AMD Ryzen 5 2600X "Pinnacle Ridge" - druhá generace šestijádra je tu!

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
FlanK3r
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2171
Registrován: září 13
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

AMD Ryzen 5 2600X "Pinnacle Ridge" - druhá generace šestijádra je tu!

Příspěvekod FlanK3r » 05 kvě 2018 16:08

TBD :) NDA do 19.4.2018, 15:00 (2PM GMT čas)

AMD Pinnacle Ridge - AMD Ryzen 5 2600X
Obrázek
AMD Ryzen je tu něco přes rok, a právě dnes je tu jeho druhá generace (ačkoliv předobjednávky jsou od minulého týdne). Nejedná se o komplexní změnu architektury, ale o refresh. Podobně, jako postupoval v minulosti Intel. Ten má kupříkladu nyní 8. generaci Intel Core procesorů (i když Skylake, Kabylake a Coffe Lake jsou až na drobné změny identické).

Ryzen tedy představuje druhou generaci Ryzen procesorů, s označením komplexu Pinnacle Ridge. To kombinuje procesory AMD Ryzen 5/7 26xx/27xx a čipsetů AMD X470. Tak je tomu nyní při uvedení. Jsem si téměř jistý, že se dočkáme i modelů Ryzen 3 2xxx a později i čipsetů AMD B450. A možná ještě jednoho překvápka ;)

Podle AMD nás letos čeká í více procesorů, hlavně Threadripper postavený na jádrech AMD Zen+. Na ten se osobně taky těším, už první generace překvapila.Obrázek

Obrázek

Změny v architektuře a novinky

Obrázek

Jaké technologické novinky přináší Ryzen Pinnacle Ridge?
1) 12nm LP výrobní proces, papírově tedy předbíhá technologicky Intel, což tu dlouho nikdo nepamatuje. Ve skutečnosti se jedná o vylepšený stávající proces s větší hustotou a vyráběný u GLOFO s asi 10% lepší efektivitou na stejný takt. To umožní navýšit frekvence při zhruba stejném TDP. Pro lepší funkci Precision Boost byl však mírně navýšen u modelu 2700X.

2) Potěší, že i tento nový procesor osadíte do současných desek AMD AM4 (X370/B350 eventuálně lowendový A320), jen je potřeba prvně updatovat BIOS. Osazením do stašího čipsetu se ochudíte o pár drobností, ale o tom až v dalším bodu.
Obrázek

3) Boost XFR2.0 a Precision Boost 2- První PB fungoval po krocích 25 MHz, měl dva stavy na prvních Ryzenech – jeden pro vytížení jednoho a dvou jader a zbytek pro vytížení 3 až osmi jader (1800X měl max PB rovné 4.0 GHz pro jedno a dvě jádra a pro zbytek se to pohybovalo většinou okolo 3700 MHz - tedy 100MHz nad základní frekvenci) . Nově vyšší frekvence procesor drží mnohem déle. To je skvělé a navíc v praxi hodně her i aplikací dnes využívá například 4 až 6 vláken. První generace Ryzenů měla extra boost pro vytížení dvou jader a pak prudce klesl boost jader o stovky megahertz. Nyní s Pinnacle Ridge vám procesor sníží takty méně (ony mají i nižší napětí při vytížení méně vláken než první generace a tudíž TDP limit „drží“) Viz ilustrační obrázek, kde šedá linka je chování Precision Boost u Summit Ridge a oranžová Precision Boost 2 pro Pinnacle Ridge.

Obrázek

XFR 2.0 pak dle chlazení umožní extra boost navíc znovu po 25 mHz krocích (graf bude podobný jako u PB, ale ještě křivka posunutá mírně nahoru). Funkčně pracuje podobně jako Precision Boost 2, ale umožní ještě vyšší posun frekvencí. A tak třeba s BOX chladičem vs Noctuou NHD14 vs nějakým plným vodníkem můžete vidět v praxi rozdíly. Posunou se frekvence i výkon, na základě účinnosti chlazení. Mezi BOXem a třeba vodníkem může být i více než 7% výkonu navíc!
Obrázek

4) Prémiovější chladiče, u Ryzenu 7 2700X dostanete chladič s přímým kontaktem na IHS

5) Hodně lidí má dnes SSDčka o kapacitě 120/240 GB, někdy 512MB. Málokdo využívá v praxi větší. Nicméně pokud je člověkem hráč, bude hodně her nucen instalovat na pevný disk. A od toho je AMD StoreMI technologie, která v sobě spojuje výhody rychlosti SSD a kapacity klasického disku.

6) V případě top modelu Ryzen 7 2700X je přibalen solidní chladič AMD Wraith
Obrázek

Specifikace nových procesorů - zaměřeno na Ryzen 5 2600X
Nyní se podíváme na obecné věci a specifikace. AMD dnes uvádí rovnou dva kousky. Vlajkovou loď Ryzen 7 2700X a pak šestijádrového kolegu Ryzen 5 2600X. A druhý jmenovaný jsem pro vás stihl v rychlosti otestovat (měl jsem na to jen pár hodin!). Na úvod vás můžu uklidnit, Ryzen Pinnacle Ridge je pájený. Vždy tomu tak u AMD bylo, větší čipy jsou pájené a pastu či teplovodivý plíšek byly k vidění jen u APUček (například A10-7850K měl pastu, nicméně refresh A10-7870K měl kovový plíšek)

Obrázek

Ryzen 7 2700X je osmijádro s SMT a má základní frekvenci 3.7 GHz, ale uvidíte ho v praxi pracovat vždy na vyšších frekvencích. Turboboost dosahuje až 4.3 GHz, s dobrým chlazením díky XFR2.0 může skočit ještě o něco nahoru (4350 MHz). Výkonostně je asi o 12% nad Ryzenem 7 1800X a to je slušné.
Obrázek

Obrázek
Obrázek
Já se budu věnovat Ryzenu 5 2600X. Ten pracuje v základu na 3.6 GHz a turboboost pak na 4.2 GHz, díky XFR2.0 a dle chlazení může jít frekvence znovu nahoru. Mně s BOX chladičem Wraith pracoval procesor i na 4.25 GHz! Tradičně je procesor tvořen dvěma CCX jednotkami, ty jsou u šestijádra v koncepci 3+3. L3 cache je plnohodnotná o velikosti 16 MB. Byl vylepšen i paměťový řadič, nativně nyní zvládne 2933 MHz paměti DDR4. Papírové TDP je 95W (osmijádro má 105W a nebo případný odběr 95 A z VRM). To jsou dobré hodnoty, jelikož vycházejí z BOX chlazení k danému procesoru za pokojových teplot 40 C (v létě v PC case skutečně může být teplota okolí 40 C). Procesory disponují skoro 5 miliardami tranzistorů!

Poznámka: jak AMD počítá papírové TDP
TDP = (tCASE – tAMBIENT)/ HSF poměr

, kde tCASE je maximální teplota na die procesoru, kdy ještě procesor drží výkon a frekvence dle specifikace výrobce (tedy při chlazení baleným BOXOvaným chladičem), tAMBIENT je teplota vzduchu u chladiče co nasává (tedy jakoby teplota vzduchu v case co jde k ventilátoru) a HSF poměr je koeficient teploty a watáže chladiče, stručně řečeno efektivita chladiče. Minimální nutná efektivita je 0.189, což splňují AMD BOX chladiče s výjimkou Wraith Prism, který má lepší koeficient (vyšší výkon).
Refresh architektury sám o sobě nikdy nepřinese nereálné skoky výkonu, to si myslí s prominutím jen „neznalí noobové“, kteří neregistrují vývoje x86 architektur za posledních 10-15 let. U refresh architektury lze čekat 0 až 3% výkonu při stejné frekvenci (tzv. IPC výkon). Další navýšení je pak díky obecně vyšším frekvencím procesoru oproti předchozí řadě. A to přibližně platí i zde. Celkové navýšení výkonu je tedy díky: vylepšení IPC, snížení latencí do všech úrovní cache (obrázek níže) a samozřejmě i díky RAM pracujícím na vyšší frekvenci (ta je totiž u Ryzenu synchroně pracující s infinity fabric v CPU). Na refresh to je slušné – extra 200-300 MHz stock frekvencí proti první generaci a také overclocking možnosti skočily podobně – 4200 až 4300 MHz stabilně může být reálné.
Obrázek

Architektura sama o sobě co do fungování je stejná jako u Summit Ridge, latence se však snížily, což je dobře....Koho by zajímala více samotná architektura, informace padly na ISSCC 2017 a 2018.

Pamatujete, že u Ryzenů Summit Ridge s koncovkou „X“ byl nastaven teplotní offset +20 C nahoru? Samotný Ryzen Master Ulitility a nebo HWINFO pak ukazoval teplotu TCTL a nebo teplotu Tdie. Dá se jednoduše říci, že teplota Tdie byla u Xkových procesorů ta správná, reálná. Nyní se znovu setkáváme s offsetem TCTL, ale už jen pouze +10C :-) , i sensor desky v BIOSu je už s tímto offsetem. TCTL offset se však týká jen a pouze Ryzenu 7 2700X, zbytek procesorů Pinnacle Ridge ukazuje správné reálné teploty. Perličkou na závěr může být zjištění, že AMD nekašle na fanoušky a celý rok pročítali diskuzní fóra a videa na Youtube a určité věci přenesli do vylepšení procesorů a jejich chování (viz např chování PB2+BOX chladič k TOP modelu Ryzenu v balení)

Testovací sestava

Základní deska ROG Strix X470-F Gaming
Obrázek
Procesor AMD Ryzen 5 2600X
Chlazení AMD Wraith BOX chladič
Zdroj Cooler Master V550
Paměti G.Skill FlareX 3200 MHz CL14 v XMP režimu, pro testování na základu však jsem je nastavil ručně dle AMD standardu na 2933 MHz.
SSD HyperX 2K 240 GB
Grafická karta ROG Strix RX470 O4G
operační systém Windows 10 Home 64-bit


Sestava umožňuje i RGB režim podsvícení, ty však lze i vypnout
Obrázek

V základu se procesor podtaktuje na 2200 MHz, v loadu se liší frekvence pro menší zátěž a vyšší zátěž. V menší zátěži jádra dokázala povyskočit na vysokých 4250 MHz, v těžkém loadu frekvence nešla pod 3950 MHz! Zde mnohé Ryzeny první generace končili v přetaktovaném stavu.
Obrázek

Zde stav při průběhu Cinebench-v praktické zátěži:
Obrázek
Obrázek
Ač je to neuvěřitelné, takty se drží stále těsně nad 4 GHz. V delší zátěži by asi šly o pár korků dolů, přesto je funcke Precision Boost 2 skvělé vylepšení.



Přetaktování
V BIOSu nových deske je několik nových položek. Ta hlavní souvisí s možností jiného než defaultního nastavení XFR. Pro někoho, kdo nechce ručně všelicos ladit to bude asi nejschůdnější volba - načíst DOCP profil pamětí a zvolit vyšší level Enhanced XFR -viz obrázek BIOSu, level 2 je agresivnější.

Můžete si také sami vytvořit vlastní P-State profily. To je také skvělá věc, ale je tak trochu skryta v jiné sekci (přeci jen je potřeba znát defaultně jednotlivé stavy a od toho se dál odvíjet, tudíž i znalosti)

Já však taktoval ručně, v rychlosti, ale po staru a klasicky. Manuální napětí které jsem nechtěl překročit bylo 1.425V, přeci jen BOX chladič není silný vzduchový highend a nebo Allinone. Tam bych šel i na 1.45V.
Limitem se mi stala frekvence 4250 MHz při napětí 1.425 V v BIOSu, RAM jsem přetaktoval pohodlně na 3466 MHz s CL14. LLC jsme samozřejmě musel taky naladit (level 3) a stejně tak doporučuji nastavit napájení VRM, ať vás v taktování napájecí kaskáda neomezuje.

Můžu tedy konstatovat, že OC se zlepšilo zhruba o těch 200 až 300 MHz (Ryzeny 1 dávají 3900 až 4100 MHz), paměti se subjektivně vzato také zlepšilo. Zde bylo 3466 MHz dosaženo velmi snadno s napětím 1.35 V na DRAM, u Ryzenu první generace se to sice také dalo dosáhnout, ale za cenu vyšších napětí (1.5-1.65V). Přetaktování tedy také přibližně odpovídá refresh architektuře.

Veškeré výsledky uvidíte v následující kapitole, ale jako bonus jsem naměřil i single thread výkon v Cinebench:
Obrázek
Obrázek

Superpi 32M už jen z povinnosti na vyšší frekvenci, ale nebyl už čas něco více dělat, procesor musel jít dále do světa...
Obrázek

Naměřené výsledky
Srovnání jsem udělal s již dříve naměřenými procesory i7-7700K, Ryzen 7 1800X a i5-8600K. Threadripper ani třeba i7-5960X a AMD FX jsem do srovnání již nezařazoval. Grafy jsou trochu nezvyklé, doporučuji je rozkliknout v plné velikosti.
Ryzen 5 2600X má být konkurentem k Core i5 8600K. Pozor, i5-8600K v grafech pracuje na rozšířeném módu turba, to znamená, že i v těžké zátěži pracuje na 4300 MHz. Ve většině aplikací si i přesto Ryzen 5 2600X vede lépe, ale například Winrar integrovaný test mu moc nesvědčí. Jelikož ne vždy větší graf je lepší, dodám vysvětlivky:
Méně je lépe pro tyto testy: Wprime 1024M, Superpi 32M, Blender render (vše je čas v sekundách)
Více je lépe pro tyto testy: Winrar, AIDA64 FP Raytrace, AIDA64 AES, AIDA64 Copy/Write/Read, Truecrypt AES TwoFish, 3D Mark11 Extreme, Geekbench 3, Geekbench 3 single thread, X264 FHD, Cinebench R11, Cinebench R15, Cinebench R10 single thread

IPC podle CPU-Z proti i7-6700K a proti Ryzen 7 1700X
Obrázek
Obrázek

Samostatné testy v grafech (doporučuji rozkliknout na plnou velikost obrázku):
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Ryzen 5 2600X občas natahuje své výkonostní tranzistory až skoro k Ryzenu 7 1800X. i5-8600K i přes nastavení Asus multicore edhanced nestačí na defaultně nastavený Ryzen 5 2600X. Zajímavě si vede přataktovaný i7-7700K s vyladěnou cache i pamětmy. Stále se jedná o skvělou volbu!

Zajímavosti z ladění výkonu - vliv tzv performance BIAS a vliv frekvence RAM
V BIOSU mnohýcvh desek je i specialita, kterou disponují Ryzeny, nazvaná performance BIAS, je to funkce pro nadstandardní výkon v určitých aplikacích a benchmarcích. Může mít vliv i v některých praktických věcech. Rozdíly nejsou nijak ohromující, ale jsou jednoznačně měřitelné. Sám třeba dlouhodobě na své sestavě s Ryzenem první generace využívám funkci BIAS11.

A naměřil jsem i pár rychlotestů a vliv na výkon:
Obrázek

Stejně tak, Ryzen těží z frekvence pamětí a jejich časování. I zde jsem alespoň v rámci možností pár měření udělal. Od 2133 MHz až po 3466 MHz CL14. V praxi, na základě loňských měření, má frekvence pamětí u ryzenu vliv i v hrách a to leckdy nemalý. Na své sestavě jsme vypozoroval, že pokud jsem použil RAM na 2133 a poté na 3200 MHz, FPS v hře Quake Champions se mi zvedly z 110 FPS na cca 144 FPS. To není také zanedbatelné...Ale od detailnějších měření vlivu ve hrách tu budou jiné weby.
Obrázek

Obrázek



Závěr

Obrázekr
Druhá generace Ryzenů je tu. Přinesla vylepšený výrobní proces, vyšší frekvence v praxi i o 300-400 MHz a s ním spojené lepší chování Precision Boost2 a XFR2. Došlo ke snížení latencí do paměti a hlavně do všech úrovní cache a takt na takt nám vyrostl výkon zhruba o 3%. Paměti jdou přetaktovat už běžně na 3466 MHz i více a overclocking se posunul také o dobrých 200-300 MHz oproti předešlé generaci. Potěší fakt, že platforma je už od počátku bezproblémová a nebudete se setkávat s coldboot posty jako při vydání prvních Ryzenů před rokem. Geniální je i koncová cena, kdy má Intel tvrdou konkurenci a z mého pohledu není moc důvodů se poohlížet po procesorech Intel.
Ryzen 5 2600X se jeví jako ideální domácí stroj na mnoho let dopředu. Nejenže má celkem vysoké frekvence v praxi, ale zároveň i dvanáct pracovních vláken a výkonostně se velmi přiblížil vlajkové lodi Intelu Core i7-8700K a to za mnohem nižší cenu (a to přesto, že na něj pozičně necílí!). Můžete jej využít do současných desek X370/B350, ale přeci jen X470 a budoucí B450 nějaké bonusy přinese. Za výkon a dobře nastavenou cenu si procesor vyslouží nejvyšší ocenění - pět hvězdiček. Jedná se o refresh, který se v konečném souhrnu povedl. A my se už těšíme zhruba za rok na první 7nm procesory s překopaným jádrem Zen3 :-)

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek

Obrázek
Naposledy upravil(a) FlanK3r dne 09 kvě 2018 13:47, celkem upraveno 1 x.
AMD FX-8350@5GHz stabilní, Asus Crosshair V Formula-Z, 2x 4GB 2400MHz TridentX, AMD Radeon HD6870, SSD Kingston HyperX 256GB, cca 2TB pevné disky, Corsair TX850W. Další HW: AMD x4 955 BE, 965 BE, 970 BE, 975 BE, 980 BE, 1090T BE, 1100T BE, FX-4300, FX-6300, FX-8320, FX-8350, FX-9370 atd

Reklama
Uživatelský avatar
Ltb
Administrátor
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 6755
Registrován: únor 03
Bydliště: Praha západ
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: AMD Ryzen 5 2600X "Pinnacle Ridge" - druhá generace šestijádra je tu!

Příspěvekod Ltb » 06 kvě 2018 10:14

Publikováno :bigups: :bigups:
Díky moc za další super článek ;-)

Uživatelský avatar
Manoust
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1153
Registrován: leden 17
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: AMD Ryzen 5 2600X "Pinnacle Ridge" - druhá generace šestijádra je tu!

Příspěvekod Manoust » 06 kvě 2018 13:27

Pokud se nepletu, tak 7nm cpu budou Zen 2 a ne Zen 3.

Uživatelský avatar
FlanK3r
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2171
Registrován: září 13
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: AMD Ryzen 5 2600X "Pinnacle Ridge" - druhá generace šestijádra je tu!

Příspěvekod FlanK3r » 09 kvě 2018 13:49

ANo, jádro bude Zen2, ale procesory budou Ryzen 3000 řady :) Tak to bylo myšleno.
AMD FX-8350@5GHz stabilní, Asus Crosshair V Formula-Z, 2x 4GB 2400MHz TridentX, AMD Radeon HD6870, SSD Kingston HyperX 256GB, cca 2TB pevné disky, Corsair TX850W. Další HW: AMD x4 955 BE, 965 BE, 970 BE, 975 BE, 980 BE, 1090T BE, 1100T BE, FX-4300, FX-6300, FX-8320, FX-8350, FX-9370 atd


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Upgrade z i5 na i9 11 generace
    od vagiclean » 19 pro 2023 14:31 » v Taktování a další úpravy PC
    11
    3513
    od BL!zZard Zobrazit poslední příspěvek
    20 pro 2023 18:46
  • Ryzen 5 5600/X vs Ryzen 7 5700X
    od JMaSha » 19 črc 2023 12:41 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    7
    1493
    od JMaSha Zobrazit poslední příspěvek
    19 črc 2023 16:52
  • Ryzen 5 4600G vs Ryzen 5 4600GE
    od ski1961 » 28 srp 2023 16:58 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    6
    1372
    od ski1961 Zobrazit poslední příspěvek
    28 srp 2023 17:27
  • Pinnacle 18 problém Příloha(y)
    od luky249 » 23 črc 2023 17:57 » v Design a grafické editory
    4
    1867
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    23 črc 2023 20:30
  • Ryzen 7800x3d
    od Filipíny » 25 bře 2024 13:38 » v Taktování a další úpravy PC
    2
    481
    od Alferi Zobrazit poslední příspěvek
    včera, 07:49

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: DotNetDotCom.org [Bot] a 13 hostů