Jaký Linux je nejlepší Vyřešeno

Problematika Linuxu a ostatních operačních systémů (mimo Win)

Moderátor: Mods_senior

Balluu
nováček
Příspěvky: 5
Registrován: srpen 16
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Offline

Jaký Linux je nejlepší  Vyřešeno

Příspěvekod Balluu » 17 srp 2016 15:02

Okay. Už tu jeden topic ohledně "Jaký Linux si vybrat" (or smth like that) byl, vím to. Ale nenašel jsem odpověď. Navíc se potřebuju zeptat ještě na něco úplně jiného.
So. Mám v plánu zkusit programování a všude mi bylo doporučováno, ať přejdu na Linux. Tak jsem se nějak dostal do Ubuntu. Každopádně, hrozně se mi na něm vše seká a polovinu věcí ani nerozjedu. Proto chci zkusit nějaký ještě jiný. Jen nevím jaký, a proto potřebuji poradit. Chtěl bych nějaký, co se dá fakt jednoduše stáhnout v .iso, bootnout na usb, to následně strčit do kompu a nainstalovat. Chtěl bych, aby na něm věci šli a nesekali se. Aby se tam dal rozjet .rar a .exe soubory. Dík za odpovědi, pokud mě chcete hatovat za to, že jsem líný si něco najít, tak se radši zdržte komentáře nebo mi pište SZ. Na jiný topic neodkazujte, projel jsem všechno a nenašel jsem nic.

Reklama
Hoff
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 820
Registrován: leden 11
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Jaký Linux je nejlepší

Příspěvekod Hoff » 17 srp 2016 15:06

Co myslíš tím - aby se tam daly rozjet .exe soubory?

Uživatelský avatar
HappyMental
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1414
Registrován: září 11
Bydliště: Nýdnol, Bulharsko
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Jaký Linux je nejlepší

Příspěvekod HappyMental » 17 srp 2016 15:47

Mně jako občasnému amatérskému uživateli linuxu vyhovuje Mint Xfce. Ale nejlíp uděláš, když vyzkoušíš různé distribuce a prostředí, a zjistíš sám, co ti vyhovuje. Ke spuštění exe souborů budeš potřebovat Wine, ale programy pod wine logicky neběží tak plynule, jako na windows. Doporučuji si k programům najít alternativu pro linux pokud to je možné.

Off Topic
BTW ta angličtina nadměrně míchaná do češtiny mě vždycky neskutečně vytáčí
I use Arch BTW

Balluu
nováček
Příspěvky: 5
Registrován: srpen 16
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Offline

Re: Jaký Linux je nejlepší

Příspěvekod Balluu » 17 srp 2016 16:02

Hoff píše:Co myslíš tím - aby se tam daly rozjet .exe soubory?


Chtěl jsem vědět, jestli existuje nějaká lepší alternativa Wine.

HappyMental píše:Mně jako občasnému amatérskému uživateli linuxu vyhovuje Mint Xfce. Ale nejlíp uděláš, když vyzkoušíš různé distribuce a prostředí, a zjistíš sám, co ti vyhovuje. Ke spuštění exe souborů budeš potřebovat Wine, ale programy pod wine logicky neběží tak plynule, jako na windows. Doporučuji si k programům najít alternativu pro linux pokud to je možné.


Já bych chtěl právě zkusit Cinnamon, jen se mi jejich odkaz stáhnul v raru a nějak mi nejde do hlavy, jak to přes usb spustit. Zkusil jsem ten stáhnutý soubor vyhodit do složky na plochu a následně jsem ji dal do usb, který jsem před tím ještě bootnul. Nevím, kde jsem při postupu udělal chybu, každopádně mi při spuštění počítače nic nenaskočilo.

Off Topic
To je tak, když jsi vychovávaný v dvojjazyčné rodině :) Nic moc s tím nenaděláš, ale kvůli tobě se budu snažit

Uživatelský avatar
Genome
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 328
Registrován: květen 14
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Jaký Linux je nejlepší

Příspěvekod Genome » 17 srp 2016 16:26

Pro začátek zkus nemíchat názvy, protože hledáš distribuci, nikoliv Linux, který znamená prosté jádro - kernel. Kladeš absurdní otázku, na kterou nelze v principu odpovědět. Každá distribuce razí jinou filozofii. Někomu vyhovuje jednoduchá distribuce např.: Slackware (bez systemd), druhý prahne pro jednoduché systemd + rolling updates, např.: Arch a třetí potřebuje těžkotonážní slátaninu např.: Ubuntu. Do toho jsou distribuce s filozofií GNU např.: Debian, nebo komerční např: Red Hat se svým pokusným králikem Fedora.

Která distribuce bude vyhovovat? To záleží jen na přístupu a znalostech. Na Ubuntu stačí zatěžkat ENTER a bude to, ale uklízet tu paseku, kterou dokáže napáchat apt-get, nebo aptitude (Ubuntu vychází z GNU/Debian), bude téměř nemožné. S takových Slackware, Gentoo nebo Arch s cihlou neuspěješ, ale systém bude přesně takový, jaký si ho udělaš.

Balluu
nováček
Příspěvky: 5
Registrován: srpen 16
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Offline

Re: Jaký Linux je nejlepší

Příspěvekod Balluu » 17 srp 2016 16:52

Genome píše:Pro začátek zkus nemíchat názvy, protože hledáš distribuci, nikoliv Linux, který znamená prosté jádro - kernel.


Well, jelikož Linux je k dostání v těch tzv. distribucích, tak snad každému dojde, co mám na mysli.

Anyway, jediné, co bych chtěl vědět, nebo s čím jsem chtěl poradit byla nějaká ta tvoje distribuce, jejíž výplod se nijak extrémně neseká a je vhodný pro začátečníka v programování. A taky aby nebyla nějak složitě dosažitelná; zajít na jejich hlavní stránky a stáhnout přímo .iso soubor.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53531
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Jaký Linux je nejlepší

Příspěvekod petr22 » 17 srp 2016 17:08

Existuje jedina lepsi alternativa WINE - Microsoft Windows.

Funkcnost aplikaci pro Windows pod Linuxem je ciste nahodna - muze to fungovat lepe nez na Windows, hure nebo take vubec.

Co se tyce jednoduchosti a Linuxu - nejpodobnejsi Windows je Mint, varianta Ubuntu.

Balluu
nováček
Příspěvky: 5
Registrován: srpen 16
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Offline

Re: Jaký Linux je nejlepší

Příspěvekod Balluu » 17 srp 2016 19:21

V tom případě bych potřeboval pomoc s Mintem :) Stáhnul jsem si LM 18 Cinnamon jako .iso, avšak mi nejde bootnout na usb. Zkusil jsem 2 programy a ani jeden mi nedokázal boot udělat. Co bych měl zkontrolovat nebo udělat?
Edit: Ne bootnout, ale vypálit mi nejde :-D

Uživatelský avatar
beather
Herní spec. / Tvůrce článků
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4480
Registrován: únor 13
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Jaký Linux je nejlepší

Příspěvekod beather » 04 zář 2016 10:36

obecně platí to, že pokud nejsi natolik zdatný, aby sis dokázal "vypálit" instalačku sám, tak by ses do Linuxu neměl pouštět. Napříč celým internetem existuje několik stovek tisíc návodů na to, jak si udělat bootovací flashku a pokud jsi ten dvojjazyčný mág, tak by jsi s tím neměl mít problém...

Pro začátečníky je nejlepší ubuntu nebo mint, ale nějak nechápu co myslíš tím, že ti ubuntu seká? tzn. že máš slabší HW? Pokud jsi tak zvyknutý na windows zkusil bych třeba zorinOS? Je ubuntu-based stejně jako mint
Návod na HijackThisNávod na BSODZákladní diagnostika počítačePříspěvek fóru

„Inteligentní lidé se snaží problémy řešit, geniální se je snaží nedělat!“ - Albert Einstein :punish:
[b]Rozcestník mých článků

Uživatelský avatar
svo0094
nováček
Příspěvky: 44
Registrován: srpen 16
Bydliště: Samsø, DK
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Jaký Linux je nejlepší

Příspěvekod svo0094 » 04 zář 2016 11:50

O Linux toho moc nevím, ale rád bych sdělil, že jsem Ubuntu zkusil a sekalo se mi jen při špatných ovladačích grafické karty, jinak to bylo svižné, bezproblémové. Nicméně(Anyway), když jsem si uvědomil, kolik .exe využívám a jaký jsem linuxový trouba, tak jsem přešel zpět žít prostý windowsový život, protože tam alespoň vím, co dělám. Souhlasím s názorem, že kdo není schopen věnovat hodně času samostudiu a už na výběr distribuce potřebuje chytit za ruku, tak asi není správným kandidátem pro linux natož pak programování. Nemyslím to ve zlém.
Na Google je toho víc než seriály zdarma :thumbup:

Uživatelský avatar
Sender
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 700
Registrován: leden 07
Bydliště: Vysočina
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Jaký Linux je nejlepší

Příspěvekod Sender » 04 zář 2016 12:34

Můžu jen potvrdit co už tu bylo napsáno.Funkčnost Wine je náhodná.některý program v něm funguje s menšími problémy,některý s většími (řada jich nefunguje vůbec).Podařilo se mi rozchodit i Delphi7 ,ale ne bez problémů.Pokud je třeba pracovat s exe na 100%,tak Windows.Distribucí Linuxu jsem vyzkoušel několik.Nejfunkčnější se mi zdála nějaká verze Ubuntu 32bit,ale nejvíce se mi zamlouval Linux Mint.
Naposledy upravil(a) Sender dne 04 zář 2016 14:55, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
sojkin626
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2009
Registrován: prosinec 13
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Jaký Linux je nejlepší

Příspěvekod sojkin626 » 04 zář 2016 12:57

Zdravím,
chtěl bych tu napsat pár slov o mých zkušenostech s Linuxem.
Jen tak na začátek bych chtěl říct, že pokud by jsi chtěl vyzkoušet Linux, respektive nějakou distribuci, tak bude stačit, když jí vyzkoušíš v Live režimu.
Mohu doporučit např. distribuci Mint, která je pěkně vyladěná a svižná, zamiloval jsem si prostředí KDE Plasma 5, která je momentálně v Beta verzi.
Pokud se rozhodneš vyzkoušet Linux, počítej s problémy, protože se Ti asi na poprvé nepodáří udělat tak jak si představuješ, určitě by jsi měl slyšet, že pokud jsi vášnivým hráčem, Linux Ti moc neposlouží.
Nevím, jestli už máš nějaké programátorské dovednosti, nebo teprv začínáš... faktem je, že na Linuxu můžeš programovat úplně stejně jako na Windows.
Linux je může pro někoho i dobrý v tom, že změna grafického rozhraní je velmi příjemnou vlastností, změna ikon, a různých dekorací, v postředí KDE máš možnost i používat Widgety. Sám mám vyzkoušeno, že Kubuntu KDE 5 oproti distribuci Mint má dvojnásobnou spotřebu RAM- jen tak na okraj.
Nedoporučuji instalovat linux na počítač, pokud vlastníš grafický čip ATI má stejně chabou podporu jako na Windowsu- co se týče aktualizací.
Na Linux Steam nainstaluješ, ale podpora her je malá, hry se portují, ale zřejmě nedosáhneš stejného výkonu jako na Windowsu.
Pokud Ti bude chybět nějaká Tvá oblíbená aplikace, 100% najdeš altarnativu, která může být mnohem kvalitnější a zdarma!
S Linuxem se můžeš těšit vyšší bezpečnosti, rychlého náběhu i podpory ochotné komunity, která Ti ráda pomůže vyřešit jakýkoliv problém, nebo Tě alespoň navést ke správnému řešení.
Jako závěr chci říct, že Linux je supr systém, ale pokud nejsi ochotný věnovat více času jeho samostudiu, nedosáhneš dobrého výsledku, nebo se taky může stát, že budeš potřebovat nějaký program, který se Ti prostě nepodaří na Linuxu rozběhnout, jde o programy jako speciální CADsoftware, různé grafické programy typu AdobePhotoshop atp, což je zrovna bohužel můj případ.
Ale i přesto používám Linux jako můj osobní přenositelný os na flashdisku, nebo známým instaluji Linux na počítače, kterým skončila podpora WindowsXP a pro W7 nemají odpovídajicí konfiguraci a nikdo si nestěžoval, naopak!

Pokud se chceš do Linuxu pustit, ze začátku doporučuji distribuci Mint na bázi Ubuntu, později např. Manjaro na bázi ArchLinuxu ;) .
Lenovo W540-i7-4900MQ 2,8GHz / Nvidia quadro K2100M 2GB / 16GB DDR3 / Windows 10 PRO # NVIDIA SHIELD TV PRO (2017) 500GB# Xbox One X#NVIDIA SHIELD K1 # Acer S1003#Xiaomi Mi A1


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “LiNuX a ostatní alternativní OS”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti