Skype v náručí Microsoftu kráčí ke světlým zítřkům

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Skype v náručí Microsoftu kráčí ke světlým zítřkům

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 16 pro 2012 23:19

Skype v náručí Microsoftu kráčí ke světlým zítřkům

SkypeMs.jpg
SkypeMs.jpg (7.46 KiB) Zobrazeno 6755 x


Microsoft loni koupil Skype. Co s ním dosud provedl a co chystá na příští rok? Ambice nemá Microsoft zrovna malé a Skype chápe jako silnou zbraň v boji s úhlavním nepřítelem na internetovém kolbišti: Googlem.

Microsoft v květnu 2011 potvrdil, že kupuje společnost Skype Global provozující oblíbenou službu Skype pro VoIP a IM. Nakonec za ní zaplatil 8,5 miliardy dolarů a v přetahované o atraktivní kořist porazil další dva giganty: Google a Facebook, kteří se podle zákulisních informací o Skype rovněž zajímali. Po schválení regulátory trhů následně ještě v roce 2011 udělal ze služby Skype svou divizi, kterou řídí Tony Bates, někdejší šéf samostatné společnosti Skype Global.

Z ní na výplatní listinu Microsoftu přišla i většina zaměstnanců. Microsoft chtěl službu ponechat v rukách týmu, díky němuž je Skype jedinou komunikační službou svého typu, která významněji roste i po příchodu sociálních sítí. Ty přitom komunikačním službám uživatele ubírají, protože uživatelé Internetu spolu stále častěji komunikují právě prostřednictvím sociálních sítí.

Skype však vykazuje vysokou odolnost vůči boomu sociálních sítí. V květnu 2012 měla služba téměř čtvrt miliardy uživatelů. Uživatelská základna se tak za předešlých sedm měsíců zvýšila bezmála o třicet procent. Během roku 2012 se zatím dvakrát přepisoval rekord najednou přihlášených uživatelů ke službě. V květnu šlo o 40 milionů najednou přihlášených uživatelů. V říjnu o 45 milionů uživatelů. Jenže to Skype pokračoval ještě ve vyjetých kolejích z dřívějška.

Jediným významnějším signálem jeho zařazení do produktového portfolia Microsoftu bylo uvolnění aplikace pro nepříliš úspěšnou platformu chytrých mobilů Windows Phone 7.5. Premiéra na nové platformě se však hrubě nepovedla. Aplikace zejména vinou nemožnosti běžet na pozadí sklidila ostrou kritiku a laická i odborná veřejnost se začala vážně obávat, že je to předzvěst úpadku služby v rukách Microsoftu. Opak však bude zřejmě pravdou.

Přelomový Skype 6 naznačil budoucnost služby
Do série významných podzimních novinek vedle operačního systému Windows 8 pro osobní počítače a novou generaci tabletů, mobilního operačního systému Windows Phone 8, očekávaného herního titulu Halo 4 nebo tabletu Surface s novým systémem Windows RT byl Microsoftem zařazen i nový Skype 6 pro Windows XP a vyšší a OS X 10.5 a vyšší.

Nová šestková verze desktopového klienta populární služby pro dvě nejrozšířenější platformy naznačila, kudy se Skype v náručí Microsoftu bude nadále ubírat. Grafici pročistili design uživatelského rozhraní, který lépe ladí s Windows 7 a hlavně s Windows 8. To však je jen podružná změna oproti těm dalším, které Skype 6 přinesl.

Největší novinkou je kompatibilita se službou Microsoft Messenger. Uživatelé obou služeb mezi sebou mohou komunikovat. Microsoft svou původní komunikační službu spustil již v roce 1999 pod názvem MSN Messenger, v první dekádě tohoto století ji přejmenoval na Windows Live Messenger a v roce 2012 zkrátil její název jen na Messenger, protože se rozhodl skoncovat s nepříliš úspěšnou značkou Windows Live.

I když se v českých luzích a hájích traduje spíše opak, Messenger není co se počtu uživatelů žádným chudáčkem. Odhaduje se, že jen ve Spojených státech má okolo 100 milionů uživatelů. A neúspěšný není ani na českém trhu. Díky kombinaci faktorů propadu obliby ICQ a růstu popularity služby Messenger se velikost uživatelských základen obou služeb na českém trhu začala významně přibližovat.

Skype 6 ovšem přinesl i další novinky. Především Microsoft chce postupně upustit od užívání původních Skype ID. Novým uživatelům nabízí používání služby s Microsoft Account (dříve Windows Live ID), stávajícím pak sloučení původního účtu u služby Skype s Microsoft Account.

01.png

Ten v novém produktovém portfoliu Microsoftu hraje velkou roli. S trochou nadsázky jde o takový občanský průkaz ve světě produktů a služeb společnosti Microsoft. Funguje tedy podobně jako Google Account, ovšem s jedním podstatným a vítaným rozdílem: Microsoft na rozdíl od Googlu nenutí uživatele pro získání uživatelského účtu k založení e-mailové schránky u jeho e-mailové služby.

Pro volání přes Skype dokonce nově není potřeba ani Skype ID, ani Microsoft Account. V rámci konvergence komunikačních služeb a sociálních sítí Microsoft umožnil s příchodem šestkové verze desktopového klienta přihlásit se ke službě přes účet ze sociální sítě Facebook. S tou Microsoft coby její akcionář úzce spolupracuje. Oboustranně je to partnerství s rozumu, jehož cílem je zvýšit konkurenceschopnost vůči Googlu.

Skype se ještě před převzetím Microsoftem dočkal podpory pro Facebook Chat a sledování dění mezi přáteli v této sociální síti. Technologie služby Skype slouží i také pro videohovory na Facebooku. Nově se stačí do programu Skype 6 přihlásit jen s pomocí účtu na Facebooku a rovnou jeho prostřednictvím komunikovat s přáteli z Facebooku. Zároveň však lze po zaplacení paušálu nebo nabití kreditu také volat na klasická telefonní čísla za výhodné ceny prakticky po celém světě.

Dotykový Skype pro Windows 8 s několika nešvary
Vedle klienta Skype 6.0 pro MS Windows a OS X vyšel též Skype 4.1 pro Linux, který přináší totožné novinky. Microsoft tedy očividně nemá zájem od služby odstřihnout uživatele konkurenčních platforem. Naopak chce Skype přinést na platformy nové jako je prostředí Modern UI (alias Metro) ve Windows 8 a Windows RT, což je z pohledu Microsoftu naprosto logické.

Pod Windows 8 samozřejmě běží i klasický Skype 6, ale Skype pro Modern UI dostupný ve Windows Store je optimalizován pro dotykové ovládání na obrazovkách nové generace tabletů a konvertibilních přenosných počítačů. Skype pro Modern UI je vedle Windows 8 kompatibilní i s Windows Server 2012 a hlavně i s Windows RT. Funguje tedy i na zatím nepříliš úspěšném tabletu Surface.

02.png

Dotykový Skype podporuje všechny zásadní funkce, co nový Skype 6. Některé nedostatky se ale najdou. Uživatelům chybí funkce pro vzájemné posílání si souborů známá z desktopové verze klienta. Stížnosti byly i na absentující vyhledávání jednotlivých uživatelů a uživatelských skupiny, ale to přinesla velmi rychle vydaná aktualizace. Nejvíce stížností se ovšem týká nemožnosti se odhlásit a tedy například přepínat mezi více uživatelskými účty.

Microsoft vůbec nepočítá, že někteří uživatelé by mohli mít potřebu přepínat třeba mezi osobním a pracovním účtem. Při pokusu o odhlášení Skype pro Modern UI jen suše konstatuje, že aby se ke službě mohl přihlásit i někdo jiný, tak je nutné, aby použil svůj vlastní účet v systému. Přesto je Skype v současnosti globálně nejstahovanější aplikací z Windows Store.

Lepší podpora mobilních platforem Android a iOS
Microsoft potvrdil, že nehodlá ze služby Skype dělat exkluzivní záležitost jen pro své platformy. Byl by ostatně sám proti sobě, protože na mobilní scéně zatím tahá jen za velmi kraťoučký konec provazu. Koncem listopadu 2012 tak přichystal významné aktualizace aplikace Skype pro platformy Android a iOS, na nichž je služba rovněž velmi oblíbená.

Microsoft zde soupeří především se službami Hangounts od Googlu a FaceTime od Applu. Ty jsou ovšem proti Skypu trpaslíky a Microsoft nechce připustit, aby se situace změnila. Nový Skype 3.0 pro Android 2.1 nebo vyšší přichází s podporou přihlašování přes Microsoft Account, textové komunikace s uživateli služby Microsoft Messenger a výrazně vylepšenou kvalitou přenosu audia (hlasu) díky novému kodeku SILK podporujícímu i stereozvuk.

03.png

Novinkou je též nové uživatelské rozhraní pro zařízení s větším displejem, tedy pro tablety. Na displeji mobilu používá nový Skype stále kompaktní uživatelské rozhraní, ovšem na větším displeji Microsoft aplikaci dopřál větší vzdušnost a tedy i pohodlnější dotykové ovládání. Prozatím ovšem nové tabletové rozhraní funguje jen v landscape režimu, tedy při otočení tabletu na šířku. Ono je to ale logické, protože všechny tablety s čelní kamerou počítají s videohovory realizovanými právě v landscape režimu.

04.png

Nový Skype 4.2.1 pro zařízení značky Apple s iOS ve verzi 4.3 nebo novější rovněž přinesl podporu přihlašování přes Microsoft Account a podporu textové komunikace s uživateli sítě Microsoft Messenger. Další novinkou je možnost upravovat nebo mazat již odeslané zprávy v rámci textové komunikace. Microsoft také vylepšil práci s emotikony: zjednodušil jejich vkládání a vylepšil jejich vzhled na Retina displejích s obzvlášť jemným rozlišením.

Konečně pořádná aplikace pro Windows Phone
Microsoft vydal také betaverzi nové aplikace Skype pro svůj mobilní systém Windows Phone, která přináší obdobný komfort, na který jsou zvyklí uživatelé chytrého mobilu iPhone nebo smartphonů se systémem Android. Především je schopná běhu na pozadí, takže je konečně reálně použitelná nejen pro odchozí komunikaci, ale i pro tu příchozí.

Aplikace může nově běžet na pozadí a čekat na příchozí volání či videohovor nebo na příchozí zprávy. Přestože tedy aplikace pro Windows Phone minimálně dohnala své starší kolegyně pro Android a iOS, tak je hodnocena spíše rezervovaně a občas i jako zklamání. Především je určena jen pro nový systém Windows Phone 8. S podporou starších zařízení s Windows Phone 7.5, která v příštím roce získají Windows Phone 7.8, to vypadá černě.

Zklamáním též je, že pro využívání služby Skype potřebují uživatelů mobilů s Windows Phone 8 vůbec nějakou aplikaci. Microsoft totiž sliboval hlubokou integraci služby do systému, pod čímž si mnozí představovali, že se stane jeho nativní součástí a uživatel si bude moci napevno nastavit, že chce volat přes Skype namísto využívání hlasových služeb mobilního operátora.

Skype mohl být do Windows Phone 8 integrován jako podpora VoIP služeb do systému Android. V něm je možné si přidat bez jakékoliv aplikace přímo v nastavení systému svůj účet u VoIP operátora a pak jednoduše přijímat hovory příchozí jak na číslo SIM karty, tak na číslo VoIP účtu. Zároveň je množné při připojení přes Wi-Fi vybrati si při odchozím hovoru, jestli má být uskutečněn přes mobilního operátora nebo VoIP operátora. Microsoft se ovšem obdobnou cestou prozatím nevydal.

Skype míří do Office 2013 a Office 365
Outlook 2013 z nové kancelářské sady Office 2013, která přijde na trh již v prvním čtvrtletí 2013, bude spolupracovat se službou Skype. S ní Microsoft počítá i v přepracované nabídce Office 365, která nově bude oslovovat i domácnosti. Místo cloudové verze komunikačního řešení Lync bude Office 365 pro domácnosti poskytovat v rámci předplatného 60 volných minut měsíčně na volání přes Skype.

05.png

Ve více než čtyřiceti zemích půjde volné minuty využít k volání do pevné sítě. V sedmi zatím neupřesněných zemích pak i na mobilní čísla. Jak to bude v České republice, není ještě v tuto chvíli jasné. Uvidíme někdy na přelomu prvního a druhého kvartálu příštího roku, kdy by nabídka Office 365 pro domácnosti měla být zpřístupněna.

Zahrnovat mimochodem bude za zhruba dva tisíce korun ročně pět licencí MS Office pro Windows 7, Windows 8 a OS X. pěti licencí pro chytré mobily a tablety se systémy Android a iOS, 20 GB extra prostoru pro SkyDrive a již zmíněných 60 volných minut měsíčně pro volání přes Skype.

Skype pro herní konzoli Xbox 360
Během roku 2013 by měl Skype dorazit i do softwarové výbavy herní konzole Xbox 360, které Microsoft dosud prodal přes 70 milionů kusů. Již zde figurují aplikace pro přístup k sociálním sítím Facebook či Twitter nebo webový prohlížeč Internet Explorer. Stejně jako ony by i Skype měl být určen jen pro předplatitele zlatého členství v síti Xbox Live.

V něm si Microsoft našel zajímavý zdroj dodatečných příjmů z již prodaných konzol. Skype bude využívat pohybový senzor Kinect namísto webové kamery s mikrofonem. Tento špičkový kus elektroniky by měl zajistit kvalitní videohovory až v plném vysokém rozlišení na moderních televizních obrazovkách při dostatečně rychlém připojení k Internetu.

Webový Skype v e-mailové službě Outlook.com
Microsoft se také chystá Skype integrovat do své nově budované e-mailové služby Outlook.com, která jednoho dne nahradí Hotmail.com patřící mezi nejpoužívanější e-mailové služby na světě. Inspiroval se u konkurenčního Googlu a jeho e-mailové služby Gmail.com, která nedávno právě Hotmail.com přeskočila na žebříčku nejpoužívanějších e-mailových služeb.

Gmail.com má již delší dobu integrovaný chat založený na službě Google Talk a po instalaci plug-inu do webového prohlížeče podporoval i videohovory přes Google Talk. Ty relativně nedávnou byly nahrazeny Hangouts ze sociální sítě Google Plus. Klasický chat a možnost volání na běžná telefonní čísla za lákavé ceny Google Voice ovšem zůstaly.

Outlook.com má v tomto ohledu Gmail.com dohnat a integrace služby Skype se nabízí jako ideální řešení. Prozatím Outlook.com podporuje textovou komunikaci v síti Microsoft Messenger. Časem její místo převezme Skype od instant-messagingu přes internetové videohovory po volání na klasická telefonní čísla za výhodné ceny.

Nejprve zřejmě bude nutné do prohlížeče nainstalovat plug-in. Časem by to ale mohlo jít i bez něj. Pracuje se totiž na webovém standardu WebRTC, který dává do rukou vývojářům nástroje pro vytváření komunikačních aplikací schopných přenosu hlasu i obrazu čistě s pomocí běžných webových technologií jako je HTML 5 a JavaScript.

WebRTC již podporuje Google Chrome. Počátkem roku 2013 se k němu přidá i Mozilla Firefox. Microsoft však nechce s WebRTC pracovat, dokud technologie nebude standardizována, což je rozumné. Otázkou bude, kdy ke standardizaci dojde. Na jedné straně totiž stojí Google coby autor WebRTC, kterého podporuje Mozilla, se svou představou o standardizaci. A na druhé straně Microsoft s naprosto odlišnou představou.

Další vývoj služby Skype a slučování s Messengerem
Skype čekají v dohledné době významné změny i nové funkce. Tou největší změnou je bezesporu sloučení se službou Messenger již ke konci prvního čtvrtletí 2013. Výsledkem bude služba s funkcemi Skypu, ale s technologií Messengeru v pozadí. Skype totiž používá P2P technologii, která podle Microsoftu není vhodná pro éru mobilních zařízení. Jeho vlastní technologie má generovat menší objem přenesených dat a je i méně energeticky náročná.

V souvislosti se sloučením se službou Messenger získá Skype i některé nové funkce. Avizována již byla podpora zasílání videovzkazů uživatelům, kteří jsou právě offline. Messenger tuto funkci podporuje, Skype nikoliv. Ten nabízí jen hlasovou schránku nebo možnost poslat instant-messagingovou zprávu. Očekává se také přidání podpory cloudového úložiště SkyDrive pro sdílení souborů mezi uživateli.

Microsoft rovněž avizoval zlepšení kvality přenášeného zvuku s podporou sterea, kterého se již dočkal Skype 3.0 pro Android. Zlepšování kvality přenášeného zvuku (hlasu) přijde ovšem napříč podporovanými platformami a zařízeními. Očekávají se i nové produkty od hardwarové divize Microsoftu, která letos oslavila třicáté výročí a vedle Logitechu patří mezi nejuznávanější výrobce webových kamer.

Screenshoty: autor
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 7356
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Skype v náručí Microsoftu kráčí ke světlým zítřkům

Příspěvekod faraon » 17 pro 2012 05:21

Tak ke světlým zítřkům už se tady kráčelo, pro změnu v náručí Sovětského Svazu. A kam se dokráčelo si pamatuje řada z nás, není rozdíl mezi totalitními praktikami Stalina či Brežněva a monopolními praktikami Gatese či Ballmera...
V obou případech je cílem ten "jediný správný Systém", ovládající poslušné tupé stádo a sledující každého člověka na každém kroku. Jediný rozdíl je v tom, že tenkrát na to ještě neměli takové technické prostředky jaké jsou dnes!
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53531
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Skype v náručí Microsoftu kráčí ke světlým zítřkům

Příspěvekod petr22 » 17 pro 2012 07:02

1. Srovnavat uspesnou fimu s rezimem ktery ma na svedomi miliony zivotu neni vhodne (kolik uzivatelu linuxu nechal Microsoft popravit?)
2. Microsoft nema a nikdy nebude mit monopol, i kdyz to ze konkurence az na vyjimky (Apple, Google) je a byla zcela neschopna mu pozici dost ulehcuje

Naopak, zly Microsoft podporuje Android, Mac OS, Linuxy a dalsi

sergej2002
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 121
Registrován: listopad 12
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Offline

Re: Skype v náručí Microsoftu kráčí ke světlým zítřkům

Příspěvekod sergej2002 » 17 pro 2012 10:59

změna vzhledu moc velká není
dobré je taky spojení s facebookem, ale v 6.0 se už nemůžu od něho odpokit
možná Skype v náručí Microsoftu kráčí ke světlým zítřkům ale nebude to na dlouho-mají s ním pořád spoustu práce a myslím že už microsoft začal pracovat na novým OS

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Skype v náručí Microsoftu kráčí ke světlým zítřkům

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 18 pro 2012 03:55

sergej2002 píše:myslím že už microsoft začal pracovat na novým OS


Nový operační systém Microsoft vyvíjí nonstop už několik dekád, v tom bych překážku pro rozvoj Skypu v rukách Microsoftu neviděl.
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Uživatelský avatar
tux
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 9620
Registrován: červenec 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Skype v náručí Microsoftu kráčí ke světlým zítřkům

Příspěvekod tux » 18 pro 2012 20:40

Hodil by se invisible list..
Just Fucking Google It!

Uživatelský avatar
Akrej
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2999
Registrován: červen 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Skype v náručí Microsoftu kráčí ke světlým zítřkům

Příspěvekod Akrej » 19 pro 2012 18:40

Skype se mi pořad libí i nova verze je super hlavně další aktualizace a hlavně pro android je take super a pro linux tam je zatim stara verze 4.0 snad se dočkam na linuxu aktualizace
"Nejsem nerozumný. Jen nemám ten samý rozum jako vy."
Diogénes ze Sinopé
-------------------------------------
„Mějte dobrou náladu. Dobrá nálada vaše problémy sice nevyřeší, ale naštve tolik lidí kolem, že stojí za to si ji užít.“
Jan Werich
--------------------------------------
Snažím se psát bez chyb
-------------------------

Uživatelský avatar
tux
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 9620
Registrován: červenec 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Skype v náručí Microsoftu kráčí ke světlým zítřkům

Příspěvekod tux » 20 pro 2012 16:13

Někdy se mi stává, že mi skype pořád tvrdí že mám nepřečtený zprávy, i když už jsem je přečetl, a pomůže se jedině přepnout do okna skypu a pak z5 to okna konverzace (používám úsporné zobrazení, nebo jak se to jmenuje). Jsem jedinej, nebo je to obecnej problém?
Jestli tu ten dotaz někoho pohoršuje, tak se omlouvám..
Just Fucking Google It!


Zpět na “Internet a sítě (čl.)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti