Instalované linuxové distribuce se nespouští.

Problematika Linuxu a ostatních operačních systémů (mimo Win)

Moderátor: Mods_senior

Ante
nováček
Příspěvky: 9
Registrován: duben 13
Bydliště: Hradec Králové
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Instalované linuxové distribuce se nespouští.

Příspěvekod Ante » 06 led 2019 14:51

Aby tady těch opakujících se dotazů nebylo málo, přidám jeden i já:
Chci poprosit o pomoc/radu, kde asi mohu dělat chybu. Pořídil jsem k současnému PC (AMD A8-7600, Radeon R7, 8GB RAM, Win10, 500GB HDD) i další a to miniPC od HP (HP ProDesk 400 G2, Intel Core i5-6600T, 8GB RAM, SSD 500GB Sams.Evo 970 M.2 + SSD Sams.250GB).
To miniPC mám teď jako hlavní na práci, ten 2.komp je spolu s dalším monitorem na 2.straně stolu kvůli i pokusům a hlavně kvůli radám z fór když se vrtám v tom miniPC. Na obou PC jsou Windows 10 Pro.
No a jelikož mě baví objevovat pro mě neznámé věci v Linuxu, občas když mě to popadne stahnu několik live distribucí, přes "Rufus v3.4" udělám bootovací flashku a prohlédnu si prostředí jednotlivých distribucí. Zaujala mně teď "Elementary OS - elementaryos-5.0-stable.20181016" a rozhodl jsem se jí napevno nainstalovat. Instalace nejdříve na samostatný/druhý SSD disk 250GB v tom mini PC (Windows je na SSD Samsung EVO 500GB). Po instalaci a restartu PC najely bez ptaní rovnou Windows. SSD 250GB jsem tedy znovu ve Windows naformátoval a instalaci (2.bod při instalaci=smazat disk) znovu provedl. Po restartu opět pouze Windows. Jelikož spíše nevím co dělám, jsem použil "boot-repair-disk-64bit"-to taky nepomohlo. Při další zkoušce jsem na 250GB disku udělal podle návodu na YT oddíly home a swap, znovu instaloval a zase najede jen Windows. Tak jsem si řekl, že zkusím instalovat z bodu 1 a to "vedle Windows" - prostě jsem to chtěl nechat na systému, aby si s tím poradil. Nainstalováno (teď ale nevím, KAM se Linux instaloval-zřejmě na "C" 500GB) - a opět najely pouze Windows bez možnosti výběru. Ještě před těmito pokusy jsem při minulých instalacích měl pořád hlášku s GRUBem. Jenže to jsem podle žádného návodu nedokázal opravit. Teď už 2 dny se černá obrazovka s GRUB nezobrazuje nikdy. Myslím že tam bylo "Minimal BASH like line editing is supported"...
Stejnou instalaci jsem se tedy pokusil, udělat na to původním PC, ale opět buď "GRUB error" a nebo zase najely pouze Windows. Přes ESC a následně F9 jsem tedy zkontroloval Bios (UEFI?) a tam mám Secure Boot vypnuté. Když vypnu i UEFI, tak systém nenajde po restartu žádný operační systém.
Též jsem zkoušel v live distribuci spustit app "Disk" a tam jsem kontroloval co jsem načetl (ext4, swap, NTFS)... vše se nějak nelišilo od návodů z internetu.
Nakonec se mně povedla pouze instalace na tom starším (3 roky) kompu, ale pouze za cenu smazání disku a nové instalace Elementary distribuce. No ale já chci volitelně bootovat Windows/Linux na mém současném miniPC a jsem ve slepé uličce. Návodů zde ve fórech milion, ale neználek neví, co vybrat a když už, tak jestli je to vůbec ten "jeho" problém.
Výborné odpovědi "Když neumíš, tak se v tom nevrtej" slyšet opravdu nechci. Vrtám se v tom, protože přeci chci vědět. A když na to sám nepřijdu, zkouším tady pomoc, no... Časem vědět budu, ale tímhle si musím projít.

Vidíte, jaký v tom mám zmatek. Vždyť já vůbec netuším, jak z toho vyplavat.

V miniPC tedy linuxovou distribuci (Elementary OS 5.0 Juno 64bit-na Ubuntu 18.04 LTS) nainstalovanou "vedle Windows" teď mám (asi-viz otázky níže), ale prostě ji nevidím, není ani v Boot menu.

Pro začátek tedy první 2 otázky (jestli jsou správné, netuším...):
1) Jak prosím zjistím, že tam ElementaryOS opravdu je?
2) ...a když tam bude, tak jak tu distribuci spustit?

Dodatečně přidáno po 5 hodinách 2 minutách 4 vteřinách:
Odpovím si zatím sám.
Už jsem to nevydržel. Odpojil jsem od napájení a rozdělal miniPC, vysunul M.2 disk s Windows (Samsung SSD Evo 670 500GB) a nechal zapojený jen SSD 250GB. Zasunul bootovací flashku s Elementary OS a provedl instalaci. Povedlo se, po restartu najel Linux. PC jsem vypnul, odpojil od sítě a vrátil do něj SSD s Windows. Po spuštění PC najel Linux. V Biosu jsem změnil pořadí bootování - na 1.místo jsem dal SSD s Windows. Po restartu mám konečně obrazovku s výběrem operačního systému.
Nic už řešit (proč mně to před tím nešlo s oběma disky zapojenými najednou) tedy nebudu, ale je to tedy mazec...

Tak a teď už jen potřebuji nějak elegantněji řešit přepnutí těch 2 operačních systému z prostředí Windows i Linux - abych nemusel při restartu vstupovat do bootovacího menu - prostě jen nějaké "rovnoupřepínátko", které vše vždy provede samo. Tedy na ploše Windows poklepu na ikonku, dojde k restartu a vybere se Linuxová distribuce a v Elementary kliknu na ikonku, dojde k restartu a najede Windows. No to jsem zvědavý, jestli někde najdu návod/nápovědu... ;).

Reklama
Voky0077
Level 1
Level 1
Příspěvky: 99
Registrován: červen 17
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Instalované linuxové distribuce se nespouští.

Příspěvekod Voky0077 » 06 led 2019 21:28

Proc tedy nenechat disk s Linuxem na prvnim miste a pak jednoduse vybirat OS v GRUBu?
Nebo se da pouzit napr. Refind: http://www.rodsbooks.com/refind/
Aby jste mohl ve Win poklepat na ikonu a PC vam nabootoval rovnou do Linuxu a naopak mi prijde trochu nerealne, ale mozna me nekdo vyvede z omylu. Ja o nicem takovem nevim a ani me nenapada, jak by to mohlo fungovat, zejmena ve Win.

Uživatelský avatar
cervcek
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2241
Registrován: leden 12
Bydliště: Vrchlabí
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Instalované linuxové distribuce se nespouští.

Příspěvekod cervcek » 06 led 2019 21:48

Tlačítko na ploše je nesmysl, vysvětlím proč:
Když zapneš PC a proběhnou kontroly hardware, přijde na řadu proces bootování OS. Podle předem definovaného pořadí se procházejí jednotlivá zařízení a zkouší se, jestli se na nich vyskytuje zavaděč systému (boot loader, grub - názvů je více). Pokud ano, nakopíruje se jádro OS do RAM a systém se může začít spouštět. Pokud na zařízení není zavaděč (HDD na soubory, prázdná DVD mechanika...), tak se postupuje na další zařízení. Pokud se nenajde na žádném, tak se zobrazí chybová hláška.

Přeci je nesmysl hledat software pro Windows, který dokáže běžet ještě před tím, než se systém spustí.

Nejrychlejší řešení je vyvolat boot menu klávesovou zkratkou po spuštění PC a zvolit disk se systémem.
Nejpohodlnější je mít na prvním místě linuxový zavaděč, který ti nabídne nabootovat do Windows, jak psal Voky0077 o příspěvek výše.
Děkuju za vaše názory a rady. :thumbup:

Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 7356
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Instalované linuxové distribuce se nespouští.

Příspěvekod faraon » 06 led 2019 22:05

"Tlačítko" na ploše by teoreticky možné bylo, pomocí skriptu rekonfigurujícího GRUB. Aspoň v Linuxu si to představit dokážu, z Windows by to byl poněkud větší problém.
Ale tak jako tak při tom počítač bude muset rebootovat, takže úplně nejjednodušší bude, když právě GRUB nabídne výběr ze dvou spustitelných systémů. Čili úplně normální dualboot.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

Uživatelský avatar
cervcek
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2241
Registrován: leden 12
Bydliště: Vrchlabí
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Instalované linuxové distribuce se nespouští.

Příspěvekod cervcek » 06 led 2019 22:33

To Faraon: To je vlastně docela pěkný nápad. :clap: Teoreticky by neměl být problém ani z Windows, ovladače pro linuxový filesystém lze doinstalovat pomocí softwaru třetí strany. Skript by pak zaměnil řádky v boot/grub/menu a provedl by restart. Je to to, co jsi myslel?
Děkuju za vaše názory a rady. :thumbup:

Ante
nováček
Příspěvky: 9
Registrován: duben 13
Bydliště: Hradec Králové
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Instalované linuxové distribuce se nespouští.

Příspěvekod Ante » 06 led 2019 22:45

Pánové, všem moc děkuju za odpovědi.
S těmim tlačítky/ikonami by to bylo zajímavé, ale když to nejde, svět se samozřejmě nezboří...
GRUBem se nazývá/nazýváte tu černou obrazovku před vlastním bootem systému, na které je možnost zvolit buď Windows či Linux? Ta se mně když jsem změnil pořadí bootu v Biosu opravdu objevila. Ale jen jednou. Teď když restartuju mně najede opět pouze systém, který mám na 1.místě v pořadí bootování.
Pokud po restartu vyvolám boot menu, tak tam si musím vybrat systém a ten se spustí. Takže Windows bootuju z SSD 500GB a když vyberu SSD 250GB, nabootuje Linux. Ale to, že nevyskakuje možnost výběru OS mně už nevadí, Elementary jsem teď dostatečně pár hodin zkoušel aby měla dušička zase na chvíli pokoj ;), takže tak často přepínat systémy nebudu. Zarazilo mě, že ta linuxová distribuce není proti Windows zase až tak svižná. "Desítky" mně lítají až neskutečně rychle. Linux pro mě není pokrokem, spíše mně baví/zajímá práce s terminálem. Je to "buše mnou neprobádaná" ;). Takže ještě jednou díky a už se mnou neztrácejte čas...

Uživatelský avatar
cervcek
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2241
Registrován: leden 12
Bydliště: Vrchlabí
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Instalované linuxové distribuce se nespouští.

Příspěvekod cervcek » 06 led 2019 22:58

Ty ikonky by nejspíše fungovaly způsobem, jaký nastínil Faraon, ale na začátečníka je to složité a pokročilému uživateli takové "kravinky" nejspíš moc užitečné nepřijdou.

Grub/zavaděč je opravdu ta obrazovka, která dává na výběr OS. Standardně se nejprve nainstaluje Windows a následně se během instalace linuxu přepíše Windowsí zavaděč linuxovým grubem. (Oba systémy nemusí být na stejném disku.) Tím, že v PC existuje pouze 1 zavaděč se nestane, že by se spustil omylem nějaký jiný, nicméně je košer dát disk se zavaděčem na vyšší pozici v boot menu.
Děkuju za vaše názory a rady. :thumbup:


Zpět na “LiNuX a ostatní alternativní OS”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů