Téma týdne 25/2013: Microsoft, Sony a nVidia soupeří o hráče

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Téma týdne 25/2013: Microsoft, Sony a nVidia soupeří o hráče

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 28 čer 2013 09:16

Téma týdne 25/2013: Microsoft, Sony a nVidia soupeří o hráče

TemaTydne25.jpg
TemaTydne25.jpg (7.16 KiB) Zobrazeno 5619 x


Microsoft ustoupil. Jeho nový Xbox One se obejde bez pravidelného přístupu k internetu a bude podporovat hry z druhé ruky. Dobrou zprávu pro vyznavače konzolového hraní má také nVidia.

Nový Xbox One by se s trochou nadsázky mohl přejmenovat na Xbox 180, protože právě o 180 stupňů Microsoft otočil. Jeho nová herní konzole nebude hráče šikanovat tak, jak původně zamýšlel. Kritikům konzole sebral dva velmi silné argumenty. Microsoft oznámil, že na základě zpětné vazby přehodnotil možnosti užívání jeho nové herní konzole.

Pro hráče je zřejmě nejdůležitější zprávou, že konkrétní kopie hry nebude svazována s konkrétním kusem konzole Xbox One a s na něm přítomnými uživatelskými účty. Prodávání nebo půjčování her mezi hráči tak po technické stránce nic nestojí v cestě. Právě bazarový nákup a prodej her je přitom pro konzolovou hráčskou komunitu klíčový.

Hry pro konzole jsou totiž kvůli výrazně menšímu počtu potenciálních kupujících dražší než hry pro osobní počítače. Cenový rozdíl je nejlépe patrný u titulů, které vycházejí zároveň jak pro osobní počítače, tak pro herní konzole. V některých případech činí i 50 %. Je tedy logické, že mnozí hráči raději koupí levnější hru z druhé ruky někde v bazaru.

01.png

Technologicky na úrovni nové herní konzole tedy nebude nic bránit hráčům v bazarovém nákupu či prodeji her. Microsoft ponechává ošetření bazarového prodeje na licenčním ujednání jednotlivých her. Nicméně Evropský soudní dvůr loni vynesl přelomový a precedentní verdikt, podle něhož jsou pasáže smlouvy s koncovým uživatelem (EULA) zakazující prodej her mezi hráči neplatné.

Podle nejvyšší soudní instance v Evropské unii hráči nesmí zakoupenou hru rozmnožovat. Ovšem pokud se sami hry vzdají a prodají ji jinému hráči, postupují v souladu s evropským právem. Nic na tom podle Evropského soudního dvora nemění fakt, že hráči dříve nějakou formou vyslovili souhlas s licencí, která bazarový prodej her zakazuje.

Microsoft ustoupil ještě v jedné věci: konzoli Xbox One nebude nutné pravidelně připojovat k internetu. Původně se spekulovalo, že Xbox One bude při svém spuštění vyžadovat permanentní přístup k internetu. Microsoft při jeho oficiálním představení upřesnil, že Xbox One bude vyžadovat přístup k internetu alespoň jednou denně. To také padá.

Hráči, kteří se spokojí pouze s offline hraním, nebudou muset Xbox One vůbec připojovat k Internetu. Jedinou výjimkou zůstává úvodní nastavení konzole. Microsoft neobjasnil, proč při něm bude Xbox One vyžadovat přístup na Internetu. Možná chce sledovat počet aktivovaných konzolí, což je obchodně důležitější údaj než počet konzolí uvedených na trh, které jen mohou ležet ve skladech.

Sony zřejmě přespříliš popichovalo Microsoft
Microsoft změny prezentuje jako reakci na zpětnou vazbu od zákazníků. Zajisté ale není náhodou, že s jejich oznámením přišel jen několik dní po herním veletrhu E3 v americkém Los Angeles, kde konkurenční společnost Sony s obrovskou vehemencí zdůrazňovala, že její nový PlayStation 4 bude hry z druhé ruky podporovat, ovšem naopak nebude vyžadovat přístup k internetu.

02.png

Obojí se přitom vědělo od únorového představení konzole, respektive jejích hardwarových parametrů a chystané funkcionality. Tradiční japonský výrobce elektroniky samozřejmě chtěl na mediálně ostře sledované akci uštědřit Microsoftu, ze kterého pro Sony na poli herních konzolí vyrostl silný rival, konkurenční políček. To se mu ale dost možná vymstilo.

Načasování oznámení změn napovídá tomu, že Microsoft reagoval na to, jak konkurence využívá nové kontroverzní funkce konzole Xbox One pro propagaci své vlastní konzole PlayStation 4. Již od února se totiž vědělo, že PlayStation 4 bude podporovat hry z druhé ruky, takže na E3 tato informace nezazněla jako nová a rozhodně tak nemohla Microsoft zaskočit.

nVidia Shield zlevňuje ještě před vstupem na trh
Ceny nových stacionárních konzol jsou od E3 oficiálně známé. PlayStation 4 vyjde na 399 €, ovšem jeho nová kamera doplněná o stereoskopické vidění se bude prodávat zvlášť za 59 euro. Xbox One včetně mnohem vyspělejšího pohybového ovladače Kinect druhé generace vyjde na 499 euro. Na odhalení cen stacionárních konzol nové generace zareagovala společnost nVidia.

03.png

Cenu svého nového herního handheldu nVidia Shield snížila z 349 dolarů na 299 dolarů těsně před zahájením prodeje. Zlevnění se týká i zákazníků, kteří si novou přenosnou konzoli předobjednali. Již dříve se spekulovalo, že nVidia bude muset jít s cenou dolů v souvislosti se špatnými výsledky prodejů herních handheldů PlayStation Vita či Nintendo 3DS.

Herním handheldům totiž zdatně konkurují stále výkonnější chytré mobily a tablety, jejichž prodejnost roste ještě rychleji než jejich výkon. Kovaných hráčů vyžadujících specializované herní zařízení, kteří jsou zároveň ochotni a schopni za něj utratit tučnou sumu, zase tolik není. Společnost nVidia však nakonec zřejmě při zlevňování reagovala právě na ceny Xboxu One a PlayStationu 4.

Tlustá dělicí čára mezi přenosnými herními konzolemi a stacionárními herními konzolemi se totiž pomalu rozpíjí. Máme na trhu Nintendo Wii U, které coby stacionární herní konzole nabízí tablet s dotykovou obrazovkou. Na druhou stranu nVidia Shield bude podporovat hraní na velké televizní obrazovce v plném vysokém rozlišení díky HDMI výstupu.

Sečteno a podtrženo, nástup další generace konzol bude pro hráče přece jen příznivější, než jak tomu nasvědčovaly první zprávy po odhalení jednotlivých adeptů na naše nové herní miláčky. Jak z hlediska cen, tak z hlediska šikanujících omezení. Škoda jen, že na oficiální dovoz nových konzol na český trh si s největší pravděpodobností počkáme do příštího roka.

Úvodní obrázek: Microsoft, Sony, nVidia
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Ráj Hráče- blog o hrách dotaz
    od showpayne » 04 říj 2023 21:47 » v Web-tipy a vaše weby
    2
    4625
    od showpayne Zobrazit poslední příspěvek
    05 říj 2023 17:59
  • Microsoft Office - One Note
    od Søren » 12 dub 2024 21:40 » v Windows 11, 10, 8...
    5
    965
    od Søren Zobrazit poslední příspěvek
    15 dub 2024 17:06
  • Ray Tracing nVidia vs AMD
    od ShadowWord:Pain » 22 črc 2023 14:18 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    13
    1764
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    01 srp 2023 13:30
  • Nvidia 1060 chyba 43
    od Brasi » 18 čer 2023 10:42 » v Problémy s hardwarem
    2
    785
    od Alferi Zobrazit poslední příspěvek
    18 čer 2023 15:40
  • Výběr Nvidia 4060Ti, a stačí 550W PSU?
    od midder » 12 črc 2023 16:08 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    753
    od Alferi Zobrazit poslední příspěvek
    12 črc 2023 19:23

Zpět na “Ostatní články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti