Jak přetaktovat procesor Coffee Lake - na 5 GHz!

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
FlanK3r
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2171
Registrován: září 13
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Jak přetaktovat procesor Coffee Lake - na 5 GHz!

Příspěvekod FlanK3r » 28 bře 2018 12:04

Návody na taktování, to je moje parketa. S každou generací věnuji jistý čas studováním materiálů a poté i praktickým hrátkám s novinkami. Časově už nestíhám být tak flexibilní, takže k nějakému většímu ladění se dostávám se zpožděním. Nicméně už teď vás navnadím, že se dočkáme včas alespoň krátkého představení Ryzenu 2. generace v několika málo testech!

KRÁL PŘETAKTOVÁNÍ?! A OSOBNÍ PERLIČKY
Ale zpět k dnešní tématice. Coffee Lake je takovým tím pomyslným králem taktování na vzduchu i pod tekutým dusíkem (pokud nepočítáme Kabylake-X nebo co do frekvencí velkou část rodiny AMD 15h). Na vzduchu se dost často dostaneme na lákavých 5 GHz. A velmi dobré kousky pokoří i tuto hranici. S tím se nejčastěji setkáme v rukách hardwarových nadšenců a hvězd overclockingu. Ale také v recenzích hned v prvních týdnech vydání produktu. Proč tomu tak je?

Obrázek

1) Intel rozesílá marketingové samply, které jsou označením revize identické s prodejními, přesto však jsou o něco lepší než průměrné kusy zakoupené pak z distribuce. Rozdíl je sice třeba okolo 100 MHz, ale působí to prostě lépe, mít v recenzi 5000 nebo dokonce 5100 MHz než 4900 MHz. Tuto politiku Intel používá už po mnoho let.
2) Hardware hvězdy diskuzních fór (nepočítejte mou maličkost :lol: ) mají často support přímo na výrobce procesorů a nebo investují čas i peníze do binování kusů (ruční výběr nejlepších kousků). Dělal jsem to v době Phenomů II a také nedávno u Kaby Laku. V mém případě se jednalo o zhruba pěti až desetikusové estrády, kdy jsem vybíral to nejlepší co šlo...Ve světě však jsou lidé, kteří mají jiné prostředky a nebo lepší kontakty a tudíž binning dělají i z několika desítek kusů zcela běžně.
3) Další možností je odkoupit procesor od někoho ověřeného za astronomickou sumu. Světová špička overclockerů má nějaký support, ale k čemu jim bude třeba 5 dobrých kusů? Dva nejlepší si je ideální nechat a zbytek rozprodat jiným extrémním overclockerům. Tam se za prodej skvělého procesoru Coffee Lake dočkáte částek i okolo 800-900 Euro = za ty 7GHz kousky (pod tekutým dusíkem).
Inu, i dnes například Alza nabízí možnost si za příplatek koupit 5.1 GHz a nebo 5.2 GHz kus. Cena je už mnohem vyšší a ještě vám nikdo nezaručí, že zrovna i vám s vaší deskou a chlazením pojede také zcela stabilně na stejné frekvenci
Příklad 5.2GHz kousku i7-8700K z českého e-shopu:
https://www.alza.cz/intel-core-i7-8700k ... 13.htm?o=3

Jak je toto možné? Koupím si procesor a on mi nemusí jet na 5.2 GHz? Jedním z důvodů je například model desky. Každá deska má trochu jiné napájení a dokonce i stejná deska modelově se liší kus od kusu na svých hraničních možnostech.
Něco udělá i zdroj, další věc co může ovlivnit OC je okolní teplota, vlhkost vzduchu a samotných chladič (vzduch vs AIO vs voda...)


U procesoru i7-8700K jsem zachoval chladnou hlavu a zakoupil pouhý jeden kus. Buď loterie vyjde a nebo nevyjde. A dopředu mohu prozradit, že to není nijaká výhra - chytil jsem průměrný kus. Není špatný, ale ani neexceluje. Podíváme se, jak a co nastavit pro stabilní provoz, byť s trochu agresivnějšími hodnotami napětí (ale stále bezpečnými).

Obrázek
Testovací sestava:
ROG Maximus X Hero
delidovaný Intel Core i7-8700K (uvnitř pasta kryonaut)
RAM 2x 8GB Panram Ninja (Samsung B-die)
ROG Strix GTX 1050 O2G
chlazení AIO Silverstone TD02 SLIM
SSD HyperX 3K 120GB
zdroj letitý Corsair AX1200



CO ZVOLIT PRO PŘETAKTOVÁNÍ
Znovu upozorňuji, že za případné problémy s taktováním nijak nezodpovídám a vždy uživatel jedná na vlastní riziko a poučení, přetaktování je zásah nad režim výrobce. U Coffee Laku si dejte pozor na chlazení kaskády na desce (důrazně to platí pro i7-8700K). Jaké můžete taktovat procesory Coffee Lake?
Pouze tyto: Core i3-8350K, Core i5-8600K a Core i7-8700K (tedy čtyřjádro, šestijádro a šestijádro s HT)


osobně se mi jeví nejvýhodnější z této trojice i5-8600K (vysoký výkon i do budoucna, přiměřená cena vzhledem k výkonu a možnostem jej přetaktovat, i přiměřená spotřeba po OC).

Přetaktujete procesor pouze v základních deskách Intel Z370 čipsetu! Desku tedy vybírejte pečlivě a nehleďte pouze a jen na nejnižší cenu.
U chlazení vám postačí průměrně dobrý vzduchový chladič a nebo cokoliv vyššího (výkonný vzduchový chladič, AIO chladič, vodník...).
Pozor i na zdroj, minimálně nějaký certifikovaný zdroj (za slušné peníze je dobrý např Seasonic Focus Plus 550 Gold)

Obrázek
-na ilustračním obrázku jsem zeleně zakroužkoval napájecí část pro procesor a jeho části na "nahé" základní desce

Chlaďte napájecí obvody pro procesor na desce. Procesor 8700K si řekne v plné zátěži po hardcore přetaktování (CPU jádra+cache) klidně o 200-220W! K tomu přičtěte desku, RAMky, disk a grafickou kartu. Pokud však nebudete hrotit napětí na kraj možností procesoru a chlazení, pak procesor bude mít odběr okolo 150-170W po přetaktování. U 8600K a 8350K se až tolik obávat nemusíte, uchladíte je podstatně snadněji...

POJMY A BIOS
Pro taktování si připravte nějakou novější verzi BIOSu (ne první relase), programy CPU-Z, HWINFO a třeba takové TurboV core (software, jež pracuje pouze na Asus). Pro stabilitu jako základ Cinebench R15 a pak ideálně MemTest a OCCT či PRIME95 bez AVX instrukcí. Ten spouštějte v režimu small FTT (cca na 30minut až pár hodin) a můžete zkusit pro sichr i v PRIME podtest "blend test". Dokonalou stabilitu však stejně nejlépe prověří praxe po nějaké době užívání...

(CPU Core ratio)Turbo násobič X BCLK = výsledná frekvence procesoru
(cache ratio) Cache násobič x BCLK = výsledná frekvence cache
AVX negative offset (bin/násobič offset) = o kolik nižší stav BCLK x offset má být pro zátěž s AVX instrukcí, tzn AVX Offset X BCLK = odečtová hodnota od Turbo násobiče pro AVX zátěž

CPU Core/Cache Voltage = napětí pro jádra procesoru a zároveň pro cache subsystém
DRAM Voltage = napětí pro pamětové moduly při spuštění
DRAM Eventual Voltage = může být vyšší i nižší než DRAM voltage, je to napětí RAM pro bootování WIndows a to, co budete mít v OS (pokud máte na "auto", pak je identické s DRAM Voltage)
CPU IO Voltage = napětí pro IO část procesoru (např PCIe linky, DMI sběrnice..)
CPU SA Voltage = napětí system agenta, tj paměťový řadič+ring bus pro komunikaci s i GPU
DRAM TIMING CONTROL - časování pamětí, to se dělí na první, druhé a třetí. Většina z lidí se věnuje tomu prvnímu, kde najdeme 5 hodnot, asi nejvíce známé je tzv CL, které má největší vliv na výkon. Ovšem i zbylá časování mají vliv na výpočetní operace a často musí být v správném souladu s ostatními, i s druhým časováním - jinak naopak být výkon horší
ASUS Multicore Enhacement = nadstadardní turbo pro stav procesoru v základu (často se používá v recenzích,aby CPU měl vyšší výkon než má dle specifikací Intelu)
SVID Behavior = kvalita procesoru. Každý CPU jako kus má jiný výchozí stav napětí a jiné předpoklady pro OC a zahřívání. Toto nastavení vám může pomoci snížit teploty v zátěži
CPU Core/Cache Current limit Max = maximální hodnota je 255.50 A, tím zajistíte, že procesor nebude výkonově throtlit
Load Line Calibration (LLC) = buď pro procesor a nebo jinou jeho část, je to tzv vyhlazení křivky n apětí, kdy určitou hodnotou docílíme "tvrdosti" a přesnosti napětí nastaveném v BIOSu. Tudíž nám pak napětí neskáče dramaticky dolů ani nahoru. A to samozřejmě při taktování pomáhá stabilitě systému
VRM (či jiné) spreadspectrum = EMI vyzařování, pro vysoké OC vždy vypněte (vše souvisí s distribucí singálu a vzájemným rušením v obvodech desky)
CPU Power Phase Control = kolik a jakým způsobem budou řízený fáze na desce (například fáze jen dle vytížení - tudíž ne všechny zaráz a nebo na jakém kmitočtu poběží)


Obrázek

A nyní se vrhneme už na samotný BIOS, kdo má Asusku a nebo dokonce ROG, bude mít čtení a praxi zcela snadnou. Podobné položky najdeme i u ASRock. MSI a Gigabyte mají určitá nastavení zcela jinde a některá i jinak pojmenovaná. Tam vám bohužel moc nepomůžu, musíte hledat v BIOSu či na internetu sami.

Obrázek
-Základní obrazovka pokročilého režimu. Červeně jsem zarámoval žlutě psanou část, která nás informuje o aktuálním stavu nastavení procesoru a pamětí (případně o stavu před jejich uložením).
Ta má návaznost na druhý rámeček, kde jsem zadával hlavní data násobičů turba pro procesor a pamětí.
První krok je tedy jasný, nahrajte si XMP profil pamětí = Ai Overclocker Tuner na XMP.
BCLK klidně ponechejte na 100 MHz, zvyšovat BCLK má smysl spíše pro ladění pamětí a nebo pro zjištění schopnosti desky (kam až se s BCLK dostanete)
ASUS Multicore Enhacement = dejte pro jistotu při OC na disabled
SVID Behavior = nechte na auto a nebo nastavte na střední možnost (středně kvalitní čip)
AVX Negative offset - nejlepší je nastavit alespoň 2, ideálně 3 (tzn procesor poběží o 200 resp 300 MHz níže při AVX zátěži, která je velmi náročná na komplex procesoru. Na plné frekvenci by vás čekalo enormní zahřívání a nestabilita. Jenže aplikací, co skutečně využívají AVX instrukce je pomálu a proto existuje v BIOSech tato možnost nastavení...

Obrázek
CPU Core Ratio = máte možnost nastavit jádra všechny zaráz a nebo jedno po druhém. To se může hodit v případě méně náročných aplikacích, kdy můžete třeba jádro 1 a 2 nastavit o jeden turbo násobič více. Takže například 51, 51, 50,50,50,50. Podmínka celého nastavení "per core" je, aby poslední jádro mělo turbo násobič maximálně stejný a nebo nižší než jádro 5 (v případě šestijádra)
Moje nastavení v rámečku vidíte. Horší procesory dají okolo 47 až 48 ( 4700-4800MHz), průměrné mezi 49 až 50. Ty nejlepší pak zvládnou 51 či dokonce 52 stabilně!
DRAM frekvence se vám nastaví na základě nastavení XMP Profilu, ale pokud budete laborovat, můžete s ní hýbat nahoru i dolů...A dle toho pak upravovat časování. Coffee Lake se správnou deskou dokáže stabilně pracovat na frekvencích pamětí 3600 až 4200 MHz. Krátkodobě (pro benchmarky) dokážou vybrané kousky procesorů zvládnout i frekvence okolo 4500-4700 MHz! Pamatujte na to, že pokud máte paměti na hranici limitu řadiče procesoru, pak se vám zhorší o něco stabilita procesoru na vysoké frekvenci. Dám příklad. Procesor je stabilní na 5 GHz s pamětmi na 3200 MHz a cache frekvencí na 4500 MHz. Navýšíte frekvenci RAM na 4000 MHz a cache na 4800 MHz a poté procesor již nedokáže pracovat stabilně jako předtím na 5GHz, ale "pouze" na 4.9 GHz. To je realita, nikoliv nějaká chyba :-)

Obrázek
Zeleně jsem zakroužkoval podpoložky, kterými se budeme zabývat později. Červeně pak důležitou část, která pro vás bude nutností.
CPU Core/Cache Current max limit = 255.50, budete tak mít klid a jistotu (úsporné funkce vám i tak v klidu pojedou!)

Obrázek
min a max CPU Cache Ratio - jestliže řešíte Watty, pak minimální ponechte na auto a nastavte jen maximální hodnotu. Já nastavil obojí napevno, na hodnotu 47 (což odpovídá 4700 MHz při BCLK 100 MHz). Většina procesorů by měla zvládat tuto hodnotu mezi 45 až 49.
CPU Core/Cache Voltage - můžete volit offset, adaptive a nebo manual. Offset je positivní či negativní rozdíl od VID čipu (základního napětí pro daný kus a pro daný stav P-state). Adaptive je maximální hrana, přes kterou procesor nepůjde a manuální nastavení je asi jasné... Jsem stará škola a používám manuální. To má své výhody(přesnost a přehled, co člověk skutečně nastavil) i nevýhody (o něco vyšší spotřeba v nečinnosti). Začněte s napětím na 1.25V a pokračujte postupně dál. Procesor se pak "láme" okolo 1.35-1.4V, to bývá strop a dál se už procesoru frekvenčně moc nechce. Navíc začne enormně hřát a také odběr spotřeby značně narůstá. Pamatujte na pravidlo, že alfou i omegou jsou i teploty procesoru. Procesor dokáže pracovat i na 100 C, ale osobně bych se držel do 90 C. Méně však je lépe, pokud to na vysokých frekvencích a vyšších napětích uchladíte :D
Já nastavil 1.375 V, měl bych rezervu zhruba do těch 1.4V, ale kýžený efekt to téměř nepřineslo (cca 25 MHz),držte se tedy ideálně do 1.4V, to hlavně platí pro i7-8700K. Nejlepší efektivity frekvence a napětí dosáhnete okolo hodnot 1.3-1.325 V
DRAM (initial) Voltage - napětí pro RAMky, XMP má standard 1.35V. Ale DDR4 jsou povedené a snesou více. Speciálně pak čipy Samsung. S napětím okolo 1.45-1.5V můžete být naprosto v klidu. Bude se vám hodit, pokud budete při identické frekvenci pamětí snižovat jejich časování. Čipy Samsung jsou navíc tak extrémní, že pro krátkodobé testy snesou i okolo 2 V! Toho využívají nadšení overclockeři v benchmarcích jako Superpi apod. Souvisí toto i s nastavením DRAM EVENTUAL VOLTAGE!
CPU VCCIO voltage - okolo 1.1 až 1.25V bude více než dostatečné pro většinu případů
CPU System Agent (SA) voltage - platí to stejné, cokoliv mezi 1.1 až 1.3V bude naprosto dostatečné
Někdy platí, že jedna z těchto položek, když je o 0.05V nižší než ta druhá, napomůže to stabilitě paměťového subsytému. S tím musíte laborovat, obecné dogma na to neexistuje.

Obrázek
Přesuneme se do submenu DIGI + Power Control, to se zabývá řízením napájení komunikačních a řídídích aktivních členů na desce. Což pochopitelně má vliv na funkci procesoru v přetaktovaném stavu. Zeleně jsem zakroužkoval toto podmenu.
Důležitá položka je CPU Load Line Calibration. U Asus desek se nejvíce osvědčilo využít level 5, případně level 6. Tato hodnota seděla i Kabylakům a SKylakům (pozor, Ryzen má naopak na Asus optimum Level 3).
CPU Current Capability je limit pro digitálně řízenou kaskádu desky, kolik může pustit nadlimit pro procesor. Když dáme nad 100%, můžeme být naprosto v klidu. Pod tekutým dusíkem se pak dává maximum, co deska dovolí....
VRM Spread Spectrum - disabled
CPU Power Duty control - T. Probe
CPU Power Phase - optimized, osobně se mi zdá pro běžné chlazení vzduchem a vodou ideální, EXTREME má smysl při těžkém podchlazení dusíkem, protože se pak VRM mnohem více zahřívá a změní se i chování distribuce napětí do procesorových částí.
DRAM řízení jsem označil v obrázku poznámkou. Můžete nechat jak je, případně i změnit na "optimized". Valný smysl u běžného PC to nemá...Až při benchmarkování, kdy paměti začneme skutečně trápit (1.9V apod)

Obrázek
Ve stejném okně BIOS záložky pokračujeme dolů. CPU Core/Cache Boot Voltage - můžete nechat na auto a nebo nastavit ručně na stejné napětí, jako máte napětí procesoru/cache v úvodním okně EXTREME Tweaker.

Obrázek
Nyní úsporné funkce Intelu.
Intel Speedstep na disabled. Procesor se vám nebude podtaktovávat, tudíž prodlevy mezi vytížením a klidem budou nulové. Kdo honí každé promile výkonu, tak určitě disabled (běžné OC může nechat na enabled)
Turbo Mode = vždy enabled! U Intelu totiž netaktujete samotný násobič procesoru, ale jeho turbo bin
LONG DURATION/SHORT POWER LIMIT = navýšení TDP procesoru, aby procesor neshazoval takty díky překročení TDP :-) Automatika by to sice měla zvládat, ale ruční hodnota je jistota. Nastavil jsem maximum co jde, tedy umožnit až TDP 4095 W :D

Obrázek
Můžete si hrát i s BCLK a pak vám mohou pomoci laborace s BCLK Amplitude a Slew Rate
Stejně tak někdy pomůže navýšit i drobně DMI voltage (hlavně při BCLK a pod LN2). Na vzduchu/vodě stačí do 1.3V až až...

Obrázek
Pod tekutým dusíkem určitě využijete položku PLL BANDWITH, ta je pak nepřímo propojená s napětím (na jiném místě BIOSu) CPU/CORE PLL Voltage. Tyto hodnoty ale mají jedno negativum a to zvyšující se teploty pro procesor.
EVENTUAL DRAM BOOT Voltage je napětí RAM pro boot část procesu. POST proces se řídí "initial voltage DRAM" alias DRAM Voltage. Já nastavuji obojí stejné. Ale pro vás bude zajímavější nastavit například DRAM Voltage na 1.5V a eventual dram boot voltage třeba na 1.4V.

Obrázek
Další úsporné funkce procesoru, speedstep se nám tu ukazuje již podruhé

Obrázek
DRAM TIMING CONTROL - můžete ladit buď tak, že prvně nahrajete XMP profil a poté dáte uložit a restart PC, vrátíte se do BIOSu a pokračujete v ručních hodnotách. Zde jsme zarámoval první a část druhého časování, které asi nejvíce využijete. Nejlépe se ladí paměti s čipy B-die, špatné nejsou ani E-die a D-die od Samsungu. S Hynixy či Microny je to zase trochu jiné. Musíte znát jisté zákonitosti, které nejsou v rozsahu tohoto článku. Pamatujte si však, že leckteré hodnoty umí automatika nastavit velmi dobře ( položky terciálního časování) a ve zbytku postupujte po menších krocích. Vždy uložit, restartovat a vyzkoušet v nějakém testu a pak zpět do BIOSu. Pokud nastavíte hodnoty špatně a nebo pokud nastavíte příliš změň zaráz, zamrzne vám post cyklus (kódy C0, B4, 49,apod). Samotné CL na Samsung čipech je realizovatelné mezi 13 až 15, pro extrémní testy i CL11 (a vysoké frekvenci pamětí!). Command rate je někdy velmi náchylný s určitými typy pamětí, pro začátek enchte na auto a později případně zadejte ručně. PANRAM NINJA nějak potvory nechtěly jít na command rate 1 (na Kabylaku jdou). Dobře vám ovlivní výkon i DRAM REF Cycle time. Nižší je lepší, reálné je udržet hodnoty okolo 220 až 240 při nějakých 3600 MHz, krátkodobě i méně (Nebo 240 při 4000 MHz cl12 pro benchmarkování).

terciální časování a RTL IOL control
Obrázek
automatika nastavuje zarámované hodnoty velmi dobře, řekněme "stabilně" při 3600 Mhz a zároveň "rychle".
IOL nastavení jsou pak samotné vstupní a výstupní latence.


VÝSLEDKY A POZNATKY

Pro taktování z Windows a drobná ladění a nebo jen benchmarkování rád pracuji se softwarem TurboV Core
Obrázek
Můžete si v něm totiž už uložit nějaká nastavení a pak je snadněji nahrát přímo ve Windows, ideální pomocník právě pro benchmarkování a nebo dolaďování BCLK či napětích kolem procesoru, aniž musíte v tu chvíli restartovat.

Pro vysoké frekvence chlaďte napájecí část desky, to platí hlavně pro i7čku
Obrázek
-takto chladím VRM já, pomocí levného AC chladiče, i těch 5-7C dolů prospěje samotnému napájení základní desky

Odměřil jsem jen pár testů pro zajímavost. Od superpi přes Cinebench, testu XTU a x265 převodu videa.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek


Samotná spotřeba za procesor, deskua RAM byla středně vysokých 230W.
Obrázek

V OCCT pak byla o dalších 25 W vyšší. Čili okolo 250W (to vypovídá, že procesor skutečně sám za sebe bude brát přibližně okolo 170-180W, i proto je nutné už dobře chladit

Co říci závěrem? Základní přetaktování odemčených Coffee Laků je snadné, laikovy postačí navýšit jen limity spotřeby, navýšit napětí core/cache a zadat hodnoty turbo násobiče. Detailnější taktování pak potřebuje více hrabání se v položkách, přesto je stále docela snadné. Největší "peklo" si zažijete, pokud budete tweakovat paměťové moduly. Pamatujte také na základní principy uvedené v článku (co je co) a na dobré chlazení. Můžu i konstatovat, že procesor výkonově drobně roste i z taktování cache frekvence a také z frekvence pamětí při co nejtěsnějším časování. Rozdíly to nejsou nijak velké (v průměru v rámci 1-2%), ale pro pocit to někomu za to stojí :thumbup: Takže taktování zdar!
AMD FX-8350@5GHz stabilní, Asus Crosshair V Formula-Z, 2x 4GB 2400MHz TridentX, AMD Radeon HD6870, SSD Kingston HyperX 256GB, cca 2TB pevné disky, Corsair TX850W. Další HW: AMD x4 955 BE, 965 BE, 970 BE, 975 BE, 980 BE, 1090T BE, 1100T BE, FX-4300, FX-6300, FX-8320, FX-8350, FX-9370 atd

Reklama
Uživatelský avatar
Ltb
Administrátor
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 6755
Registrován: únor 03
Bydliště: Praha západ
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Jak přetaktovat procesor Coffee Lake - na 5 GHz!

Příspěvekod Ltb » 29 bře 2018 18:37

Publikováno :bigups: :bigups:

Díky moc!! Další skvělý článek z dílny FlanK3ra, přeji všem hezké čtení :-)


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Procesor 100% ? Příloha(y)
    od Misso » 07 kvě 2023 20:50 » v Problémy s hardwarem
    1
    618
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    07 kvě 2023 20:59
  • Procesor a RAM
    od ShadowWord:Pain » 22 črc 2023 18:47 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    2
    552
    od ShadowWord:Pain Zobrazit poslední příspěvek
    22 črc 2023 19:33
  • Nový procesor Příloha(y)
    od Shokata88 » 24 pro 2023 12:14 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    24
    1224
    od Shokata88 Zobrazit poslední příspěvek
    24 pro 2023 16:17
  • Jaký chladic na Procesor AMD Ryzen 5 5600
    od Sp3D3X » 05 dub 2023 07:23 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    4
    1083
    od tux Zobrazit poslední příspěvek
    06 dub 2023 18:54
  • Nový procesor, po zapojení svíti kontrolka dram
    od Jeffix » 12 čer 2023 14:28 » v Problémy s hardwarem
    7
    770
    od Jeffix Zobrazit poslední příspěvek
    12 čer 2023 15:08

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Google [Bot] a 24 hostů