Jak zachránit data z harddisku?

Jak zachránit data z harddisku? [PR článek]

Pevný disk je neodmyslitelnou součástí počítačů: ukládáme na něj zkrátka veškeré soubory, abychom s nimi mohli určitým způsobem následně pracovat a zároveň také proto, abychom je neztratili při vypnutí počítače. Ovšem co dělat v případě, že o ně přeci jen (ať už vlastním či jiným zaviněním) přijdeme? Pro zodpovězení této otázky jsme pro vás připravili průvodce, kde si řekneme, že ne všechna ztracená data musí být ztracená a jak je zachránit …

Hned na úvod si trochu rozdělíme jednotlivé příčiny ztráty dat a nastíníme si, jaká jsou možná řešení. Nepochybnou výhodou je fakt, že ohledně záchrany jsme na našich stránkách již řešili několik případů, do kterých můžete v průběhu článku nahlédnout a vybrat si vám nejvíce vyhovující postup.

Jak zachránit omylem smazaná data z koše a po defragmentaci?

Typický případ: omylem si vysypete koš a poté si vzpomenete, že jste vlastně některé dokumenty smazat nechtěli. Ti “pečlivější“ po vymazání ještě provedou defragmentaci, aby na disku vše šlapalo v pořádku (jako je tomu např. v tomto případě). Náhlé zjištění ale přináší otázku: je vůbec možné ještě svá data dohledat? Ano, je to možné díky speciálnímu softwaru, o kterém si řekneme pár slov níže. V častých případech je k tomu ale zapotřebí pevných nervů, hodně času a trpělivosti.

A co naformátovaný či špatně odpojený pevný disk?

Zde se to může jevit jako nemožné, nicméně i po formátu či špatném odpojení (popř. když si smažete oddíl) se dají data obnovit pomocí programů. Pravděpodobnost úspěchu obnovy je ale samozřejmě menší a postup záchrany je složitější. Vždy záleží na konkrétním případě; je také dobré případně počítat s faktem, že při takovýchto komplikacích nebudou obnovena všechna data. Proto je důležité dávat si dobrý pozor, zda při formátování máte vytvořenou správnou a spolehlivou zálohu, či zda data už na sto procent nebudete lovit zpět.


A jaký software je tedy ten nejlepší?

Nyní trochu odbočíme a rozebereme si jednotlivé programy, o kterých zde hovořím. Samozřejmě každý preferuje jiný program a je proto velice těžké říci, který je nejlepší. Řekneme si tedy alespoň o těch nejznámějších a uživatelsky oblíbených.

Recuva
Velice známý a hlavně zdarma dostupný program, který si za dobu své existence získal velice kladné hodnocení od uživatelů. Jeho velkou výhodou je, že komunikuje česky a orientace v něm je tak o to snazší. Naopak nevýhodou může být potřeba velké virtuální paměti a dlouhé trvání skenu (sedm i více hodin – záleží samozřejmě na rozsahu obnovovaných dat a rychlosti vašeho zařízení).

TestDisk
Dalším uživatelsky oblíbeným opensource programem je TestDisk. Jeho název může sice naznačovat, že se obnovou dat příliš nezabývá, opak je ale pravdou – dokáže předčit mnohé profesionální placené programy. Jeho silnou stránkou je obnova dat při problému ztraceného oddílu, popř. když tento problém zasáhne až do bootování systému, kdy se vám nechce nahrát operační systém.

R-Studio
Další program, který bezesporu musí zaznít, je R-studio. Bohužel pro jeho plné využití je potřeba zakoupit si licenci, neboť není zdarma. To je sice jeho velká nevýhoda pro běžného uživatele, ovšem podle většiny kvalita obnovení za zakoupení stojí a mnohdy najde data, co ostatní nenašly. V případě, že byste si jej přeci jen chtěli vyzkoušet, můžete se rovnou podívat i na stručný návod pro začátek.

GetDataBack
Tato aplikace je distribuována jako samorozbalující se balíček a zabere vám na disku zhruba dvě a půl mega. Pro běžného uživatele je k dispozici pouze demo, pro plné využití je potřeba si program zakoupit. Trošku nešikovné je zde rozdělení aplikace pro systémy souborů NTFS a FAT32; primárně je totiž tvořen pro systém souborů NTFS (79 USD). Chcete-li program pro oba systémy, je potřeba zakoupit jej dvakrát (FAT32 - 69 USD).

Pozn – obecné pravidlo: pro maximální efektivitu je data vždy nutné obnovovat na jiný disk, než na kterém se původně nacházela! Tím je zabráněno jejich přepsání, a tudíž trvalé ztrátě.

Programů je celé množství. Vyberte si ten, jenž vám bude vyhovovat nejvíce a splní vaše požadavky. Vždy je nejlepší vyzkoušet vícero metod. Ovšem není dobré spouštět v zápalu boje více těchto utilit najednou, mohlo by to být spíše ke škodě než k užitku.

I poškozené oddíly na pevném disku se dají obnovit pomocí programu

Updatování BIOSu základní desky, vynucené vypnutí systému a další podobné situace mohou způsobit, že se oddíly pevných disků takřka “zblázní“: z ničeho nic zmizí, nejsou přístupné apod. Stále na nich ale máte svá data a ty nějakým způsobem potřebujete dostat zpět. Zkuste jeden z programů uvedený výše, popř. se neváhejte poradit.



Příčina může být i mechanického charakteru. V tom případě bude s nejvyšší pravděpodobností potřeba disk přenechat profesionálům (viz níže).

Symptomy mechanického poškození disku

Nyní zabrousíme trochu do závažnějších – mechanických - poškození disku. Jelikož se jedná o jiný typ poškození, je málo pravděpodobné, že zde bude možná softwarová obnova. Pevný disk je totiž natolik složité a choulostivé zařízení, že jakákoliv oprava doma může způsobit ještě další a nenávratné poškození disku samotného, čímž je následně nemožná i obnova dat (nebo se velmi prodraží). Zde je namátkou stručný přehled možných mechanických problémů, které disk můžou postihnout a jak se v tom případě zachovat – pevný disk, typy poruch a záchrana dat.



Elektronika
Elektronika je ve všech částech počítače a zajišťuje správný chod každé součástky. Stane-li se vám např. že při připojení konkrétního disku po spuštění počítač vůbec nenaběhne – může to mít na starosti právě vadná elektronika.

Cvakání
Vždy je velice těžké určit, co cvakání způsobuje. Už ale jen samotný fakt, že harddisk vydává zvuk, který před tím nevydával a vydávat by jej ani neměl, může mít za následek ztrátu vašich dat. V nejčastějších případech je buď jen uvolněná, či dokonce už ulomená čtecí hlava. Ovšem příčin může být hned několik. Máte-li proto podezření, věnujte mu zvýšenou pozornost. V každém případě je lepší vytvořit si pro jistotu zálohu, popřípadě si udělat analýzu (diagnostiku) od specializované firmy (ty lepší ji dávají zdarma).

Příčin samozřejmě může být vzhledem k složitosti zařízení nepředstavitelné množství. Oprava disku a záchrana dat může také vycházet až do hodnoty několik desítek tisíc korun. Cena se samozřejmě odvíjí od rozsahu poškození a velikosti zachraňovaných dat. Dobře tedy rozvažte, zda jsou vám data tak drahá a zda investice do procesu opravdu stojí za to. A rozhodně pamatujte na prevenci, tedy pravidelné zálohování dat. To ušetří spoustu problémů i peněz.

V případě mechanické poruchy je důležité správně vybrat specializovanou firmu

Záchranu a obnovu dat z disku při mechanických a dalších závažných poruchách, které už nejdou doma „po kutilsku“ vyřešit, je dobré řešit spíš s odborníky. Nejen proto, že disk znají, mají potřebné vybavení a ví, jak na něj. Ale i proto, že disk je velice citlivé zařízení a neodborná manipulace může velmi lehce data na plotnách zničit. Takový mastný otisk prstu, fyzický škrábanec v magnetické vrstvě plotny nebo přilepený prach jsou pro data poměrně dokonalí zabijáci.

Pokud tedy na disku máte cenná data, nehazardujte s nimi. Může se Vám stát, že si to nejdřív zkusíte doma nebo s kamarádem všeumělem a když to nepůjde, pak půjdete do firmy. Tam už Vám ale po diagnostice sdělí jen smutnou zprávu. Vždy tedy postupujte s rozmyslem. Ne každá firma zajišťující záchranu dat nabízí stejně dobré služby a ne všude jsou stejné ceny. Proto se informujte, pište, volejte, udělejte si v této oblasti rozhled. Možná dejte i na to, jak si které firmy stojí na hesla jako „záchrana dat“ nebo „obnova dat“ ve vyhledávačích. To je také určitá známka kvality. V tomto ohledu můžeme doporučit společnost Datahelp, která nám poskytla velmi cenné podklady a zkušenosti pro sepsání některých pasáží tohoto článku. Jsou špičkou v tomto oboru v ČR.

Uživatelský avatar
PC-HELP_robot
Reklamní článek
 
Věrnost fóru:
Věrnost fóruVěrnost fóru
 
Příspěvky: 3
Pohlaví: Muž