PC samo se samo od sebe zasekává

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_senior, Mods_junior, HW spec team

Turion
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1872
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: PC samo se samo od sebe zasekává

Příspěvekod Turion » 07 kvě 2018 17:33

Napětí hladiny stačí a není to takhle akutní jak píšeš. Nech si logovací program třeba aida64 po dobu několika hodin, kde bude zaznamenáno nejnižší a nejvyšší napětí a za tu dobu se do logu určitě trefí ten podstatný výkyv a zaznamená se v logu. Současné zdroje budou mít výkyv ani ne desetinu Voltu a když bude větší, tak vyměnit nebo opravit. Mikrozvlnění netřeba hledat, jelikož všechna napájená zařízení mají kondenzátory a ty to mikrozvlnění pokryjí ze své kapacity.
Ten opravář zdrojů v odkazu je jen prdík co chce prodat nepotřebný krám.



Reklama
jarajarda
Level 2
Level 2
Příspěvky: 152
Registrován: únor 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: PC samo se samo od sebe zasekává

Příspěvekod jarajarda » 07 kvě 2018 21:00

To je to, po čem jsem se dlouho pídil, ale dopídil jsem se! Kdo má možnost se na zdroj podívat osciloskopem, měl by tam v každý čas vidět jen to, co povoluje tahle tabulka. Je jedno co všechno máte "nacpáno" v počítači a jaký máte zdroj. Musíte tam kdykoliv vidět jen to co dovoluje tato tabulka. Čím víc se ty naměřené údaje budou lišit od toho co je dáno v této tabulce, tím hůř pro počítač ! Tím hůř pro vás!

Dodatečně přidáno po 9 minutách 16 vteřinách:
Co to tu povídáš Turione! ten prdík dává všechno k dispozici zdarma. Schéma zapojení, plošný spoj i program který jen "nasypeš" do PICu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) jarajarda dne 07 kvě 2018 21:11, celkem upraveno 1 x.

petr22
Guru Level 14.5
Guru Level 14.5
Příspěvky: 32610
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: PC samo se samo od sebe zasekává

Příspěvekod petr22 » 07 kvě 2018 21:10

500 korun ?

Identicky tester zdroju mam od cinskeho soudruha za 80 Kc :-)

Osciloskop si zadny bezny uzivatel kupovat domu nebude.

jarajarda
Level 2
Level 2
Příspěvky: 152
Registrován: únor 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: PC samo se samo od sebe zasekává

Příspěvekod jarajarda » 07 kvě 2018 21:17

Pro petr22: A co ti ten identický "tester" zdrojů ukáže? Že je zdroj v nejlepší kondici viď! Ty jsi spokojený, prodejce testeru je spokojený, ale zdroj na tom nemusí být tak skvěle jak ti našeptává onen tester.
A já jsem chtěl aby si někdo kupoval kvůli zdroji osciloskop? Co mi to tu podsouváte? Vy už jste jako politici M. Kalousek nebo P. Fiala!

Jo ještě něco pro laiky. mV je tisícina voltu!
Naposledy upravil(a) jarajarda dne 07 kvě 2018 21:25, celkem upraveno 1 x.

petr22
Guru Level 14.5
Guru Level 14.5
Příspěvky: 32610
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: PC samo se samo od sebe zasekává

Příspěvekod petr22 » 07 kvě 2018 21:22

Zjisti si vyznam slov "trolling" a "off topic".
A pak si jeste zopakuj pravidla tohoto fora.

Jestli budes takto pokracovat, tak se to brzy nekteremu z adminu prestane libit,
nejsme na novinky.cz, kde nekdo nacpe politiku do jakekoliv diskuze.....

Opakuji podruhe - bezny uzivatel si nebude kupovat domu osciloskop (ani kupovat nebo
stavet tester), aby poznal, ze je zdroj vadny. Budto se poradi, nebo to vezme do servisu,
pripadne je to jasne na prvni pohled.

Tudiz nema absolutne zadny smysl se tu hadat, jak se spravne pozna vadny zdroj.

Tady se ma resit konkretni problem jednoho cloveka, nic jineho.

jarajarda
Level 2
Level 2
Příspěvky: 152
Registrován: únor 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: PC samo se samo od sebe zasekává

Příspěvekod jarajarda » 07 kvě 2018 21:32

Já to tu všechno píšu jenom proto, že se tu jedna věc opakuje stále dokola: Nahodilé vytuhnutí, zamrznutí, zresetování, restart počítače. Takřka v každém 5. tématu se to řeší.. Je to už takový evergreen počítačových fór. Vidím ale že to nemá cenu.

Dodatečně přidáno po 6 minutách 29 vteřinách:
No jo... jenže ve většině servisů z tebe akorát vytáhnou těžký prachy a problém zůstává..

Fox_25
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 968
Registrován: duben 17
Pohlaví: Muž

Re: PC samo se samo od sebe zasekává

Příspěvekod Fox_25 » 07 kvě 2018 21:42

I s horším zvlněním než povoluje norma bude PC fungovat, když se laik, nebo i člověk co trochu rozumí elektronice bude čučet na obrazovku škopku s průběhem napětí, prd mu to řekne i s tabulkou zvlnění. To po čem jsi se pídil je norma ATX V12, na formfactors se dá najít 2.2 verze design guide v PDF, můžeš si počíst.

No jo... jenže ve většině servisů z tebe akorát vytáhnou těžký prachy a problém zůstává..
Tak se na PC vykašli a jdi raději pěstovat kytky.

jarajarda
Level 2
Level 2
Příspěvky: 152
Registrován: únor 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: PC samo se samo od sebe zasekává

Příspěvekod jarajarda » 07 kvě 2018 21:56

... Mikrozvlnění netřeba hledat, jelikož všechna napájená zařízení mají kondenzátory a ty to mikrozvlnění pokryjí ze své kapacity... To už je na mě opravdu moc... Nevím co je termínem mikrozvlnění myšleno. Já znám pouze termín zvlnění zdroje. Pak znám jen pojem šum zdroje, ale to už se dostáváme dost daleko. Ideální je, aby tam byla vodorovná čára. To je ale ideál. Žádné kondy na kartách zvlnění už neodstraní.

To by ty kondenzátory mohli dávat rovnou na karty a na výstupu (ve zdroji) by vůbec být nemusely ne? Ušetřili by tím tak místo ve zdroji. Oni je ale pořád cpou do zdroje! To jsou ale hlupáci!

Dodatečně přidáno po 1 hodině 14 minutách :
Power Supply Calculator

https://outervision.com/power-supply-calculator

dom324
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2154
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: PC samo se samo od sebe zasekává

Příspěvekod dom324 » 07 kvě 2018 23:29

Kondenzátory sice potlačí zvlnění napětí, ale určitě ho neelimimují.

Stránek jake je tebou odkazovaný Power Supply Calculator existují desítky a vždycky bývají úplně mimo. A to z jednoduchého důvodu - ty kalkulátory musí počítat s tím, že Franta uživatel koupí odpadní zdroj, který sice má v parametrech uvedeno 300W, ale na +12V větvi zvládne dodat pouze 220W, zbytek musí potahat +5V a +3,3V. K tomu ještě ty kalkulátory přidají další rezervu - musí počítat s tím, že někdo má 300W sedm let starý zdroj. Za těch sedm let už se pěkně ojezdil a už těch 300W nedodá.
Proto jsou ty kalkulátory úplně mimo, kolikrát o stovky Wattů. A potvrdí Ti to kdokoliv, kdo se v téhle problematice aspoň trochu vyzná.
Jen pro porovnání - kvalitní 650W zdroj dodá na +12V větvi +-648W. Nekvalitní se může potácet mezi 450-600W.

Turion
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1872
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: PC samo se samo od sebe zasekává

Příspěvekod Turion » 08 kvě 2018 08:55

jarajarda: Ty jsi objevil ameriku čoveče. ATX normu tady zná každý druhý. Mikrozvlnění jsem napsal kvůli tobě, aby jsi to pochopil, jelikož jsem tě nechtěl přetěžovat odbornými názvy. A zvlnění ničemu nevadí. Mám eurocase zdroje a další šunty a pochybuju, že nemají zvlnění a fungují normálně bez záseků. Jeden jsem přetížil taktováním, jelikož mají slabou 12V větev a projevilo se to pouze tím, že se PC vypnul. Dal jsem jiný EC zdroj a jel zas vesele dál. Žádný 4 násobný předimenzování zdroje není ke stabilitě PC potřeba. Většina současných zdrojů funguje na 100% vytížení bez jakékoliv nestability. Debata jak ve školce:).

jarajarda
Level 2
Level 2
Příspěvky: 152
Registrován: únor 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: PC samo se samo od sebe zasekává

Příspěvekod jarajarda » 08 kvě 2018 12:43

Vždycky by na zdroji měl být takovýhle štítek který je závazný a který udává z které hladiny je povolený jaký maximální odběr. Součet všech odběrů ze všech hladin dává celkový výkon zdroje.Výkon se nikdy nepřelévá do jiných hladin!
(Někdo si myslí..! No, já těch +12 V tak nezatěžuju tak zas můžu zatížit o to víc +5V. Velký omyl!!!

Nebo jsou takoví koumáci, kteří si myslí že když zdroj používají na stole a odebírají z něho jen +12V na opravy a bastlířské pokusy, že tu hladinu můžou zatížit jmenovitým příkonem zdroje - 500W.

Otázka je taky jak funguje signál POWER GOOD. Ten by měl ochránit jak počítač tak samotný zdroj.
U obyčejných zdrojů do 700kč funguje dost mizerně!


Pro: dom 324
Dodatečně přidáno po 8 minutách 24 vteřinách:
.. Franta uživatel koupí odpadní zdroj, který sice má v parametrech uvedeno 300W, ale na +12V větvi zvládne dodat pouze 220W, zbytek musí potahat +5V a +3,3V.. Tomu nerozumím... zbytek musí potahat +5V a +3,3V
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) jarajarda dne 08 kvě 2018 13:21, celkem upraveno 1 x.

Turion
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1872
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: PC samo se samo od sebe zasekává

Příspěvekod Turion » 08 kvě 2018 13:06

Jarouši, tohle ví snad každý, kdo byl týden s počítačem v jedné místnosti. Bastlíři určitě.
Co nevím a neví se to moc, je to, která součást počítače bere proud z jaké větve zdroje. Nejspíš se to liší i podle výrobce desky ze které větve bere proud podle použitých součástek. CPU/VGA 12V, disky12+5V, USB +5V atd. Na to bys mohl napsat článek, když už chceš něčím prorazit. Jaké sběrnice/komponenty jsou na jakých větvích atd. Takže by šlo odvodit jak si vybrat zdroj i podle jiných větví, než 12V.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Samo probouzení.
    od danton3 » 03 srp 2018 06:32 » v Problémy s hardwarem
    0
    146
    od danton3
    03 srp 2018 06:32
  • Blokovanie samo-otvárajúcich sa stránok na Sledujufilmy.cz
    od Mayya » 28 lis 2017 21:43 » v Vše ostatní (Off topic)
    2
    578
    od W3rT1x
    12 pro 2017 14:58
  • Počítač se zasekává
    od Zlo » 01 pro 2017 13:44 » v Problémy s hardwarem
    1
    171
    od petr22
    01 pro 2017 13:46
  • Zasekává se internet-proč?
    od Hraba » 11 říj 2017 17:06 » v Sítě - hardware
    27
    1541
    od Hraba
    03 lis 2017 17:48
  • PC se vypíná sám od sebe
    od tomikulas1 » 29 čer 2018 18:38 » v Problémy s hardwarem
    8
    282
    od tomikulas1
    29 čer 2018 19:59

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 7 hostů