Jak na domácí síť 4: síťová úložiště a jejich uplatnění

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Jak na domácí síť 4: síťová úložiště a jejich uplatnění

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 17 kvě 2013 18:43

Jak na domácí síť 4: síťová úložiště a jejich uplatnění

Sítě1.jpg
Sítě1.jpg (8.01 KiB) Zobrazeno 15260 x


Ve čtvrtém díle seriálu o stavbě či modernizaci domácí počítačové sítě se zaměříme na síťová úložiště. Objasníme si, k čemu se dá v praxi nejčastěji využít. Představíme si také různé typy úložišť pro domácí síť včetně jejich výhod a nevýhod.

Sdílení dat mezi počítači je jednou z primárních funkcí počítačové sítě. Dnes bychom měli hovořit spíše o sdílení dat mezi zařízeními, protože zejména v domácnostech se k místní počítačové síti připojují i chytré televizory a další chytrá černá elektronika, stacionární i přenosné herní konzole, mobily a tablety a další přístroje. Právě s ohledem na tento trend má nezávislé síťové úložiště v moderní domácí počítačové síti větší úlohu než kdykoliv předtím.

Co si však představit pojmem sdílení souborů v domácí počítačové síti? Například zpřístupnění rodinných fotek a domácího videa všem členům domácnosti. Možnost prohlížet a přehrávat si je prostřednictvím osobního počítače, mobilu či tabletu nebo chytrého televizoru bez nutnosti soubory s fotkami a videi neustále někam kopírovat a přenášet je na různých paměťových médiích.

Dále pak sledování filmů a seriálů stažených z Internetu opět kdykoliv a kdekoliv. Třeba na velké obrazovce chytrého televizoru bez jeho audiovizuálního propojení s počítačem. Bez kopírování souborů z počítače na paměťovou kartu či flash disk, přenesení a připojení paměťového média k televizoru. Filmy a seriály lze též sledovat například na displeji tabletu při relaxaci v horké lázni nebo v létě při lenošení na zahradě.

A neposlední řadě tu máme hudbu, kterou lze v moderní počítačové síti poslouchat prostřednictvím osobního počítače, domácího kina, herní konzole, chytrého přehrávače a nespočtu dalších zařízení včetně specializovaných IP rádií, která vůbec nemají klasický FM tuner, ale přehrávají hudbu z místní sítě, internetových služeb a navíc umožňují poslech internetových rádií.

Aby takové sdílení dat bylo možné, je vhodné vybavit se nezávislým síťovým úložištěm, kde sdílená data budou k dispozici pro libovolného uživatele nebo zařízení (přístup k vybraným datům lze ale samozřejmě v případě potřeby omezit). Je sice možné sdílet data rovnou z pevného disku kterékoliv počítače v síti, ale aby k nim byl permanentní přístup, musel by počítač být neustále zapnutý.

To z mnoha důvodů není žádoucí. Pokud třeba pomineme provozní hluk či vyzařované teplo, tak hlavním problémem je energetická spotřeba. Navíc u přenosného počítače je pravděpodobné, že nebude neustále v rámci sítě k dispozici, protože si jej jeho majitel vezme někam s sebou. Právě proto je síťové úložiště stále častěji žádaným artiklem, jak potvrzují i české e-shopy.

Síťové úložiště je totiž zařízení, které se připojuje přímo k routeru a ponechává se permanentně v provozu. Data v něm uložená jsou tedy neustále dostupná, aniž by to představovalo zásadní problém. V závislosti na typu úložiště může být hlučnost minimální nebo dokonce nulová. Úložiště jako úzce specializované zařízení také má podstatně menší spotřebu elektrické energie než klasický osobní počítač.

Jak bylo zmíněno již v úvodu, síťové úložiště nemusí být určeno jen pro sdílení dat. Někdy je vhodné i k záloze důležitých dat z jednotlivých počítačů v síti. Kupovat kvůli zálohování ke každému počítači v domácnosti např. externí pevný disk vyjde zbytečně draho. Síťové úložiště s větší úložnou kapacitou a širšími možnostmi uplatnění vyjde levněji a představuje efektivnější investici. Každý uživatel si může do své privátní složky zálohovat svá data prostřednictvím místní sítě.

Síťovým úložištěm může být i obyčejný flash disk
Existují různé typy síťových úložišť, které mají své různé klady a zápory. Liší se také cenou, takže je vhodné si promyslet, který z typů úložiště bude pro danou domácnost resp. síť nejužitečnější. Nemá smysl si zbytečně připlácet za funkce, které zůstanou nevyužity. Rovněž je nešťastné investovat do zařízení, kdy po několika týdnech užívání je jasné, že jeho možnosti prostě a jednoduše nestačí.

Službu základního síťového úložiště mohou poskytnout i moderní routery. Některé z nich umí z libovolného flash disku nebo externího pevného disku udělat nezávislé síťové úložiště. Za tímto účelem disponují portem USB 2.0 nebo USB 3.0. Router zajistí funkcionalitu úložiště a klasický flash disk či externí pevný disk poslouží jenom jako prostor pro ukládání dat.

01.png
Zdroj: D-Link

Některé routery ke stejnému účelu používají také slot pro paměťovou kartu. Problém je, že funkcionalita je hodně omezená. Výrobci se dnes předně zaměřují na podporu technologie DLNA, která se aktuálně i přes svá negativa masově používá právě pro přehrávání a prohlížení multimediálního obsahu (hudba, videa, fotky) v rámci lokální sítě, kdy obsah je na jednom zařízení, ale k přehrávání slouží zařízení druhé.

Multimediální soubory např. z flash disku připojeného k routeru s podporou DLNA lze tedy přehrávat a prohlížet prostřednictvím chytrého televizoru nebo jiné chytré černé elektroniky, případně prostřednictvím některého z tzv. multimediálních center, kde je podpora DLNA dnes už samozřejmostí. S patřičnou aplikací to pak není problém ani v chytré mobilní elektronice: telefony počínaje a tablety zdaleka nekonče.

Obsah lze rovněž přehrávat a prohlížet také na počítači. Otázkou ovšem je, jestli router umožní z počítače přistupovat k flash disku, externímu pevnému disku či paměťové kartě i za účelem ukládání dat resp. jejich správy. Není to překvapivě vždy samozřejmostí. Některé routery jsou totiž koncipované tak, že si uživatel má zkopírovat obsah na dané paměťové médium a teprve pak jej k routeru připojit za účelem sdílení. To ale z velké části popírá smysl síťových úložišť.

Síťové pevné disky: cenově dostupné řešení pro náročnější
Více možností poskytují tzv. síťové pevné disky. Během let si pro ně výrobci vymysleli nejrůznější označení, ale v praxi jde o něco vyspělejší externí pevné disky připojené přímo k routeru prostřednictvím síťového rozhraní. Síťové disky jdou s dobou, takže DLNA podporují, ovšem není to jediná funkce, kterou nabízejí. Jednou z výhod je, že s nimi lze na počítači běžně pracovat jako se síťovou jednotkou.

Pracuje se pak s nimi obdobně jako s dalším pevným diskem. Je tedy možné spravovat jejich obsah bez nutnosti jakéhokoliv speciálního softwaru. Mohou též posloužit k zálohování. Často nabízejí vlastní zálohovací software, ale zálohovat prostřednictvím lokální sítě dokáže dnes téměř každý zálohovací program (bezplatný i zpoplatněný) nebo i zálohovací nástroj, který je součástí operačního systému (v případě MS Windows však ne v nižších edicích).

Některé síťové disky ve svých útrobách ukrývají ve skutečnosti dva klasické 3,5“ samostatné pevné disky. Takové modely pak podporují disková pole RAID 0 a RAID 1. Problematika diskových polí by byla na další samostatný seriál, takže si osvětleme konkrétní přínos jen stručně. RAID 0 se u síťových disků používá k tomu, aby dva samostatné pevné disky v jejich útrobách vystupovaly jako jeden větší se sečtenou kapacitou obou disků.

RAID 1 slouží k ochraně dat před selháním pevného disku. Data se totiž současně ukládají (tzv. zrcadlí) na oba disky, které skrývají útroby síťového disku. Existují tedy ve dvou kopiích. Pokud jeden z pevných disků selže, nic dramatického se neděje. Data jsou nadále dostupná z toho druhého bez přerušení funkčnosti celého zařízení. Vadný disk pak stačí při nejbližší příležitosti vyměnit za nový, což může dnes už i laik udělat doma. Stačí šroubovák, který dokonce bývá k síťovým diskům přiložen.

02.png
Zdroj: Western Digital

Nevýhodou je, že celková kapacita síťového disku odpovídá kapacitě pouze jednoho z instalovaných disků. Nesčítá se jako při užití pole RAID 0. Je tedy nutné vybrat si mezi ochranou dat před selháním jednoho z disků a dostupnou kapacitou pro ukládání dat. Podpora více typů diskových polí s různým uplatněním je pak doménou tzv. NAS serverů, které mají i více funkcí než jednodušší síťové pevné disky.

NAS servery: mnoho možností pro náročné, ale i vysoká cena
NAS je zkratka anglického označení „network-attached storage“, tedy volně přeloženo do češtiny „síťové přístupné úložiště“. Dnes se NAS servery vyrábějí právě i pro potřeby domácností, takže jde o kompaktní krabičky či spíše krabice s uživatelsky poměrně přívětivým ovládáním. Již neplatí, že NAS servery jsou zařízení pro větší firemní sítě spravované IT odborníkem. NAS server je sice určen náročnějším uživatelům, ale netřeba se lekat slůvkem „server“.

NAS server nevyžaduje připojení monitoru, klávesnice a myši. Ovládat jej lze z kteréhokoliv počítače v síti. Nejčastěji prostřednictvím webového rozhraní běžícího ve webovém prohlížeči. Pro větší uživatelskou přívětivost ovšem vznikají i obslužné programy pro osobní počítače nebo aplikace pro chytré mobily a tablety. NAS servery se během několika posledních let více se přiblížily koncovým spotřebitelům a jejich výrobci se zaměřují i na tržní segment domácností.

03.png
Zdroj: Synology

NAS servery se prodávají obvykle bez pevných disků. Různé modely se liší počtem podporovaných disků. Nejlevnější NAS servery podporují jediný disk, střední třída pro domácnosti pak dva až pět. Je však na uživateli kolik a jakých disků si pro NAS server nakoupí a jaké diskové pole bude využívat. Kdo si neví rady, může se obrátit na prodejce. Jeho technici dovedou poradit. Popřípadě vybrané disky nainstalovat a nakonfigurovat vhodné diskové pole.

Kromě interních pevných disků lze kapacitu NAS serveru rozšířit prostřednictvím externích paměťových médií připojených přes USB 2.0/USB 3.0, FireWire anebo eSATA. Podporovaná rozhraní a maximální počet externích paměťových zařízení závisí na konkrétním modelu NAS serveru. Možnost požívat výhod různých diskových polí a rozšiřovat kapacitu i pomoci např. externích pevných disků nebo flash disků však není jedinou výhodou NAS serverů.

Tou druhou je obvykle pestrá paleta funkcí. Z těch multimediálních je to iTunes Server či podpora již několikrát zmiňované technologie DLNA. Některé modely jsou pak kompatibilní s vybranými TV tunery pro USB rozhraní, takže dovedou nahrávat televizní pořady a následně ho sdílet v síti. Případně umožňují sledovat živé televizní vysílání prostřednictvím sítě na zařízeních, které vlastní TV tuner nemají.

NAS server též může automaticky stahovat soubory z Internetu. Stačí připravit seznam odkazů na soubory, které má stáhnout, Pak už zbývá jen určit, kdy se NAS server má pustit do stahování. Stahovat tak lze v době, kdy není třeba kapacity internetové přípojky k jiným účelům. Třeba v noci nebo přes den, kdy jsou všichni členové rodiny v práci či ve škole. Téhož lze sice dosáhnout i na počítači, ovšem oproti němu mj. má NAS server výrazně nižší energetickou spotřebu.

04.png
Zdroj: Synology

V neposlední řadě NAS server podporuje různé formy zálohování. Je možné využít ho jako síťového úložiště pro libovolný zálohovací nástroj, ale také lze použít zálohovacího software dodaný spolu s NAS serverem. Zálohovat lze i obsah NAS serveru na externí paměťové médium. Některé NAS servery také umí rychle zkopírovat obsah z připojeného flash disku nebo dalších zařízení včetně digitálních fotoaparátů a digitálních videokamer.

Například tedy pro uvolnění místa na paměťové kartě před cestou za novými fotografickými úlovky není třeba ztrácet čas zapínáním počítače. Dříve pořízené fotky si NAS server jednoduše zkopíruje buď přes vlastní slot pro paměťové karty, nebo po propojení s fotoaparátem prostřednictvím USB kabelu. Později lze samozřejmě k takto zkopírovaným fotkám přistupovat z počítače jako ke kterémukoliv jinému obsahu uloženému v NAS serveru.

Celé diskové pole je možné připojit jako jedinou síťovou jednotku. Případně lze využívat více síťových jednotek reprezentujících různé složky pro různé využití. Například jednu s filmy a seriály určenými ke zhlédnutí a smazání, druhou s rodinnými fotkami a domácím videem k trvalému uskladnění, třetí s automaticky staženými soubory, čtvrtou pro potřeby zálohování a tak dále. Podobně lze připojit i externí paměťová média, které má NAS server k dispozici.

05.png
Zdroj: Synology

NAS servery toho umí hodně. Ještě více z nich lze vytěžit díky mobilním aplikacím pro chytré mobily a tablety, které k nim dnes poměrně běžně výrobci poskytují. Nevýhodou NAS serverů je ovšem pořizovací cena. Kvalitní NAS server je již na poměry síťových zařízení do domácnosti drahý sám o sobě. Navíc je třeba připočítat cenu pevných disků, na kterých se nevyplatí šetřit. Vhodné jsou disky pro provoz 27x4, které jsou navrženy pro zapojení do diskového pole a dlouhodobé vytěžování.
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nejlepší cloudové úložiště pro dlouhodobou zálohu dat?
    od Infernoqt » 06 čer 2023 20:43 » v Vše ostatní (hw)
    8
    1326
    od pcmaker Zobrazit poslední příspěvek
    07 čer 2023 18:14
  • Jaké je nejspolehlivější cloud úložiště pro dokumenty?
    od Matiseli » 14 čer 2023 05:26 » v Vše ostatní (inet)
    5
    2267
    od pcmaker Zobrazit poslední příspěvek
    14 čer 2023 18:50
  • HotSpot do PC z mobilu - síťová karta
    od sasshrek » 16 kvě 2023 10:28 » v Sítě - hardware
    2
    757
    od sasshrek Zobrazit poslední příspěvek
    16 kvě 2023 10:51
  • Domaci server
    od diablo311 » 01 bře 2024 21:43 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    11
    1502
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    08 bře 2024 15:13
  • Domácí zálohované připojení
    od Scientific » 31 led 2024 08:06 » v Sítě - hardware
    7
    1130
    od ITCrowd Zobrazit poslední příspěvek
    03 úno 2024 09:25

Zpět na “Internet a sítě (čl.)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host