Jak se skládá pc aby na sebe vše sedělo?

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Cupity
nováček
Příspěvky: 1
Registrován: červenec 18
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Jak se skládá pc aby na sebe vše sedělo?

Příspěvekod Cupity » 26 črc 2018 18:00

Ahoj, vím že v pc musí být základní deska, ram, procesor, grafická karta, zdroj a samozřejmě case s chlazením. Jak poznáte které typy vybrat tak, aby na sebe seděly? Jak poznáte jak silný zdroj tam musí být? Jak můžete vybrat caseku a vědět že se to do ní nacpe? Prosím o vysvětlení, chtěl bych to taky umět. Taky nepoznám kvalitu od šuntu. Myslím, že by to pomohlo více lidem co na toto téma narazí. Děkuji.

Reklama
Uživatelský avatar
xbs
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19490
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Jak se skládá pc aby na sebe vše sedělo?

Příspěvekod xbs » 26 črc 2018 18:25

bedny vybíráš dle velikosti desky (ATX/mATX/miniITX), čipset desky podporuje určitou řadu procesorů (případně podporuje taktování procesoru, pamětí, RAID), paměti u novejch desek už dneska jen DDR4, grafiky dou do jakejkoliv desky s PCIe... k výpočtu zdroje ideálně znát TDP procesoru a grafiky, připočíst případný navýšení při taktování a přidat pár desítek wattů na periferie a ztráty...

Donald64
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2435
Registrován: říjen 16
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Jak se skládá pc aby na sebe vše sedělo?

Příspěvekod Donald64 » 26 črc 2018 19:02

Heleď tohle není tak snadné, člověk musí načíst tisíce článků a recenzí, projít stovky navržených sestav a hledat důvody proč daný člověk voli to a to a ne něco jiného a v neposlední řadě si musíš taky sám několik sestav složit a navrhnout, jinak se v tom prostě vyznat nelze. My, co tu radíme ostatním sestavy, máme obvykle dlouholetou praxi a zkušenosti (můžeš omrknout historii příspěvků daného člověka a sám si o něm udělat úsudek), které prostě nejde získat "přes noc" a není žádný instantní návod, jak se za chvíli naučit perfektně navrhovat. Jedna věc je, aby komponenty k sobě pasovaly (u (m)ATX sestav poměrně snadné, popsal ti to trochu xbs, na alze i czc mají různé průvodce výběrem komponentů, takže si to stačí jen pečlivě přečíst a kompatibilní návrh bys pak mohl zvládnout i sám. No a druhá věc je vědět, co je dobré, a co ne a proč, a to je běh na dlouhou trať. Můžeš tomu rozumět jak chceš a po pár letech zjistíš, že jsi třeba lidem radil zdroje, které vycházely kvalitou osazení dobře, ale na druhou stranu po nějaké době dělaly bordel kvůli nekvalitním ložiskům ventilátoru. Nebo že jsi lidem doporučoval až příliš drahé desky pro OC v domnění, že nejvyšší řada je nejkvalitnější, jenže tohle všechno ukáže až čas a zkušenosti. Poslední a nejtěžší záležitost je udělal sestavu vyváženou, když někdo chce herní pc, tak mu tam nedám i5 + GT 1030, protože bude mít mnohem lepší i3 + 1050 Ti (například), nebo začneš přidávat tam, kde je s daným rozpočtem hloupost tratit tolik peněz a výkonové komponenty jsou díky tomu už moc slabé.

Zkrátka a dobře tohle know-how nejde snadno předat a dostat se na podobnou úroveň trvá roky. Můžeme ti tu sepsat několika stránkové slohy, ale stejně to skončí jako ztráta času. Jestli chceš něco navrhnout, tak nám napiš požadavky a my už ti navrhneme to, co považujeme v daném rozpočtu na dané využití jako nejlepší možný návrh. Když hezky poprosíš, třeba ti i trochu rozepíšeme a zdůvodníme, proč zrovna tento komponent a ne jiný :-)

Uživatelský avatar
drobino
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 971
Registrován: září 16
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Jak se skládá pc aby na sebe vše sedělo?

Příspěvekod drobino » 27 črc 2018 04:17

Asi tak jak pise Donald zajdi na nejaky eshop treba alza, tsbohemia, czc a projdi si nabidku komponent kdyz nad tim zacnes premyslet a prectes si popisky tak ti to zacne snad dochazet. Treba ryzen je na socket am4 tak pujde jen do desky ktera ma danou patici (intel 8 rady ma 1151ale tam.je to trochu chytak tak se zatim drz spise ryzenu ;) ). U desky bude napsano ze podporuje ram ddr4 tak uz vis ze tam muzes dat jen tyto pameti..... atd zkus dat dohromady nejakou sestavu a vloz ji sem a my ti muzeme rict co mas dobre popripade spatne a proc.kdyz pochopis zaklady muzes se dal prokousavat recenzemi doporucenimi a casem ziskas sve zkusenosti. Jako skladani pc dnes delaji brigadnici na tom nic extra sloziteho neni je to jen takove lego.

Kraken93
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 131
Registrován: leden 17
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Jak se skládá pc aby na sebe vše sedělo?

Příspěvekod Kraken93 » 27 črc 2018 11:18

Doporučím chodit pravidelně sem na forum a procházet témata o skládání pc. Každý den je tu alespoň jedno téma. Lidi chtějí za různé ceny a někdo AMD někdo Intel. Čti co tam píší ostatní, prohlížej seznamy atd. Časem to trochu okoukáš. Pak samozřejmě číst a zajímat se o novinky.


Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 31 hostů