Recenze myši Gladius II Origin

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

winycz
nováček
Příspěvky: 36
Registrován: červen 15
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Recenze myši Gladius II Origin

Příspěvekod winycz » 01 říj 2018 13:39

Začátkem letošního roku ASUS odstartoval prodej populární herní myši ASUS Gladius. Jedná se o již třetí "revizi" této myši, která nese označení Gladius II Origin. O co se tedy jedná?

Obrázek

ÚVOD
ASUS Gladius II Origin vychází z modelu Gladius II a velikou část z této myši i podědila. Gladius II Origin dostala osvědčený špičkový optický snímač PMW3360 od výrobce Pixart s rozlišením až 12 000 DPI, který najdeme například v myších Genesis Krypton 770, Cooler Master MM530 nebo SteelSeries Rival 700. Nejedná se ovšem o žádnou novinku, neboť tento stejný snímač se nalezneme i v původní Gladius II. Skvělé vlastnosti senzoru potvrzuje i rychlost snímání 250 IPS a schopnost zaznamenat zrychlení až do 50 G.

V případě spínačů dal ASUS taktéž na ověřené japonské Omrony z předchůdce Gladius II. V myši nalezneme spínače Omron D2FC-F-K a Omron D2F-01F, které se vyznačují životností až 50 milionů kliknutí. Pokud spínače dospínají, tak není nic jednoduššího, než je vyměnit, neboť jsou osazeny v patici, ze které je lze jednoduše vyjmout a nahradit za nové, či jiné ze seznamu kompatibilních spínačů. Na myši pak nalezneme celkově 6 tlačítek.

Myš je takřka plně programovatelná, o řízení myši se stará 32-bit ARM procesor NXP LPC11U37F, který umožňuje rychlost komunikace neboli Polling Rate 125 - 1000 Hz. Možnosti konfigurace myši jsou opravdu bohaté v aplikaci ASUS Armoury II.

DESIGN A PROVEDENÍ MYŠI
Myška ASUS Gladius II Origin je defakto vším shodná s původní Gladius II a rozdílů je těžké si všimnout. Šasí myši je plastové hladké ve tmavě šedé barvě.

Obrázek
Obrázek

Po bocích se nachází gumové úchyty, díky kterým myš přes svoji hladkost v ruce neklouže a je s ní možno dělat rychlé a přesné pohyby.

Obrázek

Na levém boku pod palcem se nachází dvě tlačítka, která jsou programovatelná a zde se nachází rozdíl oproti předchůdci, který měl pod těmito dvěma tlačítky osazené ještě jedno, sloužící zpravidla pro nastavení předem definovaného rozlišení DPI.

Obrázek

Ve spodní části se pak nachází čtyři poměrně malé kluzáky a 4 zakryté šrouby. Umístění šroubů v jiných místech, než pod kluzáky je značnou výhodou, zejména pak při výměně spínačů či důkladnějším čistění myši.

Obrázek

Pro řadu Gladius již tradičně je myš tvarována pro praváky a je poměrně velká a padne výborně i do větší ruky. Na délku měří 126 mm, do šířky 67 mm a výška pak dosahuje 45 mm. Hmotnost myší je 110 g bez kabelu a na této váze i zůstane, neboť nemá výměnné závaží.

Obrázek

Kabel je odepínatelný, ale bez něj myš fungovat nebude. Ze spodu myši se nachází přepínač pro uvolnění kabelu, který je po správném zastrčení dostatečně zajištěný, aby z myši samovolně nevypadl.

Obrázek

Samozřejmě nechybí ani RGB podsvícení myši, které zůstalo naprosto shodné s předchůdcem. Podsvícené je logo RoG na zádi myši a rovněž a spodek myši po téměř celém obvodu. Podsvícení je typu „running light“ neboli běžící světlo a je kompatibilní s technologií AURA Sync, tedy i plně programovatelné.

Obrázek

Tvar myši bych hodnotil velmi pozitivně, neboť myš se drží opravdu pohodlně v rukách neklouže a má hladké oblé tvary těla, které skvěle padnou do ruky a nikde netlačí.

BALENÍ MYŠI
Myš je zabalená v obalu s dvířkami na suchý zip, po jejich otevření je vidět přes plastový obal samotnou myš a případně si i vyzkoušet její tvar ještě před samotným rozbalením.

Obrázek

Na zadní straně balení jsou vyobrazeny klíčové vlastnosti, funkce a součásti balení myši.

Obrázek

Myš se ke mně bohužel nedostala v kompletním balení. Nicméně součástí balení, které lze běžně zakoupit je myš, 2 m opletený USB kabel, 1 m kabel bez opletení, 2 náhradní Omron spínače, ROG vak pro přenos, ROG nálepky a náhradní kluzníky.

Obrázek

SENZOR
Senzor Pixart PMW 3360 není žádnou novinkou a dle již několika recenzí o něm víme, že patří mezi opravdu špičkové senzory. Není tedy divu, že jej ASUS použil i u druhé revize této myši.
Vlastnosti senzoru otestujeme na kvalitnější látkové podložce na několika různých rozlišení DPI. Pro otestování myši využiji aplikace Enotus Mouse Test v0.1.4.

Nejprve se podíváme na výsledky s maximálním rozlišení 12 000 DPI, kterým myš disponuje. Při prvním pokusu jsem se opravdu přesvědčil, že senzor takto vysokým rozlišení opravdu disponuje.
Největšími problémy se kterým se senzory setkávají je akcelerace a přichytávání k osám X/Y (Angle Snapping). Ani jeden z těchto neduhů senzorů není z pokusů patrný.

Obrázek

Druhý pokus proběhne na mnohem využívanějším rozlišení 1600 DPI.

Obrázek

Ani při tomto rozlišení se akcelerace či angle snapping neprojevily.

Obrázek
Obrázek

Perfektní vlastnosti snímače se projevily i při mnohem nižších rozlišeních 400 DPI a dokonce i 100 DPI.

Mezi klíčové vlastnosti perfektních senzorů patří schopnost reagovat při vysokých rychlostech. Maximální rychlost, kterou se mi podařilo zaznamenat bylo vysokých 5 m/s při rozlišení 400 DPI a více, senzor je schopen reagovat i při vyšších rychlostech, strop mých rukou byla právě hodnota mírně přes 5 m/s.
U myši lze nastavit rychlost komunikace (Polling rate) od 125 Hz až po 1000 Hz. Při nastavení 1000 Hz se mi podařilo naměřit nejvyšší rychlost 965 Hz, s nižším rozlišením rychlost komunikace klesla až ke 941 Hz, což jsou stále perfektní hodnoty.
V testovací aplikaci jsem otestoval i přesnost senzoru (precision), která je udávána v procentech, ale je z velké části závislá na lidském faktoru. Jedná se o posun myši o 2 m a pak zpátky do startovací polohy. Přesnost senzoru jsem naměřil téměř ve všech případech přes 99 %.

Obrázek

SOFTWARE A PODSVÍCENÍ
Výrobce k myši dodává software ASUS ARMOURY II, kterým lze konfigurovat vlastnosti myši, programovat tlačítka a přizpůsobit její podsvícení.

Obrázek

Do myši lze nahrát 3 různé profily, které lze pak měnit přímo v aplikaci. Každý profil pak umožňuje individuální nastavení funkcí tlačítek myši, rozlišení DPI či podsvícení. Tlačítko pro změnu DPI umožňuje volit mezi dvěma rozlišení.

Obrázek

V aplikaci lze dále nastavit rychlost komunikace (polling rate), odezvu tlačítek, akceleraci a deceleraci myši nebo aktivovat angle snapping. Na obrázku níže jsou 3 vrchní pruhy s aktivovanou funkcí angle snapping a pod nimi 3 pruhy s deaktivovanou.

Obrázek

Záložka podsvícení je téma samo o sobě. Myš umožňuje konfiguraci podsvícení kolečka, loga či spodku myši zvlášť či jednotně. Ve výběru zde máme klasické jednobarevné podsvícení, režim dýchání, cyklus barev, vlna (běžící světlo), kometa nebo podsvícení, které se aktivuje stiskem jakéhokoli tlačítka myši, rovněž lze nastavit i jas podsvícení.

Obrázek

V neposlední řadě je možné nastavit kalibraci senzoru podle povrchu například podložky myši. V rozšížených možnostech je předdefinováno hned několik povrchů mezi které patří i několik známých podložek pod myši ASUS. V případě že uživatel nevybere z několika přednastavených profilů se zde nachází i možnost manuální kalibrace senzoru.

Obrázek

Aplikace nabízí i možnost tvorby (záznamu) vlastního makra, synchronizace podsvícení s dalšími zařízeními nebo zaznamenat uraženou vzdálenost či počet stisků tlačítek myši.

Obrázek
Obrázek

ZÁVĚR
S myší ASUS Gladius II Origin jsem byl po celou dobu testování velmi spokojen a horko těžko bych na ni hledal nějakou nevýhodu a to je co říct vzhledem k tomu, že jsem levák a myš je tvarována pro praváky. Kupodivu mi i do levé ruky skvěle padla a byl jsem schopný tuto myš téměř bez omezení používat (samozřejmě bez bočních tlačítek). Toto je ale pouze můj subjektivní pocit, který je pro každého individuální.

Ke snímači nemám sebemenší výhrady, sám jsem poznal rozdíl mezi tímto a méně kvalitnější senzorem myši A4Tech Bloody R80. Ostatně o kvalitách senzoru nás přesvědčily i jeho testy.
Těsně před vydáním tohoto článku mě známý upozornil na pískání pravděpodobně cívek, které napájí podsvícení myši. Pískotu jsem si dříve nevšiml neboť jsem se na něj nikdy nesoustředil. Pískání je možné slyšet pouze při naprostém tichu večer, ale není nijak rušivé a zcela úplně zmizí při deaktivaci podsvícení.

Jako nevýhodu může někdo považovat cenovku kolem 2200 Kč s DPH, která je aktuální k datu 23. 9. 2018, neboť se stejným snímačem lze pořídit myš i výrazně levněji, ovšem za cenu nižší kvality.

Obrázek

Myš lze zakoupit na portálu Heuréka.cz
Naposledy upravil(a) winycz dne 14 lis 2018 10:54, celkem upraveno 1 x.

Reklama
Uživatelský avatar
Ltb
Administrátor
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 6755
Registrován: únor 03
Bydliště: Praha západ
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Recenze myši Gladius II Origin

Příspěvekod Ltb » 02 říj 2018 09:37

Publikováno 8)

Velké díky za další super recenzi :bigups: :bigups:

Uživatelský avatar
Overlord
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 269
Registrován: září 09
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Recenze myši Gladius II Origin

Příspěvekod Overlord » 28 říj 2018 19:44

Jak si stojí v porovnání s konkurencí např. od Logitechu nebo Razeru? Když už člověk dává 2200 za myš tak očekává asi už hodně preciznosti a spolehlivosti :)

winycz
nováček
Příspěvky: 36
Registrován: červen 15
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Recenze myši Gladius II Origin

Příspěvekod winycz » 28 říj 2018 22:39

Řekl bych, že například s logitechem na tom budou dosti podobně. Logitech vesměs sází na čipy pixart také viz.: https://imgur.com/epkqgMv
Nicméně neměl konkurenční Logitech či Razer jsem bohužel neměl a i tak si myslím, že bych ten rozdíl v přesnosti nejpravděpodobněji nepoznal nicméně, co jsem tak zběžně prolétl fóra, tak se jedná o dost podobné senzory (3360 vs 3366). Razer například u Deathadder Elite používá také pixart (PMW 3389) nebo Mamba s PMW 3366.
Nicméně ke Gladius II Origin, jsou i levnější myši, které mají stejný senzor, stejně jako se najdou i dražší myši s tímto senzorem, i starší Gladius II je levnější a přitom vnitřek myši je defacto stejný.

Ohledně spolehlivosti nemohu posoudit. Myš nevlastním, měl jsem ji pouze na recenzi a během měsíce a půl pracovala bezproblémově téměř každý den.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Asus ROG Delta Core - Recenze
    od KingGustavo » 03 říj 2023 14:28 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    9
    4416
    od ShadowWord:Pain Zobrazit poslední příspěvek
    06 říj 2023 18:27
  • Recenze ASUS ROG STRIX Radeon RX 6650 XT V2 OC Edition
    od winycz » 27 čer 2023 22:57 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    13599
    od Ltb Zobrazit poslední příspěvek
    27 čer 2023 23:00
  • Popis (recenze) Asus ROG Strix Z790-A Gaming WIFI II
    od KingGustavo » 27 lis 2023 19:48 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    5
    1431
    od KingGustavo Zobrazit poslední příspěvek
    28 lis 2023 16:14
  • Upgrade myši
    od VlastimilŽelezný » 23 dub 2023 11:20 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    0
    527
    od VlastimilŽelezný Zobrazit poslední příspěvek
    23 dub 2023 11:20
  • Výběr myši na práci
    od Edom » 23 lis 2023 23:00 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    13
    1347
    od nl635 Zobrazit poslední příspěvek
    24 lis 2023 20:43

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 16 hostů