Problém s novým ntb, potažmo HDD

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_senior, Mods_junior, HW spec team

Uživatelský avatar
leklaryba
Level 3
Level 3
Příspěvky: 557
Registrován: prosinec 08
Pohlaví: Muž

Re: Problém s novým ntb, potažmo HDD

Příspěvekod leklaryba » 06 dub 2018 17:28

tady je
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Vojna. Na hranici beží vojak vpred s bielou zástavou a kričí: - Mier! Mier!
A na druhej strane ostrelovač hovorí: - Však mierim, len sa toľko nehýb!

Odpověď na všechny otázky.

Reklama
Turion
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1480
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: Problém s novým ntb, potažmo HDD

Příspěvekod Turion » 06 dub 2018 18:31

Tak ti nevim Karle. Ten access time by měl bejt kvůli té ssd cache mnohem menší a i tak je dost nevyrovnanej.
Možná bude mít nějakej problém s tou cache.

Uživatelský avatar
leklaryba
Level 3
Level 3
Příspěvky: 557
Registrován: prosinec 08
Pohlaví: Muž

Re: Problém s novým ntb, potažmo HDD

Příspěvekod leklaryba » 06 dub 2018 18:35

fyzickej nebo softwarovej? případně co dál podniknout v diagnostice?
Vojna. Na hranici beží vojak vpred s bielou zástavou a kričí: - Mier! Mier!
A na druhej strane ostrelovač hovorí: - Však mierim, len sa toľko nehýb!

Odpověď na všechny otázky.

Turion
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1480
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: Problém s novým ntb, potažmo HDD

Příspěvekod Turion » 06 dub 2018 19:38

Nevím, podobný případ "typ disku" jsem neřešil. Vyčkej na radu někoho z odborníků.

Zivan
Level 3
Level 3
Příspěvky: 551
Registrován: leden 10
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Problém s novým ntb, potažmo HDD

Příspěvekod Zivan » 06 dub 2018 20:19

Proc delat test systemoveho disku, na ktery behem testu muze hromada programu zapisovat a cist z nej?

Muze to byt i problem SMR disku, ktery po vetsim zapisu interne "uklizi".

Diskař
Level 1
Level 1
Příspěvky: 94
Registrován: březen 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Problém s novým ntb, potažmo HDD

Příspěvekod Diskař » 06 dub 2018 21:06

Nehledě na to, že disk se po instalaci musí naučit co je často potřeba a to nacachovat. Měř průběžně časy startu systému a jestli není NAND mrtvá, tak se bude čas významně zkracovat.

Uživatelský avatar
leklaryba
Level 3
Level 3
Příspěvky: 557
Registrován: prosinec 08
Pohlaví: Muž

Re: Problém s novým ntb, potažmo HDD

Příspěvekod leklaryba » 06 dub 2018 22:14

ok, s tím startem to zní logicky, budu to sledovat...jinak je fakt, že pokud se na disk nic velkého nezapisuje, neinstaluje tak je v cajku, možná to je jen blbá vlastnost toho hybridu (?)
Vojna. Na hranici beží vojak vpred s bielou zástavou a kričí: - Mier! Mier!
A na druhej strane ostrelovač hovorí: - Však mierim, len sa toľko nehýb!

Odpověď na všechny otázky.

Uživatelský avatar
Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 26817
Registrován: březen 11
Pohlaví: Muž

Re: Problém s novým ntb, potažmo HDD

Příspěvekod Martab » 07 dub 2018 07:35

Ani né hybridu jako spíš SMR. Projdi si třeba: https://notebook.cz/clanky/technologie/ ... -smr-zapis hlavně toto:
Mají ovšem i svá, poměrně velká specifika. Asi vás už napadlo, že zápis do prázdných sekcí bude bez problému, ale co když chceme upravovat a „přepisovat už zapsaná data? Je to opravdu problém, disk se chová trochu jako optická média – je rozdělen do jednotlivých „zón“ a s těmi se pracuje jako s celkem. Aktuální disky používají obvykle zóny o velikosti 256 MB a při změně dat na jedné z nich je ji potřeba přepsat celou. Disk je tedy poměrně výkonný ve čtení a sekvenčním zápise, ovšem při požadavcích na náhodný zápis jdou jeho výkonové parametry velice rychle dolů.

Výrobci to po konstrukční stránce řeší tak, že část disku používá zápis standardní a je určena jako taková „cache paměť“ pro zápis dat během větších požadavků (neplésti s cache u hybridních disků nebo vyrovnávacím bufferem), v „klidnějším čase“ pak z cache části přesouvá data tam, kam dlouhodobě patří, přičemž přepisuje celé velké zóny dat.
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8
Master Level 8
Příspěvky: 6233
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž

Re: Problém s novým ntb, potažmo HDD

Příspěvekod faraon » 07 dub 2018 07:52

SMR je smrt pro data. Jsou zapsaná částečně přes sebe, a tak není možné psát do libovolného sektoru, ale musí se přepsat celý blok najednou.

Nejhorší je, když se ta "cache" při zápisu velkého objemu dat zaplní, a disk v ní musí udělat místo. Pak se prostě na delší čas odmlčí a šroubuje z plných sil, ale z pohledu uživatele v tu chvíli nic nedělá. Podobně jako flashka.
Hlášení při minulé aktualizaci Linuxu:
Po této operaci bude na disku použito dalších 1 024 B.
Děsně to bobtná :lol:

Hlášení při dnešní aktualizaci:
Po této operaci bude na disku uvolněno 13,7 MB.
No proto!

Diskař
Level 1
Level 1
Příspěvky: 94
Registrován: březen 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Problém s novým ntb, potažmo HDD

Příspěvekod Diskař » 07 dub 2018 08:29

Nekupujte SMR, nekupujte SMR nebo z toho přijdete o data. https://www.youtube.com/watch?v=XDJEPjvbbs4

Uživatelský avatar
leklaryba
Level 3
Level 3
Příspěvky: 557
Registrován: prosinec 08
Pohlaví: Muž

Re: Problém s novým ntb, potažmo HDD

Příspěvekod leklaryba » 29 dub 2018 20:18

Tak starty jsou kolem 20 sekund, asi se to už stabilizovalo, data mám zálohované...díky za pomoc
Vojna. Na hranici beží vojak vpred s bielou zástavou a kričí: - Mier! Mier!
A na druhej strane ostrelovač hovorí: - Však mierim, len sa toľko nehýb!

Odpověď na všechny otázky.

Uživatelský avatar
leklaryba
Level 3
Level 3
Příspěvky: 557
Registrován: prosinec 08
Pohlaví: Muž

Re: Problém s novým ntb, potažmo HDD

Příspěvekod leklaryba » 17 kvě 2018 14:11

Čau lidi!

tak jsou to necelé 2 měsíce, počítač mi dnes a včera hodil tři modré smrťáky, dneska se opakuje škrcení výkonu disku ve smyslu, že asi 'šroubuje' ta data kam potřebuje. Chci se jen zeptat, je to teda normální? Co bych mohl udělat abych tomu předcházel? Má smysl občas defragmentovat (v čase kdy nepotřebuju pracovat) abych se vyhl tomu, že pak nemůžu pracovat?

Je to na reklamaci? Je to teda skutečně normální, že disk přestane jedenoho krásného dne reagovat, zaškrtí totálně počítač než si srovná svoje věci do kupy?

Moc díky (už plánuju nákup SSD) - má pak smysl nechat si SSHD disk jako externí na data? (když už ho mám)
Vojna. Na hranici beží vojak vpred s bielou zástavou a kričí: - Mier! Mier!
A na druhej strane ostrelovač hovorí: - Však mierim, len sa toľko nehýb!

Odpověď na všechny otázky.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Problém s novým PC
    od MlaW » 19 zář 2017 00:08 » v Problémy s hardwarem
    8
    454
    od MlaW
    19 zář 2017 20:16
  • výběr HDD do NTB
    od geralt1 » 01 říj 2017 14:56 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    17
    660
    od geralt1
    15 říj 2017 01:47
  • Jaký HDD do rámečku? NTB
    od Bakys18 » 01 lis 2017 18:08 » v Problémy s hardwarem
    1
    151
    od RIKI22
    01 lis 2017 18:29
  • Výměna HDD za SSD a vliv na zatížení CPU v NTB
    od petr.sadek » 19 dub 2018 11:11 » v Taktování a další úpravy PC
    6
    299
    od Faster1
    19 dub 2018 13:42
  • Problémy s novým diskem
    od SemiCz » 12 črc 2017 23:36 » v Problémy s hardwarem
    4
    210
    od SemiCz
    12 črc 2017 23:47

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 1 host