Brigáda, práce v servisu Vyřešeno

Poptávka po pracovních pozicích

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

Uživatelský avatar
TeIkQ
Level 2
Level 2
Příspěvky: 214
Registrován: duben 15
Bydliště: Moravskoslezský kraj
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Brigáda, práce v servisu

Příspěvekod TeIkQ » 25 lis 2016 05:58

Zdravím,

Je mi 19, jsem z Ostravy, studuji SŠ (ekonomie, informatika), co se týče školy, tak z ní jsem si zatím neodnesl skoro nic, zatím tam nic zajímavého nebereme.

Hledám nějakou práci, brigádu, kde bych se uplatnil, a zároveň taky něco přiučil :-), nejlépe opravovat, čistit PC, ntb. Montáž, demontáž PC. Už jsem PC opravoval mockrát, a nějaké základy mám (poznám komponenty, vím k čemu slouží, co dělají, umím nahrát OS, programy, prostě všechno co umí snad každý kdo alespoň trošku rozumí počítačům), a hlavně strašně rád bych se učil novým věcem, a chci pracovat někde kde by mě to bavilo, a a bral bych to spíš jako koníčka nežli práci :D

Nevím co všechno o sobě napsat, bylo by to na dýl ..

např.

- chvilku jsem programoval v C++, C#, php, html, js, java, python, + nějaké scripty. Učil jsem se v PS, gimpu, corellu atd. (základy), základy síťi taky nějaké mám, vím např. co je to DNS, DHCP, znám síťové prvky, topologie atd... bohužel u ničeho nezůstanu dlouho, spíše se divám na všechny věci naráz, a pak neumím pořádně nic, ale mám alespoň přehled ;)

Myslím si, že v nějaké servisu bych se mohl uplatnit :-)
Myslím si, že dokážu diagnostikovat problém, a případně ho i opravit, a kdybych náhodou nevěděl, strejda google bude vždy při mě ;)

Takže bych se vás chtěl zeptat, jestli náhodou nehledáte nějakého člověka na výpomoc :), nebo mi případně poraďte, kde bych mohl něco podobného najít :-). Klidně pište do SZ.

PS: Omlouvám se za případné gramatické chyby, ČJ byl vždycky mojí achillovou patou :D

Díky za přečtení, a případnou odpověď :)
A.E „Kdybych měl k dispozici hodinu na zvládnutí problému, na kterém by závisel můj život, strávil bych 40 minut jeho studiem, 15 minut jeho analýzou a 5 minut jeho řešením.“

Reklama
nations112
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1043
Registrován: září 13
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Offline

Re: Brigáda, práce v servisu

Příspěvekod nations112 » 25 lis 2016 10:16

On takový servisní technik není taky žádná sranda. Řešit reklamace nebo instalovat nové zboží ve tvé firmě je často opravdu velké hraní s něčím, co jednou funguje, jednou ne. Pokud v tom oboru nemáš nějakou větší praxi, nebo se tomu opravdu nevěnuješ, tak na problém nepřijdeš. Já se PC věnuju od svých 12 let, ve 20 jsem nastoupil jako brigádník do servisu a i já osobně jsem občas na některými věcmi přemýšlel několik dnů.

Pokud jsi servisní technik, musíš se připravit na to, že často budeš komunikovat se zákazníkem, který ne vždy je alespoň průměrně inteligentní, bude po tobě řvát, nebude s ničím spokojený, bude tlačit... Pokud nejsi typ, který to má na háku, tak s tím můžeš mít problém.

Ono vyčištění a rozebírání notebooku taky není jen tak. Půlka lidí / firem to donese ve stavu, kdy se ti to pomalu rozpadá v ruce a opravdu není vyjímkou, že jakmile to rozebereš, tak už je to nesložitelné, nebo v horším případě ten notebook zdechne (studený spoj, vadné kontakty), prostě věc, které se nevyhneš... Potom je opravdu zábava to řešit se zákazníkem, který takovou věc nepochopí a je schopen po tobě chtít úhradu školy.

Přeinstalovat PC, složit ho a vyčistit ho umí kde kdo. Neříkám, že to je zrovna jednoduchá věc, ale v dnešní době se do toho pouští poměrně dost lidí, i když to třeba dělají blbě. Osobně mám pocit, že i v těch PC servisech dělají lidí bez základních znalostí, zkušeností a práci odfláknou a ještě si za to vezmou hříšné peníze.

Pokud opravdu se chceš zdokonalit a dělat tuto práci, je nejlepší začínat s osobním servisem - po známých, kamarádech... Pokud to budeš dělat dobře a kvalitně, věř mi, že za pár měsíců budeš mít každý týden nějakou zakázku, za kterou si pomalu vyděláš víc, než v tom servise. Osobně jsem takhle tady začínal. Několik let osobní servis, kdy z pár zakázek za rok jsem se dostal do stádia, kdy opravuju PC firmám, manažerům, dělám wifi sítě v restauracích, podporu pro pobočku pojištovny... Pracoval jsem rok ve firmě s repasovanou technikou a dalo mi to sice hodně, ale taky jsem si okusil, jaké to je pracovat se zákazníkem a mít nějakou zodpovědnost za to co děláš. Ale řeknu ti rovnou, že kdybych neměl tak dlouhou praxi s osobním servisem, tak bych tam s hodně věcmi hodně bojoval. Není to jen reinstal a vyfoukání prachu.

Každopádně v okolí můžeš zkusit alfu, velký sklad v porubě na Vřesinské, kde často hledají brigádníky na stavbu a instalaci PC, ...
Ale počítej s tím, že pokud jsi student, tak je často problém, protože chcou někoho nejlépe od rána ;)

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53531
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Brigáda, práce v servisu

Příspěvekod petr22 » 25 lis 2016 10:33

Obavam se ze to co jsi popsal za zkusenosti je pouze na brigadu se sestavovanim novych pocitacu.

Na praci v servise je treba umet vic, nez umi kdejake sedmilete dite, protoze skladat pocitac z komponent je jako skladat Lego, umi to kazdy komu se to jednou ukaze.

- prace s mericim zarizenim
- pajeni (pajecka, pajeci stanice atd.)
- diagnostika komponent na hw urovni
- kurzy od vyrobce zarizeni na opravu dle predepsanych postupu

Pri hledani problemu je treba se ritit postupem, ne hledat na Gogle nebo se dokonce ptat ve forech.

Komunikaci se zakaznikem netreba resit, protoze servis se zakaznikem do styku neprijde. Na to dalsi malo placena funkce, clovek sedici u pultu nebo u telefonu, u nej stacu umet cist, psat a telefonovat.

nations112
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1043
Registrován: září 13
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Offline

Re: Brigáda, práce v servisu

Příspěvekod nations112 » 25 lis 2016 10:50

Petr22: Záleží jak kde. Já do styku se zákazníkem přicházel pravidelně a kolega v alfě na technickém taky ;-) Minimálně volání, email komunikace... A pokud pracuješ přímo na pobočce, tak si lidi často volají přímo technika...

Ono taky záleží, kde by pracoval. Pokud by pracoval ve firmě typu alfa.cz, která řeší hlavně reklamačky, tak tam je to jen ve stylu uznání/neuznání záruky, reinstall a pokud je HW problém tak poslat výrobci... Co vím, tak normální servis dělají už málo a řeší hlavně svoje věci. A jak jsem řekl, dostane se tam snad každej - od toho taky ten plat....

Pokud pracuje v nějaké menší firmě třeba s repasama, tak tam už je potřeba větší znalost, ale stejně i tak to hodně firem řeší, že závažnější problémy posílají přímo firmě, která se tomu věnuje (studenáky, zkraty, pájení...) a technik na pobočce řeší zbytek.

To co jsi tady vyjmenoval by potřeboval možná tak v oficiálních servisech výrobců, kde už probíhá odborná oprava záručních přístrojů, kde už se opravdu jede jak na běžícím páse. ale tam by člověka bez praxe a pokročilejších znalostí nevzali.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53531
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Brigáda, práce v servisu

Příspěvekod petr22 » 25 lis 2016 11:00

Jenze to je zase prace pro brigadnika bez kvalifikace, te pozici se rika technik jen pro nedostatek jinych nazvu. Servisni technik do styku se zakaznikem neprichazi vubec, maximalne s calldeskem. Dostane na stup zarizeni s presne popsanym problemem a ten resi.

Slozit pocitac a nainstalovat Windows dokaze cvicena opice, takze tomu odpovida i platove ohodnoceni (kazdy den trs bananu).

Klasicke opravovani pocitace metodou pokus-omyl zkousenim jinych komponent je ta nejmene kvalifikovana prace hned po borcovi co vynasi odpadkove kose a po borcovi co sekani travnik.

Napriklad clovek, co si koupi pajecku a nauci se s ni delat - nzn doma opravi co se mu dostane do ruky a vymena chipu na zakladni desce pro nej nebude problem sezene podstatne lepe placenou praci (opravdu PODSTATNE) nez je podavac zbozi v supermarketu.

Chces se ucit novym vecem? Cinska pajeci stanice s odsavackou stoji do 3000 Kc a je to zabava na desitky hodin.
Pak dokazes oppravit temer vsechny opravitelne zavadny jako nafoukle kondenzatory nebo vadne chipy a prerusene vodive cesty.

nations112
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1043
Registrován: září 13
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Offline

Re: Brigáda, práce v servisu

Příspěvekod nations112 » 25 lis 2016 11:09

No vzhledem k věku, zkušenostem a ještě studiu jsem tu profesionálního technika ani nevytahoval a podle popisu chce autor hlavně něco, co ty nazýváš "prace pro brigadnika bez kvalifikace" ... A náhodou i zde se dají najít poměrně slušně placená místa, která po přepočítání na hodiny dělají klidně i 20-23 táců, což na takového člověka není zrovna málo.

Uživatelský avatar
Moony
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 935
Registrován: prosinec 11
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Brigáda, práce v servisu

Příspěvekod Moony » 25 lis 2016 11:39

Já pracuji v elektru a nesouhlasím rozhodně s tvrzením, že každý ví jak přeinstalovat PC.

Asi 90 % lidí řeší notebooky do 10 tisíc, aby si na tom pustil film a internet. Ti zbývající 10 % už řeší parametry do hloubky a s takovými lidmi se mi nejlépe komunikuje. A nějaké to procento jako už dává kapky, pamatuji si na člověka, co chtěl aby mu jelo GTA V alespoň na 40 FPS na plné detaily a vyberte mi něco do 12 tisíc. Když jsem řekl, že nejlépe alespoň za 20 tisíc, tak se sbalil a odešel.
Občas taky žasnu co kolegové vypustí za moudra, že třeba Intel HD Grapihcs 400 je dobrá herní grafika a nebo že notebook má 1 TB paměti :D

A nejlepší jsou takoví ti lidi, co chodí po elektrech a říkají, že tohle je sr***, tohle je na ***, tohle je m*** a ve finále si koupí ještě něco horšího. I když taky takovým se dá něco prodat, chce to jen trpělivost.

Jenže problém nastává v momentě kdy ten člověk prostě něčemu nerozumí, něco tam dokope a pak jde za Tebou a obviňuje Tě z toho. Jako prodavač se dá z toho snadno vykroutit, ale jako servisní technik či logistik???
Hlavně důchodci co tomu nerozumí a co mají problém pochopit i důchodcovský telefon a pak takoví ti machýrci. A ještě i s prominutím socky, co řeší každou KORUNU a koupí si Acera za 6 tisíc a pak chodí s tím, že se to seká, přehřívá...

A takoví lidi chodí (u nás teda za logistikem a reklamačním technikem v jednom) a řvou po něm, že je to špatné a udělejte s tím něco. Ten pak zase chodí za mnou, že si s tím neví rady a lidi nesouhlasí s tím, že až měsíc mohou být bez NTB, protože se to pošle do autorizovaného servisu na diagnostiku. Nebo taky že si koupil NTB s Windows 10 a musí tam být nutně Windows 8 a když ne to, tak zlaté staré XP. Vysvětli to tomu člověku... A ve většině případů je prostě za tím špatný výběr a taky nevhodné chování. Jak se z krásných notebooků mohou stát i po pár měsících upatlané, poškrábané trosky.

Zdejší logistik zase chodí za mnou, protože po něm lidi řvou a on si neví rady co s notebookem. A to ještě neděláme sborky a rozborky, jednak na to u nás není čas a jednak je to velice precizní práce.

Chci říct, že jestli chceš brigádu, tak teď před Vánoci různá elektra hledají brigádníky na balení zboží. Dostaneš nějakou korunu a budeš mít klid. To je můj názor ;-)
MSI B450 A-PRO MAX, Seasonic S12II 500 W, AMD Ryzen 2600 3,4 GHz, 8 GB Kingston DDR4 3200 MHz, Asus Radeon RX 5500 OC 8 GB, Kingston SSD 250 GB, Windows 10 64bit, case Thermaltake Matrix, Arctic Freezer 33 + 2x Arctic PWM 140 mm

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53531
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Brigáda, práce v servisu

Příspěvekod petr22 » 25 lis 2016 12:04

Preinstalovat Windows musi dokazat kazdy, kdo je na tu pozici prijat - neni k tomu potreba zadna kvalifikace. Bavime se o zamestnanci, ne o zakaznikovi. Kdyz neumi preinstalovat Windows, muze jit k mestske policii, tam staci kdyz si pamatuje kterym koncem se drzi obusek a zna nekoho kdo umi telefonovat (coz je vedouci pozice) :-)

U nas v baraku je dole firma, ktera servisuje pocitace. Delaji tam ukrajinci, jsou tam od sesti od rana do deseti do vecera.
Jde o to, ze je to hodne prace a malo penez za to. Tedy je potreba pracovat na svem vzdelani, aby clovek nemusel takoveto malo placene pozice zastavat.

Jako brigada na par mesicu dobre, jako hlavni pracovni pomer pro cloveka ktery ma navic je to pouze dobry zacatek, ale bez moznosti postoupit brzy nekam vyse ve stejne firme.

Co se tyce 1 TB pameti - ono je to oznaceni prekvapive spravne, protoze hdd se cesky jmenuje "diskova pamet".

Uživatelský avatar
TeIkQ
Level 2
Level 2
Příspěvky: 214
Registrován: duben 15
Bydliště: Moravskoslezský kraj
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Brigáda, práce v servisu

Příspěvekod TeIkQ » 25 lis 2016 13:09

nations112 píše:Přeinstalovat PC, složit ho a vyčistit ho umí kde kdo. Neříkám, že to je zrovna jednoduchá věc, ale v dnešní době se do toho pouští poměrně dost lidí, i když to třeba dělají blbě. Osobně mám pocit, že i v těch PC servisech dělají lidí bez základních znalostí, zkušeností a práci odfláknou a ještě si za to vezmou hříšné peníze.


Právě ..

Dělaj tam lidi bez zkušeností, co tomu rozumí jen tak tak, tak proč bych tam nemohl dělat já ? :D
.. Já bych to neodflákl, takže bych měl "čisté peníze" 8)


Co se týče zákazníků, myslím, že bych si s nima poradil, jsem ten typ co slyší jen to co chce slyšet :lol: , chytřejším bych prodal něco na čem bych i já vydělal a "chytráci" ať si koupěj co chtěj, já (firma) na tom stejně vydělá páč dřív nebo později příjďou pro "lepší", že jim tam něco nejde .. :evil: :twisted: . :D

nations112 píše:Ono vyčištění a rozebírání notebooku taky není jen tak. Půlka lidí / firem to donese ve stavu, kdy se ti to pomalu rozpadá v ruce a opravdu není vyjímkou, že jakmile to rozebereš, tak už je to nesložitelné, nebo v horším případě ten notebook zdechne (studený spoj, vadné kontakty), prostě věc, které se nevyhneš... Potom je opravdu zábava to řešit se zákazníkem, který takovou věc nepochopí a je schopen po tobě chtít úhradu školy.


To by mě docela i zajímalo jak by se to řešilo ...
Věřím tomu, že se to může stávat poměrně často .. :oh:


nations112 píše:Každopádně v okolí můžeš zkusit alfu, velký sklad v porubě na Vřesinské, kde často hledají brigádníky na stavbu a instalaci PC, ...
Ale počítej s tím, že pokud jsi student, tak je často problém, protože chcou někoho nejlépe od rána ;)


Díky za tip, mrknu na to :-) :thumbup:


petr22 píše:Na praci v servise je treba umet vic, nez umi kdejake sedmilete dite, protoze skladat pocitac z komponent je jako skladat Lego, umi to kazdy komu se to jednou ukaze.

- prace s mericim zarizenim



To máš pravdu, ale je dost lidí, kterým se to "neukáže", nebo se toho prostě bojí, a dají to radši někomu "zkušenějšímu"


- Kde jinde bych se asi mohl naučit s měřicím zařízením, když ne v servisu nebo někde jinde, kde se s tím pracuje ? Já vážně doma takové věci nemám :roll:


petr22 píše:Pri hledani problemu je treba se ritit postupem, ne hledat na Gogle nebo se dokonce ptat ve forech.


Snad bych se to časem naučil, a nehledal bych.., jen ze začátku kdybych si nevěděl z něčím rady, nebo bych si nebyl něčím jistý

petr22 píše:No vzhledem k věku, zkušenostem a ještě studiu jsem tu profesionálního technika ani nevytahoval a podle popisu chce autor hlavně něco, co ty nazýváš "prace pro brigadnika bez kvalifikace"


:lol:, dá se to tak říct :)

Moony píše:Chci říct, že jestli chceš brigádu, tak teď před Vánoci různá elektra hledají brigádníky na balení zboží. Dostaneš nějakou korunu a budeš mít klid. To je můj názor ;-)


Díky, pro začátek to není špatný, určitě to omrknu :-)

Jinak vážně nevím, jestli se mám smát a nebo brečet na tvýma zkušenostma :lol: :cry: , určitě se v práci nenudíš :xmas:

Moc toho neumím, a právě to je ten důvod proč nějakou takovou brigádu hledám ..

Pokud by jste mi mohli ještě poradit, co bych se měl naučit, aby měl později do nějakýho menšího servisu vzali. Pomohlo by mi to .. :)

Děkuji všem za čas, tipy, rady, a hlavně zkušenosti, už mám alespoň trošku přehled, co a jak .. :bigups: :)

A opět se omlouvám, za případnou gramatiku :spam: :-D

Dodatečně přidáno po 20 minutách 38 vteřinách:
petr22: Nechci tam pracovat věčně, jen na začátek, ať něco málo pochytím :geek:
A.E „Kdybych měl k dispozici hodinu na zvládnutí problému, na kterém by závisel můj život, strávil bych 40 minut jeho studiem, 15 minut jeho analýzou a 5 minut jeho řešením.“

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 53531
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Brigáda, práce v servisu

Příspěvekod petr22 » 25 lis 2016 13:31

"Kde jinde bych se asi mohl naučit s měřicím zařízením, když ne v servisu nebo někde jinde, kde se s tím pracuje ? Já vážně doma takové věci nemám"

Nedobre se na to divas, bratre Veverko (Cimrman - Blanik) :-)

Multimetr stoji 100-300 Kc, pro zakladni diagnostiku jestli do neceho jde elektrina a kdyz ano tak kolik je naprosto dostacujici.
V servisnich manualech k elektronice mas primo dokumentaci, koliv Voltu mas namerit na kterem miste zakladni desky a co to znamena, kdyz to tam je nebo neni. Je ale potreba vedet, ze Volt, Amper a Ohm nejsou druhy opice :-)

Kdyz vymenis par nafouklych kondezatoru ve zdroji a tim ho opravis, budes automaticky za odbornika a cele okoli ti zacne nosit elektroniku na opravu. Je to nejlepsi zpusob jak se to naucit, mit obrovskou hromadu veci ktere v podstate muzes znicit, protoze to nikomu nebude vadit.

Jednoducha pajeci stanice se da poridit od 300 Kc, ale ta cinska pajeci stanice s pistolovou odsavackou je vec se kterou jde delat temer cokoliv co je bezne potreba (vymena kondenzatoru a podobne).

Zrovna o lidi, kteri umi pajet je hoooodne velka nouze, musi to ale aspon trochu umet. Coz znamena, ze koupit si treba v Cine stavenici osciloskopu (400 Kc) a slozit si ho dohromady je zaklad.
Naposledy upravil(a) petr22 dne 25 lis 2016 13:34, celkem upraveno 2 x.

g2475
nováček
Příspěvky: 31
Registrován: duben 16
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Offline

Re: Brigáda, práce v servisu

Příspěvekod g2475 » 25 lis 2016 13:33

Jestli jsi z většího města, můžeš zkusit využít sílu bazarů, facebooků a podobných stránek a naházet tam reklamu že "opravuješ" PC.
Kamarád tohle dělá v městě (100tis obyvatel), kde je i tak dost různých míst kam s problémem s PC přijít a stejně si vydělá. Většina jeho práce je beztak přehřívání PC, málo paměti ram, reinstalace/aktivace Windows, prodej drobných komponent(baterie, adaptéry k NB).
Jen přes zimu se špatně jezdí k zákazníkovi na motorce :smile:

Uživatelský avatar
TeIkQ
Level 2
Level 2
Příspěvky: 214
Registrován: duben 15
Bydliště: Moravskoslezský kraj
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Brigáda, práce v servisu

Příspěvekod TeIkQ » 25 lis 2016 13:38

"Nedobre se na to divas, bratre Veverko (Cimrman - Blanik) :-)" :lol:

To není drahé, možná bych si to mohl koupit a trochu se s tím naučit :-) ... nejspíš by to nebylo od věci :D

Dodatečně přidáno po 2 minutách 14 vteřinách:
g2475: O tom už jsem taky uvažoval, ale moc tomu nevěřím :/

"Jen přes zimu se špatně jezdí k zákazníkovi na motorce :smile:"

To věřím :-D
A.E „Kdybych měl k dispozici hodinu na zvládnutí problému, na kterém by závisel můj život, strávil bych 40 minut jeho studiem, 15 minut jeho analýzou a 5 minut jeho řešením.“


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Notebook kancelářská práce
    od Leopoldkol » 20 úno 2024 21:23 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    2
    619
    od Leopoldkol Zobrazit poslední příspěvek
    20 úno 2024 22:39
  • 220nitů a 400 nitů internet a práce
    od p3v4x » 05 lis 2023 12:33 » v Problémy s hardwarem
    1
    815
    od Kuba5 Zobrazit poslední příspěvek
    06 lis 2023 09:29
  • QD-Oled a práce s photoshopem (burn-in) ?
    od name66 » 06 čer 2023 15:21 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    656
    od Vladicek Zobrazit poslední příspěvek
    07 čer 2023 11:40
  • Notebook - běžné užití + práce
    od pajusin » 02 kvě 2023 14:44 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    667
    od 28_nitro_28 Zobrazit poslední příspěvek
    03 kvě 2023 16:36

Zpět na “Poptávka po práci”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti