Doporučené maximální proudy Vyřešeno

Moderátor: Mods_senior

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Doporučené maximální proudy  Vyřešeno

Příspěvekod guest » 25 čer 2008 05:16

Doporučení pro výkony na větvích ATX12V

Specifikace zdrojů ATX12V se od dřívějšího standardu ATX značně liší - a to v tom smyslu, že vystihuje změny ve spotřebě za poslední roky. Zde jsou doporučení pro výrobce zdrojů ohledně poskytovaných proudů na jednotlivých větvích - údaje jsou přebrané ze standardizačního dokumentu:
První věc, které si lze všimnou, je, že pro ATX12V zdroje se nepočítá s celkovým výkonem pod cca. 220W. A i tento 220W zdroj má výkon na 12V větvi větší než 300W ATX ! Dalším rozdílem je výrazné posílení větve 3.3V - ta slouží především pro regulátory napětí pro elektroniku základních desek a přídavných karet, přičemž těchto čipů v poslední době přibývá (RAID řadiče, výkonné zvukové karty, síťové karty, firewire řadiče, komplexní čipové sady...). Naopak větev 5V ustupuje, pro ní již přestává být využití.

Co z toho plyne? V zásadě to, že moderní počítače nelze kombinovat se zdroji standardu ATX. Různá "udělátka" jako přípojka pro Peripheral Power na motherboardu namísto 12V Power (typicky u starších desek Asus), redukce z Main Power na Main Power a 12V Power nebo i jednoduché přidání 12V Power bez úpravy vnitřností zdroje (jak se dělo u nejmenovaných značek zdrojů) představují závažná rizika pro spolehlivost. Použitím těchto výtvorů riskujete nejen základní desku, ale především pak pevný disk a data na něm uložená.

Pozn.: Existují i zdroje s celkovým výkonem 200W dle kompatibilního standardu SFX12V. Jedná se o malé 1U formáty, které se používají pro serverové racky nebo pro barebone systémy. Tyto zdroje jsou ale pro vysoké zatížení a velkou flexibilitu na jednotlivých větvích přizpůsobeny, nejedná se o žádná "ořezávátka".

Důležitou hodnotou u nového zdroje je i poskytovaný proud na větvi 5Vsb. Ta slouží k napájení některých okruhů základní desky, a to i v případě, že je systém vypnutý. Toto napětí slouží v podstatě k jedinému účelu - k probouzení systému. Moderní základní desky se umí zapínat podle hodin, z klávesnice, pohybem myši, síťovou kartou... vše toto vyžaduje vyšší proud na větvi 5Vsb. Požadavek pro zdroje ATX12V jsou 2A na této větvi.

Jakožto příklad důležitosti maximálních proudů poskytovaných na jednotlivých větvích jsem vybral zdroj Fortron FSP300-60PN(PF):
Fortron/Source Technology je poměrně známá firma s velkým světovým podílem. Tento model je typický reprezentant z kategorie lepších zdrojů - je však stále za rozumnou cenu (asi 1000 Kč). Oproti konkurenci vyniká velkým 12cm větrákem a velmi tichým chodem.

Zdroj má maximální souhrnný výkon 300W, přičemž maximální výkony jsou následující:
3.3V - 28A (92.4W)
5V - 21.5A (107.5W)
(součet výkonu 3.3V a 5V větve nesmí přesáhnout 200W)
12V - 15A (180W)

Při porovnání výkonů s doporučovanou hodnotou je zřejmé, že zdroj se drží specifikace v napětí 3.3V, pokulhává však u 5V a 12V. Pokud si spočítáme možnou zátěž 12V větve jakožto 8A pro procesor (95W), 6A špičkově pro dva disky a CDRW, jsme již na 14A (zdroj poskytuje 15A). Z toho plyne, že tento 300W zdroj není příliš vhodný pro kombinace extrémně žroucích verzí Pentia 4 (Willamette nad 1.9 GHz, Northwood nad 2.8 GHz, jakýkoliv Prescott) nebo Athlonů 64 s dvěma disky a CDRW mechanikou. Pokud budeme uvažovat ještě grafickou kartu s externím napájením, která si řekne až o 60W (případ grafik nVidia GeForce FX5800 a vyšších) - přičemž konektor AGP je schopen dodat cca. 25W - je nutné se porozhlédnout někde jinde. Avšak pozor, 350W verze tohoto zdroje problémy nevyřeší, zvýšení celkového výkonu o 50W totiž navýší maximální proudový odběr z 12V větve pouze o 1A, tj. o 12W! Za cenu o 50 procent vyšší žádný převrat.

V praxi by mohl uvedenou náročnou P4kovou sestavu utáhnout i tento 350W zdroj, bude tu však velká šance, že v určitých situacích bude přetěžován. To může vést k nestabilitám nebo až k poškození hardware. Špičkou je například situace, kdy procesor počítá SETI@home, probíhá defragmentace disku a přitom je například vypalován disk CDR s daty umístěnými na druhém disku. Stejný problém může být například situace, kdy procesor je vytížen, oba disky čtou data a CD-RW mechanika také.

Uvedenou situaci počítače s více pevnými disky a procesorem s vysokou spotřebou je kupodivu poměrně těžké vyřešit. Problém je totiž v tom, že drtivá většina výrobců zdrojů si s doporučeními uvedenými ve specifikaci příliš hlavu nedělá. Doporučených 18A pro 300W zdroje a 17A pro 250W zdroje běžně získáte až koupí zdroje s maximálním výkonem o 100W vyšším (například Chieftec má 18A až od výkonů 350W a více). Pro výkonné sestavy lze z nízko výkonných zdrojů doporučit snad jenom značku Enermax, kde i 250W nabízí slušných 18A.

Z uvedeného příkladu vyplývá, že maximální celkový výkon není u zdroje nějak extrémně určující hodnotou. Zdroje s menším celkovým výkonem mohou být pro některé sestavy lepší než zdroje výkonnější. Obecně se dá říct, že pro sestavy s Pentiem 4 je velmi důležitá větev 12V, zatímco systémy s Athlony XP ještě často používají větve 3.3V a 5V. A když už mluvím o větvích 3.3V a 5V, musím zmínit, že drtivá většina zdrojů má kumulativní omezení jejich výkonu, což znamená, že i když teoretický součet maximálních výkonů na obou větvích by mohl vypadat jako vysoký, zdroj je limitován určitou maximální hodnotou. Toto omezení vyplývá z toho, že pro 3.3V a 5V větve jsou často součástky zdroje sdíleny, tj. zatížení jedné větve odebírá prostředky pro větev druhou. Nicméně větve 3.3V a 5V dnes problémem nejsou, i slabší hodnoty úplně stačí pro jednoprocesorové systémy s Athlony XP. Výše uvedený Fortron by byl i pro náročnější systém s Athlonem XP vhodné řešení, Pentia 4 by však již nemusel zvládat. A neodvážil bych se kombinovat ho s kartami jako GeForce 6800 nebo s velkým množstvím pevných disků.

Zdroj: Eagle – Svět HW /některé informace již nejsou úplně aktuální, ale pro starší „stroje“ obecně platí./

//Ltb: přidáno do PC-HELP rozcestníku
Přílohy
A.JPG
B.JPG

Reklama

Zpět na “Hardware články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů