Kterou distribuci Linuxu pro "začátečníka"?

Problematika Linuxu a ostatních operačních systémů (mimo Win)

Moderátor: Mods_senior

Petrfoo
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 723
Registrován: srpen 17
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Kterou distribuci Linuxu pro "začátečníka"?

Příspěvekod Petrfoo » 27 zář 2018 02:51

Děkuji všem za rady, tipy a cenné postřehy. Všechny verze jsem si prozatím nahodil do virtuálky a zatím u mě osobně vítězí Ubuntu, pár dní si s tím budu hrát a pak se uvidí :D
Lenovo ThinkPad T480 | Intel Core i5-8250U | 8GB RAM DDR4 | Intel UHD Graphics | 256GB SSD
Dell Inspiron 15 7560 | Intel i5-7200U | nVidia GeForce 940MX | RAM 8GB DDR4 2400 MHz | 256GB SSD
Xiaomi Mi 8 | Snapdragon 845 | 6/128 GB

Reklama
Uživatelský avatar
TRNX
Level 3
Level 3
Příspěvky: 598
Registrován: březen 17
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Kterou distribuci Linuxu pro "začátečníka"?

Příspěvekod TRNX » 27 zář 2018 06:58

faraon píše:přičemž nejdůležitější je Debian

Právě na tuhle distribuci jsem se chtěl zaměřit. Předpokládám, že ale uživateli, který nahlédl do Linuxu (Ubuntu) pouze jednou by si to asi nedoporučil, co?
Mám z toho trošku obavy, asi jako většina jsem zvyklý na Win a (možná je to jen pocit) bojím se, že se budu dále přiklánět k práci ve Winu. Na druhou stranu bych se chtěl naučit pracovat s Linuxem jako network administrator kvůli správě serverů a nebo penetračním testům.

Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 7356
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Kterou distribuci Linuxu pro "začátečníka"?

Příspěvekod faraon » 27 zář 2018 08:46

No, já jsem si o Linuxu (a Unixu) nejdřív pár let četl a sledoval linuxácké weby a fóra, než jsem se do něj pustil naostro. Zkušenosti jsem měl velmi malé akorát s jedním prastarým RedHatem, který se mi až na několikátý pokus podařilo nainstalovat v polofunkčním stavu metodou pokus-omyl (mimochodem, záchrannou disketu od něj jsem tenkrát párkrát použil k zprovoznění disků, které Windows tak rozjebal, že je sám nedokázal opravit). Aspoň jsem při tom opakovaném instalování něco pochopil z toho dělení disků, které jsem pak úspěšně používal i na W98 ;-)

Pak jsem si nějaký čas hrál s malou live distribucí založenou na Slackware, se spoustou ukázkového softwaru na vyzkoušení, mělo to všechno dohromady asi 100 mega včetně kompletního archivu materiálů z webu ABCLinuxu, a bylo to na malinkém 8cm CD. Byla tam i česká hra Koules, kterou jsem po letech s potěšením našel v nejnovějším repozitáři Raspbianu a znovu si zahrál.

Potom přišlo Ubuntu 6.06, ve své době naprosto dokonalé věc, tak jsem přestal hledat a šel rovnou do něj. A během krátké doby jsem ho dokázal dvakrát zničit tak, že jsem to radši celé přeinstaloval, protože opravou bych strávil několik dní a instalace trvala půl hodiny. Polovinu toho co XP. Takže jsem se naučil že některé věci se nemají dělat tak jak jsem byl zvyklý, ale jsou úplně jiné způsoby, mnohem pohodlnější a rozumnější :lol:

U Ubuntu jsem zůstal dalších osm let (s tím že po něm půjdu nejspíš do Debianu), až do smrti kondenzátorů základní desky. Těch pár posledních měsíců byla také velmi zajímavá zkušenost, kdy jsem se zase dost dozvěděl o fungování hardwaru a zejména procesoru. A protože jsem si už nehodlal pořizovat nějaký nový stroj, narychlo jsem si pak postavil počítač ze zbytků co se mi povalovaly po pokoji, ale protože jsem zrovna ten večer neměl po ruce vhodný harddisk, nabootoval jsem v něm live Slax (odvozený z nejstarší žijící linuxové distribuce - Slackware) z CD vytaženého ze šuplíku, místo disku jsem použil na ukládání dat starou flashku, kterou jsem dostal jako nefunkční, protože Widle jí nedokázaly ani zobrazit, a fungovalo to celé tak dobře, že jsem s tím místo pár dní vydržel čtyři roky. Ta flashka funguje pořád a perfektně, ale jenom v Linuxu. Pro Widle prostě neexistuje, i když je na ní FAT.

Pak přišla nová verze Slaxu, pro změnu založená na Debianu, tedy jsem ho vyzkoušel a řekl si, že je na ten Debian konečně čas. Ale zrovna v té době vyšla nová verze Raspberry Pi Desktopu, tak jsem si řekl že si ho před tím zkusím, když už jsem měl nějaké zkušenosti se starší verzí Raspbianu na Raspberry Pi. Takže jsem to nainstaloval na obou strojích a teď mám na Malině i na PeCi to samé, aby se mi to nepletlo. Je to jednoduché, nenáročné na hardware, a protože je to dělané pro děcka, tak se na tom nedá moc rozbít 8)

Nakonec ten Debian mám i nemám. Mezitím prošla světem řada jiných zajímavých distribucí, třeba Suse. Každopádně Internet je už dávno záležitost Linuxu a BSD, stejně jako svět mobilních a "chytrých" zařízení. Ta necelá dvě procenta procesorů, na kterých ještě trpící ubožáci provozují různě rozbitá Wokna, to nezachrání, a mnoho z nich bude mít za pár dní velké problémy s DNS, přestane pro ně fungovat web, pokud maloměkcí admini (místo hraní stříleček v pracovní době a prohrávání s malými kluky) nepohnou svými zapařenými zadky a neaktualizují na nejnovější verze včas. Tak s trochou humoru jdi rovnou do toho, hraj si, bav se, a hlavně čti co zažili a napsali jiní už před tebou: https://www.wattpad.com/story/87735309-j%C3%A1dro-pov%C3%ADdka
Naposledy upravil(a) faraon dne 27 zář 2018 08:56, celkem upraveno 1 x.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

Hoff
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 820
Registrován: leden 11
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Kterou distribuci Linuxu pro "začátečníka"?

Příspěvekod Hoff » 27 zář 2018 08:54

Debian se od Ubuntu liší nepatrně. Jsou v něm potřeba po instalaci nastavit přístupová práva, jinak nejdou nainstalovat programy a provádět změny. V Ubuntu a pod. jsou nastavena hned.
Někteří začátečníci se už na tomhle zadrhnou.

U Linuxu záleží dost na zvolení pracovního prostředí, aby uživateli sedlo. Těch je mnoho - Gnome, KDE, MATE, Xfce ... a spousta dalších.

postcd
Level 1
Level 1
Příspěvky: 59
Registrován: leden 14
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Kterou distribuci Linuxu pro "začátečníka"?

Příspěvekod postcd » 28 říj 2018 16:29

Při pročítání DistroWatch webu mě zaujal MX Linux. Má docela TOP hodnocení: https://distrowatch.com/table.php?distribution=mx
Pro lidi kteří si s Linuxem chtějí hrát možná Fedora. Používá to i zakladatel Linuxu. Fedora má velmi čerstvé verze programů a pokud si dobře pamatuji tak aktualizace na ní probíhají za běhu (rolling release?) a není potřeba přeinstalovávat OS na novou verzi, nemýlím-li se. Jinak já mám na starém PC 32bitové Lubuntu, je docela nenáročné na HW. Než začnete používat nějakou distribuci, tak se podívejte jestli je její vývoj aktivní (jestli je maintained).

Hoff
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 820
Registrován: leden 11
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Kterou distribuci Linuxu pro "začátečníka"?

Příspěvekod Hoff » 28 říj 2018 16:47

MX Linux je jen verze Debianu Stable s Xfce, pro konzervativněji zaměřené uživatele.
Fedora není rolling release, to je pouze experimentální verze rawhide.
Rolling release jsou třeba distra založená na Archu - Manjaro, Antergos ...


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Pomoc s výběrem Linuxu
    od Luis » 02 pro 2023 14:33 » v LiNuX a ostatní alternativní OS
    5
    3933
    od KubaCZE Zobrazit poslední příspěvek
    20 úno 2024 11:05
  • Vytvoření skriptu na zálohu hry, kterou vytvářím. Příloha(y)
    od xCloudGirl » 09 bře 2024 12:35 » v Vše ostatní (sw)
    11
    1004
    od MonikaVavrova Zobrazit poslední příspěvek
    11 bře 2024 22:24

Zpět na “LiNuX a ostatní alternativní OS”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host