Router Asus RT-AC55U - zeptejte se, aneb interaktivní recenze Vyřešeno
-
- Pohlaví:
Router Asus RT-AC55U - zeptejte se, aneb interaktivní recenze
na stole mi přistála další krabička od Asusu - https://www.asus.com/cz/Networking/RTAC55U/
Samozřejmě že ho opět podrobím testům a pak k tomu napíšu článek. Chtěl bych vás ale požádat o spolupráci. Často se poté, co router vrátím, objevují dotazy na konkrétní nastavení, nebo parametry.
Nyní nabízím něco jako "interaktivní recenzi", kdy se mě můžete na cokoli zeptat, já to vyzkouším a napíšu, jak to je. Co vy na to?
Popis: Router je zabalen v krabici, kde najdete i vše potřebné. Balení obsahuje jeden UTP kabel, napájecí adaptér, dvě antény a CD se softwarem. Antény jsou tedy odnímatelné. Bohužel se mi nepodařilo zjistit jejich zisk. Asus na svých stránkách vtipně dodává "Typ antény se liší podle místních nařízení a požadavků v jednotlivých zemích ". Docela by mě zajímalo, jaké jsou v naší zemi místní nařízení a požadavky .
Router je vyveden v černé barvě s dnes už klasickým "asusovským" stylem. Na horní straně najdete stříbrný nápis ASUS a řadu kontrolních LED, které indikují vše, co potřebujete. Kromě konektoru USB 3.0, který je na přední straně, jsou všechny ostatní konektory a ovládací prvky vzadu - konektory antén, 4xLAN a WAN (samozřejmě gigabit), USB 2.0, napáíjení, vypínač, tlačítko WPS a RESET. Router lze připevnit i na zeď - úchyty najdete na spodní straně.
(Pokračování příště - těším se na vaše dotazy).
Ltb: výsledná rezence zde: http://www.pc-help.cz/viewtopic.php?p=1300730#p1300730
Naposledy upravil(a) Uziv00 dne 14 lis 2015 00:55, celkem upraveno 2 x.
Re: Router Asus RT-AC55U - zeptejte se, aneb interaktivní recenze
Zajímalo by mne jak rychlé je wi-fi prý je pomalé. A jak je rychlé kopírování na usb3.0. Jak umí streamovat televizi pres sitove proudy -SAP- (network streams).
mě by zajímalo, jak si vede u tunelování - např. hardwarově náročného PPTP - pokud bude možnost to otestovat.. případně, jakou propustnost má mezi wan/lan... jestli zvládne gigabit, když už má gbit porty
-
- Pohlaví:
Díky za podněty.
Něco k "měření" - rychlost je měřena pomocí totalcommanderu prostým kopírováním souborů. A to ze dvou důvodů - nemám laboratorní vybavení, ani potřebné prostředky - a za druhé si myslím, že tenhle postup více vypovídá o praktickém použití routeru, navíc ho každý může prověřit doma.
K měření WiFi - "A" = do 1m od routeru, "B" = vedlejší pokoj 3m, jedna zeď, "C" = vzdálený pokoj, 9m tři zdi.
K měření propustnosti WAN/LAN - zde narážím na max. možnosti mé sítě, takže naměřený výsledek neodpovídá skutečným možnostem routeru - ve skutečnosti bude rychlejší.
Veškeré údaje jsou uvedeny v Mbit/s.
K dalšímu:
-"Jak umí streamovat televizi pres sitove proudy -SAP- " - prosím o upřesnění. Pokud má jít o vlastní stream, tak neumí. Pokud jde o příjem IPTV a distribuci TV signálu na určené porty, pak umí. Otázkou zůstává, co je myšleno slovem "jak".
Samozřejmě umí DLNA, tohle bude předmětem dalšího testování.
-"jak si vede u tunelování - např. hardwarově náročného PPTP" - spojení je stabilní a bezproblémové. Nicméně se rychlost velmi zpomalí - WAN/LAN na 8MB/s.
Pokud se mi povede rozchodit, zkusím ještě openVPN, jak se bude chovat tam.
Něco k "měření" - rychlost je měřena pomocí totalcommanderu prostým kopírováním souborů. A to ze dvou důvodů - nemám laboratorní vybavení, ani potřebné prostředky - a za druhé si myslím, že tenhle postup více vypovídá o praktickém použití routeru, navíc ho každý může prověřit doma.
K měření WiFi - "A" = do 1m od routeru, "B" = vedlejší pokoj 3m, jedna zeď, "C" = vzdálený pokoj, 9m tři zdi.
K měření propustnosti WAN/LAN - zde narážím na max. možnosti mé sítě, takže naměřený výsledek neodpovídá skutečným možnostem routeru - ve skutečnosti bude rychlejší.
Veškeré údaje jsou uvedeny v Mbit/s.
K dalšímu:
-"Jak umí streamovat televizi pres sitove proudy -SAP- " - prosím o upřesnění. Pokud má jít o vlastní stream, tak neumí. Pokud jde o příjem IPTV a distribuci TV signálu na určené porty, pak umí. Otázkou zůstává, co je myšleno slovem "jak".
Samozřejmě umí DLNA, tohle bude předmětem dalšího testování.
-"jak si vede u tunelování - např. hardwarově náročného PPTP" - spojení je stabilní a bezproblémové. Nicméně se rychlost velmi zpomalí - WAN/LAN na 8MB/s.
Pokud se mi povede rozchodit, zkusím ještě openVPN, jak se bude chovat tam.
Naposledy upravil(a) Uziv00 dne 17 lis 2015 21:57, celkem upraveno 4 x.
- FlanK3r
- Tvůrce článků
-
Level 5
- Pohlaví:
- Stav:
moc hloupý dotaz, lze nastavením (softwarově nastavení routeru) ovlivnit sílu signálu? Předpokládám ano, ale třeba čím vším?:)
AMD FX-8350@5GHz stabilní, Asus Crosshair V Formula-Z, 2x 4GB 2400MHz TridentX, AMD Radeon HD6870, SSD Kingston HyperX 256GB, cca 2TB pevné disky, Corsair TX850W. Další HW: AMD x4 955 BE, 965 BE, 970 BE, 975 BE, 980 BE, 1090T BE, 1100T BE, FX-4300, FX-6300, FX-8320, FX-8350, FX-9370 atd
Na moje otázky jsi odpověděl děkuji.
Chtělo by vyzkoušet jak pracuje jako NAS server z ruznych zařízení???
Chtělo by vyzkoušet jak pracuje jako NAS server z ruznych zařízení???
-
- Pohlaví:
Flanker: - ještě jsem to nenašel. Starší SW to uměl, ale už jsem se setkal s tím, že tato nabídka nebyla. Mrknu na to.
TUNN: - Co jsi tím myslel? Jako NAS může pracovat buď s flashkou, nebo s externím HDD připojeném do USB (FTP, Samba, DLNA, stahování, AiCloud, iTunes). Síťový tisk na tiskárnu připojenou do USB taky umí.
další funkce NASu jako např.: ukládání záznamů kamer přímo ne, ale lze využít třeba FTP, pokud kamera podporuje. Záleží na tom, co vlastně od NASu chceš.
TUNN: - Co jsi tím myslel? Jako NAS může pracovat buď s flashkou, nebo s externím HDD připojeném do USB (FTP, Samba, DLNA, stahování, AiCloud, iTunes). Síťový tisk na tiskárnu připojenou do USB taky umí.
další funkce NASu jako např.: ukládání záznamů kamer přímo ne, ale lze využít třeba FTP, pokud kamera podporuje. Záleží na tom, co vlastně od NASu chceš.
Naposledy upravil(a) Uziv00 dne 11 lis 2015 18:39, celkem upraveno 1 x.
Od NASU chci abych se udkud koli dostal na úložiště a pracoval se složkama co jsou na hdd. Da se vzdáleně na hdd něco uložit???to by mne zajímalo.
Prosím tě co se týče serveru (ftp,AiCloud,samba,atd...) je možné to trošku vysvětlit co je na co??? Díky moc.
Prosím tě co se týče serveru (ftp,AiCloud,samba,atd...) je možné to trošku vysvětlit co je na co??? Díky moc.
-
- Pohlaví:
Samba = SMB protokol, je to klasické sdílení ve windows sítích. Fuguje jen ve vnitřní síti.
FTP = File Transfer Protokol - slouží pro přenos souborů. Funguje přes internet. Pro editaci si soubor musíš nejprve stáhnout, editovat a pak nahrát. Neumožňuje přímé zobrazení souborů - vždy je nutné jej nejdřív stáhnout. Existují ale emulátory, které umožňují připojit disk přes FTP jako síťový disk.
AiCloud - je to něco jako dropbox na tvém úložišti. Bohužel ale pracuje pouze s IOS, nebo s Androidem. Je vhodný pro mobily, dá se přes něj nahrát třeba fotka na xichtí knihu atd.
FTP = File Transfer Protokol - slouží pro přenos souborů. Funguje přes internet. Pro editaci si soubor musíš nejprve stáhnout, editovat a pak nahrát. Neumožňuje přímé zobrazení souborů - vždy je nutné jej nejdřív stáhnout. Existují ale emulátory, které umožňují připojit disk přes FTP jako síťový disk.
AiCloud - je to něco jako dropbox na tvém úložišti. Bohužel ale pracuje pouze s IOS, nebo s Androidem. Je vhodný pro mobily, dá se přes něj nahrát třeba fotka na xichtí knihu atd.
Super. A ještě co se týče smb a ftp je možné použít jeden (stejný) název serveru??
-
- Pohlaví:
Jistě. Oba protokoly používají odlišné porty. Nicméně pro přístup na FTP z internetu je nutno mít:
1. Veřejnou stálou IP adresu - ta se pak zadá do klienta
2. Pokud máš dynamickou veřejnou, lze použít DDNS od Asusu. Tím je zajištěn překlad na tvou veřejnou, která ti je zrovna teď přidělena (např. u DSL).
1. Veřejnou stálou IP adresu - ta se pak zadá do klienta
2. Pokud máš dynamickou veřejnou, lze použít DDNS od Asusu. Tím je zajištěn překlad na tvou veřejnou, která ti je zrovna teď přidělena (např. u DSL).
díky za informaci. nevim, jestli jsou někde dostupné informace o HW, ale teď jsem pořídil TP-link WR1043ND má 720MHz jakýsi atheros CPU, a PPTP zvládá 80Mbit, víc mi nepustí linka. přinejmenším je to zajímavé srovnání
jak jsi měřil rychlost PPTP? abych zjistil maximální možnou propustnost, nezávisle na lince? díky
jak jsi měřil rychlost PPTP? abych zjistil maximální možnou propustnost, nezávisle na lince? díky
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Recenze Asus RT-BE58U – připraven na budoucnost
od KingGustavo » 02 říj 2024 18:41 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 1
- 975
-
od BL!zZard
Zobrazit poslední příspěvek
03 říj 2024 18:24
-
-
-
Popis (recenze) Asus ROG Strix Z790-A Gaming WIFI II
od KingGustavo » 27 lis 2023 19:48 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 5
- 4884
-
od KingGustavo
28 lis 2023 16:14
-
-
-
Recenze ASUS ROG Cetra True Wireless - špuntová herní sluchátka
od winycz » 18 kvě 2024 12:21 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 2
- 11884
-
od kidd.hombre
09 čer 2024 23:21
-
-
-
Asus RT-AX57-Go - router pro cestovatele Příloha(y)
od Uziv00 » 15 bře 2024 10:53 » v Sítě - hardware - 1
- 6629
-
od Ltb
16 bře 2024 16:31
-
-
-
Phishingovy utok aneb email odesilatele Příloha(y)
od drobino » 15 pro 2023 08:22 » v Vše ostatní (sw) - 15
- 5968
-
od 28nitro28
17 pro 2023 20:12
-
Zpět na “Recenze a testy (čl.)”