Seznámení s routerem Asus RT-AC58U Vyřešeno

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23591
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Seznámení s routerem Asus RT-AC58U

Příspěvekod ITCrowd » 26 led 2017 15:50

pohled.png

Není to tak dávno, co jsem tu popsal router AC53U. A teď se mi dostal do rukou jeho vyspělejší bráška, takže se o svůj názor na něj podělím s vámi.
Tento router disponuje čtyřmi pevnými anténami, zisk uvádí výrobce 5dBi. Na přední straně je umístěn USB 3.0 port, na zadní straně je čtveřice LAN portů, WAN port (všechny gigabitové), tlačítko WPS, Reset tlačítko, vypínač a konektor pro připojení napájení.
zada.jpg
Zadní pohled

V krabici nejdete kromě vlastního routeru i napájecí adaptér, LAN kabel a CD s podporou. Protože se u posledních modelů Asus bez CD obešel (díky jednoduchosti nastavení), byl jsem zvědav, co nabízí. Předně zde najdete manuál, český samozřejmě nechybí. Manuál hodnotím kladně, je psán srozumitelně, nechybí názorné obrázky a lze zde najít vše důležité. Navíc CD obsahuje i nástroje, které se opravdu hodí.
- Device Discovery - tento nástroj najde WiFi zařízení Asus v bezdrátové síti. Tohle využijete např. v případě, že router využijete jako přístupový bod a zapomenete jeho IP adresu (případně ji necháte na volbě DHCP).
- Firmware Restoration - použijete v případě nekorektní instalace firmware.
- Printer Utility vám pomůže s instalací tiskárny připojené do USB portu routeru. Tím vlastně umožníte tisknout na tuto tiskárnu počítačům v síti, tedy změníte obyčejnou USB tiskárnu na síťovou.
A teď k samotnému routeru. Jak je u Asusu zvykem, nastavení routeru je velmi jednoduché. Po připojení k routeru jste automaticky přesměrováni na jeho stránku a pokud spustíte průvodce, je nastavení routeru hračkou. Pokud se ale rozhodnete nastavit si router sami, jednosuše průvodce obejdete. Uvítá vás úvodní stránka, (Mapa sítě), kde najdete nejen mapu sítě, ale i připojené USB zařízení, informace o WiFi a v záložce status o zatížení procesorů routeru a množství obsazené paměti.
status.png
zatížení procesoru a paměti

Taktéž zde můžete získat informace o připojených zařízeních. Seznam lze vyexportovat do formátu csv.
Klienti.png
Seznam připojených zařízení

Router umí až šest hostovaných sítí - tři pro pásmo 2,4GHz a tři pro 5GHz. Rodičovská kontrola definuje přístup k internetu vázaný na MAC adresu. Pokud ale potřebujete nastavit omezení na určité stránky, i toto lze, ale v záložce firewall.
USB 3.0 port můžete využívat hned několika způsoby - AiCloud, neboli sdílené úložiště, MediaServer zvládá jak iTunes, tak DLNA, souborový server umí sdílení souborů v sítích windows (SMB protokol) a FTP a poslední možnost nabízí připojení usb modemu (klíčenka), nebo mobilního telefonu s androidem, který může být využit jako modem.
USB.png
Možnosti USB portu.

Z dalších možností stojí za zmínku podpora VPN a to jak v režimu serveru, tak i klienta. Chválím i podporu nejen PPTP, ale i OpenVPN.
Možnosti firewallu jsou opravdu rozsáhlé, můžete si vybrat hned několik způsobů blokování - podle URL adresy, podle klíčových slov, nebo síťové služby. A nechybí ani časové plánování.
V záložce Správa je ukryta volba režimu provozu - tedy router, nebo přístupový bod, dále systémová nastavení, jako je heslo do administrace, či nastavení času. A něco, co se tak často neví je možnost připojení SSH. U windows stačí klient putty a dostanete se přímo do příkazové řádky systému routeru. Můžete si tedy spouštět služby a upravovat konfigurační soubory ručně.
putty58u.png
příkazová řádka routeru

Systémový log obsahuje všechy důležité údaje a v síťových nástrojí je nejen ping, ale i funkce WakeOnLan.
Už se zde stalo dobrým zvykem, že router také otestuji na rychlosti (byť v domácích podmínkách). Neudělal jsem výjimku ani teď a zde jsou výsledky:
rychlosti.png
Rychlosti
rychlosti.png (9.85 KiB) Zobrazeno 13269 x
Jak bylo postupováno: roputer byl připojen do gigabitové sítě, rychlost byla měřena prostým kopírováním velkého souboru pomocí totalcommanderu. WiFi karta v notebooku 802.11n, jako USB disk byl použit Corsair Voyager GT 3.0 (https://www.alza.cz/corsair-voyager-gt- ... 8.htm?o=99), pro měření WiFi byla protějškem karta PCE-AC68 (https://www.alza.cz/asus-pce-ac68-d5106 ... lternativy).
A - vzdálenost 1m od routeru, B - 4m ve vedlejší místnosti přes jednu stěnu, C - 9,5m přes tři stěny.

AiCloud - popis nastavení
Jeden z členů fóra se zmínil, že má problém s nastavením funkce AiCloud a byl jsem požádán o názorný postup, zde tedy je:
Abychom vůbec mohli AiCloud zprovoznit, musíme splnit dvě podmínky:
1. Do USB portu routeru musí být připojen flashdisk (externí disk).
2. WAN port routeru musí mít veřejnou IP adresu.
Jsou-li tyto podmínky splněny, můžeme přejít k dalšímu kroku - nastavení práv a přístupů (Používání portů USB / Servers Centre):
prava.png
Nastavení práv přístupu
Na obrázku můžete vidět, že kromě admina (správce routeru) zde přibyl ještě uživatel ITCrowd (a ten má svoje heslo). A jak si můžete všimnout, má plná práva k adresáři filmů (tedy zapisovat, číst a mazat), ale k adresáři s mp3 má pouze právo pro čtení.
Dále musíme AiCloud zapnout:
AiCloud_ON.png
AiCloud ON

A doporučuji i nastavit heslo k přístupu. Jméno a heslo požadované při přihlášení je totožné s těmi, co jste vytvořili v nastavení práv.
AiCloud_Setup.png
Zabezpečení přihlášení do Cloudu

A poslední, co musíte udělat je nastavit DDNS:
NastaveniDDNS.png
Nastavení DDNS
Router vám podá zprávu o úspěšné registraci - zde jméno "Crowdowo" :-)
statusDDNS.png
Status - DDNS

A to je vše. Po zadání adresy "crowdowo.asuscomm.com se zobrazí přihlašovací dialog:
AiCloud_connect.png
AiCloud - connect
A protože je připojení zabezpečeno SSL, objeví se tohle:
vystraha.png
SSL výstraha
Nemusíte se bát schválit výjimku, jde o to, že prohlížeč očekává certifikát, který neexistuje, ale víme dobře, kam se připojujeme a co děláme.
A pak už můžeme procházet sdílený USB disk:
prihlaseni.png
obsahUSB.png
zobrazeni_adresare.png


Co říci závěrem? V podstatě nemám co bych routeru vytknul. Za cenu něco málo přes 2.500 (u czc 2.599) získáte router, který si v mnohém nezadá s daleko dražšími modely. Chválím gigabitové porty, obě frekvence WiFi, všestranný USB 3.0 port a vytknout nemám co. Osobně beru router jako velmi vhodného univerzálního kandidáta na srdce domácí sítě.
Naposledy upravil(a) ITCrowd dne 25 úno 2017 12:34, celkem upraveno 3 x.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Reklama
Uživatelský avatar
PC-HELP_robot
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 299
Registrován: duben 11
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Offline

Re: Seznámení s routerem Asus RT-AC58U

Příspěvekod PC-HELP_robot » 03 úno 2017 12:06

Publikováno - velké díky za další skvělou recenzi :bigups: :bigups:

VLM
nováček
Příspěvky: 1
Registrován: únor 17
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Seznámení s routerem Asus RT-AC58U

Příspěvekod VLM » 04 úno 2017 10:32

Jen drobná nepřesnost v úvodu: citlivost 5dBi, není hodnota citlivosti ale zisk antén porovnávaný s teoretickým bodovým (izotropním) zářičem. Ještě se může udávat v porovnání s dipolovou anténou tj. v dBd ale vzhledem k teoretické hodnotě o cca 2dB a nějaké drobné menší, to už ale nevypadá tak pěkně a proto výrobci upřednostňují dBi.
Citlivost se může mj. udávat jako poměr napětí na vstupním konektoru porovnávaný k jednomu mili Voltu ( dBm ) např. -120dBm, což je 20 x log Uvstup/1mV a je to v decibelech.
Jinak velice pěkně zpracovaná recenze. Já ale maximálně upřednostňuji připojení dráty, pokud to HW aspoň nějak umožní, zatím 1Gb/s a možná v brzy už 2,5 nebo 5 Gb/s.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23591
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Seznámení s routerem Asus RT-AC58U

Příspěvekod ITCrowd » 04 úno 2017 13:25

VLM: Vítej na PC-HELP!
Díky za upozornění - opraveno, i za kladný názor.
Mezi dB a dBi existuje přepočet, to že se dBi používá hlavně proto, že má vyšší číslo, což vypadá lépe, je také známo a někde jsem to tu už psal. Stejně tak se rychlosti uvádějí v Mbit/s a ne v MB/s, opět proto, že vyšší číslo vypadá líp. Ale nemyslím si, že za to mohou pouze výrobci. Je to dáno i technickou nevzdělaností zákazníků.
Osobně také tvrdím, že nad kabel není, ale ať chceme, nebo ne, lidé WiFi prostě budou chtít, navzdory všem nevýhodám, které má.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Melvidor
Level 1
Level 1
Příspěvky: 89
Registrován: únor 17
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Offline

Re: Seznámení s routerem Asus RT-AC58U

Příspěvekod Melvidor » 04 úno 2017 16:00

Zdravim,
proc jste zvolil prave tento router? Na czc jsem nasel i levnejsi variantu s gigabitovymi porty - ASUS RT-AC1200G+. Az na umisteni a verzi usb mi prijde stejny. A rozdil 500kc mi prijde za usb 3.0 premrsteny.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23591
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Seznámení s routerem Asus RT-AC58U

Příspěvekod ITCrowd » 04 úno 2017 16:40

Melvi: Vítej na PC-HELP!
Proč - to je příliš osobní otázka :-)
A k tomu rozdílu (s AC1200G+ nemám zušenost, takže jen dle stránek výrobce):
- AC58U má zisk antén 5dBi x 2dBi
- USB 3.0 x USB 2.0
- AC58U má AiCloud
- AC58U umí sambu a FTP
- AC58U v 2,4GHz "n" umí 400Mbit/s
A možná najdeš sám něco víc. Výběr routeru je samozřejmě na zákazníkovi, zrovna tak, jaké funkce potřebuje a využije :-)
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

johnface1987
nováček
Příspěvky: 2
Registrován: červenec 17
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Offline

Re: Seznámení s routerem Asus RT-AC58U

Příspěvekod johnface1987 » 25 črc 2017 16:22

Umí vysílat na obou frekvencích pod stejným SSID?

Pokud ne, jak se bude chovat zařízení, které je připojeno na 2,4GHz a já ho budu chtít ovládat/na něj přistupovat ze zařízení, které je připojeno na 5GHz (např. žárovka).

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Příspěvky: 10896
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Seznámení s routerem Asus RT-AC58U

Příspěvekod zeus » 25 črc 2017 16:32

SSID je sumafuk, protoze jde o IP.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23591
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Seznámení s routerem Asus RT-AC58U

Příspěvekod ITCrowd » 25 črc 2017 21:54

johnface1987 píše:Umí vysílat na obou frekvencích pod stejným SSID?
Jistěže. Ale nevím, proč by měl.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

johnface1987
nováček
Příspěvky: 2
Registrován: červenec 17
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Offline

Re: Seznámení s routerem Asus RT-AC58U

Příspěvekod johnface1987 » 26 črc 2017 16:03

Proč, trochu osobní otázka. :-)

Nepodařilo se mi spárovat se zařízením pokud mají frekvence jiné SSID. Jak jsem čekal... Takže jsem spároval zařízení pod stejným názvem sítí obou frekvencí a pak jsem změnil název u 5GHz, tak to jede. Což je ale problém dotyčného zařízení ne routeru.

Router poměrně hřeje, jak je to s energetickou náročností pro router i zařízení - je u 5GHz při viditelnosti routeru nižší než u 2,4GHz?

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23591
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Seznámení s routerem Asus RT-AC58U  Vyřešeno

Příspěvekod ITCrowd » 26 črc 2017 16:32

Nerozumím řeči tvého kmene - piš prosím česky.
Pokud je energetickou náročností myšlena spotřeba, pak jsem ji sice na stránkách nenašel, nicméně adaptér je na 12V / 1,5A => 18W.
"je u 5GHz při viditelnosti routeru nižší než u 2,4GHz?" - zkusil sis to po sobě přečíst? Nicméně, máš-li na mysli to, že signál na 5GHz s postupující vzdáleností má menší hodnotu, než signál 2,4GHz, pak je tomu skutečně tak. To je dáno fyzikou - signál o vyšší frekvenci proniká materiály (i vzduchem) hůře.
A protože tvé otázky nesouvisí přímo s routerem (až na tu spotřebu), zamykám téma.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Plex se za routerem Asus seká, před routerem nikoli
    od Fanda_ » 25 led 2024 20:47 » v Administrace sítě
    4
    1266
    od atari Zobrazit poslední příspěvek
    29 led 2024 16:39
  • Rychlost portu za routerem RT-AX58U Příloha(y)
    od Miikeshek » 04 úno 2024 11:29 » v Administrace sítě
    15
    2438
    od ITCrowd Zobrazit poslední příspěvek
    09 úno 2024 08:40
  • ASUS ROG RT-AC5300
    od SirKooky » 26 črc 2023 23:49 » v Sítě - hardware
    0
    1814
    od SirKooky Zobrazit poslední příspěvek
    26 črc 2023 23:49
  • PC Asus s P5E nestartuje
    od Jocerin » 30 led 2024 16:47 » v Problémy s hardwarem
    3
    684
    od Jocerin Zobrazit poslední příspěvek
    31 led 2024 11:54
  • Asus TUF-AX6000
    od flidrmi » 24 srp 2023 12:16 » v Sítě - hardware
    1
    1874
    od ITCrowd Zobrazit poslední příspěvek
    24 srp 2023 16:54

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti