Proc prejit na linux?

Problematika Linuxu a ostatních operačních systémů (mimo Win)

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
domkol
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 114
Registrován: září 13
Bydliště: Český Krumlov
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Proc prejit na linux?

Příspěvekod domkol » 18 kvě 2016 00:42

Zdravim,
rad bych se zeptal par zkusenych lidi na duvody proc prejit na linux. Samozrejme jsem googlil a vsude jsem nasel skoro to same jako ze je zdarma, ma mocny terminal, bezpecnost, stabilita atd. Nikde jsem se ale treba nedozvedel to co jsem slysel na jedne prednasce a sice silu pipelinu a jak se da krasne filtrovat obrovske mnozstvi logu. (No mozna to asi souvisi s tim terminalem). Ja sam uz jsem pouzival ubuntu asi pul roku na starem notebooku, ale ted kdyz jsem si koupil novy s W10, tak jsem byl rad ze ho mam legalne. Nicmene ubuntu me bavilo, uz jsem se naucil nejake zaklady a premyslim, ze bych na nej znovu presel. Zajimalo by me ale jake jsou ty zasadni duvody prechodu na linux hlavne teda z programatorskeho hlediska. Muzete me tedy odkazat na nejaky smysluplny clanek, klidne v anglictine nebo to napsat sem? :-)
Diky

Reklama
Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 7356
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Proc prejit na linux?

Příspěvekod faraon » 18 kvě 2016 05:56

Štvou tě Widle? Chceš zkusit systém vycházející z principů používaných na velkých počítačích v šedesátých letech? Myslíš si že nejsi průměr? Jdi do toho!
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

Poky
Level 3
Level 3
Příspěvky: 578
Registrován: duben 09
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Proc prejit na linux?

Příspěvekod Poky » 18 kvě 2016 10:06

Tak kromě té propagandy od faraona.. :)

Uživatelsky asi každému své. Zvyknout se dá na cokoliv.

Z programátorského hlediska je nejdůležitější jediná věc -> Proč programátoři používají linux (pokud nesedí v .NETu, osx počítám jako linux)? Protože programátoři používají linux. Tahle smyčka je hrozně důležitá. Jako pragmatika tě vlastně nemusí ani zajímat, proč tomu tak je. Výsledek je ten, že pokud řešíš nějaké problémy (a že je řešíme každý den), je mnohem jednodušší najít pomoc v rámci linuxu jenom díky tomu, že je v téhle sféře uživatelů mnohem rozšířenější.

Mocný terminál je samozřejmě fajn a po chvilce se nikomu nebude chtít klikat skrz průzkumníka / commandera, ale určitě se najdou kouzelníci, kteří nedají na něco jako power shell dopustit.

Další nesporná výhoda z mého pohledu je, že na tom ve valné většině případů běží servery. Jasně, Windows má svoje servery také, ale osobně jsem se s nimi nesetkal. Je tak mnohem jednodušší vyvíjet na svém řekněme Ubuntu, když víš, že to to pak nasadíš někde v dockeru, ve kterém běží debian. Nemluvě o tom, když se na ten server potřebuju reálně připojit přes ssh. Buď můžu sedět na winech, nakopnout PuTTy nebo něco pdoobného a najednou jsem připojený do úplně jiného terminálu, než jsem zvyklý, s úplně jiným file systémem, nebo hodím jeden přikaz v mém terminálu a prakticky nepoznám rozdíl od lokální mašiny.

Z programátorsky-uživatelského hlediska je pak k nezaplacení samozřejmě package manager. Vím, že na windows jsou o tohle více či méně uspěšné pokusy také, ale rozhodně to není na úrovni linuxu (nedej bože, že bych musel stahovat nějaké instalátory a vyklikávat takové blbosti). Potřebuju určitou verzi mongo db? Do patnácti vteřin ho mám nainstalované / spuštěné. Funguje tohle v python2 i python3? pohoda. Potřebuju stáhnout a změnit JDK? Jeden řádek v terminálu..

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53531
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Proc prejit na linux?

Příspěvekod petr22 » 18 kvě 2016 10:42

Zalezi na tom, co presne chces programovat - aplikace pro Windows nebo webove stranky maji zcela jine naroky.

Ciste technicky - na linuxu muzes delat vse, na co nejsou nutne potreba Windows.

Spousta lidi dava rovnitko mezi server a webserver, takze jako server je myslen server kde bezi internetove stranky. Protoze treba takovy radic domeny pro Windows si na linuxu nedovedu predstavit vubec (i kdyz jsou takove pokusy naklonovat Active Directory), to same Sharepoint a podobne Windows-only zalezitosti.

Balikovaci system je sice super, jenze je dobre dodat ze repozitaru jsou desitky, pricemz ve vychozim stavu je pripojen jen jeden, ktery patri k dane distribuci. Problem nastane ve chvili, kdy v nem software nebo potrebna verze nejakeho baliku neni - pak je treba rucne pridavat dalsi a dalsi repozitare a doufat, ze pri instalaci baliku nevznikne neresitelny konflikt, kde jedno chybne kliknuti muze odinstalovat polovinu nainstalovych programu vcetne x serveru.

Nejjednodussi je to primo vyzkouset - k Windows se muzes vratit vzdycky.

Uživatelský avatar
domkol
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 114
Registrován: září 13
Bydliště: Český Krumlov
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Proc prejit na linux?

Příspěvekod domkol » 19 kvě 2016 01:14

Diky za uzitecne rady :-) po zkouskovem prechazim. Asi to tema necham jeste otevrene, kdyby mel nekdo jiny dalsi poznamky.

Poky
Level 3
Level 3
Příspěvky: 578
Registrován: duben 09
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Proc prejit na linux?

Příspěvekod Poky » 19 kvě 2016 19:46

domkol píše:Diky za uzitecne rady :-) po zkouskovem prechazim. Asi to tema necham jeste otevrene, kdyby mel nekdo jiny dalsi poznamky.


Ono není nutné "přecházet". V závislosti na železe doporučuju používat buď VM, nebo dual boot, hlavně pokud si ve škole. On je ten linux super, než po tobě v předmětu někdo bude chtít specificky odevzdávat komplikovaný docx nebo instalovat programy, které bys musel přinejlepším běhat v emulátoru a přinejhorším nespustit vůbec.

xrax3
nováček
Příspěvky: 2
Registrován: srpen 18
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Proc prejit na linux?

Příspěvekod xrax3 » 13 srp 2018 15:45

(sorry za dlouhy text ale chtel sem to napsat poprve, naposled a poradne).

Bezne na tyhle weby nechodim, ale mam skoro dvacetilete zkusenosi a myslim, ze je potreba napsat realne zkusenosti a rict beznym lidem jak to je.

Jsem programator aplikaci, her, mam zkusenosti s OpenGL i DirectX. Zacal sem jako kazdy na Windows, protoze je to predinstalovane a skoro kazdy to pouziva. Prvotne sem nechapal k cemu Linux je a desilo me psani tolika textu do terminalu. Nazor sem casem zmenil, kdyz sem videl cloveka, co spravuje servery a pracuje s terminalem denne, ze jde pouzivat zkratky pro doplneni TABem, ctrl+a, +e, posun o slova, editor VIM atd. Ted uz cca 7 let pouzivam Linux, spravuju fyzicky server s ruznymi sluzbami vcetne treba DNS, emailu, vlastnich backendu a neplanuju jit nikdy zpet na Win, ani pro desktop.

Zaprve Linux casto pouzivate a ani to nevite. Linux je jen kernel (velka cast systemu, ale neni to cely system; windows ma jako kernel "next technology" ntkrnl). Linux je v temer vsech routerech, kazdy Android bezi na Linux kernelu, mozna i v kavovaru, autonavigaci nebo kiosku v obchode mate Linux. Od hodinek po superpocitace.

Windows se stal popularni jen proto, ze je uzpusobeny na jednoduche pouzivani lidmi, co IT temer nerozumi. Jen spusti Word a pise a klikne nanikonu Tisk nebo nainstaluje Steam, stahne hru a pari - ale nic nevi, akorat to spustit, mozna nainstalovat a vypnout. Od doktora nebo pravnika se neocekava, ze bude rozumnet pocitacum, takze to da rozum. Toho Windows vyuzil, udelal hodne kompromisu v systemu a vsude to cpe uz od skol. Ale jine OS/kernely jako Linux nabizi mnohem vic moznosti a lepsi kontrolu nad HW i SW, ale vyzaduji obvykle vic zkusenosti a tim jak podporuji spoustu HW muze byt narocne ho spravne nastavit na vasem. Uvedu par prikladu:

- Linux podporuje furu CPU architektur (napr. ARM, SPARC, MIPS, ppc, ale mnoho dalsich) a zarizeni. Ja ted mam POWER9 s 32 multithread jadry a Windows bych tu nerozjel, umi jen x86_64 (s vyjimkou arm pokusu co se neujaly - nebezely jim tam totiz EXEcka z x86). Na linuxu/bsd je bezne zkompilovat program ze zdrojoveho kodu pro jinou architekturu. Windows kod je tajny a kupujete uz hotovy produkt.

- Linux je tak silene flexibilni, ze umi delat vselijake abstrakce casti systemu (namatkou cgroups, namespaces, capabilities), diky toho jsou tam veci jako Docker, LVM, spousta typu RAID, sitove a exoticke filesystemy a funkce, o kterych muzete na Win jen snit. Proto vetsina serveru funguje na Linuxu, jelikoz nabizi mnohem vic moznosti a je zdarma. Windows server je hrozne drahy a zakladni domaci edice neumi ani udelat naslouchaci socket pro dostatecny pocet klientu (to aby nekdo nahodou neudelal ilegalne server na Win home edici). Ale tohle vidi az clovek co pouziva pocitac k vic, nez jen otevreni Wordu.

- Windows neumi ani poradne rozdelit disk, temer na vse je treba placeny SW. Kdyz se Win posere, tak se taky casto saha po Linux live ci Gparted pro opravu. Gparted je graficky frontend Parted, jednoho z mnoha na Linuxu a unixu vyrobenych a provozovanych nastroju. Stejne tak Photorec pro obnovu fotek a dat z rozbiteho HDD/filesystemu.

- Tim jak je k dispozici kod, se da z kodu hodne naucit pripadne snaze najit chybu proc se neco chova jinak, nez by melo. U Win se to vesmes neresi, kdyz neco nefunguje vola se podpora a nadava se.

- Diky otevrenemu zdrojovemu kodu systemu je mozne ho upravovat a auditovat (kymkoliv nezavislym) a tim snaze najit a opravit chybu a overit bezpecnost. U windows se spoleha, ze MS ma sve procesy kontroly kodu a kazdy veri, ze tam neni malware. Velmi zle se v hotovem produktu zjistuje co presne dela. Ale cas od casu vyjde najevo, ze tam byla chyba, co zamerne nebyla opravena vcas a predana NSA. MS taky pridava ruzne sledovani aktivit a odesilani informaci na jejich severy.

- Architektura grafiky na Linuxu doznala dost zmen a ovladace jsou uz lepsi, nez kdysi. Intel i AMD ma otevrene ovladace. V DirectX se sa delat +- to same jako v OpenGL (ktery se pouziva na Linux a jinych) - jen jinak. Rychlost je tedy +- stejna, vyjimku tvori spatne udelane "porty" her, co nepouzivaji OpenGL spravne. Tohle je dnes mensi problem, jak herni vyvojari pouzivaj hotove multiplatform enginy. Ale z toho MS tezi, nanuti vyvojare na DirectX, a tim omezi jejich hry na svou platformu. To korporace delaji casto, Apple to udelal s Metalem - existuje otevreny standard Vulkan, ale Apple zamerne ma svuj. Vyvojar co to vi, udela hru s Vulkanem a pojede mu na win, linux i mac. Blbecek pomateny z Keynote si mysli ze Apple udelal revoluci s Metalem. Ale to je na jine povidani... Lenovo v jednom ntb zkratilo M.2 slot, aby tam vesly jen SSD jeho vyroby, pritom je to klasicke SATA SSD jen schvalne urezane o nevyuzite piny.

Vysledek je, ze kdyby MS necpal Win do kazdeho pc a skoly nedostavaly slevy nebo MS licence zadarmo, tak i vic lidi pouziva poradny OS - Linux, pripadne Mac, coz by vic motivovalo vyvojare a bylo by i vic (placeneho) SW pro Linux. Dnes uz jsou Linux distribuce vhodne i pro bezneho ne-IT cloveka (kdysi to bylo narocnejsi).

Pokud je nekdo programator, systemovy vyvojar nebo jim chce byt a mysli to vazne, kaslete na Windows. Neni tam ani ten terminal, coz omezuje i webare s Nodejs. cmd.exe je oproti bash/zsh k smichu. MS to vi, proto tam "naportoval" bash z Linuxu, ale sledujte oc se jedna - snazi se vic priblizit Linuxu, protoze jeho OS se skoro neda profesionalne pouzivat.

- Vsechno co dnes mate na Win by mohlo byt i na Linuxu ci Mac. Kernely v tom nikak nelimituji. Jen by vyvojari aplikace museli pouzit nejaky univerzalnejsi toolkit jako GTK, Qt ci jen kreslit pres OpenGL. Nekteri pouzivaji Qt i tak, ale app zkompilovali jen pro Win, jini skocili na MFC/.NET spek a maji app jen pro Win naporad.

- Trochu jina situace je mozna v korporatnim prostredi, kdy se spravuji stovky PC. Na to sou na win nejake klikatka, spravovat spoustu Linux desktopu neni asi uplne jednoduche, ale osobne nevim, mozna uz na to sou taky sluzby a nastroje, vim ze pro servery je Ansible.

MacOS je neco mezi. Ma zaklady z BSD, ma terminal a je to blizko Linuxu. Narozdil od Linuxu je vic vyladeny (na ukor toho, ze podporuje jen malo HW a prijemnejsi na pouzivani - pekne graficke UI a knihovny). Dost SW z Linuxu tam jde zkompilovat a provozovat. Ale stale dost funkcionalkty chybi, ovladace chybi, Linux je podstatne rozsahlejsi projekt a podporuje mnohem vic HW. Nicmene pro desktop a vyvojare je to docela dobra volba, pokud mu nevadi premrstena cena HW. Macos jde nainstalovat i na jiny x86 (Hackintosh), ale je stim dost prace, trable pri aktualizacich, je to proti licenci Apple a neni to fer podporovat ekosystem platformy, ktera oficialne funguje jen na predrazenem HW jedne firmy.

A nakonec:
- v Linux/BSD komunite vznikla spousta vynikajiciho software a knihoven (napsali jej studenti, jednotlivci i firmy). Vetsina z toho SW je kvalitne napsana a portovatelna a aniz to vite, tak urcita volnejsi cast z nich se velmi casto pouziva jako soucast placenych SW na vsech platformach (namatkou ffmpeg, opemcv, gtk, freetype, webkit, mpv, vlc). Posledni desetileti hodne prispel i Google s furou super knihoven a nastroju.

- Microsoft ma vetsinu SW jen pro svuj OS. Par vyjimek dela i pro Macos (office). Vsechno ale uzavrene a placene veci. Jedina svetla vyjimka je VisualStudioCode ktery funguje vsude (web app) a ma otevreny kod. Ale to je jediny SW od MS, co je otevreny a realne pomaha :D

- Apple nevydalo moc otevreneho SW, ale neco preci jen, namatkou LLVM (ktery se pouziva dost), CUPS, ale i vicero dalsich. Je na tom podstatne lip jak MS.

Takze MS neprispiva komunite vyvojaru skoro vubec, vytvari omezeny uzavreny monopolisticky ekosystem a spousta SW vyvijeneho na Linuxu se dostane do Win a Mac programu, ale uzivatele to ani nevi (dokud se neproklikaji do about a seznamu licenci software tretich stran). To mi prijde smutne. :(

Navic Windows prichazi se Store a zacina zakazovat distribuovat software jinak, nez pres jeho store (kde pridava furu pravidel co aplikace musi a nesmi). Hrozi, ze casem zakaze i Steam. Windows je nejhorsi OS, ale bohuzel nejrozsirenejsi mezi neznalymi masami, kteri casto nevi, ze je i neco jineho a z historickych DirectX duvodu pry "herni plarforma".

Lidi nadavajici na Linux jsou:
- jednodussi, pouzivaji PC jen k zakladnim operacim a par placenym uzivatelskym programum (na grafiku, fotky, videa)
- prevazne nezkuseni ci neschopni se ucit, neschopni cist dokumentace a manualy, netrpelivi, maji nedostatek soustredeni
- webari ledva znajici HTML a hrajici si na 'software engineers' - dnes oblibene (psani v JS je uz tak hi-level, ze to skoro neni programovani, resp resi se vic navrh a UX - to ale bohuzel pochopi clovek, az jakmile pise kod pro mikrokontrolery, resi kriticke sekce pro multithreading, interrupty, socket kod, pise ovladace k HW, atd). Pozor - webare je taky potreba a kolikrat je co obdivovat na vysledku jejich prace, jen maji tendenci hanit Linux, protoze mu nerozumi a nemaji na nej cas a nazyvaji se inzenyry a odborniky na IT, i kdyz jsou "jen" progrmatori.

Je totiz snadne shodit svou neznalost a neschopnost na "to nefunguje", "je to nahovno". Ve skutecnosti takovy clovek nema ani paru o tom jak se s tim pracuje a co to umi. Je proste jen obycejny uzivatel komercniho software, kdy casto ledva umi pouzivat ten software, natoz aby rozumnel operacnimu systemu ci pocitacum jako takovym a casto je pri prvnim problemu ztraceny a reinstaluje cely Windows. Nepotrebuju to nijak dokazovat, proste to tak je, sorry. Ja chapu, ze ne kazdy tomu muze rozumnet, IT je opravdu slozite, ale je nefer kydat hnuj na neco mnohem lepsiho jen proto, ze tomu nerozumim.

Presto vetsina popularniho a znameho (marketing) SW je bohuzel na Win, tak jsou nekteri lidi tlaceni k jeho pouzivani, tomu rozumim. Ale meli by videt, ze Win rozhodne neni nejlepsi OS, co se schopnosti a moznosti tyce a ze MS je ve velke vyhode tim jak predinstalovava Win na nove PC. Nastesti Macos je hezka mezicesta a tam je SW taky pomerne hodne, takze sem rad, ze je. Osobne jsem ale spokojeny s Linuxem, pisu prevazne kody a vse co potrebuju mi tady funguje a mam svobodu ve vyberu architektury CPU a zarizeni.
Naposledy upravil(a) xrax3 dne 13 srp 2018 16:33, celkem upraveno 6 x.

Hoff
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 820
Registrován: leden 11
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Proc prejit na linux?

Příspěvekod Hoff » 13 srp 2018 16:13

Pěkné shrnutí.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53531
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Proc prejit na linux?

Příspěvekod petr22 » 13 srp 2018 16:31

Chybi ale to nejdulezitejsi:
Beznemu uzivateli je to vsechno UPLNE JEDNO, ten nechce nic vedet, nic se ucit,
je rad ze to rano zapne, udela co ma a vecer vypne.

System, ktery nabizi vice moznosti je NEVHODNY pro masove vyuziti.
Musi existovat jediny zpusob, jak neco delat dobre a zadny jak to delat spatne.

Bezny uzivatel NECHCE mit moznost volby, bezny uzivatel chce mit jediny
nauceny postup a tim se ridit. 50 aplikaci na to same jako je k dispozici pro Linux
je pro bezneho uzivatele primo kontraproduktivni, protoze nevi, co ma zvolit
a preje si, aby nekdo jiny zvolil za nej.

"Vyvojar co to vi, udela hru s Vulkanem a pojede mu na win, linux i mac."

Jenze mu uz nepojede na konzolich, ktere tvori vic nez 80% herniho trhu
co se tyka penez utracenych lidmi za hry.

DirectX = Windows + XBOX One + XBOX One S
Vulkan = Windows + jen tech par lidi co maji OS X nebo Linux na hry

Her pro Direct X se proda podstatne vice kopii, Vulkan verze je az
za odmenu kdyz se na PC proda dost kopii. Musel bys dostat Vulkan
minimalne na Playstation aby mel sanci konkurovat DX.

xrax3
nováček
Příspěvky: 2
Registrován: srpen 18
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Proc prejit na linux?

Příspěvekod xrax3 » 13 srp 2018 16:39

Neminim zacinat flame, napsano bylo uz dost. Ale napsal sem shrnuti pravd a zkusenosti.

"Beznemu uzivateli je to vsechno UPLNE JEDNO, ten nechce nic vedet, nic se ucit,"
- urcite, ale tim, ze si koupi zarizeni s Win si mysli, ze to je jedina moznost. Pritom v rodine mame vsichni Linux a i deda ktery roky predtim pouzival Win si se vsim na Lin vystaci, jen sem mu to musel nainstalovat. Ale browsery, prohlizec obrazku, souboru, pdf a LibreOffice staci na vetsinu "bezneho pouzivani pc". Tim chci rict, ze kdyby byl vynucene predinstalovany Lin, tak za par let uz se bude psat o Win jen v kronikach.

"Jenze mu jaksi nepojede na konzolich, ktere tvori vic nez 80% herniho trhu"
- to uz myslim uplne neplati s prichodem tabletu a mobilu. Plus jak pisu, dneska je spis trend pouzivat komercni herni enginy, ktere maji implementace pro vicero rendering API a tim muzou obsahnout vic platforem a Vulkan je velka vec (uz kvuli volnosti v kompilatorech shaderu), jen museji chtit resit par drobnych rozdilu mezi platformami. Vetsinu tech velkych rozdilu uz za ne resi engine, diky bohu.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53531
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Proc prejit na linux?

Příspěvekod petr22 » 13 srp 2018 16:53

Kolega co vlastni PC prodejny v jiznich Cechach nekolikrat zkousel prodavat pocitace
s predinstalovanym Linuxem. Naprosto nulovy zajem zakazniku.

Pokud chce nekdo prosadit Linux na desktopu, musi to udelat jako Google s Androidem
- na kazdou cinnost pekne jednu aplikaci a zamknout uzivateli jakoukoliv moznost system rozbit.

Proste nic, co vyzaduje pouzit mozek. Tim vznikne idealni system pro vetsi cast lidske populace.

Firemni pouziti stoji a pada s Microsoft Office. Neexistuje zadny jiny software, ktery by
byl schopen plnohodnotne nahradit Excel (odbc, makra, skriptovani). SAP a dalsi aplikace
nejsou na Linuxu problem, pouze u toho SAPu neni ARM binarka.

Z ciste logickeho hlediska by vzdy melo zvitezit lepsi reseni. Zasadni problem je v tom,
ze to takhle v realu nefunguje :-)

Kdyz tohle vsechno prectes treba magamentu ve firme ktery ma rozhodnout zda cela firma
prejde na Linux, tak je 100% jistota ze Windows zustanou.

Ja kdyz mam ve firme problem s MS softem, nahlasim ho MS, ten problem nasimuluje v labu a vyresi.
Kdo ti vyresi problem s distribuci ktera je zdarma? Nahlasit to na diskuzi na foru neni reseni problemu.
Napriklad Oracle Unbreakable Linux ti zase nedovoli skoro nic z toho co pises ty, ale ma placenou podporu.

Me z toho porad vychazeji dva stavy:
1. komercni system s podporou ktery omezuje uzivatele (Windows, MacOS, komercni Unixy a Linuxy)
2. free Linux kde uzivatel muze vsecko ale kdyz si to rozbije tak jediny kdo mus tim mozna pomuze je nekdo na foru

Napriklad aut bys take mnoho neprodal kdyby krome ridicskeho opravneni byla vyzadovana dokonala
znalost jak auto funguje a jak opravit kterou soucastku a system. A jeste bys tam mel 7 volantu, 3 motory,
2 kapoty, 5 ruznych dveri a 11 palivovycn nadrzi.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23592
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Proc prejit na linux?

Příspěvekod ITCrowd » 13 srp 2018 17:54

Jak typické :-)
Jeden nováček najde téma staré přes dva roky a nemá nic lepšího na práci, než vypotit nějakou kravinu. A další se na to chytí :-)
Kdyby nováček raději věnoval čas studiu pravidel, udělal by líp.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Jaký Linux
    od nakatomi » 26 úno 2024 17:24 » v LiNuX a ostatní alternativní OS
    11
    1771
    od Martab Zobrazit poslední příspěvek
    28 úno 2024 09:18
  • Proč je na WIN 7 Firefox ESR?
    od atari » 18 črc 2023 11:09 » v Internet a internetové prohlížeče
    1
    1701
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    18 črc 2023 13:06
  • Přístup k flask app (spuštěné na VM - linux) z internetu (prohlížeče) Příloha(y)
    od d-pozz » 08 říj 2023 20:31 » v Internet a internetové prohlížeče
    34
    7611
    od d-pozz Zobrazit poslední příspěvek
    20 říj 2023 16:41
  • Proč už se do sluchátek nedává NFC?
    od Grander » 21 čer 2023 14:57 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    4
    1786
    od Grander Zobrazit poslední příspěvek
    23 čer 2023 12:43
  • proč se mi zavírá google chrome
    od Mladkov204 » 21 srp 2023 11:40 » v Internet a internetové prohlížeče
    1
    1998
    od mkol Zobrazit poslední příspěvek
    21 srp 2023 12:41

Zpět na “LiNuX a ostatní alternativní OS”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti