že jsem to kdysi takhle měl u jiné obrazovky a byl to neskutečný opruz, ale hlavně proto, že nemám už žádné volné grafické výstupy v PC. Mám totiž u počítače dvě obrazovky - jednu přes zmíněný přepínač (zřejmě "analogový") a druhou přes podobný, ale digitální (DVI připojení, do PC leze přes redukci na HDMI, protože DVI výstup nějak nefunguje).
Tím pádem už nemůžu inkriminované LCD dát na jednom PC do VGA a na druhém do DVI/HDMI, není kam. :(

Nicméně, zdá se, že vím, v čem je chyba - našel jsem to v obecném povídání o KVM přepínačích:
"KVM přepínač prochází vlastní EDID data, vlastní předdefinované sady standardních režimů zobrazení – nemusí dovolit operačnímu systému nastavit požadované rozlišení a obnovovací frekvenci."
U předchozího CRT bylo prostě štěstí, že se mu hodilo přednastavené 1600x1200. U téhle nové obrazovky už se to netrefilo.

Budu muset koupit digitální přepínač s DVI + redukce na VGA, či něco podobného. :-.

Fox_25
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 968
Registrován: duben 17
Pohlaví: Muž

Re: KVM přepínač

Příspěvekod Fox_25 » 11 úno 2018 02:06

To nebylo štěstí, tvé KVM podporuje 2048x1536 a správně se u CRT přes EDID detekoval 1600x1200. Ten Philips EDID neumí, umí novější protokol DDC/CI, proto to dává špatné rozlišení.

Můžeš zkusit vypnout v os plug and play pro monitor v OS, nebo prostě odstranit pin 12 na D-sub konektru. Tím odstavíš plug and play a budeš moci nastavit správné rozlišení.

krysarr
nováček
Příspěvky: 7
Registrován: únor 18
Pohlaví: Muž

Re: KVM přepínač

Příspěvekod krysarr » 16 úno 2018 22:59

Pravděpodobně to budu řešit koupí novějšího KVM přepínače.

Chtěl jsem to dočasně udělat tak, jak mi radil dvorakj, ale ze záhadného důvodu to nefunguje správně.

Připojené to je takto:

PC1
- D-sub -> LCD1 (OK)
- HDMI (redukce na DVI) -> nový KVM -> LCD2 (OK)
To funguje bez problémů.

PC2
- DVI -> LCD1
- HDMI (redukce na DVI) -> nový KVM -> LCD2 (OK)
Zde funguje LCD 1 pouze, když je samotné. V momentě, kdy přidám LCD2, LCD1 se vypne. Navíc si u tohoto PC obě LCD pořád "navzájem pletou rozlišení" = LCD1 si myslí, že je LCD 2 nebo naopak.
Může to být způsobeno tím, že počítač si myslí, že grafický výstup HDMI-redukce na DVI je totožný s tím opravdovým DVI výstupem?
Je to opruz. :(

krysarr
nováček
Příspěvky: 7
Registrován: únor 18
Pohlaví: Muž

Re: KVM přepínač

Příspěvekod krysarr » 23 úno 2018 23:03

Už jsem zjistil, čím to je - elementární neznalost toho, jak fungují výstupy na základní desce.
Manuál napověděl: Prostě DVI a HDMI nefungují najednou. Buď jeden nebo druhý. ;-)


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Jak nainstalovat FreeBSD na VPS od OVH pomocí KVM?
    od strangereu » 12 pro 2017 18:03 » v Vše ostatní (sw)
    0
    183
    od strangereu
    12 pro 2017 18:03

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 1 host