Téma týdne(52): kam kráčíš, Google Apps?

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Téma týdne(52): kam kráčíš, Google Apps?

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 01 led 2013 10:59

Téma týdne(52): kam kráčíš, Google Apps?

Tématýdne52.jpg
Tématýdne52.jpg (7.94 KiB) Zobrazeno 4983 x


Google Apps oslovuje nové a nové zákazníky a Google věří, že se může začít měřit v oblasti kancelářských řešení s Microsoftem. Jeho webová kancelářská sada Google Docs má nabídnout 90 procent funkcí, které uživatelé používají v MS Office.

Microsoft se chystá v roce 2013 představit kompletně předělanou nabídku Office 365 založenou na nové kancelářské sadě Office 2013, kterou chce nově oslovit i menší firmy a domácnosti. Očekává se, jak na tento krok Microsoftu zareaguje Google s balíčkem konkurenčních služeb Google Apps.

Amit Singh, viceprezident Googlu pro podnikovou klientelu, poskytl zajímavý rozhovor serveru All Thinks Digital o přetahované s Microsoftem na poli kancelářských řešení. Google je zde brán za outsidera, protože zatímco Microsoft opírá webové a cloudové služby Office 365 o úzkou spolupráci s kancelářskou sadou MS Office, tak Google sází právě čistě na webové aplikace a cloudové služby.

Amit Singh v tom ovšem hendikep nevidí a v rozhovoru zmiňuje, že sada služeb Google Apps získala v roce 2012 řadu významných klientů. Zmínil, že mezi ně patří i Roche či BBVA, velké ryby v oblasti farmakologie resp. bankovnictví. Jenže už se nezmiňuje, kolik procent firemních zákazníků Google Apps používá jen jako doplněk k MS Office např. jen kvůli zajišťování e-mailových služeb.

Google prý ovšem nyní usilovně pracuje na tom, aby jeho webová kancelářská sada Google Docs nabídla ty funkce z MS Office, které využívá 90 procent uživatelů a byla tak skutečnou konkurencí pro tradiční desktopový kancelářský balíček. Některá česká a slovenská média původní informaci mylně přetlumočila tak, že Google Docs nabídne 90 procent funkcí MS Office.

01.png

To ovšem Amit Singh neřekl. Google kontinuálně zdůrazňuje, že desktopové kancelářské sady jsou podle jeho mínění příliš nabobtnalé a uživatelé v záplavě pro ně nepotřebných funkcí často neúspěšně hledají ty funkce, které skutečně chtějí a potřebují. Cílem tedy je Google Docs udržet kompaktním kancelářským nástrojem, který ovšem pokryje většinu potřeb uživatelů.

Aktuálním tématem pro vývojáře je zlepšení kompatibility s prezentacemi vytvořenými v programu PowerPoint z MS Office. Zde Googlu prý pomáhá i akvizice QuickOffice, mobilní kancelářské sady, kterou Google koupil v roce 2012 krátce poté, co se začalo proslýchat, že se chystá MS Office pro iOS a Android.

Zajímavé je, že si Google nemyslí, že potřebuje Microsoftu v oblasti kancelářských řešení konkurovat desktopovým softwarem. Naopak Amit Singh věří, že je to Microsoft, kdo bude muset dotahovat. Zmiňuje například, že Microsoft bude muset propojit svůj SharePoint se službou Yammer, kterou Microsoft v roce 2012 koupil. Ta umožňuje firmám zakládat vlastní sociální sítě pro interní potřebu.

Google ale věří, že jeho portfolio služeb nabízí již dnes „čisté a ověřené“ konkurenční řešení. Microsoft samozřejmě vidí situaci naprosto opačně. Hlásá, že cloudovým úložištěm SkyDrive, novou verzí webové kancelářské sady Office Web Apps a stále ještě rozpracovanou e-mailovou službu Outlook.com vyrazí Googlu všechny karty z rukou.

BYOD má Google dostat do firem
Google věří, že mu pomůže trend označovaný anglickou zkratkou BYOD popisující stále sílící jev, kdy si zaměstnanci nosí do firem vlastní zařízení (např. notebooky nebo tablety) a chtějí tam s nimi pracovat. Mnohé firmy tento trend i přes bezpečnostní rizika aktivně podporují, protože vede ke snižování nákladů. Jsou to ale trochu diskutabilní počty.

Podle analytiků totiž upozorňuje, že odbourané náklady na pořizování firemního hardwaru v zodpovědných firmách vystřídají náklady na proaktivní zabezpečení před vlastními zařízeními zaměstnanců, kde na bezpečnost nedohlíží firemní administrátoři. Bezpečnost však v nelehké ekonomické situaci jde mnohdy stranou a firmy vidí jen úsporu nákladů.

Google každopádně věří, že BYOD mu přinese úspěch, protože firmy budou potřebovat služby, které jsou kompatibilní se zařízeními, jež si přinášejí zaměstnanci a pracují na nich. A teď už tedy máme černé na bílém, proč byla nedávno popravena podpora ActiveSync v Google Apps, která umožňovala hladký přístup k e-mailu či kalendáři napříč platformami.

To, co podpora ActiveSync nabízela pro jakoukoliv platformu, je nyní výsadou platformy Android, za kterou stojí právě Google. Android byl přitom v roce 2012 na třech ze čtyř prodávaných chytrých mobilů a polovině prodaných tabletů. Tedy, přesněji řečeno, podpora ActiveSync končí jen u bezplatně poskytovaných služeb.

Google tedy de facto dává firmám nůž na krk: přejděte na placenou verzi Google Apps, která vás bez daně vyjde nejméně na 40 dolarů za jednoho zaměstnance ročně, nebo si pořiďte zařízení s naší platformou. A zde se dostávají ke slovu Chromebooky, přenosné počítače vybavené systémem Google Chrome OS.

02.png

Ten sází namísto nativního softwaru na webové aplikace a cloudové služby. První generace zařízení skončila fiaskem, protože o ně byl takřka nulový zájem. Google Chrome OS ovšem kvalitativně udělal v roce 2012 velký skok vpřed a Google se společnostmi Samsung a Acer představil novou generaci Chromebooků.

Kuriózní ovšem je, že zatímco svému systému Google vyjadřuje samozřejmě opakovanou podporu, tak na Windows RT kydá hnůj kvůli nekompatibilitě s jinými verzemi systému od Microsoftu. Přitom Google Chrome OS není kompatibilní s žádným desktopovým softwarem. Jde ale samozřejmě o projev rivality, protože obě platformy se střetnou na ARM architektuře.

03.png


Microsoft vyvíjel Windows RT přímo pro ARM architekturu. Většina Chromebooků sice využívá konkurenční x86/x64 architekturu klasických osobních počítačů, ale Samsung již uvedl levný Chromebook postavený na ARM architektuře a analytici soudí, že je to cesta, díky níž se Google Chrome OS může stát masovou záležitostí. Díky nízké ceně a vysoké mobilitě, kterých ARM architektura umožňuje dosáhnout.

Již rok 2013 by mohl dát alespoň částečnou odpověď, jestli budoucnost kancelářského IT sektoru bude taková, jakou si ji maluje Google, nebo Microsoft. Tedy buď přijde éra čistě webových a cloudových řešení obsluhovaných ze zařízení majících blíže ke spotřební elektronice, nebo naopak zůstaneme u klasických osobních počítačů a desktopového softwaru, pro který budou webové aplikace a cloudové služby pouze doplňkem.

Screenshoty: autor
Titulní obrázek: greendale.k12.wi.us
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Google vyhledávání-reCaptcha Příloha(y)
    od ski1961 » 23 kvě 2023 16:58 » v Internet a internetové prohlížeče
    4
    1907
    od kecalek Zobrazit poslední příspěvek
    24 kvě 2023 14:59
  • proč se mi zavírá google chrome
    od Mladkov204 » 21 srp 2023 11:40 » v Internet a internetové prohlížeče
    1
    1990
    od mkol Zobrazit poslední příspěvek
    21 srp 2023 12:41
  • Napíšu vám recenzi na google zdarma
    od 11188 » 16 kvě 2023 09:19 » v Poptávka po práci
    1
    1446
    od mmmartin Zobrazit poslední příspěvek
    16 kvě 2023 11:25
  • Redmi 9C - zrušení ověření Google účtu
    od Karrex » 16 kvě 2023 16:21 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    2
    1701
    od pcmaker Zobrazit poslední příspěvek
    16 kvě 2023 18:08
  • Export adresářové struktury Google disku
    od Speed_dead » 01 úno 2024 13:44 » v Vše ostatní (sw)
    5
    1049
    od rhsCZ Zobrazit poslední příspěvek
    03 úno 2024 00:55

Zpět na “Ostatní články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host