Diagnostika a monitoring hardwaru

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
mijaja
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Příspěvky: 4136
Registrován: září 05
Bydliště: Zlín
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Diagnostika a monitoring hardwaru

Příspěvekod mijaja » 05 dub 2006 18:26

Programy na diagnostiku a monitoring hardwaru
--pro rychlejší hledání

AIDA32 -- Nástroj pro kompletní diagnostiku vašeho PC. Dokáže váš počítač diagnostikovat od procesoru až po myš. Licence různé.

ASTRA32 - Advanced System Information Tool 1.30 -- Nástroj pro analýzu a diagnostiku počítačů. Podává podrobné informace o činnosti hardware vašeho počítače (CPU, základní deska, pevné disky, S.M.A.R.T, CD/DVD zařízeních, SCSI zařízeních, paměťových modulech, ….). Součástí je nástroj pro řešení problémů s ovladači a zjištění stavu pevného disku. Podporováno je používání v dávkovém režimu. Demo.

Belarc Advisor 7.1h -- Vytvoření detailního přehledu o počítači, instalovaném software a hardware. Freeware.

BIOS Agent 3.45 -- BIOS Agent vám pomůže získat podrobné informace o BIOSu vašeho PC: datum, typ, ID řetězec, OEM data základní desky, data čipové sady MB a Super I/O data. Freeware

BiosInfo 1.2 -- Program, který zjistí z BIOSu identifikační číslo zobrazované při startu počítače v levém dolním rohu obrazovky. Z něj určí výrobce desky (pro AMI a AWARD BIOSy), použitý chipset a samozřejmě verzi BIOSu. Freeware.

CPUMark 2 2.0
-- Jednoduchý nástroj sloužící k jednorázovému otestování výkonu procesoru. Freeware.

CPU-Z 1.32
-- Šikovná utilita, která dokáže zjistit a vypsat detailní informace o procesoru a operační paměti počítače. Tyto informace lze exportovat do HTML souboru. Freeware.

EVEREST Home Edition
-- Nástroj pro kompletní diagnostiku vašeho PC. Dokáže váš počítač diagnostikovat od procesoru až po myš. Nástupce AIDY. Licence různé.

Fresh Diagnose -- Utilita, která poskytuje velmi rozsáhlé informace o vašem počítači od procesoru až ke klávesnici. Freeware.

HDDlife 2.8.96 -- Užitečný nástroj informující uživatele o stavu, výkonu a teplotě pevných disků. Teplota je zobrazována v System Tray buď ve stupních Celsia nebo Fahrenheita. Pro diagnostiku využívá S. M. A. R. T. technologie, která je součástí pevných disků. Shareware 14

Hd Tach 3 -- Nízkoúrovňové testování pevného disku. Testuje čtení, zápis, vytížení RAM a CPU při přístupu na HDD atd. Umožňuje i testování diskových polí RAID. Shareware.

HDDTemperature
-- Šikovný nástroj, který běží na pozadí v System Tray a neustále monitoruje a zobrazuje aktuální teplotu pevného disku. Při překročení nastavené teploty je uživatel varován. Trial Verze.

Hnet Info 1.44 -- Rozsáhlý systemově síťový produkt, který je určen pro práci s intranetem/internetem a detekcí hardwarových komponent. Hnet Info integruje 26 modulů. Jednotlivé moduly se skládají z modulů jako detekce a diagnostika hardware, benchmark testy (CPU, HDD, memory, video card, CD-ROM/RW/DVD). Síťová analýza a kompletní zmapování sítě včetně síťových statistik. FTP klient obsahujíci i rozsáhlé prvky souborového manažera.Licence Trial.

HNetInfo ScanPC 2.00 -- Modul HNetInfo ScanPC je nástroj pro kompletní diagnostiku vašeho PC. Dokáže váš počítač diagnostikovat od procesoru až po myš. Nabízí řadu různých nástrojů určených k diagnostice, získání podrobných informací o hardware i software vašeho systému a periferií. Freeware.

HWiNFO -- Program provede kompletní diagnostiku hardware nainstalovaného ve vašem počítači. Trial verze.

MemTest 3.2 -- Jednoduchá utilita pro testování správného fungování paměťových modulů počítače. Program je spuštěn v System Tray a neustále sleduje správné fungování RAM při práci z PC. Vypisuje pouze počet nalezených chyb. Freeware.

Memtest86 3.2 -- Aplikace pro důkladné testování paměti počítačů postavených na procesorech x86. Program si po spuštění vytvoří spouštěcí disketu a po opětovném spuštění počítače začne testovat operační paměť. Freeware.

MyCPU 1.13g -- Malá utilitka, která zjistí, jaký procesor je v počítači nainstalován. Zobrazuje výrobce, typ, model, krokování, rychlost. Navíc najde vylepšení typu MMX, 3Dnow nebo SIMD (ISSE). Freeware.

PCMark 04 -- Benchmarkový nástroj, který vám zjistí systémové informace o vašem PC a umožňuje otestovat hardware počítače (HDD, CPU a RAM). Po registraci programu je možno výsledky testů zveřejnit na Internetu a porovnat je s ostatními registrovanými uživateli. Freeware.

Quick test -- Program zobrazuje detailní informace o vešekrém zařízení v PC. Některé testy mohou zabrat trochu více času. Grafické rozraní programu není nijak skvělé, aby program mohl běžet i na pomalých PC. Freeware.

SiSoft Sandra 2005 -- Nástroj pro získávání informací a diagnostiku 32-bitových Windows. Poskytuje detailní informace nejen o hardware, ale i o software. Shareware

SpeedFan 4.27 -- Ukazatel rychlosti ventilátorů a teploty monitorovaných čipů v počítači. Dále zobrazuje podrobné informace o připojených HDD. Freeware

TestCPU 0.96 -- Program zjistí spoustu důležitých informací o vašem procesoru a navíc umožňuje provést různé testy. Freeware

XMark 7.0 SP1 -- Výkonný nástroj pro kompletní diagnostiku systému a optimalizaci výkonu PC. Diagnostikuje především hardware počítače (HDD, CPU, RAM atd.), ale také například připojení k Internetu a stabilitu operačního systému. Výsledky jsou zobrazovány v přehledných grafech a protokolech. Trial verze

//Ltb: přidáno do PC-HELP rozcestníku

Reklama
Uživatelský avatar
El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 14099
Registrován: červen 06
Bydliště: In Hell
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 09 črc 2006 00:44

RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Uživatelský avatar
mikel
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2298
Registrován: květen 05
Bydliště: Karviná
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Příspěvekod mikel » 15 črc 2006 11:59

Diskuze přesunuta zde.
Znáte pravidla?
Tipy a triky ve Windows XP
Návody: HijackThis, MWAV, CCleaner (THX to mijaja)
Problémy, které chcete vyřešit pište sem do fóra. Neposílejte je emailem ani po ICQ!

Uživatelský avatar
Weslo
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3548
Registrován: červenec 06
Bydliště: Obříství/Praha
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Příspěvekod Weslo » 21 úno 2008 15:28

Pokud máte problémy s pevným diskem nebo se bojíte o svá data přečtěte si:
Když disk něco bolí... info o technologii S.M.A.R.T.
Pokud chcete zvýšit bezpečnost svých dat přečtěte si:
Pořiďte si RAID 1 (zrcadlení) - diskové pole i ve vašem PC
E2180 | DFI LP UT ICFX 3200 TR2/G | 2x 1GB DDR2 800Mhz A-Data | ASUS HD 3650 512MB | WD 200GB | Corsair VX450 450W | Windows Vista Ultimate
Intel Little Falls 2 | 256MB DDR2 | 2x400GB | Fortron 250W | FreeNAS

Uživatelský avatar
Weslo
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3548
Registrován: červenec 06
Bydliště: Obříství/Praha
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Diagnostika a monitoring hardwaru

Příspěvekod Weslo » 23 čer 2008 17:09

Velmi pěkný popis funkcí BIOSu + nejčastější chyby
BIOS - přítel, který nezradí (I.)
+ další
Dobrý BIOS, půl zdraví


Naposledy oživil Weslo v 23 čer 2008 17:09
E2180 | DFI LP UT ICFX 3200 TR2/G | 2x 1GB DDR2 800Mhz A-Data | ASUS HD 3650 512MB | WD 200GB | Corsair VX450 450W | Windows Vista Ultimate
Intel Little Falls 2 | 256MB DDR2 | 2x400GB | Fortron 250W | FreeNAS


Zpět na “Hardware články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti