Grafické karty, jejich typy a označení

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Marfy
Moderátor
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Příspěvky: 11988
Registrován: září 06
Bydliště: Zlínský kraj
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Grafické karty, jejich typy a označení

Příspěvekod Marfy » 30 zář 2011 22:28

Základní rozdělení grafických karet je podle slotu do kterého se osazují.Mezi ty nejstarší se kterými se dnes však můžeme ještě setkat jsou grafiky do PCI slotu.Tento slot najdeme i na dnešních nejnovějších deskách.Pro grafiku však byly přenosové rychlosti pomalé a tak byl tento slot postupně nahrazen AGP slotem.Jeho rychlosti se postupně navyšovaly a tak je více typů.Byly to sloty AGP 1X,AGP 2X,AGP 4X nebo poslední AGP 8X.Ovšem i ten brzy přestal stačit a dnes tu máme moderní slot PCI expres označovaný PCI-E.Ten je zatím ve třech rychlostech a to PCI-E 1.0 ,pak PCI-E 1.1 a PCI-E 2.0.Verze PCI-E 3.0 se zatím chystá.

Sloty nejdou vzájemně zaměnit a proto i osazení grafické karty jiného rozhraní do špatného slotu není možné.Je to řešeno (podobně jako u pamětí) výstupky ve slotu.Na první pohled je rozdíl zřejmý.Jako na obrázku dole, kde jsou dva radeony HD3850 ovšem každý pro jiný slot.

1_2xRadeon HD3850.jpg
2xRadeon HD3850


Jen pro úplnost ještě přikládám obrázek původní staré PCI verze:

2_Radeon 7000 PCI.jpg
Radeon 7000 PCI


Jak je vidět slot je posunutý směrem do prava,takže opět by nešel osadit do moderního PCI-E slotu.

Ovšem i když karta do slotu pasuje a máme tedy stejnou sběrnici i slot,tak přesto může nastat problém v tom,že ne všechny verze jsou mezi sebou kompatibilní.Například grafika AGP 8X ve slotu AGP 1X nepojede.Stejně tak se může stát že v nejnovějším slotu PCI-E 2.0 nepojede starší grafika PCI-E 1.0.Většinou jedou bez problémů v revizi o číslo nižší,takže by neměl být problém rozjet grafiku PCI-E 1.1 ve slotu PCI-E 2.0 nebo grafiku AGP 4X ve slotu AGP 8X.

Obecně se pak sloty rozlišují podle propustnosti dat,které jsou teoreticky schopné přenést.

Specifikace propustnosti určitého slotu je následující.

AGP 1X - 266 MB/s

AGP 2X - 533 MB/s

AGP 4X - 1066 MB/s

AGP 8X - 2 GB/s

PCI-E 1.x (obousměrně)

1X - 500 MB/s

4X - 2 GB/s

8X - 4 GB/s

16X - 8 GB/s

PCI-E 2.0 (obousměrně)

1X - 1 GB/s

4X - 4GB/s

8X - 8GB/s

16X - 16GB/s

Sloty PCI-E 1x nebo 2x se však pro grafiku nepoužívají.Jsou určeny spíše pro zvukové nebo přídavné karty.Většinou všechny moderní grafické karty jsou proto v rychlosti 16X.

Rozlišení podle slotů je jen základní rozdělení.Další vliv na rychlost grafiky má její grafické jádro (GPU) a grafické paměti (GDDR).U grafického jádra pak jeho výrobní proces a u grafických pamětí jejich typ a rychlost sběrnice.Platí,že novějsí výrobní proces např.40nm,novější paměti např. GDDR 5 a rychlejší sběrnice např.256 Bit jsou lepší volbou než pomalejší a starší verze.Novější výrobní proces má zásluhu na tom,že grafická karta má nižší spotřebu nebo se méně zahřívá.Novější paměti jsou rychlejší než jejich předchúdci a na rychlejší sběrnici můžou data proudit rychleji.

Ještě poznamenám,že paměti na grafice čili GDDR nemají nic společného s operační pamětí neboli DDR,takže jejich jakákoliv kombinace je možná.Například deska může mít osazené paměti DDR III a grafika má paměti GDDR 5.Někdy označované jen DDR 5.

Další vliv má taky počet texturovacích jednotek ,Pixel shader a Vertex shaders,kdy více znamená opět lépe.

Všechny tyhle informace nám poskytne program GPU-Z který je zdarma , a je ke stažení třeba zde http://www.slunecnice.cz/sw/gpu-z/

3_GPU-Z.jpg
GPU-Z

Podle obrázku výše tedy zjistíme tohle :

Grafická karta Radeon HD 5700 series značí celou sérii grafik.Konkrétní model je 5770.Je vyrobena 40nm výrobním procesem.Má paměti GDDR 5 o velikosti 1024MB.Tyto paměti běží na taktu 1200Mhz přes sběrnici 128 Bitů.Grafické jádro GPU má takt 860Mhz.Dále obsahuje 16 texturovacích jednotek ROPs ,800 unifikovaných shaderů, a má podporu DirectX 11.0.Vyrobena byla 13.října 2009.

Pro grafiku je důležité taky napájení.Zatímco nejslabší grafiky si vystačí s napájením přes PCI-E slot,který dodá asi 75W,tak ty výkonější už potřebují přídavné napájení ze zdroje.Na obrázku je šestipinové přídavné napájení.

4_Napájení PCI-E.jpg
Napájení PCI-E


Tohle napájení najdeme na většině karet střední třídy a je většinou umístěno v pravém zadním rohu grafiky.Ze zdroje k němu zapojíme tenhle konektor:

5_pcie-connectors.jpg
pcie-connectors


Na silnějších grafikách už najdeme i osmipinový konektor,na nejvýkonějších grafikách dokonce dva osmipinové konektory.Tak jako na obrázku níže.

6_radeon_hd_6990 napájení.jpg
radeon_hd_6990 napájení


V tomhle případě použijeme dva PCI-E osmipinové konektory.Takže tyhle:

7_pcie-connectors 8.jpg
pcie-connectors 8

Přídavné napájení musí být vždy zapojeno jinak grafika buď nenajede a nebo bude nestabilní a házet chyby.Samozřejmě,že tyto konektory musí být obsaženy už na zdroji.Pokud náhodou zdroj nemá tenhle konektor je možné použít redukci z molex konektorů,která vypadá takhle:

8_redukce na pci.jpg
redukce na pci

Ovšem tohle řešení není moc dobré,protože jestliže zdroj nemá přímo větev s PCI-E konektorem,tak to může značit to,že prostě na takový odběr není stavěný.U všech nových lepších zdrojů nad 350W už ale alspoň jeden PCI-E konektor najdeme.

Zatížitelnost 12V větve kde je i PCI-E konektor nám označuje údaj na zdroji v ampérech.Takže pokud má zdroj například na této větvi zatížitelnost 17A (typicky lepší 400W zdroj) znamená to že by měl v pohodě zvládnout grafiku střední třídy.Například zrovna v článku zmíněný Radeon HD 5770.

Na slabší grafiky nebo i integrované na základní desce nám postačí i 350W zdroj s 12V větví o zatížitelnosti 13A.Naopak na výkonné budeme potřebovat lepší 500W zdroj s až 20A větví.Pro nejvýkonější řešení v podobě dvoučipových grafik nebo na dvojici grafik už bude potřeba 650W - 850W zdroj s dostatečně silnými 12V větvemi a taky dostatkem PCI-E konektorů.

V dnešní době už se můžeme setkat i s grafikami obsaženými přímo v procesoru nebo na základní desce.Tyhle grafiky jsou určeny spíše jen pro běžné používání jako například prohlížení stránek,práce v office nebo přehrávání videa.Na nové hry se moc nehodí,ovšem s těmi starými si většinou poradí obstojně.

Levné grafiky okolo 1000,-kč například Radeon HD6450 jsou trochu výkonější než integrované grafiky,ale hry si zahrejete jen s nízkými detaily a v nízkém rozlišení .Na hraní nových her moc vhodné nejsou.

Grafiky okolo 2000,-kč jako například Radeon HD 6670 se už dají použít i na nejnovější hry na střední detaily ale tak do rozlišení 1680x1050.Na větší rozlišení a lepší detaily je potřeba grafiku přes 3500,-kč.Například Radeon HD 6870 či GeForce GTX560 by už měly zvládnou i nejnovější hry ve FullHD rozlišení 1920x1080.U těhle grafik už se téměř nemusíme v nastavení detailů grafiky nijak omezovat.

Pokud chceme ten nejvyšší grafický výkon na ještě větším rozlišení,musíme sáhnout po grafikách přes 7000,-kč nebo dvojici grafik.Takže například Radeon HD 6970 nebo GeForce GTX 570.

Čím výkonější grafiku máme - tím výkonější potřebujeme i procesor.Levný slabý procesor + velmi silná grafika rozhodně k sobě nepatří a grafika nepodá plný výkon jaký by měla s adekvátním procesorem.Hrubým odhadem se dá říct,že procesor by měl stát alspoň polovinu částky,kterou jsme dali do grafiky.

Pokud se zaměříme na zadní část grafických karet ,tak tam najdeme také rozdílné konektory.

9_Zadní panel GF.jpg
Zadní panel GF


10_GeForce_GTX_470back_view.jpg
GeForce_GTX_470back


č.1 : TV-OUT neboli S-video.Tenhle konektor býval dříve na grafikách z důvodů připojení k analogovým televizorům.Nepřenáší zvuk a dnes se používá spíše vyjímečně.

č.2 : DVI - hodně rozšířený konektor přenášející (podle bližších specifikací) analogový i digitální obraz.

č.3 : VGA neboli D-Sub konektor.Dříve velmi používaný,dnes již jen vyjímečně osazovaný konektor.Přenáší jen analogový signál.

č.4 : HDMI konektor.V současné době asi nejrozšírenější připojení monitorů a LCD televizorů.Přenáší digitální obraz i zvuk.

č.5 : Display Port.Moderní nástupce HDMI portu.Opět přenáší digitálně obraz i zvuk.

č.6 : Dvojice DVI konektorů.Je možné zapojit více monitorů.Jinak platí to stejné jako obr.2.

Na obrázcích není zobrazen mini HDMI port se kterým se také můžeme u grafik setkat.Je to jen zmenšenina klasickéhi HDMI konektoru,takže specifikace je stejná.

Pokud hledáte co možná nejlepší propojení grafiky a monitoru,tak pak bych volil asi HDMI.Je to tenký kabel i konektor kterému nevadí ani délky přes 6 metrů,přenáší obraz i zvuk a navíc každá moderní televize nebo LCD ho obsahuje.

Pokud má náš monitor jiné připojení než grafika,tak je možné koupit redukci.Například redukce DVI-VGA bývá dokonce většinou součástí balení grafické karty.Stejně tak není problém sehnat redukci DVI-HDMI.

Konektory DVI mají několik typů.Tak jako je vidět na obrázku níže:

11_DVI konektory.jpg
DVI konektory

DVI - I : Single link přenáší jak digitální,tak analogový signál.

DVI - I : Dual link přenáší také digitální i analogový signál.Navíc zvládá vyšší rozlišení.

DVI - D : Single link přenáší pouze digitální obraz.

DVI - D : Dual link.Také pouze digitální obraz.Možnost vyšších rozlišení.

DVI - A : Přenáší pouze analogový signál.
Intel Core i5 9400F + SilentiumPC Spartan Pro,ASUS Dual GTX 1660S 6GB,Kingston A2000 M2,DDR IV 16GB,Fortron Hyper S 600W
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x

Reklama
Uživatelský avatar
Ltb
Administrátor
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 6755
Registrován: únor 03
Bydliště: Praha západ
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Grafické karty, jejich typy a označení

Příspěvekod Ltb » 02 říj 2011 11:24

Přesunuto do FAQ, pěkný článek, díky.

Luboš
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2038
Registrován: květen 05
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Grafické karty, jejich typy a označení

Příspěvekod Luboš » 02 říj 2011 11:31

Nejsem odborník na tento typ HW, ale není v článku chybička? Marfy píše:

Ještě poznamenám,že paměti na grafice čili GDDR nemají nic společného s operační pamětí neboli DDR,takže jejich jakákoliv kombinace je možná. Nemá tam být není možná?
Potřebujete jinou pomoc při řešení problému ve Windows 10? Stáhněte si soubor Win10-finty.

Uživatelský avatar
Žbeky
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 22288
Registrován: květen 08
Bydliště: Vsetín - Pardubice
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Grafické karty, jejich typy a označení

Příspěvekod Žbeky » 02 říj 2011 11:38

Má tam být to, co tam je teď. Klidně můžeš mít DDR2 a GDDR5 najednou
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.

HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra

richchie
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Příspěvky: 8726
Registrován: listopad 06
Bydliště: ano
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Grafické karty, jejich typy a označení

Příspěvekod richchie » 02 říj 2011 11:38

Marfy to má správně.DDR jsou závislé na základní desce a GDDR na ničem,protože grafiku strkáš do slotů PCI-E a pod.

Luboš
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2038
Registrován: květen 05
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Grafické karty, jejich typy a označení

Příspěvekod Luboš » 02 říj 2011 11:41

OK, díky za vysvětlení.
Potřebujete jinou pomoc při řešení problému ve Windows 10? Stáhněte si soubor Win10-finty.

Uživatelský avatar
memphisto
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21113
Registrován: září 06
Bydliště: Zlín - České Budějovice
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Grafické karty, jejich typy a označení

Příspěvekod memphisto » 02 říj 2011 11:41

Na tohle se tu hromadí už spousta dotazů. Viz. "Mám desku jen na paměti DDR2, ale grafika má GDDR 5. Pojede mi?" Tohle je přesně jeden případ a kombinace GDDR 5 na grafice a DDR2 na desce je opravdu možná :wink:
PRAVIDLA PC-HELP.CZ, PRAVIDLA sekce HijackThis, HijackThis návod, Memtest, CCleaner
Logy z programu HijackThis neposílejte prosím přes SZ, ale vkládejte je do patřičné sekce. Děkuji

Uživatelský avatar
Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Příspěvky: 28576
Registrován: březen 11
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Grafické karty, jejich typy a označení

Příspěvekod Martab » 15 dub 2013 08:33

To Marfy: Nechci být nějaký šťoural, ale nechceš si ten článek zaktualizovat, píšeš, že PCIe 3.0 zatím není a ono už víc jak rok je :wink:
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Napájení grafické karty Příloha(y)
    od glajdowicz » 23 pro 2023 18:19 » v Problémy s hardwarem
    7
    550
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    23 pro 2023 21:48
  • Upgrade graficke karty pro můj pc
    od Martin86 » 15 říj 2023 20:31 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    8
    1055
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    17 říj 2023 08:23
  • Nacenění grafické karty
    od VasekB » 23 zář 2023 18:27 » v P: Hardware
    0
    1880
    od VasekB Zobrazit poslední příspěvek
    23 zář 2023 18:27
  • Upgrade grafické karty
    od Baset » 02 srp 2023 17:00 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    11
    1332
    od Erredar Zobrazit poslední příspěvek
    05 srp 2023 12:09
  • Upgrade grafické karty, nová case + zdroj
    od nikolas99 » 09 dub 2023 14:03 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    5
    1086
    od Alferi Zobrazit poslední příspěvek
    10 dub 2023 19:17

Zpět na “Hardware články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti