Recenze ASUS ZenBook Pro Duo

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

winycz
nováček
Příspěvky: 36
Registrován: červen 15
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Recenze ASUS ZenBook Pro Duo

Příspěvekod winycz » 02 bře 2020 13:29

ASUS ZenBook Pro Duo je velmi zajímavým produktem ze série ZenBook. Od většiny notebooků se liší použitím dvou plnohodnotných dotykových displejů v jediném notebooku, které jsou blízko sebe, se stejnou šířkou a poměrem stran téměř 1:1, které společně tvoří. Nadupaná je i jeho hardwarová konfigurace jejíž základ tvoří Intel Core i7 a nVidia GeForce RTX 2060.

Specifikace testovaného modelu UX581GV-H2004R:
Obrázek

Konstrukce notebooku

Stejně jako ostatní zástupci série ZenBook je i u tohoto modelu celé tělo notebooku z broušeného hliníku. ASUS vsadil na jedinou barevnou variantu s modrou barvou, přesněji „celestial blue“. Barva notebooku opravdu velmi sedí a působí vznešeně, podobně jako u obleků. Za vzhled notebooku se rozhodně nebude stydět ani manažer ani hráč. Na víku displeje se nachází lesklý nápis ASUS a povrch nese asymetrickou verzi vzhledu soustředěných kruhů, které hází odlesky, stejně jako u všech produktů Zen.

Obrázek

Tělo notebooku je tvarováno do agresivních reflexních hran v kombinaci se zkosením pod různými úhly. Konstrukčně je notebook velmi dobře zvládnutý, tělo je tuhé a nekroutí se ani při přenášení, či jakékoli manipulaci. Panty displeje jsou rovněž dostatečně tuhé, při běžném přenášení se displej nepohne, až při rychlejších pohybech. Zároveň je otevírání víka displeje plynule hladké v celém rozsahu otevírání. Displej se nekroutí a neprohýbá ani při otevírání jednou rukou za roh i přes to, že mu klade odpor podklad vzhledem k tomu, že nadzvedává tělo notebooku. Maximální úhel otevření je kolem 130°.

Obrázek

Otvory umístěné mezi displejem a zbytkem notebooku z vrchní strany slouží pravděpodobně pro nasávání vzduchu. Nasávací otvory se nachází rovněž i ze spodní části notebooku, však díky vrchním otvorům nebude problém s chlazením i při zacpání spodních nádechů. Výdechy ventilátorů se nachází po obou bocích notebooku ve dvou různých úrovních (vlevo je výdech blíže ke středu).

Obrázek

Notebook je na první pohled „buřtík“, z důvodů implementace druhého displeje a výkonného hardware s kvalitním chlazením. Na druhou stranu však v porovnání s běžnými 15,6“ notebooky s podobnou konfigurací rozměrově nijak nezaostává, ba naopak. Tloušťka notebooku činí 24 mm. Díky tenkým rámečkům displeje jsou ostatní rozměry velmi přívětivé, na šířku notebook měří 359 mm a hloubka činí 246 mm. Váha 2,5 kg je však pro přenášení poměrně vysoká, ale pochopitelná vzhledem vybavenosti a zpracování notebooku.

Pro srovnání, herní notebook ROG Strix SCAR III v podobné konfiguraci váží 2,57 kg s rozměry 24,9 × 360 × 275 mm.

Hlavní displej

Hlavní lesklý displej je tvořen OLED panelem od výrobce Samsung. Panel tvoří jemný rastr pixelů s UHD rozlišením 3840 × 2160. Jemný rastr však není jedinou výhodou displeje. Patří mezi ně i extrémně rychlá doba odezvy bez ghosting, dokonalé úrovně černé barvy, rovnoměrné podsvícení bez screen bleeding a hlavně perfektní barvy díky 100 % pokrytí DCI-P3 a 133 % sRGB.

Obrázek

Mezi přednosti displeje patří i jeho svítivost, která činí zhruba 400 cd/m2 (nits) s téměř perfektně rovnoměrným rozložením jasu. Pozorovací úhly jsou vesměs srovnatelné s IPS panely (178°), nicméně čitelnost proti přímému světlu je mnohem lepší, zejména díky lepším kontrastním poměrům OLED panelů. S čitelností tedy nenastává problém ani proti přímému slunečnímu světlu i přes lesklou povrchovou úpravu. Obnovovací frekvence panelu činí standartních 60 Hz.

Obrázek

Panel je umístěn v rámečku s velmi tenkými okraji (cca 10 mm) s tvrdým zadním krytem, který je z hliníku.

ScreenPad Plus

Sekundární displej ScreenPad Plus obsahuje panel typu IPS s rozlišením 3840 × 1110. Šířka obrazovky je naprosto shodná s hlavním panelem, shodná je tedy i jemnost 228 PPI. Panel se skrývá pod velmi tvrdým krycím sklem, které je však matné. Vzhledem k rozdílným typům panelů a rozdílné povrchové úpravě se velmi liší jejich zobrazovací vlastnosti. Sekundární displej i přes shodný počet zobrazovacích bodů na palec vypadá mnohem zrnitěji a matná povrchová úprava zhoršuje již tak horší barvy a obecně zobrazovací vlastnosti IPS panelu oproti hlavnímu OLED.

Matná úprava sekundárního displeje byla nezbytnou pravděpodobně kvůli úhlu pod, kterým se na něj uživatel dívá v kombinaci se slunečním světlem, které by na lesklém povrchu házelo nepříjemné odlesky a obraz by nebyl čitelný.

Systém detekuje ScreenPad Plus jako druhý monitor a je tak možné jej i plnohodnotně využít jako druhou obrazovku. Mezi obrazovkami lze přetahovat aplikace, přičemž sekundární panel je možné rozdělit na virtuální třetiny, kterým přizpůsobí aplikace velikost.

Obrázek

Aplikace je možné však roztáhnout na obě obrazovky, jako by se jednalo o jednu. Toto řešení pak nalezne využití zejména u tvůrců obsahu, kdy lze střihové aplikace roztáhnout přes obě obrazovky zároveň s tím, že na spodní obrazovce se mohou nacházet používané nástroje, časové osy a jiné předměty s upravovaným médiem na hlavní obrazovce. Využití naleznou i programátoři, kdy na jedné obrazovce mohou mít vývojové prostředí a na druhé obrazovce předlohu či vyvíjenou aplikaci pro ladění. Vývojáři informačních systémů mohou ocenit zobrazení dvou vývojových prostředí (hlavní a SQL) zároveň. Při kancelářské práci je možné na sekundární obrazovku nastavit Skype, Microsoft Teams, přehrávač Spotify či jiné aplikace. I hráči streamující hru si přijdou na své s hrou na hlavní obrazovce a stream aplikací na druhé.

Obrázek

Na levé straně sekundární obrazovky se vždy nachází průhledné tlačítko šipky, které otevře menu s rychlými funkcemi, ikonami pro rychlé spuštění aplikací či nastavení jasu a jiných funkcí této obrazovky.

Dotykové pero ASUS Pen

Oba displeje mají dotykovou vrstvu reagující na ruce či dotykové pero, které je součástí balení. Dotykové pero má špičatý hrot a dvě tlačítka. Aby pero reagovalo na dotyk, respektive psalo, je potřeba dosáhnout určité síly přítlaku. Při používání na hlavní obrazovce mám však pocit, že ji poškrabu či poškodím zvýšeným přítlakem. ScreenPad má silné a tvrdé krycí sklo, kde pero nalezne plného využití například pro malování či handwriting. Pero je dotykovou vrstvou detekované, když se nachází v těsné blízkosti nad ní (pár mm) a deaktivuje dotyky způsobené prsty či dlaní. Bohužel pokud se pero při psaní či kreslení vzdálí o pár milimetrů od displeje, pak začnou být dotyky rukou detekovány. Vznikají pak nechtěně detekované dotyky a bohužel není možné snadno deaktivovat dotyky rukou.

Obrázek

Rychlost snímání pera není zcela ideální a vzniká mírné zpoždění kurzoru za hrotem pera.

Klávesnice

Vzhledem k umístění druhého displeje do těla notebooku bylo třeba posunout klávesnici do spodní části notebooku. Takto umístěná klávesnice se vyskytuje například i u vrcholových herních notebooků a není tedy ojedinělé. Vzhledem k umístění klávesnice do spodní části není možné opřít zejména dlaně rukou o tělo notebooku. Právě z tohoto důvodu se v balení notebooku nachází podložka pod zápěstí z příjemného materiálu.

Podložka se je trojúhelníkového tvaru, kdy se zvedá od úrovně stolu po úroveň klávesnice notebooku. Vypadá tedy jako by byla jeho součástí. Ve spodní části podložky jsou protiskluzové gumové nožky, díky kterým drží na stole poměrně pevně. V podložce se nachází světlovod, který přenáší světlo z diod notebooku indikujících například stav nabití baterie.

Obrázek

Kvůli předsazené klávesnici se notebook používá obtížněji na klíně a na stole oddaluje notebook od uživatele. Displej notebooku se tak nachází v delší vzdálenosti od očí uživatele než v případě klasických konstrukcí notebooku.

Klávesnice je mírně zapuštěná v těle notebooku. Použití klávesnice s podložkou je velmi pohodlné, klávesy mají mezi sebou dostatečné rozestupy a stisky jsou detekovány přesně. Vzhledem k tomu, že výrobci se povedlo zakomponovat vedle klávesnice i touchpad, tak jsou klávesy i dostatečně velké. Rozložení klávesnice je klasické a ani přes prostorové omezení zde nechybí žádné potřebné klávesy. Klávesy jsou jedno zónově podsvíceny bílou barvou.

Funkční klávesy F1 – F12 plní funkce dvou tlačítek. Nachází se na nich multimediální klávesy pro nastavení hlasitosti reproduktorů, jasu hlavního displeje, aktivaci a deaktivaci touchpadu, nastavení úrovně podsvícení klávesnice, režimu zobrazení, zamčení notebooku či integrované webkamery. Klávesa F11 slouží i pro rychlé vytvoření výstřižku a klávesa F12 pro aktivaci aplikaci MyASUS. Multimediální klávesy je možné používat v kombinaci s klávesou Fn, či pomocí klávesové zkratky Fn+Esc je možné nastavit, jestli tyto klávesy mají fungovat jako multimediální či funkční klávesy.

V pravé části klávesnice nad touchpadem se nachází klávesa zapínání/vypínání notebooku, klávesa k aktivaci/deaktivaci ScreenPad Plus displeje, klávesa pro přehazování aplikací mezi oběma obrazovkami a klávesa pro ovládání profilu ventilátorů.

Obrázek

Nevyhnutelně musel být odebrán blok numerických kláves s čímž se však ASUS popral vcelku bravurně a numerická tlačítka implementoval do touchpadu.

Touchpad a numpad

Touchpad je strategicky umístěn na pravé straně vedle klávesnice. Jeho plocha je poměrně malá, měří zhruba 6,3 cm na šířku a 8,6 cm na výšku. V touchpadu jsou integrovány klávesy myši, které jsou relativně tiché. Touchpad podporuje gesta, a i přes menší velikost jej lze pohodlně používat.

V pravém horním rohu lze aktivovat numerický blok. Na touchpadu se rozsvítí tlačítka numerické klávesnice, které je možné dotyky používat. V levém rohu touchpadu lze nastavit intenzitu podsvícení těchto tlačítek.

Obrázek

Při aktivované numerické části lze pohybem prstu používat touchpad jako myš současně s numerickými tlačítky i hardwarová tlačítka touchpadu jsou funkční.

S touchpadem a numerickou částí nebyl při používání žádný problém. Kupodivu není problém ani menší plocha touchpadu i pro používání gest. Použití numerické části však není pro každého. Zkrátka dotyková tlačítka nelze bez pohledu na ně zcela přesně používat. Plnohodnotnou numerickou část s hardwarovými tlačítky nenahradí.

Konektivita

Mohutnější tělo notebooku přidává možnosti konektivity, čehož zde však využito nebylo. Na levé straně notebooku se nachází jeden USB 3.1 Typ-A Gen. 2, HDMI 2.0 a napájecí konektor.

Obrázek

Vpravo se nachází USB Type-C konektor s podporou standardu Thunderbolt 3, kombinovaný 3,5 mm audio konektor a jeden USB 3.1 Typ-A Gen. 2 konektor.

Obrázek

Tím však celková konektivita notebooku končí, chybí zde alespoň jeden další USB Typ-A konektor či čtečka paměťových karet. Marně bychom hledali ethernetový RJ-45 konektor, v notebooku je však obsažen modul Wi-Fi 6 podporující standard 802.11 ax, který již dosahuje vyšších přenosových rychlostí než klasický ethernetový kabel.

Konektor USB Type-C zase umožňuje připojit různé zařízení, včetně USB hubu či doku rozšiřujícím konektivitu.

Zepředu ani zezadu notebooku nejsou žádné konektory.

Obrázek

Komunikace a zvuk

Notebook je vybaven bezdrátovým adaptérem Intel AX200, který podporuje Wi-Fi standart IEEE 802.11 ax a Bluetooth verze 5.0. Bezdrátové připojení Wi-Fi podporuje pásma 2.4 i 5 GHz, dosahuje přenosové rychlosti až 2,4 Gbps a zajišťuje kompatibilitu se sítěmi Wi-Fi 6.

Zvukovou část tvoří adaptér od známého výrobce Realtek se dvěma reproduktory z dílny Harman / Kardon umístěnými v přední části notebooku po jeho bocích. Stereo reproduktory mají poměrně vyvážený zvukový projev. Kvalita zvuku je dostatečná i pro nenáročný poslech hudby, či sledování filmů. Hlasitost reproduktorů však není příliš vysoká, dle zahraničních recenzí dosáhly nejvyšší hlasitosti 74 db(A).

Hardware

Notebook je vybaven procesorem Intel Core i7-9750H, který disponuje šesti jádry s HyperThreadingem. Jádra procesoru jsou v základu taktována na frekvenci 2,6 GHz a s boost frekvencí může jedno jádro dosáhnout frekvence až 4,5 GHz. Procesor je postaven na 14 nm architektuře Coffe Lake s 12 MB L3 cache pamětí a jeho TDP je stanoveno na 45 W.

Grafický adaptér NVIDIA GeForce RTX 2060 je plnohodnotná "RTX 2060ka", nejedná se tedy o pomalejší Max-Q verzi. Obsahuje 1920 jader 12 nm architektury Turing se základní frekvencí 960 MHz a boost frekvencí 1200 MHz. Grafické jádro je doplněno o 6 GB GDDR6 pamětí s frekvencí 1750 MHz (14 000 MHz efektivně), se kterými komunikuje pomocí 192 bitové sběrnice. Mezi podporované technologie patří DirectX 12_1, DLSS, RayTraycing, G-SYNC či VR Ready.

Základní deska s čipovou sadou Intel HM370 je dále osazena 16 GB operační paměti DDR4-2666 MHz v dual-channelu, které jsou napevno připájené k základní desce.

Obrázek

Benchmarky a herní testy

Výkon hardware testuji pod aktualizovaným prostředím OS Windows 10 Pro a s nejnovější verzí BIOS v. 305. Dodatečně je nastaven integrovaný profil chlazení Turbo a v sekci Windows napájení je zvolena preference maximálního výkonu.

Grafický adaptér řídí ovladač GeForce Driver WHQL 442.19.

Benchmarky se zaměřením na testování výkonu procesoru provádím v režimu vysoké priority alespoň 3 x po sobě, a poté výsledky průměruji.

Obrázek

Při opakování benchmarků byl zjištěn pokles naměřených hodnot, největší rozdíl bývá mezi prvním a druhým opakováním. Od druhého opakování se již hodnoty nijak výrazně neliší, resp. Nesnižují. Lze tedy předpokládat, že bude přítomný CPU Throttling, tedy snižování frekvence procesoru z důvodu teplot.

Pro měření herního výkonu využívám buď vestavěných benchmarků nebo záznamu snímkových frekvencí (FPS) pomocí aplikace FRAPS.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

I herní výkon ZenBooku je velmi dobrý. Hraní v rozlišení 4K dokáže potrápit i ty nejvýkonnější grafické karty do stolních počítačů, takže nelze očekávat, že mobilní RTX 2060 předvede kde jaké zázraky. Nicméně i velmi populární tituly jsou za cenu snížených detailů a nižších snímkových frekvencí hratelné. Požitek z hry pak umocní použitý OLED displej.

Vášniví hráči online her typu Counter Strike Global Offensive se taktéž nemusí výkonu obávat, naměřené výsledky jsou více než perfektní vzhledem k tomu, že se jednalo o nejvyšší nastavení detailů, přičemž zcela deaktivováno bylo vyhlazování FXAA i MSAA. Propady zaznamenané v grafu nastaly při průchodu kouřem, který je obecně náročný pro grafickou kartu. Pro plynulejší hraní je pak třeba doladit nastavení.

S využitím Ray Tracing ve hrách bych rozhodně nepočítal.

Chování boost frekvence CPU a GPU

Chování boost frekvencí jak procesoru, tak i grafického adaptéru sleduji při aktivovaném režimu Turbo za stejných podmínek jako v případě benchmarků a herních testů. Údaje jsou měřeny aplikací HWInfo.

Procesor Intel Core i7-9750H disponuje základní frekvencí 2,6 GHz s turbo boostem až 4,5 GHz. Maximální frekvence jádra, kterou se mi podařilo zaznamenat bylo 4390 MHz, maximálních 4500 MHz jsem nikdy nedosáhl, ani nízkém zatížení procesoru.

Frekvence jader při zátěži se velmi mění a prakticky nikdy se neustálí. Je však možné si všimnou poklesu frekvence jader v průběhu zahřívání se procesoru a celého těla notebooku. Je tedy zřejmé, že chlazení je znatelně limitující pro procesor i v případě Turbo režimu ventilátorů. Zátěž jednotlivých jader procesoru generuji pomocí aplikace AIDA64 Extreme stability testem.

Obrázek

Při zatížení jediného jádra frekvence skáče v rozmezí od 3590 MHz až po 4390 MHz s průměrnou hodnotou kolem 4000 MHz na každé jádro. Zátěž běžela po dobu téměř deseti minut a frekvence s postupem času neměly klesající tendenci.

Obrázek

Zátěž dvou jader již generuje více tepla na to, aby si procesor udržel stejné frekvence jako při zatížení jednoho jádra. Z průběhu frekvencí je již zřejmý jev, kdy na začátku byl procesor schopen držet mírně vyšší frekvence jader, než se prohřálo celé tělo notebooku. Pokles v průběhu desetiminutové zátěže však není nijak razantní. Celkově se frekvence jader držela v průměru kolem 3660 MHz.

Obrázek

Z grafu výše je zřejmé, že procesor je schopen udržet si v prvních vteřinách vysoké frekvence jednotlivých jader procesoru, které však postupně klesají. Frekvence se ustálí docela brzy, a to po jedné minutě zátěže na všech jádrech. Kmitání frekvence je opravdu výrazné, ale medián je na počátku výrazně vyšší. Nehezký pohled je však na propady až ke 2300 MHz. Průměr frekvencí na jádrech během patnáctiminutové zátěže je kolem 2800 MHz, což je téměř základní frekvence procesoru.

Obrázek

V případě hry Need for Speed Heat po již několikaminutovém předchozím „warmupu“, frekvence jader procesoru velmi oscilovala i přes nižší úroveň vytížení procesoru, která se pohybovala kolem 50 %. V grafu je uvedena pouze jedna křivka představující průměr frekvence všech šesti jader v jednu chvíli. Celkově se frekvence jader procesoru držela kolem průměrné hodnoty 2780 MHz.

Obrázek

Při pohledu na vývoj frekvence grafického jádra je zřejmé, že jádro začínalo na velmi vysoké frekvenci, přesněji 1845 MHz, byl to však pouze počáteční skok, který netrval ani sekundu a ihned spadla ke 1350 MHz. Ve výsledku se grafické jádro drželo po celý čas testu v rozmezí 1320 a 1365 MHz. Stejně jako v případě procesoru, tak i v případě grafického jádra byla frekvence snížena z důvodu dosažení hraničních teplot. Vzhledem k tomu, že tyto dvě komponenty mají propojená chlazení, tak se teplotně navzájem ovlivňují.

Frekvence pamětí grafického adaptéru byla ve všech případech po celý čas testování na své maximální frekvenci 14 000 MHz.

Teploty

Chlazení tvoří celkem 5 plochých teplo vodivých trubic (heatpipe) z nichž pouze 4 prochází přes tepelné rozvaděče (heatsink). Tepelné rozvaděče jsou zde dva, a každý z nich ochlazuje vlastní ventilátor. Ventilátory nasávají vzduch ve spod notebooku, pokud však notebook leží na povrchu, který ucpe spodní průduchy, pak průtoku vzduchu napomáhají průduchy, které se nachází mezi hlavním displejem a tělem notebooku.

Obrázek

Ventilátory jsou relativně tiché i při vysoké zátěži notebooku.

Obrázek

Pomocí aplikace HWInfo měřím teploty grafického čipu a procesoru, a to za stejných podmínek jako v kapitole s chováním boost frekvencí. Měření probíhá při pokojové teplotě 21 °C.

V režimu nečinnosti, či při minimální zátěži (brouzdání po internetu, kancelářská práce) se pohybují teploty procesoru od 41 °C do 80 °C s průměrem 46 °C. Řízení otáček ventilátorů není přehnaně citlivé, a ani při jednorázových skocích ke 80 °C zbytečně neroztáčí ventilátor na vysoké otáčky. Notebook je tak stále poměrně tichý (ventilátor CPU se točí neustále při minimálních otáčkách).

Obrázek

Při zatížení všech jader procesoru testem stability v aplikaci AIDA64 dosáhla teplota nejteplejšího jádra procesoru maxima 93 °C. Z grafu je zřejmé, že teploty procesoru oscilovaly v rozmezí 87 °C a 93 °C. V průměru byla teplota procesoru 90 °C.

Obrázek

Hra Need for Speed Heat generuje zatížení procesoru kolem 50 % a grafické jádro pak vytíží na maximum, tedy 100 %. Chlazení CPU a GPU je propojené a je tedy zřejmé, že se budou teplotně navzájem ovlivňovat. Proto se také i při nižší úrovni vytížení procesoru jeho teplota zvýšila v průměru na 95 °C s maximem v 99 °C. Grafické jádro má stanovený teplotní limit, který je zřejmě 77 °C. Průměrná teplota grafického jádra pak dosahuje 77,6 °C s maximem v 79 °C. Průběh teploty GPU je téměř dokonale plynulý s minimem výkyvu.

Rychlost pevného disku

Výrobce osadil ZenBook pevným diskem SK hynix BC501 HFM512GDJTNG-8310A, jehož kapacita je 512 GB. Jedná se o M.2 SSD disk podporující standard NVM express 1.2.

Obrázek

Rychlost disku byla změřena pomocí aplikace Crystal DiskMark v7.

Obrázek

Naměřené rychlosti nejsou špatné, NVMe disky jsou obecně skvělé. Testovaný disk je však naměřenými hodnotami spíše slabší průměr.

Výdrž baterie

ASUS osadil notebook 71 Wh baterií, která je umístěna uvnitř šasi bez možnosti rychlého vyjmutí. Výdrž baterie je velmi individuální a záleží na mnoha faktorech, například profilu napájení, jasu obrazovky, a hlavně vytížení procesoru a grafického adaptéru.

OLED displej dokáže být úsporný v případě, že na jeho pozadí převládá černá barva, při které nerozsvěcuje pixely. Nicméně ve světlých barvách a zejména bílé musí vydat mnohem více energie než jakýkoli jiný LCD panel. Druhý LCD panel dokáže se spotřebou a tím pádem i výslednou výdrží baterie taktéž velmi zahýbat. Nelze tedy očekávat zázraky ve výdrži baterie u notebooku se dvěma 4K displeji.

Testovaný model je již starší a prošel přede mnou rukami spousty jiných novinářů. Maximální kapacita baterie, a tedy výdrž bude zcela jistě (pravděpodobně i výrazněji) menší než u nového modelu.

Při brouzdání na internetu, psaní ve Word a občasného sledování videí na YouTube, zvládla opotřebovaná baterie napájet notebook po zhruba 3 hodiny a 30 minut s aktivními oběma displeji při 50 % jasu.

Nabití baterie z téměř nulové kapacity trvá kolem hodiny a půl.

Balení

Luxusní Zenbook je uložen rovněž v luxusní krabičce, která je umístěna s pěnovými nárazníky ve větší krabici. Bezpečnost při přepravě je tedy zajištěna více než dostatečně.

V balení se nachází samotný Zenbook, poměrně velký napájecí adaptér, ASUS Pen (stylus), podložka pod dlaně a manuál v českém jazyce.

Napájecí adaptér je schopen zásobovat Zenbook 230 W při napětí 19,5 V, a tedy 11,8 A.

Obrázek

Záruka

ASUS se rozhodl k exkluzivnímu notebooku jako je tento poskytovat i exkluzivní záruku NBD ON-SITE. Rozšířená záruka funguje velmi podobně jako jsme zvyklí u příplatkové záruky Next Business Day On-Site od výrobce DELL.

S rozšířenou zárukou se reklamujícímu po objednání servisu ozve technik nejpozději v následující den, pokusí se vyřešit problém na dálku v rámci technické podpory. Pokud se problém nepodaří vyřešit na dálku, pak vyjíždí z autorizovaného ASUS servisu technik na uživatelem vybrané místo, kde vymění vadné díly výrobku či celý výrobek.

Záruka se však nevztahuje na poškození způsobené zákazníkem, či porušení podmínek uvedených u této služby dostupných ze stránek ASUS. Platí na vybrané modely zakoupené v roce 2020.

Závěr

ZenBook mě velmi zaujal zejména zakomponováním dvou displejů do jednoho notebooku. Své využití zcela jistě najde u lidí vyžadujících notebook pro práci a mobilitu. Dotykové obrazovky zpříjemní práci, reagují na ruku i stylus ASUS Pen. Odezva stylusu není dokonalá, ale práce s ním je výborná pro kreslení či handwriting. Bohužel v notebooku není otvor do, kterého by šel stylus vložit pro přenášení.

Designem rozhodně nikoho neurazí. V luxusním těle, za které se rozhodně nebude stydět ani manažer ani hráč se skrývá velmi výkonný hardware s poměrně kvalitním chlazením, které však ani v zátěži není hlučné.

Hlavní 4K OLED displej je naprosto perfektní volbou pro úpravu fotografií, editaci videa nebo i jen pro hraní počítačových her či sledování filmů. Tyto činnosti pak nabírají zcela jiných rozměrů.

Bohužel výkonný hardware a sekundární obrazovka mají za následek tlustší tělo a poměrně vysokou váhu 2,5 kg. Tělo je velmi robustní a časté přenášení mu zcela jistě nijak neublíží, bohužel váha notebooku přenášení ztíží ještě, když potřebujeme sebou tahat adaptér, který je sám o sobě také těžký.

Někdo by mohl mít výhrady k absenci čtečky otisků prstů. Bezpečnost je zde však vyřešena pohodlnějším řešením, a to integrovanou IR webkamerou, která za pomocí Windows Hello může být využita pro odemykání obličejem.

Obrázek

Reklama
Uživatelský avatar
Ltb
Administrátor
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 6755
Registrován: únor 03
Bydliště: Praha západ
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Recenze ASUS ZenBook Pro Duo

Příspěvekod Ltb » 02 bře 2020 13:32

Publikováno :bigups: :bigups:

Velké díky za skvělou recenzi, opravdu zajímavý kousek HW. 8)

Anaman
Level 1
Level 1
Příspěvky: 64
Registrován: březen 20
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Recenze ASUS ZenBook Pro Duo

Příspěvekod Anaman » 06 bře 2020 15:14

Tento notebook jsem měl tri dni doma a mohu potvrdit jeho vyjimecnost. Sekundární displej je něco, na co si opravdu velmi rychle při práci zvyknete a při přechodu na "obyčejný" notebook vám bude dost chybět. Možnost mít na notebooku otevřená 4 okna je prostě skvělá a já ji naplno užil při práci ve Photoshopu. Bohužel kvalita zobrazení ScreenPad Plus (SPP) je mizivá. Oproti OLED je rozdíl velice zřetelný. Při maximálním jasu (menší nastavení je už nekoukatelne) je SPP stále dost tmavé, mdlé a hodně nevýrazné. Nečekejte zde kvalitu zobrazení IPS panelu, ale spíše staršího TN. Nezachrání to ani vysoké rozlišení. To bylo opravdu velké zklamání. Funkčně SPP super, ale kvalita obrazu podprůměrná. Hlavní 4K OLED panel je krásný a je zážitek na něm pracovat, ale jako monitor se pro statická Windows nehodí. Velké množství statických prvků nebo hodiny práce ve Photoshopu by časem na OLED panelu zanechali vypálení, což dokazují mnohé testy třeba na AVmanii (a opravdu nejsou sami). Sam to pozoruji na mém Note 8, který má po 4 letech na displeji vypálené prvky. U notebooku za cca 80000 bych asi plakal. Osobně bych dal přednost velmi kvalitnímu IPS panelu před OLED.

Notebook je velmi tichý a při plné zátěži jen mírně hučí, což je na tak výkonný hardware opravdu luxusní. To se povedlo!

Konektivita opravdu trošku zaostává. Chtělo by to více USB slotů typu A, typu C a rozhodně čtečku SD karet. Tak "velký" notebook by si to zasloužil.

S příchodem Windows 10X bude používání druhého displeje mnohem komfortnější. Zatím to Asus řeší po svém a vůbec ne špatně, ale chyby to rozhodně ještě má.

Na přenášení je opravdu těžký a manipulace v posteli značně neohrabana :cry:

S notebookem jsem byl hodně spokojený a SPP je úžasná a návyková věc. Díky OLED panelu bych si ho ale nekoupil. Je krásný, úžasný, ale je to OLED se všemi svými výhodami a neduhy. Za tu cenu opravdu ne. Kdo ale tohle neřeší, tak je to notebook "snů". Možná...


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Asus ROG Delta Core - Recenze
    od KingGustavo » 03 říj 2023 14:28 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    9
    4416
    od ShadowWord:Pain Zobrazit poslední příspěvek
    06 říj 2023 18:27
  • Recenze ASUS ROG STRIX Radeon RX 6650 XT V2 OC Edition
    od winycz » 27 čer 2023 22:57 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    13599
    od Ltb Zobrazit poslední příspěvek
    27 čer 2023 23:00
  • Popis (recenze) Asus ROG Strix Z790-A Gaming WIFI II
    od KingGustavo » 27 lis 2023 19:48 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    5
    1430
    od KingGustavo Zobrazit poslední příspěvek
    28 lis 2023 16:14
  • Asus TUF-AX6000
    od flidrmi » 24 srp 2023 12:16 » v Sítě - hardware
    1
    1874
    od ITCrowd Zobrazit poslední příspěvek
    24 srp 2023 16:54
  • ASUS ROG RT-AC5300
    od SirKooky » 26 črc 2023 23:49 » v Sítě - hardware
    0
    1814
    od SirKooky Zobrazit poslední příspěvek
    26 črc 2023 23:49

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Majestic-12 [Bot] a 16 hostů