Skúška Linuxu Vyřešeno

Problematika Linuxu a ostatních operačních systémů (mimo Win)

Moderátor: Mods_senior

TeoMichael
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: září 17
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Skúška Linuxu

Příspěvekod TeoMichael » 15 čer 2018 18:15

Ahoj, mám PC s 1 GB RAM a procesorom AMD Sempron 140 a chcel by som si vyskúšať LIVE verziu Ubuntu a následne tiež Mint, aby som zistil, ako to funguje a ktorý z nich by mi vyhovoval viac. Prečítal som si pár návodov, ale robím to prvý raz, takže sa chcem opýtať, či tomu chápem správne: Napríklad pomocou UNetbootin si naformátujem USB na ten FAT32 a vlastne tam aj dám ISO obraz Ubuntu (alebo Mint). Potom USB len vložím do PC, reštartujem a pri zapínaní sa dostanem do BIOS pomocou F12 alebo nejakého iného tlačítka a tam si vyberiem, aby sa bootovalo z flash disku.
Potom mám zase reštartovať alebo nejako odísť z BIOS a už to pôjde? A čo keď chcem ísť späť do Windowsu - budem musieť prejsť zase do BIOSU a nastaviť si to ako to bolo alebo stačí vytiahnuť USB? Keď celý proces ukončím, tak ako si dám USB do pôvodného stavu, aby som tam mohol mať normálne súbory?
Ďakujem za prípadné odpovede :D

Reklama
cunik.cz
Level 3
Level 3
Příspěvky: 623
Registrován: leden 18
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Skúška Linuxu

Příspěvekod cunik.cz » 15 čer 2018 23:34

Ono to vyžaduje FAT32? Lepší je NTFS. Normálně dáš Linux na flešku, restartuješ PC a poté půjdeš do boot menu. Tam si vybereš flešku a z té nabootuješ. Poté co budeš chtít skončit, tak normálně PC vypni přes ten Linux, vyndej flešku a pokračuješ zase do WIndows :-)

jednoduchý jako facka

Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 7356
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Skúška Linuxu  Vyřešeno

Příspěvekod faraon » 16 čer 2018 07:06

Lepší? Jak na co a jak pro koho. A proti Ext4 je NTFS zabugovaná obstarožní m[PÍP]a, jenže Widle s ním neumějí.

Návod v češtině: http://wiki.ubuntu.cz/Instalace/z%20flash%20disku#v_Ubuntu

  • 1 GiB paměť je dneska dost málo, ale fungovat by to mělo. Ani ten procesor není žádný zázrak, takže tě hádám nepřekvapí, že to bude trochu pomalejší. Ubuntu je trochu náročnější na výkon hardwaru.
  • Ano, buď musí být BIOS nastavený na bootování z USB před harddiskem, nebo pomocí nějakého boot menu vybereš USB, a ono se to normálně spustí. Správnou klávesu musíš najít buď experimentálně, nebo na netu, F12 je dobrý začátek. Boot menu může být zakázané v BIOSu.
  • Až dozkoušíš, počítač normálně restartuješ, a on si zase nabootuje z určeného zařízení. Pokud budeš mít v BIOSu nastavené bootování z USB, stačí ve vhodném okamžiku tu flashku vyškubnout. Nejlépe těsně před tím než se BIOS začne načítat.
  • Až tě to přestane bavit, flashku prostě zformátuješ a budeš používat na něco jiného. Výhoda FAT32 je že si nechá hodně líbit, nevýhoda že nesnese soubory větší než 4 GB. Nebo si pořiď jednu flashku speciálně na podobné eperimenty, existují i takové ze kterých se nabootovat nedá, ale zase se z nich rychleji načítají filmy ;-)
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

TeoMichael
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: září 17
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Skúška Linuxu

Příspěvekod TeoMichael » 16 čer 2018 12:14

Ďakujem, odskúšal som a Ubuntu asi fakt nepôjde, veľmi to sekalo. Skúsil som aj Lubuntu, ale zatiaľ mi najviac vyhovuje Mint :)


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Pomoc s výběrem Linuxu
    od Luis » 02 pro 2023 14:33 » v LiNuX a ostatní alternativní OS
    5
    3933
    od KubaCZE Zobrazit poslední příspěvek
    20 úno 2024 11:05

Zpět na “LiNuX a ostatní alternativní OS”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti