Upgrade CPU - notebook

Taktujete či jinak upravujete své PC? Sdělte nám své zkušenosti, vložte sem své dotazy…

Moderátoři: Mods_senior, Mods_junior, HW spec team

RadekFYLCKA
nováček
Příspěvky: 7
Registrován: říjen 17
Pohlaví: Muž

Upgrade CPU - notebook

Příspěvekod RadekFYLCKA » 16 říj 2017 13:22

Dobrý den,
vlastním notebook ASUS K55VJ SX069H
Specifikace
i5 3210m, 8GB DDR3, GT635m
Jsem s ním nadmíru spokojený, ale začíná mi vadit celkem nízký výkon CPU a tak jsem se rozhodl pro upgrade. Do ntb bych rád dal i7 3840qm/3820qm. Na podporu ASUS jsem psal, jestli by to bylo možné. Napsali mi, že tento notebook byl testovám s procesory:
Intel® Core™ i7 3610QM procesor
Intel® Core™ i5 3210M procesor
Intel® Core™ i3 3110M procesor
Tím pádem s i7 3610qm bude na 100% fungovat. Teď otázka .... bude fungovat i s i7 3840qm/3820qm ? A to je to, co bych tu s vámi rád konzultoval. Když porovnám specifikace i7 3840qm a i7 3610qm, tak jsou téměř totožné. Liší se pouze pamětí cache L3 a nějakými specifikacemi, kterým Intel říká "Advanced Technologies" viz.
https://ark.intel.com/products/70846/In ... o-3_80-GHz
https://ark.intel.com/products/64899/In ... o-3_30-GHz
Předem děkuji za vaše rady :)
A komentáře typu "nevyplatí se to" tu ani nepište. Notebook používám s eGPU a jsem nadmíru spokojen ... akorát ten procesor je mírně pozadu ;)

Doplnění: TENTO NOTEBOOK BYL TESTOVÁN S I7 3610QM, KTERÁ MÁ TDP 45W
Naposledy upravil(a) RadekFYLCKA dne 16 říj 2017 21:44, celkem upraveno 2 x.



Reklama
dom324
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2018
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Upgrade CPU - notebook

Příspěvekod dom324 » 16 říj 2017 17:31

Kompatibilitu řešit nemusíš, protože se to podle mě ani neuchladí. Tvé současné CPU má TDP 35W, chceš tam dát CPU s 45W. To je cca o 25% vyšší spotřeba, tudíž i vyšší nároky na chlazení.
Kdyby jsi to i přes to chtěl risknout, koukni se, jestli je to CPU vůbec v socketu, nebo jestli je připájené na desku.
eGPU je vyhazování peněz, už jen samotný dok pro GPU má vyšší cenu než tvůj současný notebook.

RadekFYLCKA
nováček
Příspěvky: 7
Registrován: říjen 17
Pohlaví: Muž

Re: Upgrade CPU - notebook

Příspěvekod RadekFYLCKA » 16 říj 2017 18:16

Vážně ? M+ stálo 900 kč a funguje skvěle .... jestli myslíš ty předražený stanice za x tisíc tak to potom jo. No ... myslím že to bez problém uchladí. To sem tu vůbec řešit nechtěl. Opravdu si myslíte, že uvažuji o upgradu CPU a nekoukal jsem dovnitř ? Ano, základovka má normální plnohodnotný socket (CPU není připájen). Jde mi pouze o kompatibilitu, resp. vaše názory ,jestli to rozchodí tu i7 3820qm, když tam můžu nacpat i7 3610qm (potvrzeno od ASUSu) ... co se týče chlazení ... uchladilo to GT635m s i5 ..... teď tu GT635m nepoužívám.Při 100% záteží se teploty CPU vyšplhaly při pokojové teplotě max na 75°C. A nějaký finanční okolnosti neřeším ... měl jsem možnost sehnat GTX 1060 za velmi slušnou cenu ..... funguje to skvěle, je to přenosné .... pro mě jako studenta, který žije na kolejích naprosto ideální ;)

dom324
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2018
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Upgrade CPU - notebook

Příspěvekod dom324 » 16 říj 2017 21:24

Jenže chlazení nefunguje tak, že když chladíš pouze jednu polovinu (tedy CPU, GPU je vyplé) tak máš mnohem větší chladící výkon než kdyby byly obě zapnuté. Existuje věc, jmenuje se heatpipe - trubice přenášející teplo. GPU má většinou více heatpipe než CPU - třeba 3:2. V momentě kdy vypneš GPU, vytvářené teplo sice klesne, ale teplo, které se musí přenést přes dvě heatpipe od CPU až ke chladiči, je pořád stejné. Jestli výrobce dimenzoval CPU heatpipe na 35W, tak těch 45W už může být moc (navíc schopnost přenášet teplo se u heatpipe časem snižuje).
Ta i7 by tam fungovat měla, ale je možné, že některé věci budou dělat paseku. Dal bych si dost pozor na napájecí kaskádu. Ta byla designovaná na 35W, ne na 45W. A spolu s vyšším teplem, které jde od CPU skrz PCB až ke kaskádě, to může způsobit vysoké teploty na napájecí kaskádě (klidně okolo 100°).

Uživatelský avatar
Manoust
Level 3
Level 3
Příspěvky: 582
Registrován: leden 17
Pohlaví: Muž

Re: Upgrade CPU - notebook

Příspěvekod Manoust » 16 říj 2017 21:26

Myslim si, ze nebude problem. Ty teploty to uz je druha vec.

petr22
Guru Level 14
Guru Level 14
Příspěvky: 31466
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Upgrade CPU - notebook

Příspěvekod petr22 » 16 říj 2017 21:27

TDP neni to same co spotreba.

Realna spotreba ve Wattech je jeste vetsi nez udavane TDP.

dom324
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2018
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Upgrade CPU - notebook

Příspěvekod dom324 » 16 říj 2017 21:30

Ano, ale reálná spotřeba se pohybuje blízko TDP (krom programů jako je Prime95). Navíc mobilní čipy se TDP drží víc, než desktopové.

RadekFYLCKA
nováček
Příspěvky: 7
Registrován: říjen 17
Pohlaví: Muž

Re: Upgrade CPU - notebook

Příspěvekod RadekFYLCKA » 16 říj 2017 21:38

No co já jsem vyčetl z Datasheetu Intelu, tak procesory se právě tomu TDP v drtivé většine případů ani nepřilbíží ... a co se týče heatpipe. Neboj vím co to je a jak to funguje. Klidně se tu můžeme bavit trochu odborněji ;) Zde je obrázek chladiče.
https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1SYnoOXXX ... 40x640.jpg
Uprostřed je CPU. A jak jsem psal. V ntb se stejným chladičem a MB můžu podle ASUS bez problému používat i7 3610qm. Rozdíl mezi i7 3610qm a i7 3840/20qm co se týče spotřeby a vyzařování tepla bude minimální, jde mi spíš o tu kompatibilitu.

Dodatečně přidáno po 1 minutě 46 vteřinách:
Čte si vůbec ty doatzy někdo ? Píšu tam, že ten ntb je testován s i7 3610qm, která má TDP 45W a ty mi napíšeš že to může být dimenzováno jen na 35W :D .... ale jinak díky za odpovědi. TAdy se konečně s někým dá bavit .... někde jsem psal a tam už to byly akorát samý hejty :)

petr22
Guru Level 14
Guru Level 14
Příspěvky: 31466
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Upgrade CPU - notebook

Příspěvekod petr22 » 16 říj 2017 21:42

Kompatibilitu zjistis jenom tak, ze to vyzkousis.

Nikdo z nas nema ani stejny notebook, ani stejny procfesor, takze proste nevime co se stane.

intel se TDP drzi tak, ze I7-8700K s TDP 95W ma spotrebu 170 W (!!!).

RadekFYLCKA
nováček
Příspěvky: 7
Registrován: říjen 17
Pohlaví: Muž

Re: Upgrade CPU - notebook

Příspěvekod RadekFYLCKA » 16 říj 2017 21:50

To už je úplně jiná generace, ale to je jedno. Pokud to tak je tak na tom ta i5 bude stejně a stejně na tom bude i ta i7 co se tam ofiko dávala. Jasně, já to chápu, šlo mi pouze o to to s někým konzultovat. Nastudoval sem si toho hodně ale prostě člověk nikdy neví a třeba by mi někdo rovnou napsal že to nejde kvůli tomu a tomu a bylo by vyřešeno. Dle měho názoru by to fungovat mělo, už jen kvůli tomu že do identického ntb se dávali i7 3610qm, která má stejné TDP jako 3820qm. Co se týče toho chlazení ... no uvidíme. Ta i5ka se cca po 20 minutách v zátěží v Prime95 drží na 74-75 °C při pokojové teplotě 25°C. Opravdu mi jde jen o tu kompatibilitu. Napájení a chlazení neřeším, to se musí holt zkusit no :) Jinak děkuji za odpovědi

Dodatečně přidáno po 53 vteřinách:
I7 8700k má na základních taktech spotřebu 170W ? Nebo to je až po přetaktování ?

dom324
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2018
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Upgrade CPU - notebook

Příspěvekod dom324 » 17 říj 2017 06:23

RadekFYLCKA píše:Napájení a chlazení neřeším, to se musí holt zkusit no :)

Na teplotu napájecí kaskády bych si fakt dal pozor. Ten ntb nebude mít ani teplotní senzor, takže se VRM klidně může samo odpálit (protože systém nemá jak kontrolovat teplotu). V ntb je nulový airflow, pro napájecí kaskádu nejhorší možný scénář.

SpaceExplo
Level 3
Level 3
Příspěvky: 434
Registrován: srpen 17
Pohlaví: Muž

Re: Upgrade CPU - notebook

Příspěvekod SpaceExplo » 17 říj 2017 08:33

@RadekFYLCKA: drzim palce a podporuju v upgrade, hlavne se nenech odradit ;-)

Ty CPU jsou fakt stejny az na frekvence, cenu a fakt, ze byli uvedeny +/- ctvrt roku od sebe. Tak jako tak, pokud Bios toho laptopu pozna tu 3840QM, tak to temer urcite bude slapat. Ovsem fakt, ze ti podpora Asusu napsala, ze testovano to bylo pouze s tou 3610QM naznacuje, ze tam ta 3840QM nepojede (at uz z jakychkoli duvodu).

Ja osobne bych asi sel cestou jistoty - tedy ozelel ty MHz navic u te 3840QM a sehnal/dal tam tu 3610QM.

Na druhou stranu, pokud jsi ochoten "riskovat" nakup/prodej te 3840QM - tak smele do toho! Samozrejme, na teploty si musis davat bacha, to je asi jasny, ze? ;-)
Pozor: neumim cist myslenky (ani na dalku, ani po internetu) a nectu mezi radky.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Upgrade CPU
    od loucon » 17 zář 2017 19:41 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    3
    267
    od Manoust
    17 zář 2017 23:16
  • Upgrade CPU
    od chapney97 » 21 zář 2017 18:37 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    6
    344
    od chapney97
    21 zář 2017 19:30
  • Upgrade Cpu
    od PitriSsek » 23 lis 2017 22:03 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    13
    534
    od PitriSsek
    24 lis 2017 17:11
  • Výměna/UPGRADE CPU
    od Ovce » 21 zář 2017 11:41 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    9
    407
    od dom324
    21 zář 2017 16:38
  • Upgrade cpu - blackscreen
    od LOLheck » 26 zář 2017 08:51 » v Problémy s hardwarem
    2
    259
    od LOLheck
    26 zář 2017 09:42

Zpět na “Taktování a další úpravy PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 1 host