Stalo se v 47.týdnu aneb souhrn aktualit (nejen) ze světa PC

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Stalo se v 47.týdnu aneb souhrn aktualit (nejen) ze světa PC

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 30 lis 2012 00:30

Stalo se v 47. týdnu aneb souhrn aktualit (nejen) ze světa PC

StaloSe47.jpg
StaloSe47.jpg (9.42 KiB) Zobrazeno 6448 x


Fórum PC-HELP.cz a Blog počítačového nadšence 2.0 přináší přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších informací za uplynulý týden z oblasti informatiky, telekomunikací a elektroniky. Co nového se událo od pondělí 19. listopadu do neděle 25. listopadu 2012?

Uplynulý týden přinesl řadu špatných zpráv, tedy alespoň pro někoho. Z Windows 8 se reálně rýsuje obrovský průšvih, uživatele Windows Phone 8 trápí restarty a zamrzávání mobilů, UPC zdražuje nejen internetové připojení ještě před zvýšením DPH, Hellshare.cz ruší bezplatné stahování a hlavně se chystá další pokus byrokraticky ovládnout Internet a zatížit jej novými represemi a daněmi.

Chystá se další pokus podmanit si Internet? Na poplach bijí Google i politici
OSN chce, aby International Telecommunicaitons Union (Mezinárodní telekomunikační unie) získala nové pravomoci, které by mohly výrazně narušit způsob fungování Internetu, jak jej známe dnes. Na konferenci v Dubaji, která se koná od 3. do 14. prosince, bude Internationl Telecommunicaitons Union hovořit právě o nových regulacích, které se na Internet valí.

Na stole leží jak návrhy represivních nedemokratických režimů pro zvýšení kontroly nad Internetem, tak návrhy mizerně hospodařících zemí, které chtějí získat do svých děravých státních pokladen peníze od úspěšných nadnárodních internetových firem a jejich služeb. Není tedy divu, že Google hodně hlasitě bije na poplach.

Na adrese https://www.google.com/takeaction připravil informační web, kterým chce zmobilizovat veřejnost. Na rozdíl od nakonec odmítnuté neméně kontroverzní dohody ACTA se ovšem tentokrát zdá, že evropští politici nebudou potřebovat popostrčit zespodu právě míněním svých voličů. Evropský parlament přijal rezoluci odmítající jakéhokoliv snahy o vytváření centrální kontroly nad Internetem.

Vyzval členské státy Evropské unie, které se jednání v Dubaji budou účastnit, aby bojkotovali významné rozšiřování pravomocí International Telecommunicaitons Union. Jeho rezoluce však není pro členské státy závazná, takže ty mohou svobodný Internet obětovat na oltář svých vlastních národní zájmů často popoháněných lobby různých zájmových skupin.

Z Windows 8 se velmi reálně rýsuje druhý tržní propadák v jedné dekádě
Microsoft se velmi rád pochlubil prvními optimistickými čísly o prodeji licencí pro upgrade na Windows 8. Systém je však na maloobchodním trhu již měsíc a od té doby z Microsoftu nepřichází žádné nové údaje. Obecně platí, že neposkytování údajů o prodejnosti znamenají zamlčování špatných výsledků.

Analytici z uznávaných agentur Gartner a IDC otevřeně věští špatné výsledky prodeje Windows 8 od nedávné rezignace šéfa divize, která měla vývoj Windows 8 na starost. Steve Sinofsky přitom pro Microsoft pracoval již od roku 1989 a má velký podíl na úspěchu Windows 7. Jelikož oficiálně nepadl žádný důvod jeho rezignace, spekuluje se, že vaz mu zlomila právě nová Windows 8.

Windows 8 se skutečně neprodávají tak, jak si Microsoft maloval a uvnitř firmy se otevřeně mluví o zklamání. Tvrdí to známý žurnalista Paul Thurrott, jeden z nejrespektovanějších nezávislých pozorovatelů dění v Microsoftu a kolem jeho produktů, jenž má možnost často vidět pod pokličku. Jeho informace lze obvykle brát jako fakt.

Paul Thurrott tvrdí, že se Microsoft pustil do kritiky výrobců počítačů, kteří prý nejsou schopni dodat atraktivní zařízení s Windows 8, případně zajistit jejich dostupnost odpovídající poptávce. To prý firmu jen utvrzuje, že se musí pustit sama do výroby hardwaru. Jenže to není tak jednoduché. Tablet Surface se navzdory velkým očekáváním rovněž zřejmě neprodává moc dobře a navíc jej provází silná negativní publicita.

Veřejné míněné je jasné: problémem Windows 8 je Modern UI alias Metro, které nemělo být protlačováno na úkor klasického desktopového prostředí. Mimo tablety a konvertibilní přenosné počítače postrádá smysl. Klasický desktop rozhodně není za zenitem a uživatelé tak nemají důvod přecházet na produkt, který jim nutí něco nového nedokonalého namísto něčeho, co je výsledkem více než 25 let evoluce.

Použitelnost Windows 8 je hodně špatná, míní přední expert
Jakob Nielsen, dnes zřejmě nejuznávanější expert na tzv. použitelnost, na Windows 8 nenechal nit suchou. Ve svém kritickém článku se věnuje konkrétně právě Modern UI. Kombinovat v jednom systému souběžně používaná prostředí pro klasické osobní počítače a pro zařízení s dotykovým ovládáním je podle něj nešťastné.

"Windows 8 pro mobilní zařízení a tablety jsou jako Dr. Jekyl – zmučená duše toužící po vykoupení. Na klasickém PC jsou Windows 8 panem Hydem – monstrem, které terorizuje ubohé kancelářské uživatele a dusí produktivitu jejich práce,“ píše Jakob Nielsen. S tuctem zkušených uživatelů předchozích verzí systému se pustil do testu, který prý poukázal na tři hlavní problémy.

Prvním je vcelku logická nekonzistentnost způsobu ovládání obou prostředí, která Windows 8 nabízejí. Nevyhnutelné přepínání mezi nimi uživatele zdržuje, což je druhý problém. Třetím pak to, že funkce systému jsou roztříštěné do dvou prostředí, takže si uživatel musí pamatovat, kde je hledat, přičemž zpočátku se nevyhne tápání.

01.png
Zdroj: Blog 2.0

Modern UI je prý nepovedené prostředí. Koncept využití celého displeje jednou aplikací může prý dobře fungovat na tabletech, ale určitě prý ne na velkých monitorech a displejích klasických počítačů, kde podle Jakoba Nielsena má své místo klasické prostředí pracující s okny. Navíc Modern UI podle něj neboduje ani na tabletech, kterým nové prostředí mělo být stvořeno na míru.

Nové prostředí prý pracuje s příliš nízkou hustotou informací najednou zobrazených na obrazovce a používá ploché ovládací prvky, které prý znesnadňují ovládání v tom smyslu, že na první pohled není vždy jasné, na co se dá kliknout či ťuknout. Dlaždice na úvodní obrazovce Start podle Jakoba Nielsena působí zmateně, na čemž mají mít podíl ty tzv. živé resp. aktivní.

Na ty je přitom Microsoft obzvláště pyšný, ale podle předního odborníka na použitelnost přinášejí zmatené informace. Kritizuje také logiku kontextové nabídky, která prý uživatelům není vůbec jasná. Microsoft za Modern UI tedy dostal hodně nepěkné vysvědčení, které jistě systému neprospěje. Zejména když závěry Jakoba Nielsena se překrývají s veřejnou kritikou mnohých uživatelů.

Windows 8 začínají silně připomínat Windows Vista. Systém, od kterého se očekávala revoluce, se nakonec ukázal býti jen nepovedeným konceptem. Spotřebitelé jej nakonec odmítli. Microsoft sice nikdy otevřeně nepřiznal, že se mu systém nepovedl, ale snahu protlačit jej k zákazníkům silou rychle vzdal a začal spotřebitelskou veřejnost i obchodní partnery chlácholit sliby o nových skvělých Windows 7, které nakonec naplnil. Čeká Windows 8 stejný osud? Dejme jim ještě pár měsíců.

Majitelé mobilů s Windows Phone 8 trápí restarty systému
Zdá se, že Microsoftu se podzimní vlna novinek klíčových novinek opravdu hrubě nepovedla. Další ranou jsou problémy, které hlásí uživatelé mobilů s Windows Phone 8 jak z dílny Nokie, tak od HTC. Ti si ve stále větším počtu stěžují na samovolné restarty svých mobilů a jejich zamrzávání. Jelikož problémy hlásí majitelé mobilů od Nokie i HTC, tak se zdá, že jde zřejmě o problém v samotném systému.

Stížnostmi se plní oficiální fóra technické podpory Nokie, HTC i Microsoftu. Noví nespokojení majitelé mobilů s dlouho očekávaným systémem přibývají každým dnem. Nokia již potvrdila, že s Microsoftem pracuje na hledání problému. Otázkou je, jestli jej vyřeší pouhá aktualizace systému anebo se nestandardně chovající mobily budou muset vyměňovat.

Nová kancelářská sada Office 2013 k vyzkoušení na 60 dnů zdarma
Na maloobchodní trh se sice nová kancelářská sada Office 2013 dostane až v počátku příštího roku, ale Microsoft již uvolnil její časově omezenou zkušební verzi, která bude plně funkční po dobu 60 dnů. Zájemci se tak mohou s novou verzí nejpoužívanější sady kancelářského softwaru s předstihem seznámit.

Sada Office 2013 přináší obrovské množství novinek. Patří mezi ně například nenásilná kombinaci uživatelského prostředí pro klasické počítače i zařízení s dotykovým ovládáním, úzká spolupráce s cloudovým úložištěm SkyDrive a komunikační službou Skype, podpora sdílení obsahu prostřednictvím sociálních sítí, možnost prohlížení a editace PDF dokumentů a tak dále.

02.png
Zdroj: Blog 2.0

Špatnou zprávou je, že nová sada vyžaduje Windows 7 nebo Windows 8. Dřívější verze operačního systému od Microsoftu nebude již podporovat. Zkušební verzi pro tyto dva systémy si je možné stáhnout z webu Microsoft TechNet. Na výběr je mezi 32bitovou i 64bitovou variantou nejlépe vybavené edice Professional Plus. Česká lokalizace zkušební verze není a nebude k dispozici.

Licencování 5+5 nové nabídky Office 365: není tablet jako tablet
Microsoft se chystá přepracovanou nabídkou Office 365 oslovit i domácnosti, kterým bude MS Office nabízet za měsíční předplatné až pro deset zařízení. Objevily se ovšem nejrůznější dohady a spekulace, co vlastně v rámci nabídky 5+5 licencí domácnostem nabídne. Exkluzivní informace z důvěryhodného zdroje ovšem rozkrývají, jak to s pěti licencemi pro počítače a pěti licencemi pro mobily a tablety vlastně bude.

Klíčovou otázkou totiž je, co si nyní Microsoft pod pojmem „tablet“ představuje. Jde jen o dosavadní tablety jako je iPad a nespočet modelů se systémem Android? Nebo i o novou generaci x86 tabletů s Windows 8? Podle nových informací z důvěryhodného zdroje budou tablety s Windows 8 považovány v rámci nové chystané nabídky za počítače. Prvních pět licencí bude poskytnuto pro jakékoliv zařízení s Windows 7, Windows 8 nebo OS X.

03.png
Zdroj: Blog 2.0

Uživatelům Windows 7 a Windows 8 bude poskytována zbrusu nová Office 2013 v edici pro profesionály (tedy i pro komerční použití). Pro OS X předplatitelé Office 365 získají aktualizovanou verzi Office 2011 for Mac. Dalších pět licencí bude pro klasické chytré mobily a tablety. Česká pobočka Microsoftu již dříve potvrdila dlouho spekulovaný příchod MS Office na platformy Android a iOS.

Centrála firmy zprávy od českých kolegů, které se rychle rozletěly do světa, takříkajíc tlumila. Nedávno ale po dalším průsaku informací nakonec potvrdila, že MS Office pro Android a iOS se skutečně chystá a plně funkční bude výhradně právě pro předplatitele Office 365. Pro ostatní uživatele bude MS Office pro iOS a Android fungovat jen jako bezplatný prohlížeč dokumentů, tabulek či prezentací bez možnosti úprav.

Otazníky se vznáší ještě nad extra 20 GB pro SkyDrive, které jsou vedle volných minut pro volání přes Skype také součástí připravované nabídky Office 365. Podle informací z důvěryhodného zdroje si v rámci předplatného domácnost budou moci navýšit úložiště jednoho účtu u služby SkyDrive právě o 20 GB. Bonusovou kapacitu půjde uplatnit jak u již existujících účtů, tak u nově založených po objednání Office 365.

Office 365 pro domácnosti spolu s novými mobilními aplikacemi MS Office budou k dispozici nejdříve ke konci prvního kvartálu příštího roku. Oznámena již oficiálně byla cena 1870 Kč bez DPH za rok. Domácnostem nebude poskytován cloudový Exchange, SharePoint ani Lync, což je vcelku pochopitelné. Alternativami budou služby Outlook.com, SkyDrive + Office Web Apps a Skype.

Microsoft bude Surface s Windows RT podporovat do roku 2017
Na webu Microsoftu se objevila poměrně zásadní informace a délce poskytování plné softwarové podpory pro nový tablet Surface s Windows RT. Tu bude Microsoft k produktu, jehož prodej byl zahájen letos v říjnu, poskytovat do 11. dubna 2017. Do té doby Microsoft bude systém aktualizovat, tedy zejména opravovat chyby v něm nalezené a vydávat bezpečnostní aktualizace.

04.png
Zdroj: Microsoft

Surface s Windows RT tak získává zásadní výhodu, protože garantovaná podpora 4,5 roku se u tabletů jen tak nevidí. Mnozí výrobci tabletů se systémem Android otáčejí zády podstatně dříve. Pokud rovnou aktualizaci systému na již prodaných zařízeních nezavrhnou, tak s ní otálejí. Přitom aktualizace mnohdy přináší zvýšení spolehlivosti, optimalizaci výkonu i bezpečnostní opravy.

Výjimkou nejsou ani tablety, které jsou na trh již uváděny se zastaralou verzí systému Android bez zjevného úmyslu někdy nabídnout oficiální cestou aktualizaci na novější verzi. Jde především o levné tablety menších značek zejména asijského původu, které spotřebitele oslovují především velmi nízkou cenou.

Apple v OS X 10.9 nabídne Siri a vlastní mapy
Apple pracuje na nové verzi svého desktopového systému OS X (dříve Mac OS X), která ponese označení 10.9. Hlavním tahákem nového systému pro osobní počítače značky Apple má být Siri, tedy hlasové ovládání s prvky simulace umělé inteligence. Apple má do systému OS X implementoval obdobnou verzi, která se objevila na tabletech iPad Mini a iPad čtvrté generace s iOS 6.

Dále se Apple chystá do systému integrovat vlastní mapovou aplikací, čímž pokračuje sbližování funkcionality mezi jeho desktopovým a mobilním systémem. Otázkou je, nakolik se povede kvalitu map vylepšit. Její premiérová verze v iOS 6, která se objevila v září v novém mobilu iPhone 5 byla totálním propadákem. Šéf firmy Tim Cook se musel uživatelům omlouvat a potupně doporučovat mapové služby konkurenčního Googlu.

Více informací o novém systému se očekává během následujících tří měsíců. To by mělo být jasno i po jaké kočkovité šelmě tentokrát ponese nová verze OS X jméno. Ne, že by to mělo na funkcionalitu systému sebemenší vliv, ale mezi skalními fanoušky Applu je to často frekventované téma.

Asus a Lenovo uvádějí kompaktní stolní počítače s Windows 8
Po záplavě tabletů, klasických notebooků, konvertibilních ultrabooků a netbooků či stolních all-in-one počítačů s Windows 8 byly představeny dva nové stolní počítače kladoucí velký důraz na co nejmenší case. Asus představil svůj Eee Box EB1505 a Lenovo pak IdeaCentre Q190.

Druhý zmíněný stolní mini-počítač čínské výroby má být k dostání v několika variantách s různými modely procesorů z rodiny Intel Corei3 třetí generace (Ivy Bridge). Do útlého těla tenkého pouze 22 milimetrů se podařilo vměstnat hardware podporující obraz ve FullHD (1080p) a prostorový 7.1 zvuk.

K dispozici bude HDMI a VGA výstup pro televizor či monitor, kvarteto portů USB 2.0 pro připojení dalších periférií a ethernetové rozhraní pro zajištění síťové konektivity. Další technické podrobnosti nejsou známé, ale to se brzo změní. Lenovo chce svůj nový mini-počítač s Windows 8 začít prodávat již v lednu 2013. Jeho cena má začínat na 349 dolarech.

Asus Eee Box EB1505 na pohled připomíná obézní optickou mechaniku. Pohání jej slabší dvoujádrový procesor Intel Celeron 847 s taktovací frekvencí 1,1 GHz. Kapacita operační paměti činí 2 GB a je možné ji navýšit na 4 GB. Tento miniaturní stolní počítač vážící pouze 1,2 kilogramu bude dodáván s klasickým pevným diskem o kapacitě 320 GB nebo 500 GB. Obě varianty ale podporují nanejvýš 5400 otáček, takže rychlostí zrovna neoplývají.

05.png
Zdroj: Asus

K dispozici je integrovaná CD/DVD vypalovačka anebo combo mechanika fungující jako CD/DVD vypalovačka a čtečka Blu-ray nosičů. Na čelní straně zařízení je též čtečka paměťových karet podporující formáty SD, SDHC, SDXC a MMC. Společnost jí dělá dvojice portů USB 3.0, vstup pro mikrofon a výstup na sluchátka.

Na zadní straně zařízení bude dále k dispozici kvarteto portů USB 2.0, jeden port eSATA, HDMI a VGA výstup pro televizor či monitor a zvukový výstup S/PDIF. Síťovou konektivitu zajistí ethernetové rozhraní podporující přenosovou rychlost až 1 Gbit/s a samozřejmě nechybí podpora Wi-Fi (b/g/n). K dostání též bude ještě obdobně vybavený Asus EeeBox PC EB1035, u nějž ale výrobce vypustil integrovanou optickou mechaniku a naopak nabídl možnost instalace SSD disku o kapacitě až 32 GB.

Tablet SmartQ X7 má ambice převálcovat Nexus 7 od Googlu
Čínským výrobcům zjevně nečiní problém cenově konkurovat tabletům, s nimiž letos přišel Google. Dalším příkladem je nový tablet SmartQ X7, který chce výbavou překonat Nexus 7 při zachování shodné ceny. Prodává se za 249 dolarů, což je částka, kterou si nyní Google účtuje za Nexus 7 s 32GB pamětí.

Čínský SmartQ X7 je o centimetr tenčí (9,5 milimetru) a o něco málo lehčí (335 gramů). Nabídne dvojnásobnou kapacitu operační paměti (2 GB), ale slabší pouze dvoujádrový procesor, který ovšem na druhou stranu má o 0,2 GHz vyšší taktovací frekvenci (1,5 GHz). Kapacita interního úložiště sice bude poloviční (jen 16 GB), ovšem nebude chybět slot pro microSD karty, kterým Nexus 7 nedisponuje.

06.png
Zdroj:SmartQ

Plusem má být dvojice fotoaparátů s rozlišením dva megapixely. Nexus 7 má jen čelní fotoaparát, potažmo kameru s rozlišením 1,2 megapixelu pro videohovory. Čínský tablet navíc nabídne HDMI výstup pro připojení k televizoru nebo monitoru. Ten Nexus 7 nemá, ovšem zase disponuje technologií NFC, kterou pro změnu neoplývá SmartQ X7, jenž kontruje FM tunerem.

Čili nějaké jasné válcování se nekoná. Spíše je to výměna něco za něco. Otázkou je, kdo co preferuje. Další otázkou pak je, jak si mezinárodně prakticky neznámý čínský výrobce poradí s výrobou tabletu. Tedy, jestli jej zvládne zpracovat stejně precizně jako Asus, který Nexus 7 pro Google vyrábí (novější větší Nexus 10 vyrábí Samsung).

NASA podceňovala nutnost chránit data, zavádí povinné šifrování
NASA vytváří největší technologické zázraky, které posílá ke kometám, sousedním planetám i mimo náš planetární systém. Zarážející proto je, jak ledabyle americká organizace dosud přistupovala k ochraně svých dat. Naposledy na to doplatila nedávno, když při vykradení automobilu jednoho ze zaměstnanců byl odcizen notebook obsahující osobní informace o zhruba deseti tisících lidech, které NASA zaměstnává.

Vedení NASA nařídilo svým zaměstnancům, že cokoliv, co fyzicky opustí prostory organizace, musí být šifrováno. Minimálně do skončení vyšetřování posledního incidentu. Od pevných disků v přenosných počítačích po různá paměťová média včetně populárních flash disků. Podle bezpečnostních expertů je to ještě mírnější opatření, než by možná bylo vhodné.

Někteří analytici jsou toho názoru, že by NASA měla vynášení interních dat z pracoviště zaměstnancům zcela zatrhnout. Tím spíše, že od roku 2009 do současnosti NASA informovala o ztrátě již téměř pěti desítek notebooků. S nimi se ztrácely i osobní údaje zaměstnanců nebo ovládací kódy k orbitální stanici ISS.

Českých domén je již více než milion, tempo růstu rychle stouplo
Dne 17. listopadu 2012 přesně v 17:24 český Internet dosáhl významného milníku. Bylo totiž dosaženo počtu jednoho milionu registrovaných doménových jmen s českou národní koncovkou .cz. Ta se tak stává teprve dvanáctou evropskou národní doménou koncovkou, kterou oplývá milion a více domén druhého řádu.

Zároveň se řadí mezi domény vykazující největší růst. Měsíčně nyní přibývá 10 000 domén, uvádí sdružení CZ.NIC, které je správcem české národní top-level domény. Podle něj k rychlému růstu přispívá jednak obecný internetový rozvoj a pak také zavedení nového registračního systému FRED. Systém české výroby v říjnu oslavil pět let v provozu.

Díky němu se zjednodušil registrační proces a opakovaně klesla velkoobchodní cena domén s českou národní koncovkou, kterou díky fungující konkurenci na trhu následuje ve strmém pádu i maloobchodní cena. Pryč jsou ty časy, kdy Češi kvůli nákladnosti doménového jména volili pro své webové prezentace nadnárodní obecné doménové koncovky jako je třeba .net a podobně.

Další růst zaregistrovaných domén by mohlo podpořit zavedení diakritiky, kterého se již dočkala například top-level doména .eu. CZ.NIC však podporu diakritiky podmiňuje kladným postojem široké veřejnosti a ten v pravidelných průzkumech zatím zaregistrován nebyl. Kritici diakritiky v doménách se obávají zmatků, mohutné vlny doménových spekulací, rozmachu kybernetického squattingu a sporů o značky.

Mimochodem: Česká republika se společně se Slovenskem zapsala do historie jedním zajímavým unikátem. Společná československá doménová koncovka .cs byla po rozpadu federace první doménou nejvyšší řádu na světě, která byla po několika letech existence zrušena. V roce 1994 ji definitivně nahradily nové domény již samostatných států: česká .cz a slovenská .sk.

Rozšíření vysokorychlostního připojení v České republice je nejasné
Český telekomunikační úřad (ČTÚ) před časem přinesl poměrně příznivou zprávu, že počet vysokorychlostních přípojek se v České republice ke konci roku 2011 zvýšil již na 3,1 milionu. Ministerstvo průmyslu a obchodu však přišlo s jinými číslem: 2,5 milionu přípojek. Kde vzniká rozdíl 600 000 vysokorychlostních přípojek?

Tentokrát není problém v žádné základní matematické operaci, ale v definici vysokorychlostního připojení, která ovšem stále poukazuje na nepochopení a neznalost českých úředníků. Český telekomunikační úřad termín „vysokorychlostní připojení“ vůbec nepoužívá. Místo něj se drží pojmu „širokopásmové připojení“. Ovšem namísto sledování šířky pásma v Hz posuzuje přenosovou rychlost v kbit/s.

A to není jediná absurdita. Za širokopásmové připojení pak považuje jakékoliv připojení, které je schopné přesáhnout 256 kbit/s. Představy spotřebitelů o rychlém připojení k Internetu v roce 2012 jistě vypadají jinak. Příliš nízko nastavená hranice svádí ke spekulacím, že si Český telekomunikační úřad chce přikrášlit stav českého broadbandu, na jehož špatném vývoji má podle kritiků lví podíl.

Ministerstvo průmyslu a obchodu pak od statistiků získalo výpočty, které nezahrnují mobilní internetová připojení. Ta přitom podle Českého telekomunikačního úřadu jsou tahounem růstu českého broadbandu. Například české UMTS a CDMA sítě svou průměrnou rychlostí několikanásobně přesahují mez 256 kbit/s. Přesto s nimi ministerstvo nepočítá.

UPC zdražuje služby ještě před zvýšením DPH
Největší kabelový operátor v zemi, společnost UPC, oznámila zvýšení cen u všech svých služeb, které se dotkne nových i stávajících zákazníků. „Abychom mohli i v příštím roce naplnit Vaše očekávání v maximální možné míře, dochází od 1. ledna 2013 ke zvýšení ceny služeb bez DPH průměrně o 3,5 procenta,“ stojí v dopise, jímž firma obesílá své zákazníky.

Ceny platné od roku 2013 operátor zveřejnil na webové adrese http://www.upc.cz/noveceny. Háček je v tom, že operátor zvedá ceny bez DPH. Výše DPH se přitom v příštím roce zvedá , takže ceny ve skutečnosti vzrostou ještě více. Navíc tomu není tak dlouho, co operátor zavedl poplatek za pronájem modemu, takže s růstem cen opravdu šlápl na plyn.

Google Music pravděpodobně míří do České republiky
22.11. Google oznámil podpis dohody s aliancí Armonia, která zastupuje hudební vydavatele. Dohoda umožňuje Googlu nabízet 5,5 milionů skladeb světových interpretů v 35 zemích převážně z Evropy. Jejich přesný seznam nebyl zveřejněn, ale velmi pravděpodobně na něm figuruje i Česká republika. Indicie na to ukazují.

Zaprvé byla služba Google Music lokalizována do češtiny, což by při oficiálním blokování přístupu českých uživatelů nedávalo smysl, pokud by se dostupnost služby neměla v dohledné době změnit. Zadruhé se pak v nabídce Google Music objevili někteří čeští interpreti, což značí přípravy na vyhovění požadavkům českých zákazníků.

Je pravda, že iTunes Store od Applu nabízí již téměř třicet milionů skladeb i českým zákazníkům, ale služba Google Music je zajímavá především podporou platformy Android, pro kterou je dostupná klientská aplikace. Z ní si lze přehrávat jak zakoupenou hudbu, tak vlastní hudbu nahranou do cloudového úložiště, které pojme 20 000 skladeb.

Hellshare.cz ruší bezplatné stahování, proti tzv. pirátům ale nezbrojí
File-hostingový server Hellshare.cz, kde šlo dosud najít řadu filmů, seriálů a hudby ke stažení zdarma a pro osobní legální potřebu naprosto legálně, ruší možnost bezplatného stahování. Následuje tak konkurenční Share-Rapid.com, který rovněž umožňuje stahování pouze za poplatek.

Výše těchto poplatků je ovšem směšná, takže kdo nechce kupovat například předražené filmy na Blu-ray, pořád nákupem kreditu podstatně ušetří. Čím více si ho uživatel předplatí, tím levněji jej vyjde objem přenesených dat. Nejnižší pořizovací náklady má kredit pro stažení 750 MB, který vyjde 15 Kč. Platí se prostřednictvím Premium SMS. Tou lze zaplatit až kredit pro stažení 14 000 MB za 99 Kč.

Při platbě kartou online nebo bankovním převodem lze dosáhnout výhodnější ceny. Například za 1000 Kč si lze předplatit kredit pro stažení 500 000 MB, což už je opravdu hodně filmů ve špičkové obrazové i zvukové kvalitě anebo mnoho kompletních řad seriálů. Zrušení možnosti omezeného stahování zdarma lze chápat především jako snahu více monetizovat službu.

07.png
Zdroj: Blog 2.0

Zjevně se nejedná o pokus odradit od užívání služby tzv. počítačové piráty, jak to v letošním roce činí řada jiných file-hostingových serverů ze strachu, že je postihne stejný osud jako Megaupload.com. Hellshare.cz nadále podporuje bezplatné nahrávání souborů, vyhledávání ve své databázi pomocí sesterské služby Hellspy.cz a nadále nabízí partnerský program.

To jsou funkce, které zábavní průmysl nejvíce dráždí a podporují jeho argumentaci, že nelegální obsah je nejen skrytě tolerován, ale naopak i vítán, protože představuje důvod, proč si uživatelé za stahování obsahu vůbec platí. Provozovatel serverů Hellshare.cz a Hellspy.cz letos omezil jejich dostupnost jen pro české, slovenské a polské uživatele.

Tvrdí, že právo v těchto třech středoevropských zemích mu poskytuje dostatečnou ochranu pro zachování dosavadního způsobu fungování. Radost z ukončení bezplatného stahování bude mít zřejmě především konkurenční Ulož.to, které bezplatné stahování zatím v omezené formě ponechává, nicméně uživatele dobře motivuje k zaplacení kreditu pro pohodlnější a rychlejší stahování.

Google nespáchal při sběru dat z Wi-Fi sítí trestný čin
Německé úřady dospěly k závěru, že nepoženou společnost Google k soudu za to, že při snímkování ulic pro službu Street View její speciální vozidla zachytávala a uchovávala data proudící v nešifrovaných bezdrátových sítích. Nedošlo prý k trestnému činu.

Svého času šlo o velkou aféru. Google po nátlaku německých úřadů přiznal, že k tomuto sběru dat skutečně docházelo. Údajně prý technickou chybou. Snímkovací vozidla měla pouze mapovat Wi-Fi sítě a přístupové body, které Google používá jako orientační body pro zjišťování polohy v Google Maps.

Odvolání na technickou chybu zní směšně a velká část veřejnosti měla a dodnes má jasno, že Google zkrátka využil příležitost a šmíroval provoz v soukromých sítích. V méně seriózních médiích se mluvilo a psalo o sledování navštěvovaných webů, používaných hesel a podobně.

Ve skutečnosti ale při rychlosti průjezdu snímkovacího vozidla a dosahu Wi-Fi sítí nemohl sbírat data ani zdaleka takto sofistikovaně. Vesměs jde o nesmyslný soubor informací, které není jak využít či zneužít. Google opravdu není nutné hnát před soud. Větším trestem byl pro něj další šrám na pověsti, který zasadila média, jež nafoukla kauzu do obrovských rozměrů.

XMBC 12 Beta: vyzkoušejte si multiplatformní multimediální centrum
Vyšla první betaverze dvanáctkové verze multiplatformního multimediálního centra XMBC nesoucí kódové označení Frodo. Zájemci mohou stahovat a testovat. Podporovány jsou desktopové platformy MS Windows, OS X a Linux. Dále pak také systém Android a nově i miniaturní extra levný počítač Raspberry Pi.

Seznam novinek je poměrně dlouhý, takže alespoň stručně zmiňme podporu sledování živého televizního vysílání prostřednictvím TV tuneru, možnost plánování nahrávání televizního vysílání, podporu zvuku ve špičkové kvalitě včetně TS-MA a Dolby True-HD, vylepšenou podporu technologie AirPlay napříč platformami, nové pokročilé možnosti sdílení prostřednictvím DLNA a rozšíření filtrování obsahu v knihovnách.

Popularita XMBC může strmě růst. Konkurenční aplikace Windows Media Center zmizela z výbavy nových Windows 8 a samostatně prodávaná verze neprokazuje, že by Microsoft nějak výrazněji pracoval na jejím rozvoji. Své též může sehrát podpora pro Android, protože na trhu se množí různé chytré set-top-boxy s tímto systémem.

Firefox 17 přináší Social API a podporuje Facebook Chat
Čerstvě vydaný webový prohlížeč Mozilla Firefox 17 jako hlavní novinku přináší Social API. Jde o zajímavý projekt přímo z dílny Mozilly, na kterém se stále pracuje, takže v budoucnu se jeho možnosti budou nadále rozšiřovat. Primárním úkolem ale je uživatelům nabídnout možnost provázání prohlížeče se sociálními sítěmi a dalšími internetovými službami. Nemusí přitom instalovat žádné rozšíření.

Službu, která Social API podporuje, stačí pouze povolit a pak lze její vybrané funkce používat přímo v prohlížeči. První vlaštovkou je Facebook, který pro Firefox nově nabízí službu Facebook Messenger. Díky Social API do Firefoxu přichází ikony indikující nové komentáře a různá oznámení a hlavně pak komunikační služba Facebook Chat.

08.png
Zdroj: Blog 2.0

S přáteli z Facebooku tak uživatelé Firefoxu mohou komunikovat, aniž by museli být právě na jeho stránkách, mít nainstalované jakékoliv rozšíření anebo používat další program. Důležité je, že Social API ctí soukromí uživatelů, takže jednotlivým službám neumožní přístup k datům z uživatelského profilu jako je třeba historie navštívených webů.

Koho sociální sítě neoslovují, toho Social API nijak neobtěžuje. Vlastně o něm ani nemusí vědět. Nikde nepřekáží, nijak se nevnucuje. Je ale přitom jen jednou z dvojice zajímavých novinek, které nový Firefox 17 přinesl. Tou druhou je nová preventivní ochrana před zastaralými verzemi vybraných plug-inů (Flash Player, Java, Silverlight a plug-in PDF prohlížeče Adobe Reader).

Pokud prohlížeč detekuje, že nainstalovaná verze je zastaralá a kvůli výskytu bezpečnostních chyb i nebezpečná, zablokuje spuštění plug-inu, pokud si webová stránka vyžádá jeho služeb. Uživatel si ale plug-in může spustit ručně, ovšem je obeznámen, že to představuje riziko. Firefox mu nabídne odkaz, přes který si může stáhnout novější verzi plug-inu.

Na seznamu změn a novinek figuruje také zhruba dvacet oprav vedoucích ke zvýšení výkonu, zvýšení obratnosti některých klíčových integrovaných nástrojů pro webové vývojáře, vylepšená podpora grafického vektorového formátu SVG založeného na XML či konečně zavedená podpora sandboxu z HTML 5 pro bezpečnější načítání externího obsahu skrze značku iframe.

Firefox 17 vychází i ve speciální verzi s prodlouženou podporou o délce minimálně jednoho roku. Uživatele této speciální verze označené zkratkou ESR budou dostávat servisní aktualizace i po vydání Firefoxu 18 a dalších major verzí, s jejichž příchodem jinak obvykle končí podpora pro předchozí major verze.

Mozilla chce uvolňováním verzí s prodlouženou podporou vyhovět zejména potřebám firem, kde kvůli kompatibilitě s dalším softwarem není udržitelné měnit prohlížeč každých šest týdnů. Nyní se prodloužené podpoře těší Firefox 10, která skončí až během prvního čtvrtletí 2013. Do té doby se uživatelé mohou připravit k přechodu na Firefox 17.

Firefox 17 pro Android rozšiřuje podporu zařízení
Vyšel mobilní Firefox 17 pro zařízení se systémem Android. Hlavní novinkou je dlouho očekávaná podpora zařízení s ARMv6. Dosud mobilní Firefox podporoval jen ARMv7, což ze seznamu kompatibilních zařízení vyřadilo mnohé chytré mobily. Těch s ARMv6 je stále používáno přibližně půl miliardy.

Nový Firefox 17 je tedy k dispozici i pro zařízení s ARMv6, ovšem musí splňovat hardwarové nároky: procesor s taktovací frekvencí alespoň 800 MHz a minimálně 512 MB RAM. V budoucnu by se měla podpora rozšířit i o zařízení s menším množstvím paměti, ale je otázkou, jestli to při přirozeném procesu obnovy zařízení mezi uživateli ještě bude mít smysl.

Další novinkou je podpora přehrávání videa ve formátu H.264 prostřednictvím HTML 5. Mozilla před časem přijala pragmatické rozhodnutí, že přestane tento uzavřený formát resp. kodek bojkotovat ve prospěch těch otevřených jako je kodek OGG Theora (jehož rozvoj Mozilla v minulosti finančně podpořila) či projekt WebM od Googlu.

Podpora přehrávání videí v H.264 se však týká jen zařízení se systémem Android ve verzi 4.0 nebo vyšší. Dále byly ošetřeny problémy se stabilitou pod nejnovější verzí systému Android, tedy 4.2. Došlo též na vylepšení přístupnosti, kde zřejmě nejvíce zaujme podpora čtečky Talkback pro zrakově handicapované uživatele zařízení se systémem Android.

Objevila se i úvodní podpora instalace webových aplikací do systému simulující instalaci nativních aplikací, díky čemuž mohou být v budoucnu webové aplikace snadněji použitelné. Spouštět je bude možné přímo z menu systému jako nativní aplikace. Poběží v samostatném procesu, ovšem renderovat je bude jádro Gecko, které používá Firefox.

Android a Flash Player: některým zařízením je odepírána aktualizace
Na některých zařízeních se systémem Android v posledních dnech začalo zobrazovat zamítnutí stažení aktualizace aplikace Flash Player, která se ale přitom automaticky nabízí. Zajímavé je, že na některých zařízeních k aktualizaci dojde bez problémů, ovšem na jiných se objeví zpráva o jejím zamítnutí s příslibem zaslání podrobnějších informací e-mailem. K tomu ovšem ani po několika dnech nedošlo.

09.png
Zdroj: Blog 2.0

Technická podpora společnosti HTC po týdnu reagovala na zákaznický dotaz jen strohým odkazem na dřívější oznámení společnosti Adobe o ukončení podpory platformy Android. Technická podpora společnosti Samsung si nenašla čas pro odpověď na dotaz zákazníka ani po deseti dnech od jeho zaslání. Samotné Adobe dotaz k tématu nereagovalo.

Při probírání tématu na Google Groups jeden z pracovníků Googlu reagoval na stížnost, že e-mailem žádné slíbené bližší informace nechodí, v tom smyslu, že Google je jen tvůrcem platformy a podpora jednotlivých aplikací je výhradně v kompetencích jejich autorů. Zdůraznil však, že hovoří sám za sebe a nejde o oficiální reakci Googlu, tudíž si nepřeje zveřejnit své jméno v médiích.

Jak to tedy nyní je s podporou plug-inu Flash Player na zařízeních, do nichž byl řádně stažen z Google Play před 15. srpnem 2012, je v tuto chvíli nejasné. Adobe oznámilo ukončení vývoje již dříve. Pro Jelly Bean oficiálně Flash Player nevyšel, ale přesto se jej podařilo neoficiálně „dostat“ i na tuto verzi systému. Z nabídky Google Play byl Flash Player stažen právě ke zmíněnému datu: 15. srpna 2012.

Do nově pořízených zařízení jej tedy z Google Play nelze instalovat (použít však lze instalační balíčky z webu Adobe). Adobe přislíbilo, že Flash Player dříve nainstalovaný do zařízení se systémem Android bude ještě blíže neupřesněnou dobu podporovat ve smyslu vydávání servisních aktualizací.

Topfun nově v televizorech Panasonic a s novými TV stanicemi
Česká video-on-demand služba Topfun je nově dostupná v letošních modelech televizorů a přehrávačů značky Panasonic s podporou služby Viera Connect. K dispozici je tak již ve čtyřech značkách chytré elektroniky: Samsung, LG, Philips a nově tedy i Panasonic.Služba Topfun též rozšířila nabídku televizních stanic, které lze jejím prostřednictvím sledovat přes Internet.

Zdarma je pro registrované uživatele k dispozici vysílání televize Pětka, která mj. figuruje jako volná celoplošná stanice v třetím pozemním multiplexu, ale čerstvě se objevily otazníky nad jejím dalším osudem. Za 20 Kč měsíčně pak je možné sledovat Sport 5 dostupný jinak v nabídkách satelitních a kabelových operátorů.

Nyní také v rámci dlouhodobé spolupráce Samsung a Topfun novým majitelům chytrých televizorů a přehrávačů jihokorejské značky nabízí na šest měsíců zdarma vysílání vybraných televizí. Jde o filmové kanály Filmbox a CS Film, dětský kanál CS Mini a právě nově zařazené televize Sport 5 a Pětka. Tyto televize doplňují promo nabídku služby Topfun Start na půl roku zdarma.
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
Uživatelský avatar
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19325
Registrován: květen 07
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Stalo se v 47.týdnu aneb souhrn aktualit (nejen) ze svět

Příspěvekod X » 30 lis 2012 02:22

"... Share-Rapid.com, který rovněž umožňuje stahování pouze za poplatek."

Toto ovšem není pravda. Také jsem si to ovšem dlouho myslel :smile: Důkaz pouze přes SZ.

Heroes Killer
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 373
Registrován: říjen 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Stalo se v 47.týdnu aneb souhrn aktualit (nejen) ze svět

Příspěvekod Heroes Killer » 30 lis 2012 20:01

Ono je tam více nesrovnalostí. :smile:

Např. částka za kredit na hellshare je sice směšná, ale přesněji směšně vysoká. A důvodů pro zaplacení si premium účtu na uloz.to moc není, neboť lze stahovat sice jen 300kB/s, ale limit je na soubor - lze tedy stahovat klidně dvacet souborů plnou rychlostí vašeho internetového připojení. :wink:

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Stalo se v 47.týdnu aneb souhrn aktualit (nejen) ze svět

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 30 lis 2012 22:38

Heroes Killer píše:Např. částka za kredit na hellshare je sice směšná, ale přesněji směšně vysoká.


Srovnejte si, kolik za tu tisícovku stáhnete filmů ve FullHD s prostorovým zvukem a kolik byste za ni koupil filmů na Blu-ray :smile:

Heroes Killer píše:A důvodů pro zaplacení si premium účtu na uloz.to moc není, neboť lze stahovat sice jen 300kB/s, ale limit je na soubor - lze tedy stahovat klidně dvacet souborů plnou rychlostí vašeho internetového připojení.


Ono to není jen o rychlosti. Navíc, k čemu mi je možnost stahovat najednou dvacet souborů, když si chci rychle stáhnout film, než mi vystydne večeře?! :lol:
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Heroes Killer
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 373
Registrován: říjen 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Stalo se v 47.týdnu aneb souhrn aktualit (nejen) ze svět

Příspěvekod Heroes Killer » 01 pro 2012 14:05

Inu, pakliže stahujete filmy ve FullHD, tak to o rychlosti je. Ty jsou většinou rozděleny na 10+ souborů. :smile:

Nemluvím nyní o 0,5TB za 1000Kč, ale o těch nejkupovanějších tarifech. Tzn. ty, které jsou placeny přes SMS. 14GB za 99Kč je opravdu směšné, když za tu cenu mohu mít 100GB u konkurence či měsíční tarif s garantovanou rychlostí na SR. Za cenu toho HS 500GB kreditu(1k) zas mohu mít roční tarif na SR (popř. mnoho TB), anebo ještě lépe - multipremium účet, pomocí kterého můžete stahovat z asi 20 serverů jako premium uživatel. :wink:


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Phishingovy utok aneb email odesilatele Příloha(y)
    od drobino » 15 pro 2023 08:22 » v Vše ostatní (sw)
    14
    1684
    od 28nitro28 Zobrazit poslední příspěvek
    17 pro 2023 20:12

Zpět na “Ostatní články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů