Internet a soukromí 1: stát opět nutí preventivní šmírování

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Internet a soukromí 1: stát opět nutí preventivní šmírování

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 01 led 2013 12:46

Internet a soukromí 1: stát opět nutí preventivní šmírování

Internet&Private1.jpg
Internet&Private1.jpg (14.75 KiB) Zobrazeno 5684 x


Ústavním soudem zrušená povinnost telekomunikačních poskytovatelů špehovat své zákazníky se vrací jako bumerang. Co o vás váš poskytovatel připojení k Internetu vše eviduje a lze se ještě vůbec připojit k Internetu anonymně?

Soukromí na Internetu je pouhou chimérou. Hodně se mluví a spekuluje o tom, jak uživatele špehují Microsoft, Google či Facebook, přičemž velmi často jde naštěstí jen o spiklenecké teorie. Že jste paranoidní, ovšem neznamená, že po vás nejdou. Největším slídilem ale nejsou mamutí korporace, pro které jsou dnes informace nesmírně cenné, nýbrž sám stát, který by přitom soukromí občanů měl chránit.

Z daní si na ochranu základního lidského práva platíme nejeden subjekt, ale realita je taková, že zákonodárci ústavním soudem již jednou zrušené šmírování všech uživatelů Internetu znovu vrátili do hry. Jde o tzv. data retention, kdy stát nutí telekomunikační poskytovatele, aby preventivně špehovali své zákazníky, kdyby náhodou např. policie potřebovala tato data při vyšetřování.

Zástupci policie si v médiích mnohokrát stěžovali, že jim ústavní soud tento instrument vzal, když telekomunikační poskytovatele zbavil povinnosti ukládat data o aktivitě svých zákazníků. Mainstreamová média, která asi zapomněla, že by měla být hlídacími psy demokracie, postupně z verdiktu ústavního soudu udělala pochybení, namísto zastání se práva občanů na soukromí.

Data retention totiž uplatňuje stejnou logiku, jako kdyby se preventivně nahrávaly všechny telefonáty, kdyby si police náhodou jednou vzpomněla, že by se jí před časem hodil odposlech, ale protože ho neprováděla, tak se obrátí k jeho vydání na operátora, jenž musí ze zákona hovory nahrávat a archivovat. Tak daleko ještě naštěstí nejsme, ale moc nechybí.

Navíc si za zásah do soukromí zaplatíme, protože operátory samozřejmě archivování státem požadovaných dat něco stojí a těžko si dobrovolně sáhnou na zisky. Náklady vcelku logicky přenesou na zákazníky v ceně služeb. I kdyby jim za archivování požadovaných dat platit stát, opět to v konečném důsledku zaplatí občan, který svými daněmi plní děravou státní kasu.

Co vše data retention obnáší?
U libovolného typu připojení si stát od operátorů žádá zaznamenávat a archivovat informace o samotném typu připojení, telefonního čísla nebo jiného identifikátoru, datum a čas připojení nebo odpojení, hardwarovou adresu připojeného zařízení (tedy MAC adresu) a přidělenou IP adresu. U mobilních připojení chce stát ještě vědět, odkud k připojení došlo.

Pro telekomunikační poskytovatele není problém všechny tyto informace dodat bez potřeby jakékoliv součinnosti se svými zákazníky. Ostatně, kdo by se také nechal dobrovolně špehovat. Na to, že člověk dbalý zákona se nemá za co stydět a tudíž mu špiclování vadit nemusí, se v nepolicejních státech nehraje. Opravdu ne.

Ve hře je ještě požadavek na zaznamenávání IP adres, s nimiž bylo navázáno spojení. To už umožňuje velmi důkladné sledování aktivit na Internetu, protože je takto možné bez problémů zjistit navštěvované weby a využívané služby, protože není vůbec těžké si zjistit, kdo nebo co se za danou IP adresou skrývá.

Někomu boj proti data retention přijde jako čistě ideologický, ale tak tomu není. Nástroj, který má pomoci policii k usvědčování pachatelů trestné činnosti, může být velmi snadno zneužit. Stačí toto státem nařízení špiclování zkombinovat s vysokou mírou korupce, jejíž pachuť je cítit stále častěji. Anebo upadající politickou kulturu, kdy při tempu úpadku může být zcela běžné sledování nepohodlných osob jako je tomu například v komunistické Číně.

Někdo je možná ochoten přijmout i toto velké potenciální riziko, když to pomůže dobré věci. Jenže podle nezávislých studií dostupnost data retention pro policejní složky míru objasněnosti případů nezvýšila! S některými případy, o kterých s až podezřelou vervou informují média, by zřejmě přístup k datům, který byl dočasně zamezen ústavním soudem, pohnul, ale v celkových číslech není přínos data retention viditelný.

Přitom tatáž média informují, jak někteří zkorumpování úředníci z finančního úřadu dávali tipy na movité podnikatele vyděračským a zlodějským skupinám a přinášejí i další zprávy o zneužívání postavení úředníků, policistů, soudců a dalších osob, které si platíme ze svých daní a měly by tedy jednat v našem nejlepším zájmu. Část z nich to ale nedělá a proto je jakýkoliv další rizikový nástroj typu data retention velkým problémem.

Lze se data retention vyhnout?
Zatím ano. Do šifrovaného VPN tunelu telekomunikační operátoři, které stát postavil do nezáviděníhodné role šmíráků, nevidí. Služeb, které kvalitní VPN tunely za poměrně přijatelný poplatek nabízí, je vícero. V rámci seriálu se k nim ještě dostaneme. Existují ovšem i internetová připojení, kterých se data retention netýká.

Prozatím jde o veřejné přístupové body například v restauracích a hotelech, protože aktuálně data retention cílí na telekomunikační poskytovatele, jimiž podle příslušného zákona restauratéři či hoteliéři nejsou. Musíme však za přístupem k Internetu bez data retention do restaurací a hotelů? Nikoliv. I přes data retention ještě přijatelnou míru soukromí nabízí mobilní připojení.

Je však nutné využívat předplacenou kartu a kredit na ní dobíjet výhradně kupóny koupenými za hotovost. Pak je přespříliš obtížné spojit údaje nasbírané operátorem s konkrétním jménem, protože neexistuje žádná smlouva, žádný záznam o bezhotovostní a tedy dohledatelné platbě. Data sice ukládána jsou, ale neví se o kom.

Zjišťování polohy prostřednictvím využité základové stanice mobilní sítě není naštěstí v rámci data retention tak přesné, aby mohlo ukázat na konkrétní byt či dům, z nějž se k Internetu občan toužící po soukromí připojuje. Datové tarify pro předplacené karty umožňují týdenní fakturaci, takže lze v poměrně krátkém časovém intervalu střídat používané SIM karty anebo i koncová zařízení (modemy, mobily) bez dalších nákladů.

Tím lze ochranu soukromí ještě zvýšit, ale to už se skutečně dostáváme do stavu paranoii. Efektivnější a méně podivínský je šifrovaný VPN tunel. Otázkou je, jak dlouho podobné možnosti ochrany soukromí zůstanou. Orgány činné v trestním řízení v minulosti již opakovaně volaly po zrušení nebo omezení předplacených karet. Když prý ne zrušit, tak alespoň vydávat neanonymně.

Ve Francii se zase zrodil návrh evidovat veřejné přístupové body a dokonce na ně nasazovat sledovací software právě kvůli jejich zneužívání (využívání) jako anonymního přístupu k Internetu. Za návrhem stála lobby zábavního průmyslu, která si ve Francii prosadila tzv. digitální gilotinu, kdy uživatelé pouze podezřelí z porušování autorských práv jsou bez soudu úřednickým rozhodnutím odpojováni od Internetu.

Řadu nejen evropských států pak už léta obchází myšlenka postavit mimo zákon všechny služby, které nabízejí anonymitu uživatelům Internetu. Pokud se současné směřování západní civilizace nezmění, tak se jistojistě všechny zmíněné nápady dočkají plošné realizace. To není názor pesimisty, ale realisty.

Vždy se totiž najde nějaký argument, který z kritiků udělá ty zlé. Bojovat proti něčemu, co je vydáváno za ochranu proti teroristům či pedofilům, je totiž společensky velmi těžké. V České republice to stěžují i mainstreamová média, která jsou zájmovými skupinami snadno ovlivnitelná. Odborná média už tak povolná anebo laxní nejsou, ale jejich hlas je příliš tichý.

Naštěstí jsou tu sociální sítě, které sice samy o sobě jsou žralokem jdoucím po soukromí svých uživatelů, ovšem také velmi efektivně mobilizují veřejné mínění a pomáhají tichý hlásek odborného tisku šířit do světa. Díky tomu se například podařilo vyvinout na evropské politiky dostatečný veřejný tlak, aby nakonec smetli smlouvu ACTA ze stolu.

Každopádně soukromí uživatelů Internetu je neustále v ohrožení a proto se v následujících dílech seriálu konkrétně podíváme na nástroje, postupy, techniky a služby, které nám právo na soukromí pomohou udržet navzdory snahám ze všech možných stan s nejrůznějšími, někdy bohužel i dobrými, úmysly.

Titulní obrázek: BigStock.com
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53531
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Internet a soukromí 1: stát opět nutí preventivní šmírov

Příspěvekod petr22 » 01 led 2013 13:04

Ja pridam neco z druhe strany - to, ze to dnes neni vyzadovano zakonem, neznamena ze tyto logy nejsou vytvareny. Soucasti logu je pouze IP adresa zarizeni a adresa, se kterou komunikuje, ne obsah. Cely log je tedy velmi nenarocny na kapacitu. Naklady pro zakazniky jsou naprosto minimalni, navic nelze v budoucnu prenest na zakazniky neco, co funguje uz roky.

Muj znamy jakozto majitel firmy poskytujici pripojeni k internetu byl pozadan o tyto logy Policii CR celkem 3x, ve vsech pripadech se jednalo o pripady spojene s detmi (vyhrozovani, pornografie). Policie nechtela vedet nic jineho, zda konkretni pocitac komunikoval v konkretnim case s konkretni adresou na internetu.

Nevidim na tom nic zvlastniho, krome Policie CR by se tato data nemela dostat do ruky nikomu jinemu. Ceska posta a prepravni sluzby take archivuji informace o tom kdy ko komu poslal zasilku.
Naposledy upravil(a) petr22 dne 01 led 2013 15:25, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
mmmartin
Moderátor
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Příspěvky: 9497
Registrován: srpen 04
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Internet a soukromí 1: stát opět nutí preventivní šmírov

Příspěvekod mmmartin » 01 led 2013 14:02

... krome Policie CR by se tato data nemela dostat do ruky nikomu jinemu...

Kdyby v této větě nebyl použitý podmiňovací způsob, bylo by vše v pořádku. Jak to ovšem je s odposlechy, ale i s obsahem některých vyšetřovacích spisů, víme všichni z veřejnoprávních i komerčních sdělovacích prostředků.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53531
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Internet a soukromí 1: stát opět nutí preventivní šmírov

Příspěvekod petr22 » 01 led 2013 14:25

To jsou ale dokumenty primo od Policie, ktere nekdo pusti ven. Kdezto v tomto pripade se jedna o oficialni zadost Policie, a jedine o co zadaji je treba 5 radek logu, kde je uvedena pouze IP adresa, internetova stranka nebo adresa a konkretni cas. Kompletni logy ma k dispozici poskytovatel pripojeni.

Toto nelze srovnavat s odposlechem hovoru, protoze skutecnym ekvivalentem je pouze informace kdo s kym a kdy hovoril, coz jsou data ktera se loguji a archivuji snad od doby kdy byl vynalezen telefon. Nikdo nepozaduje logovani veskere komunikace (i kdyz je to naznacovano).

Co se tyce logovani - logovani provadi nebo by mel ve vlastnim zajmu provadet kazdy, kdo poskytuje pripojeni k internetu treti osobe - coz plati samozrejmne i o vsech hotelech, hospodach a barech kde je pripojeni k dispozici. Bez ohledu na nejaky zakon. Jakozto provozovatele pripojeni dostupneho dalsim osobam toto logovani samozrejmne provadime take.

To logovani probihalo pred prijetim zakona, pri jeho platnosti, po jeho zruseni a uplne stejne probiha i ted. Poskytovatele pripojeni to maji i primo v podminkach. Jde jenom o znovuzavedenni zakonne povinnosti neceho, co kazdy trochu zodpovedny poskytovatel provadi sam od sebe - chrani tak i sebe.

Uživatelský avatar
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19325
Registrován: květen 07
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Internet a soukromí 1: stát opět nutí preventivní šmírov

Příspěvekod X » 02 led 2013 02:28

Prostě, šmíráci se nezapřou. To byl také jeden z důvodů, proč jsem přestal téměř používat mobil. Nepotřebuji, aby každý šmírák věděl, kde jsem, kde jsem byl a s kým :lol: Nebo abych byl odposloucháván, i když právě netelefonuji ...

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53531
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Internet a soukromí 1: stát opět nutí preventivní šmírov

Příspěvekod petr22 » 02 led 2013 07:18

Radsi nechod ani na ulici, protoze kamery jsou vsude :smile:

Zvlastni je, ze jakmile se stane zavazny trestny cin, tak se vzdy zacne lid ptat kde jsou vsechny ty zaznamy a proc tam nebyly kamery. Ono to takhle vypada jako legrace, ale jakmile jde o zavaznou trestnou cinnost ze ktere je podezrely zakaznik site kterou ma clovek ve sprave tak ti vidi uplne jinak. A v takovem pripade je rad ze ty logy ma, protoze dalsi postup spociva v prijezdu PCR a zabaveni vsech pocitacu.

Uživatelský avatar
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19325
Registrován: květen 07
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Internet a soukromí 1: stát opět nutí preventivní šmírov

Příspěvekod X » 03 led 2013 00:19

Ano, moje první věta mířila na tebe.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53531
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Internet a soukromí 1: stát opět nutí preventivní šmírov

Příspěvekod petr22 » 03 led 2013 00:30

Radsi nevychazej z domu - urcite naproti sedi chlapik v cernem, ktery hlasi kazdy pohyb.
Za ty nadprirozene schopnosti, ktere se "statu" pripisuji by jakoliv bezpecnostni organizace platila zlatem.

Ale rekl bych ze ve chvili kdyby ti prisla faktura na 80.000 Kc za telefon tak ty logy budes chtit hned videt :smile:

Uživatelský avatar
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19325
Registrován: květen 07
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Internet a soukromí 1: stát opět nutí preventivní šmírov

Příspěvekod X » 03 led 2013 00:55

Přečti si, co jsem napsal a tentokrát u toho i přemýšlej. Mobil už asi 2 roky na volání nepoužívám. Logy, kamery, občanky (zavedl v Čechách povinně Hitler), hlášení pobytu ... to vše je šmírování.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53531
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Internet a soukromí 1: stát opět nutí preventivní šmírov

Příspěvekod petr22 » 03 led 2013 01:09

Bez toho co ty nazyvas smirovani by nemohla tahle spolecnost vubec existovat (rozhodne ne s druhem homo sapiens)
Skoncil bys ve chvili, kdy bys mel poprve dokazat svoji totoznost. Pokud by te driv nekdo nezabil, protoze by mel prakticky absolutni beztrestnost.

Ty kamery mame ve firme pouze proto, ze bez nich by byla polovina majetku rozkradena. To same logovani trafficu na internetu. Bez logu neodhalis jediny trestny cin spachany pres internet (a na beztrestnnost dnes spoleha i dnes opravdu hodne lidi).

Uživatelský avatar
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19325
Registrován: květen 07
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Internet a soukromí 1: stát opět nutí preventivní šmírov

Příspěvekod X » 03 led 2013 01:23

Ale mohla. Tohle je diktatura. Ve Velké Británii prý "občanky" nemají, zdroj například zde >>> http://www.lupa.cz/clanky/prijdeme-o-svou-e-suverenitu/ - a přitom tam je dost lidí z jejich bývalých kolonií. Ale poslední dobou tam mají překamerováno.

Jen omezení lidé si nedovedou představit nic jiného, než v čem žijí. Například se kdysi zcela vážně tvrdilo, že už vše bylo vynalezeno ... nebo že pro počítače bude stačit 640 KB paměti navždy. Vždyť na co by se asi tak používala?

Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 7356
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Internet a soukromí 1: stát opět nutí preventivní šmírov

Příspěvekod faraon » 03 led 2013 07:56

"Když se večer sejdou tři sedláci u jednoho stolu, chci o tom mít příští den dvě hlášení."

Kdopak a ve kterém období francouzské historie tohle prohlásil? A nebylo to jen ve Francii...

Jistě, šmírování a omezování určitě přispívá k pocitu bezpečí, přinejmenším u určitých společenských vrstev.
Ale je potřeba, stejně jako to bylo vždy v historii, sledovat rozdíly mezi slovy a činy, takže se pak člověk podiví nad tím, proč Obama, který je zásadně proti ozbrojeným strážcům na školách, posílá svoje dcery do školy kterou chrání malá soukromá armáda. A proč se po tom co několika masakrům zabránili učitelé, kteří proti útočníkům použili svoje osobní zbraně co měli v autech, zavedla kolem škol zóna beze zbraní. Teď už dalším vrahům podobné nebezpečí nehrozí, také proto jich je tolik, a všichni pravidelně berou psychiatry předepsané medikamenty, kterými se léčí vážné nemoci jako radost nebo netrpělivost.

Adolf Hitler, 1935 píše:„Tento rok se zapíše do historie. Vůbec poprvé zavedl civilizovaný národ úplnou registraci zbraní.
Naše ulice budou bezpečnější, naše policie efektivnější a celý svět nás bude následovat vstříc budoucnosti!“

Je faktem že období protektorátu bylo v české historii také období s nejnižší zločinností, když se nepočítají občasné teroristické akce různých "židobolševických živlů". Gestapo a Sicherdienst nepřetržitě bděly nad pořádkem a bezpečností občanů Říše, kteří vesele pracovali pro konečné vítězství, Norimberské zákony byly pevně zakotvené v právním řádu a vše co se podle nich dělo bylo naprosto legální, stejně jako preventivní kontrola pošty a nepřetržité odposlechy radiové i telefonní komunikace.

Dnešní televize mají vestavěnou kameru a připojení k síti, a záleží jen na schopnostech jejich pravidelně automaticky aktualizovaného firmwaru, co svým pánům na druhém konci kabelu umožní, stejně jako kamery v noteboocích, u kterých je sice LED signalizující jejich činnost, ale rozsvěcená softwarově, takže záleží na libovůli ovladače jestli se jí rozhodne zapnout. Ale to je určitě všechno pro větší pocit sucha a bezpečí, a na ochranu proti terorizmu a dětské pornografii, stejně jako když v Ceausescově Rumunsku existoval jediný typ telefonního přístoje, který se po zavěšené sluchátka přepnul do režimu mikrofon. I to bylo jen pro dobro občanů.

Kamery a mikrofony na veřejných mikrofonech a ve veřejné dopravě jsou také velkým přínosem, sice ještě žádnému zločinu nezabránily a násilná kriminalita stále stoupá, ale prý se pomocí nich podařilo usvědčit několik pachatelů. Z desítek tisíc takových činů a s miliardovými náklady. Systémy rozpoznávání obličejů se moc funkční neukázaly, tak snad pomůžou nové, které dokážou odezírat ze rtů. Jen je smůla že zrovna během 9/11 v New Yorku a 7/7 v Londýně měly kamery zrovna technickou závadu, ale na druhou stranu byla klika že sice pancéřové černé skříňky letadel byly zničeny, ale papírový pas Muhammada Atty přežil ohnivé peklo tavící ocelové pilíře mrakodrapů, a tak pomohl v usvědčení pachatelů.

A takhle by se dalo pokračovat dlouho, nebyla by to jen kniha ale celá knihovna popsaná zločiny států a velkých firem, které pomocí lobbistů ovládají vlády a společně s nimi mají jen v minulém století na svědomí stovky milionů životů, mnohem víc než všichni ostatní zločinci dohromady, i v materiálních škodách je ten poměr podobný.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Jak zapojit internet od O2 do tv Příloha(y)
    od cline » 30 bře 2023 16:11 » v Internet a internetové prohlížeče
    7
    2056
    od vojak3 Zobrazit poslední příspěvek
    30 bře 2023 18:11
  • Nejde internet na W7
    od Zeppelin » 08 srp 2023 07:51 » v Windows 11, 10, 8...
    14
    2159
    od Zeppelin Zobrazit poslední příspěvek
    08 srp 2023 21:35
  • o2 internet + o2 smart box 2
    od Glicker » 22 zář 2023 20:28 » v Vše ostatní (inet)
    4
    5051
    od Glicker Zobrazit poslední příspěvek
    25 zář 2023 16:03
  • Připojení mobilu k pc (internet)
    od rmlcek5 » 17 dub 2023 08:34 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    1
    1363
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    17 dub 2023 08:37
  • Super rychlý internet
    od Stenatko » 21 črc 2023 14:01 » v Internet a internetové prohlížeče
    15
    2556
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    22 črc 2023 15:42

Zpět na “Internet a sítě (čl.)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host