ASUS Mesh vs. jiný NAT router po ethernetu

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

kro.v
Level 2
Level 2
Příspěvky: 239
Registrován: leden 13
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

ASUS Mesh vs. jiný NAT router po ethernetu

Příspěvekod kro.v » 23 pro 2021 19:13

Ahoj,
v racku na půdě mám 1x MikroTik RB3011, který NATuje a rozdává DHCP adresy po celém baráku. Rád bych obměnil již historické AP 2.4 GHz b/g po celém baráku za něco štrapácnějšího. Přemýšlel jsem nad talíři UniFi, ale raději bych Mesh po ethernetu. Líbí se mi představa, že půjdu s notebookem kamkoliv po baráku a notebook/mobil se sám od sebe přepojí na nejsilnější AP. Otázkou je (a odpověď na to nikde nemůžu najít), zda Mesh sytém, třeba ASUS ZenWiFi CD6 bude takhle fungovat, i když nebude připojen do ASUS routeru podporujícího Mesh, ale bude připojen přímo do MikroTiku.

Můj dotaz zní: Bude to po ethernetu korektně fungovat s jiným hlavním routerem? Třeba se dozvím, že to takhle nemá žádný smysl a hlavní router s Mesh i po ethernetu prostě musí být. Nemá s tím někdo zkušenosti?

Díky. :-)

Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23605
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: ASUS Mesh vs. jiný NAT router

Příspěvekod ITCrowd » 23 pro 2021 19:32

Pro tebou zamýšlenou "představa, že půjdu s notebookem kamkoliv po baráku a notebook/mobil se sám od sebe přepojí na nejsilnější AP." nemusíš mít mesh. Tohle funguje naprosto korektně např. v hotelích, kde se mesh nepoužívá. Na to stačí můj podpis - router jako switch.
Jinak v tebou zamýšleném režimu jsem mesh netestoval, takže nemůžu říct, zda to bude chodit.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
Microsheep
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1656
Registrován: leden 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: ASUS Mesh vs. jiný NAT router po ethernetu

Příspěvekod Microsheep » 23 pro 2021 21:40

Je to tak, funguje to takto běžně. Klient se přepojí automaticky – každé zařízení se může chovat trochu odlišně. Nějaké je agresivnější a přepojí se dříve, jiné se může tvrdošíjně držet vzdálenější Wi-Fi a nepustit (těm se říká sticky clients), pokud usoudí že má dle něho nějaký slušný signál. Lepší roaming bude u těch chytřejších APčkách, které mezi sebou komunikují např. UniFi nebo třeba zmiňuješ ten ASUS. Nadále zůstává, že klient vždycky rozhoduje na které AP se připojí a počítám i hloupé zařízení (nemusí ani umět 802.11r). Ale chytřejší APčka můžou ovlivnit klienta, aby se připojit na s lepším signálem AP. (oproti zmíněnému router jako switch nebo prostě běžné AP). Technika, která se asi nejvíce využívá je, pokud bude slabý signál - odpoj klienta. Tedy technicky např. pokud RSSI klesne pod -70 dBm, začni posílat rámce o deautenfitikaci. Z toho by měl klient usoudit, že není vítán a měl by se připojit jinde. Opět ani toto, není 100%, protože rozhodující je, jak se zachová klient. Pokud se to udělá dobře, rozumně se rozmístí access pointy a správně nastaví, tak to funguje korektně a při běžné práci si člověk nevšimne výpadku.

kro.v
Level 2
Level 2
Příspěvky: 239
Registrován: leden 13
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: ASUS Mesh vs. jiný NAT router

Příspěvekod kro.v » 23 pro 2021 22:27

ITCrowd píše:Pro tebou zamýšlenou "představa, že půjdu s notebookem kamkoliv po baráku a notebook/mobil se sám od sebe přepojí na nejsilnější AP." nemusíš mít mesh. Tohle funguje naprosto korektně např. v hotelích, kde se mesh nepoužívá. Na to stačí můj podpis - router jako switch.
Jinak v tebou zamýšleném režimu jsem mesh netestoval, takže nemůžu říct, zda to bude chodit.


Však ano, přesně takhle mám řešenou domácí Wi-Fi síť, ale to je právě to co mi nevyhovuje. Zařízení se připojují random nahodile. Když mám všude stejné SSID, tak musím Wi-Finu v zařízení obnovit, jinak AP se silnějším signálem nenajde. Když nemám stejné SSID, tak se musím ručně přepojovat. Obojí je na dvě věci... a u Androidu 11 ani nemluvě, to je katastrofa. Na všech zařízeních (Xiaomi a Motorola) se mobily drží původního AP z jiné místnosti jako h***o košile. Proto mě zajímá Mesh, ale nechci se vzdát hlavního MikroTiku. Něco jako Mesh lze provozovat i přes více MikroTiků s WLAN (přesně to co popisuje Microsheep "slabý signál = odpojení klienta"), ale je to dosti krkolomné a oproti ASUSu neohrabané - osobní zkušenost. Rád bych šel cestou ASUSáckou s hlavním routerem od MikroTiku, ale fakt nevím, jestli to pošlape. :-(

Ono se to možná nezdá, ale ASUSácký Mesh umí vykopnout zařízení dost tvrdě a přinutit ho přepojit se na jiné AP, protože ty Mesh stanice spolu komunikují. MikroTik při nastavení "odpoj klienta, pokud bude mít horší signál než -70 dBm" sice nějak funguje, ale oproti ASUS Mesh systému je to bída. Bohužel jsem neměl a nemám možnost si vyzkoušet co dělá ASUSácký Mesh bez hlavního ASUS routeru bez podpory Meshe. Jestli se to slinkuje/neslinkuje/bude zlobit přepojování klientů atd... Ale předpokládám, že hlavní Mesh rozhoduje o tom, na které Meshácké AP klienta při slabém signálu překopne, takže to asi fungovat nebude, ale chtěl jsem to slyšet od někoho, kdo s tím má reálnou zkušenost.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Wi-Fi router pro dům s možností funkcí Mesh Příloha(y)
    od P1X3L » 05 bře 2024 20:12 » v Sítě - hardware
    42
    5226
    od ITCrowd Zobrazit poslední příspěvek
    19 dub 2024 22:21
  • Asus RT-AX57-Go - router pro cestovatele Příloha(y)
    od ITCrowd » 15 bře 2024 10:53 » v Sítě - hardware
    1
    2093
    od Ltb Zobrazit poslední příspěvek
    16 bře 2024 16:31
  • Mesh systém s integrovaným modemem
    od Osea » 18 lis 2023 14:39 » v Sítě - hardware
    7
    1863
    od ITCrowd Zobrazit poslední příspěvek
    20 lis 2023 13:25
  • Je lepší před pomalý router dát switch 1Gbit/s, nebo pořídit dražší router 1Gbit/s?
    od atari » 27 zář 2023 11:15 » v Sítě - hardware
    3
    2540
    od ITCrowd Zobrazit poslední příspěvek
    27 zář 2023 14:06
  • WIN 10 přesunutí složek users na jiný disk
    od Richard_ZZR » 10 úno 2024 11:30 » v Windows 11, 10, 8...
    3
    829
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    10 úno 2024 13:26

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti