Téma týdne 22/2013: ztrácí iPhone své kouzlo?

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Téma týdne 22/2013: ztrácí iPhone své kouzlo?

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 04 čer 2013 22:36

Téma týdne 22/2013: ztrácí iPhone své kouzlo?

TemaTydne22.jpg
TemaTydne22.jpg (10.8 KiB) Zobrazeno 5370 x


Tržní podíl iOS mezi nově prodanými chytrými mobily se propadl pod magickou hranici dvaceti procent, což není jediná zajímavost z aktuálního dění na poli chytrých mobilů.

Podle analytické agentury IDC se společnosti Apple během prvního čtvrtletí 2013 podařilo prodat 20 milionů kusů jejího chytrého mobilu iPhone, což je nejvíce od roku 2007. Přesto tržní podíl její platformy iOS při srovnání s prvním čtvrtletí 2012 na poli chytrých mobilů klesl pod milníkových 20 % na 17,3 %. Naopak Android nadále roste.

Během prvních tří měsíců roku 2013 se nacházel na 79,5 % ze všech prodaných chytrých mobilů. Těch se podle IDC celosvětově za první čtvrtletí 2013 prodalo 216,2 milionu, což značí meziroční nárůst o 41,6 %. Svou pozici v roli tržní jedničky potvrdil Samsung, jehož značku neslo 41,1 % z chytrých mobilů prodaných v prvním kvartálu 2013. Má tak lví podíl na růstu platformy Android.

Naopak význam iOS oslabuje. Apple zkrátka jako jediný výrobce používající iOS nemůže soupeřit s nespočtem výrobců sázejících na Android. Zvlášť, když iPhone je díky velmi vysokým maržím Applu dosti drahý. Navíc Android táhne vzhůru Samsung, který Apple vytlačuje z role technologického lídra. Z hlediska prodejů high-endovým mobilům kraluje právě Samsung.

Jeho nová vlajková loď Samsung Galaxy S4 se začala prodávat teprve 24. dubna 2013, ovšem již ke konci následujícího měsíce jihokorejský výrobce elektroniky hlásil pokoření mety deseti milionu prodaných kusů. Připomeňme si, že iPhone podle IDC zaznamenal dvojnásobný počet prodejů, ovšem za první tři měsíce tohoto roku, přičemž šlo o jeho nejlepší výsledek za posledních pět.

Samsung dál tlačí na pilu a již počátkem letošních letních prázdnin uvede na trh nový Samsung Galaxy S4 Mini. Očekává se i nový iPhone 6, ovšem analytici již jeho příchodu na trh nepřikládají tak zásadní význam, jako v minulosti u předchozích modelů. Apple prý ztratil image inovátora. Posledním hřebíčkem do rakvičky měly být krajně nepovedené mapy.

Stojí nyní Apple na pokraji krize?
Za nepovedené mapy se loni na podzim šéf Applu zákazníkům veřejně omluvil a potupně doporučil používat mapy od Googlu, s nímž předtím hrdě ukončil spolupráci na přípravě mapové aplikace pro iOS a potažmo tedy také iPhone. Analytici rovněž upozorňují, že věrnost značce mezi uživateli iPhonu na poměry produktů Applu nebývale klesá.

Reálné výsledky i závěry průzkumů ukazují, že Apple se dostal do stínu Samsungu. Podle analytiků mu neprospívá, že se s jihokorejskou firmou do přímé konkurenční konfrontace pustil spíše cestou soudních sporů. Zákazníci to prý vnímají negativně. Marketingoví experti navíc upozorňují, že Apple značně zanedbává či zcela ignoruje reklamu mimo USA.

To lze aktuálně vidět i na českých televizních obrazovkách, kde Samsung reklamními spoty vehementně propaguje svůj nový Samsung Galaxy S4, nejprodávanější chytrý mobil současnosti, kdežto Apple u nás prakticky neinzeruje. O propagaci se starají prodejci elektroniky a mobilní operátoři, což je ale málo. Nemají totiž prioritní zájem propagovat zrovna iPhone, nýbrž mobily, které budou zákazníci kupovat.

Nastala poměrně zvláštní situace, kdy Apple během prvního čtvrtletí dosáhl dobrých prodejních výsledků, ale na druhou stranu se stále více začíná hovořit o krizi. Spíše se ale zdá, že Apple nyní míří tam, kam se sám dobrovolně nasměroval. Tedy do adekvátní pozice pro výrobce, který sází na jediný aktuální model chytrého mobilu z nejvyšších cenových pater.

Při této obchodní politice si nadvládu nemohl udržet věčně, protože není běžným výrobcem mobilů s diverzifikovaným produktovým portfoliem oslovujícím široké spektrum zákazníků hledající mobily v různých cenových patrech. Ze začátku těžil z technologického náskoku, ale ten konkurence nakonec přinejmenším dohnala.

Apple předmětem zájmu Evropské komise
Zdá se, že se schyluje k další transatlantické byrokraticko-obchodní válce, kdy na jedné straně je mocná Evropská komise a na straně druhé bohatá americká firma. Tentokrát by ovšem nemělo jít o Microsoft, nýbrž Apple. Právě na smlouvy Applu s mobilními operátory si chce Evropská komise posvítit.

Prozatím několika předním evropským operátorům zaslala dotazník, v němž se zajímá, k čemu se operátoři Applu zavazují, aby od něj mohli iPhone odebírat a nezaostávali tak za konkurencí. Podnět vzešel právě od operátorů, kteří si neformálně postěžovali, že požadavky Applu jsou tvrdé a vedou k omezování nabídky mobilů konkurenčních výrobců.

Ze strany Evropské komise jde zatím o předběžné sondování, než by začala jako panevropský regulátor trhu formální vyšetřování kvůli podezření ze zneužití významné tržní síly. Podle expertů by se ovšem Bruselu něco podobného nyní neprokazovalo dobře právě kvůli nadvládě Samsungu na trhu. Evropská komise však má na Apple políčeno na více frontách.

Již delší dobu vyzývá úřady na ochranu práv spotřebitele v členských zemích Evropské unie (jako je Česká obchodní inspekce), aby zakročily proti Applu. Důvodem je to, že i přes dnes už letitou kritiku na svých lokálních webových stránkách uvádí, že na své produkty poskytuje pouze roční záruku, přičemž jedním dechem nabízí její roční prodloužení za poplatek.

Podle Evropské komise jde o účelové klamání spotřebitele. V Evropské unii je oproti USA na elektroniku ze zákona záruční lhůta alespoň dva roky, aniž by si zákazník musel připlácet. Evropská komise však sama nemůže proti Applu v tomto případě zakročit. Vymáhání spotřebitelských práv zůstává ve výhradní kompetenci národních úřadů členských zemí.

Ty Evropská komise již v minulosti kritizovala za údajnou liknavost a volá proto po posílení svých pravomocí. Apple tedy může být jen záminkou pro posílení moci Evropské komise, nicméně máslo na hlavě Apple má tak jako tak. A nejen v tomto případě. Podle kuloárních informací je prý poměrně blízko tomu, aby se Evropská komise začala zabývat podporou alternativních webových prohlížečů v iOS.

Plnohodnotný alternativní prohlížeč pro iOS musí podle podmínek diktovaných Applem používat jádro WebKit, ovšem stále jím není možné systémové Safari plnohodnotně zastoupit. Přestože si uživatel nainstaluje jiný prohlížeč, tak v Safari se nadále otevírá řada webů. V tomto případě by Applu mohl uškodit zejména tržní podíl na poli tabletů (cca 50 %). Není však známo, že by si někdo oficiálně stěžoval.

Nicméně podle neoficiálních informací v Bruselu lobbuje jeden z tradičních tvůrců prohlížečů. Indicie naznačují, že by to mohla být norská společnost Opera Software, která si již u Evropské komise jednou úspěšně stěžovala. Není přitom tajemstvím, že v její nové strategii hrají tablety významnou roli.

Tedy nyní po přechodu na Chromium a po akvizici společnosti Skyfire vyvíjející stejnojmenný mobilní prohlížeč. Nicméně lobbovat mohou i jiní. Pouze Microsoft z tradičních tvůrců prohlížečů nejeví zájem o jiné než své vlastní platformy. Jsou tu tedy ještě Google a Mozilla, přičemž zejména zástupci Mozilly v minulosti opakovaně veřejně Apple kritizovali právě ve věci alternativních prohlížečů.

Z Windows Phone se stává ten třetí vzadu
Nejnovější čísla IDC ukazují, že platforma Windows Phone konečně začíná naplňovat očekávání a ujímá se role toho třetího operačního systému vzadu za dvojicí Android a iOS, která má na chytrých mobilech prodaných v prvním čtvrtletí 2013 dohromady 92,3% zastoupení. Podíl Windows Phone činí 3,2 %.

To samozřejmě není mnoho, ale z hlediska trendu jde o více než 133% meziroční nárůst. Systém Windows Phone z třetí příčky sesadil BlackBerry nadále se trápící kanadské společnosti RIM. Během prvního kvartálu 2013 se podle IDC prodalo sedm milionů mobilů s Windows Phone, což při srovnání s dvaceti miliony prodaných kusů mobilu iPhone není už tak špatné.

Zajímavé je, že Nokia se na prodejích mobilů s Windows Phone podílela ze 79 %. Přitom Microsoft svěřil výrobu referenčních mobilů s nejnovějšími Windows Phone 8 tchajwanské společnosti HTC, se kterou spolupracoval již za časů největší slávy Windows Mobile před nástupem mobilních operačních systémů nové generace.

Kartami ovšem může zamíchat příchod nových platforem. Bývalí zaměstnanci Nokie, kteří založili start-up Jolla, představili první chytrý mobil se systémem Sailfish navazující na MeeGo. Prodávat se začne prý letos na podzim. Systém MeeGo byl společný ambiciózní projekt Nokie a Intelu. Nokia jím chtěla nahradit svůj Symbian, ale později si padla kolem krku s Microsoftem a vsadila na Windows Phone.

Mozilla má svůj Firefox OS podporovaný silnými nadnárodními telekomunikačními skupinami jako je Deutsche Telekom, Telefónica či Telenor. Novými hráči na scéně jsou i další linuxové systémy Tizen a Ubuntu Phone. Jejich příchod na trh může ohrozit pozice systémů s nízkým tržním zastoupením (tedy včetně Windows Phone), ale díky orientaci na cenově dostupné mobily může ukrajovat i z porce Androidu.

Na jednu stranu je dobře, že je tu alespoň náznak konkurence pro Android. Na stranu druhou by nemuselo být žádoucí, kdyby se trh výrazněji fragmentoval. Pro vývojáře aplikací už jen samotná fragmentace Androidu začíná představovat vážný problém. Google chce sice situaci řešit, ale ze své pozice toho moc ovlivnit nemůže, když si výrobci z nové verze systému udělali prodejní argument.

Úvodní obrázek: Apple
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Problém: IPv4 se ztrácí a nenačnou se některé web stránky
    od Matoufil » 18 pro 2023 21:49 » v Internet a internetové prohlížeče
    10
    1439
    od ITCrowd Zobrazit poslední příspěvek
    20 pro 2023 10:27
  • Fake iPhone
    od lucaso84 » 03 zář 2023 17:52 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    7
    1661
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    04 zář 2023 07:21
  • Iphone 12 mini Příloha(y)
    od tomassek.32 » 22 srp 2023 19:28 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    9
    2251
    od peta501 Zobrazit poslední příspěvek
    24 srp 2023 13:43
  • Kde nakoupit REPASOVANÝ IPHONE?
    od HelFix » 22 čer 2023 19:37 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    3
    1681
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    26 čer 2023 07:23
  • Vyplatí se koupit Iphone 11 pro max
    od mtc » 30 dub 2023 20:51 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    0
    1331
    od mtc Zobrazit poslední příspěvek
    30 dub 2023 20:51

Zpět na “Ostatní články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host