Softwarová plná polní 6: kancelářské programy

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Softwarová plná polní 6: kancelářské programy

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 08 bře 2013 21:50

Softwarová plná polní 6: kancelářské programy

softPlnaPolni.jpg
softPlnaPolni.jpg (31.63 KiB) Zobrazeno 5857 x


V šestém díle seriálu s tipy na zajímavé bezplatné programy pro základní softwarové vybavení počítače se zaměříme na kancelářské programy, respektive programy kancelářského charakteru, jejich některé funkce využijí i domácnosti a v neposlední řadě studenti.

Králem kancelářského softwaru je robustní balík MS Office, ovšem jeho legální pořízení pro drobné živnostníky představuje poměrně vysoké náklady. Aktuální Office 2013 s ohromnou spoustou novinek sice více než nahradí všechny programy, kterým se v tomto článku budeme zabývat, ale cena i té nejhůře hůře vybavené edice pro podnikatele přesahuje 5000 Kč.

Lépe vybavená edice pak vyjde na více než 10 000 Kč. Nově se přitom jedná o nepřenositelné licence pro jediný počítač. Při koupi nového počítače je třeba za Office 2013 znovu zaplatit, i když si uživatel sadu z toho starého odinstaluje. Přitom cena licence pro jeden počítač pro začínající podnikatele a drobné živnostníky je hodně vysokou sumou v dnešní ekonomické situaci a neustále se zvyšující daňové zátěži.

Navíc software kancelářské povahy často potřebují i studenti a některé jeho funkce se využijí i v domácnosti. Office 2013 má sice levnější edici pro domácnosti a studenty, ale pořád s cenou v řádu několika tisíc pro jeden počítač s vyloučeným komerčním využitím včetně drobného přivýdělku při studiu nebo podnikání v malém jako přilepšením k výplatě.

Office 2013 toho umí skutečně hodně, ale do ceny se promítají právě i funkce pro úzkou skupinu uživatelů. Navíc Microsoft novými méně výhodnými licencemi nutí uživatele k přechodu na Office 365, kde jim za pravidelné měsíční či roční předplatné bude svou kancelářskou sadu poskytovat za lepších podmínek. Ale Office 365 také není řešením vhodným a výhodným pro každého.

Podívejme se tedy, čím lze MS Office nahradit s nulovými pořizovacími náklady i pro komerční využití. Možností je celá řada a určitě by si je každý uživatel měl vyzkoušet dříve, než sáhne hluboko do peněženky. Navíc Office 2013 podporuje pouze Windows 7 a vyšší, kdežto níže uvedené programy běží i pod stále oblíbenými Windows XP a většina z nich je k dispozici i pro alternativní operační systémy.

LibreOffice: bezplatný konkurent MS Office
LibreOffice je kancelářský balík konkurující MS Office, který je ovšem volně dostupný a zcela zdarma jej lze používat v domácnostech i firmách. Balík je lokalizován do mnoha jazyků včetně češtiny. MS Office a LibreOffice jsou vzájemně kompatibilní, takže s dokumenty, tabulkami či prezentacemi vytvořenými za pomocí jedné kancelářské sady lze pracovat v sadě druhé.

Tedy alespoň teoreticky, protože obě kancelářské sady podporují dva shodné standardizované formáty kancelářských souborů. V praxi i přesto bohužel lze narazit na různé problémy s kompatibilitou u pokročilejšího formátování či využívání maker, ale problémy s kompatibilitou se objevují i mezi různými verzemi MS Office.

V sadě LibreOffice jsou samozřejmě zastoupeny tři hlavní programy kancelářského zaměření: textový editor Writer (alternativa za Word), tabulkový kalkulátor Calc (konkurence pro Excel) a program Impress pro práci s prezentacemi (obdoba programu PowerPoint). Oproti MS Office v edici pro podnikatele v sadě chybí e-mailový klient s plánovacím kalendářem a nástroj pro správu poznámek.

01.png

Nicméně LibreOffice zahrnuje jiné programy, jejichž alternativy v nejlevnější edici MS Office určené podnikatelům nejsou. Jde o grafický editor Draw, který má široký záběr: od přípravy jednoduchých diagramů po návrh marketingových materiálů. Dále LibreOffice nabízí program Base pro práci s databázemi. Zajímavostí je pak editor Math specializující se na rovnice.

Nabídka funkcí v jednotlivých programech je velmi rozsáhlá. V základních i pokročilejších kancelářských disciplínách se LibreOffice směle může měřit s MS Office. Psaní dokumentů nejrůznější povahy, vytváření tabulek a s nimi spojené výpočty, generování grafů, příprava efektních prezentací. Nic z toho není problém.

02.png

Z pohledu většiny běžných uživatelů je jediným vážnějším omezením méně vyspělá kontrola české gramatiky. Zvládne například opravit některé překlepy či třeba hrubky ve vyjmenovaných slovech, ale už si neporadí s češtinářskými lahůdkami jako je shoda podmětu s přísudkem. Na rozdíl od MS Office též nepomůže se špatně formulovanými větami, správným užitím interpunkcí a tak dále.

Samostatnou kapitolou je uživatelské rozhraní. LibreOffice využívá tradiční nabídky a panely nástrojů. K užití pásu karet Ribbon či nějakou jeho napodobeniny tvůrci LibreOffice dosud nepřistoupili. Pro některé konzervativnější uživatele je to plus, ale pro některé naopak mínus. Záleží, jak se kdo dívá na pás karet Ribbon, který využívají poslední tři verze MS Office.

Thunderbird: e-mailový klient s podporou kalendáře
Mozilla Thunderbird je e-mailový klient disponující českou lokalizací, který může posloužit jako bezplatná náhrada za MS Outlook ze sady MS Office a vhodně tak doplnit kancelářskou sadu LibreOffice. Je kompatibilní takřka se všemi e-mailovými službami, protože podporuje přístup k poště jak přes starší protokol POP3, tak přes modernější IMAP.

Najednou umí obsluhovat více e-mailových schránek. Poštu z nich si lze nechat zobrazovat odděleně nebo dohromady dle aktuální potřeby. Podporuje jak klasické čistě textové e-maily, tak e-maily s formátováním textu, vloženými obrázky a podobně. Vhod může přijít alespoň základní kontrola překlepů a pravopisu podporující i češtinu.

03.png

E-maily lze třídit do různých složek anebo je možné k jejich rozlišení používat štítky. Nechybí prohledávání korespondence s podporou ukládání výsledků vyhledávání jako virtuálních složek s poštou. Samozřejmostí jsou filtry pro automatické zpracování příchozích e-mailů doplněné o dnes nezbytný filtr nevyžádaných a podvodných e-mailů.

Starší korespondenci lze archivovat, takže opustí složku s doručenou poštou, ale dál je dostupná v chronologicky uspořádaném archivu. To se zejména u obchodní korespondence, kdy je mnohdy nutné najít i velmi staré zprávy, opravdu hodí. Za zmínku též stojí možnost otevřít si najednou více e-mailů v jednom okně díky podpoře panelů srovnatelné s moderními webovými prohlížeči.

Mozilla Thunderbird na rozdíl od vyspělejšího e-mailového klienta MS Outlook nemá vestavěný plánovací kalendář (diář), ale díky podpoře rozšíření je možné si ho jednoduše doinstalovat. Doporučit lze zejména kalendářové rozšíření Lightning, které umožňuje poznamenávání si různých událostí a schůzek, plánování denního rozvrhu i evidování úkolů.

04.png

Další možností je rozšíření Google Calendar Tab, díky němuž není problém přímo z prostředí e-mailového klienta Mozilla Thunderbird přistupovat k webové službě Google Calendar. Pak lze mít přístup ke kalendáři vedeného u služby Google Calendar nejen z webového prohlížeče a různých mobilních zařízení v čele s chytrými mobily a tablety, ale i z e-mailového klienta.

Foxit Reader: bezpečnější zobrazení PDF dokumentů
Foxit Reader je prohlížeč dokumentů ve formátu PDF, s jejichž zobrazením si LibreOffice a drtivá většina podobných kancelářských balíků neporadí. Foxit Reader je alternativou ke známějšímu programu Adobe Reader. Oba jsou k dispozici zdarma, ale doporučit lze spíše Foxit Reader.

Dříve na sebe Foxit Reader strhával pozornost zejména díky rychlejšímu zobrazování PDF souborů, ale Adobe Reader se po výkonnostní stránce v posledních letech hodně zlepšil, takže rozdíl mezi oběma konkurenčními programy už není tak patrný, byť stále existuje. Dnes Foxit Reader oslovuje především bezpečností.

Adobe Reader z hlediska bezpečnosti patří k nejproblémovějším programům současnosti. Pravidelně se v něm objevují kritické bezpečnostní chyby, které jsou často zneužívány při útocích záškodnických programů. Foxit Reader má v oblasti bezpečnosti výrazně lepší pověst a i proto jeho technologii k zobrazování PDF dokumentů využívá i webový prohlížeč Google Chrome.

05.png

Další výhodou programu Foxit Reader je podpora prohlížení více dokumentů v jednom okně díky využití konceptu panelů. Zobrazování dokumentů tak funguje stejně jako prohlížení více webových stránek v současných webových prohlížečích. V ostatních ohledech nabízí Foxit Reader víceméně obdobné funkce pro běžné prohlížení PDF dokumentů jako konkurenční Adobe Reader.

PDFCreator: snadné vytváření PDF dokumentů
Výše zmiňovaná kancelářská sada LibreOffice podporuje export souborů do PDF, ale s programem PDFCreator lze vytvářet PDF soubory velmi jednoduše z libovolného programu podporujícího tisk. PDFCreator totiž vytvoří virtuální tiskárnu. Pro export souboru do PDF pak stačí v libovolném programu spustit tisk, ovšem namísto běžné tiskárny si vybrat tu virtuální.

06.png

PDFCreator pak tímto způsobem provede export „tisknutého“ souboru do PDF. Na seznamu funkcí je vytváření šifrovaných PDF dokumentů, jejichž otevření je podmíněno zadáním správného hesla. Nechybí ani podpora opatřování í PDF dokumentů elektronickým podpisem. Obě funkce se zejména ve firmách mohou hodit.

V neposlední řadě PDFCreator podporuje skenování s exportem do PDF. Obslužný software novějších skenerů a multifunkčních tiskáren to sice dnes již obvykle umí také, ale PDFCreator dobře poslouží i majitelům starších nebo hůře vybavených skenerů a multifunkčních tiskáren, jejichž obslužný software podobnou funkci nenabízí.

Screenshoty: autor
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
Uživatelský avatar
domitea
Tvůrce článků
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1966
Registrován: červen 09
Bydliště: Královehradecký kraj
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Softwarová plná polní 6: kancelářské programy

Příspěvekod domitea » 10 bře 2013 17:02

A co Lyx ? Kam se na něj Word/Writer hrabe :wink:
UNIX je systém jednoduchý, jen musíte být geniální, aby jste tu jednoduchost pochopili. Jedině OSS, vše co napíšu je pod GNU/GPL
Linux je mé koření života. Nikdy nevím, co pokazím! Registered user #550849

Dnešní počítače mi nestačí, pracuji na vlastním

Uživatelský avatar
Ltb
Administrátor
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 6755
Registrován: únor 03
Bydliště: Praha západ
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Softwarová plná polní 6: kancelářské programy

Příspěvekod Ltb » 10 bře 2013 17:57

Tak nám o něm zkus něco napsat ;-) Takové volné pokračování tvého Linux seriálu...


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Kancelářské PC
    od Arha » 15 říj 2023 08:59 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    5
    692
    od meda2016 Zobrazit poslední příspěvek
    15 říj 2023 11:54
  • Kancelářské PC pro 3 monitory
    od Hangli » 03 srp 2023 21:24 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    12
    1303
    od Zivan Zobrazit poslední příspěvek
    05 srp 2023 08:13
  • Kancelářské PC do 10-15tis
    od Anomiki » 15 úno 2024 15:23 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    12
    801
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    16 úno 2024 15:22
  • Programy pro grafický tablet
    od Speed_dead » 17 dub 2023 11:36 » v Vše ostatní (hw)
    3
    952
    od faraon Zobrazit poslední příspěvek
    17 dub 2023 18:24
  • Stažení stream videí - programy
    od forspin » 25 zář 2023 23:26 » v Programy ke stažení
    1
    1684
    od ITCrowd Zobrazit poslední příspěvek
    26 zář 2023 11:34

Zpět na “Software články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti