Téma týdne 24/2013: iOS 7, PS 4, Xbox One i Windows 8.1

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Téma týdne 24/2013: iOS 7, PS 4, Xbox One i Windows 8.1

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 19 čer 2013 21:42

Téma týdne 24/2013: iOS 7, PS 4, Xbox One i Windows 8.1

Tema24.jpg
Tema24.jpg (6.89 KiB) Zobrazeno 5407 x


Uplynulý týden přinesl řadu novinek. Apple představil nový operační systém iOS 7 pro svá mobilní zařízení, Sony konečně ukázalo herní konzoli PlayStation 4 a Microsoft poskytl další novinky o konkurenční konzoli Xbox One a očekávaných Windows 8.1.

iOS 7 nabídne hudbu zdarma, bez omezení a legálně
Apple na své vlastní konferenci WWDC 2013 vedle jiných novinek představil iOS 7 pro iPhone, iPad, iPad Mini a iPod Touch. Současný šéf firmy Tim Cook navnadil veřejnost silným prohlášením, že půjde o nejzásadnější aktualizaci od zrodu systému. Očekávání tedy byla velká, ale rozsah a dopad prezentovaných novinek se prakticky neliší od předchozích major verzí.

Nejočekávanější novinkou zřejmě byla služba iTunes Radio, kterou iOS 7 skutečně podporuje. Zatímco iTunes Store umožňuje hudbu stahovat za poplatek, tak iTunes Radio umožňuje její streamování. Apple slibuje exkluzivní předpremiéry skladeb některých interpretů anebo živé přenosy koncertů. Nezajímavější ale je, že služba má být poskytována zdarma.

O žádných časových omezeních, která zavedl Microsoft u své služby Xbox Music (nejen) na platformě Windows Phone, řeč nebyla. V aplikaci se má zobrazovat reklama, ovšem podle zatím dostupných zpráv nebude poslech hudby přerušován reklamními spoty. Uživatelé platící si za iTunes Match budou mít aplikaci iTunes Radio dokonce i bez zobrazované reklamy.

01.png
Zdroj: Apple

V čem je háček? Služba bude nejdříve dostupná v USA. Její rozšiřování na další trhy má přijít až později, přičemž nebylo deklarováno, že její dostupnost bude kopírovat dostupnost iTunes Store. Zkušenosti napovídají, že v České republice nové iTunes Radio hned tak hrát nebude. Jisté je, že půjde ovládat hlasem přes Siri.

Tato killer-feature iOS se rovněž dočká vylepšení. Díky doplnění mužských hlasů z hlasové asistentky nově volitelně může být i hlasový asistent. Vylepšení ovšem čekají i dotykové ovládání. Control Center zjednoduší přístup k často potřebným funkcím jako je ovládání jasu displeje, aktivace či deaktivace Wi-Fi či rozsvícení nebo zhasnutí svítilny.

Nový iOS 7 má efektivněji využívat plochu, kterou mu nabízí větší tabletové displeje. Novinkou bude funkci Air Drop pro sdílení fotek a videí v rámci Wi-Fi sítě, dynamické třídění fotek a videí podle místa a času jejich pořízení, funkce Activation Lock pro zablokování přístupu do ztraceného anebo odcizeného zařízení či podpora pouhého volání přes FaceTime bez přenosu videa.

Nový systém bude pro uživatele k dispozici na podzim. Z dosavadních zařízení se ale plné podpoře mají těšit jen pátý iPhone, čtvrtý iPad, iPad Mini a pátý iPod Touch. Na starších zařízeních některé nové funkce nebudou k dispozici, přestože k tomu tentokrát nejsou přesvědčivé hardwarové důvody. Zdá se, že už i Apple bere uvolnění nového systému jako argument pro nákup nového zařízení.

OS X Mavericks s prohlížečem Safari na steroidech
Apple též představil novou verzi OS X, tedy svého systému pro osobní počítače. Jde o verzi 10.9, ale Apple se tentokrát v oficiální prezentaci a materiálech pro novináře soustředil prakticky výhradně na jméno nové verze (Mavericks), nikoliv její číselné označení. Že by náznak další změny v označování systému? Není to zase tak dlouho, co Apple škrtnul z názvu svého systému slůvko „Mac“.

Uživatele ale jistě více zajímají novinky, na které se mohou těšit. Osobně vidím čtyři velmi zajímavé. Finder bude podporovat okna obsahující panely. Odvážný nápad, ale panely už nejsou k vidění zdaleka jen ve webových prohlížečích, takže proč to nezkusit. Kdo by i tak měl na obrazovce málo místa, zřejmě ocení vylepšenou podporu více displejů, v níž má i OS X rezervy.

Třídění souborů na pevném disku mají pomoci usnadnit štítky. I to je již osvědčený a známý koncept, takže zajisté není překvapením, že díky štítkům bude možné zobrazovat najednou soubory nesoucí stejný štítek, ale fyzicky uložené v různých složkách na pevném disku. To je tedy třetí novinka. Čtvrtou je aktualizovaný prohlížeč Safari.

Apple loni ukončil jeho vývoj pro MS Windows, takže se vývojáři mohli zaměřit na OS X, kde je Safari předinstalovaným výchozím systémovým prohlížečem. Zapracovali na výkonu. Apple ukázal grafy porovnávající výkon nového Safari s konkurencí. Asi není překvapením, že Safari všechny rivaly porazilo na hlavu. Uvidíme, jak si povede v nezávislých testech.

Na výkon prohlížečů je dnes kladen velký důraz, ale pořád se nezapomíná na bezpečnost. V této oblasti Apple přichází s novinkou jménem iCloud Keychain integrovanou jak do Safari pro OS X, tak do mobilního Safari, které je součástí iOS 7. Jedná se o službu pro ukládání přístupových hesel, čísel platebních karet a podobných údajů do zabezpečeného cloudu. Takový LastPass s jablečnou příchutí.

PlayStation 4 bude o 100 euro levnější než Xbox One
Sony na herním veletrhu E3 v americkém Los Angeles konečně ukázalo svůj nový PlayStation 4. Většinu podstatných informací japonský výrobce elektroniky prozradil ještě v zimě na vlastní akci, ovšem teprve na veletrhu E3 ukázal, jak jeho nová herní konzole bude vypadat. PlayStation 4 má hranatý tvar obdobně jako Xbox One.

02.png
Zdroj: Sony

Že by od sebe designeři opisovali? To snad ne. Microsoft se dušuje, že design jeho nové konzole je výsledkem maximálního důrazu na účelnost, takže prý kvůli lepšímu chlazení musí hráči zkousnout, že jim v obýváku bude trůnit zařízení podobné videopřehrávači z 80. let minulého století. To Sony zase tvrdí, že jeho designeři zvolili retro design inspirovaný PlayStationem 2.

Má to být určitá pocta této dosud nejúspěšnější herní konzoli vůbec, která se přestala vyrábět teprve loni, což řada fanoušků oplakala. Zástupci Sony zveřejnili poslední nejasný údaj o hardwarové konfiguraci: pevný disk. Spekulovalo se o hybridním pevném disku SSHD, ale nakonec bude PlayStation 4 stejně jako Xbox One vybaven běžným diskem o kapacitě 500 GB.

Sony si notně zarýpalo do Microsoftu, když zdůrazňovalo neomezovanou podporu her z druhé ruky či možnost hrát i bez připojení k internetu. PlayStation 4 se navíc bude prodávat za cenu o sto euro nižší než Xbox One, tedy 399 euro namísto 499 euro. Sony ovšem pomlčelo, že Microsoft ke své konzoli přikládá také druhou generaci senzoru Kinect.

Zájemce o PlayStation 4 pak zřejmě nepotěší, že budou muset platit za možnost hrát hry přes Internet ve více hráčích. Nově k tomu bude nutné předplatné služby PlayStation Plus za 6,99 eura na měsíc. A dostupnost nové konzole na trhu? Prý určitě ještě letos, ale nejspíše jen v Japonsku a ve Spojených státech.

Xbox One v České republice až příští rok
Microsoft na herním veletrhu E3 prozradil, kdy a kde jeho nová herní konzole Xbox One půjde do prodeje. V prvních 21 zemích se objeví letos v listopadu, ovšem českou sezónu předvánočních nákupů nestihne. Alespoň tu letošní ne, protože na český trh bude Xbox One uveden až někdy v příštím roce. A cena? V Evropě 499 euro.

03.png
Zdroj: Microsoft

Xbox One bude tedy o sto dolarů dražší než PlayStation 4, ale v balení již hráči naleznou i výrazně vylepšený pohybový senzor Kinect, který bude možné využít třeba i pro konferenční videohovory přes Skype v plném vysokém rozlišení. Sony bude webovou kameru pro PlayStation 4 prodávat zvlášť za 59 euro. Stejnou částku si budou muset připravit ti, kteří budou chtít další ovladač DualShock 4.

Ale zpět k Microsoftu. Ten na E3 představil novou verzi své dosavadní herní konzole Xbox 360. Má jít o jakousi tečku za jednou érou. „Nový Xbox 360 tak bude i nadále šířit odkaz slavné konzole, které se na celém světě prodalo už 76 milionů kusů a už více než dva roky je nejprodávanější konzolí v USA. V České republice tvořily prodeje konzole Xbox 360 v předvánočním období minulého roku více než 62,2% hodnoty celého českého trhu s herními konzolemi.“ pochlubil se Microsoft.

04.png
Zdroj: Microsoft

Nový je tedy prakticky jen design. Ale zdá se, že Xbox 360 a Xbox One nějaký čas pobudou na trhu společně, protože Microsoft naznačil, že Xbox 360 by mohl na trhu plnit úlohu cenově dostupnější herní konzole. Ostatně Xbox 360 s ovladačem Kinect je navzdory již zaostávajícímu výkonu z hlediska hratelnosti pořád atraktivní volbou.

Kompletní nastavení Windows 8.1 v cloudu?
Z Microsoftu v minulém týdnu uniklo také několik dalších informací o chystaných Windows 8.1, která dorazí již na podzim. Připomeňme si, že uživatelé Windows 8 získají nový systém zdarma coby obří aktualizaci. Již dříve Microsoft potvrdil, že na jeho servery bude možné ukládat veškerá nastavení obrazovky Start pro synchronizaci mezi zařízeními a zálohu.

Podle novějších zpráv ovšem nezůstane jen u nastavení obrazovky Start. Microsoft chce uživatelům Windows 8.1 a aktualizovaných Windows RT ukládat v cloudu i další jejich nastavení systému. Dokonce dojde i na konfiguraci periférií. Při výměně počítače by tak již nemělo být nutné vše znovu nastavovat. Podstatná část konfigurace se přenese z cloudu.

Microsoft také přehodnocuje organizaci dat na pevném disku. Zhruba po šesti letech tlačí do pozadí knihovny, které zavedl ve Windows 7. V nových Windows 8.1 by mělo jít pouze o volitelnou funkci. Oproti Windows 7 či Windows 8 je systém už upřednostňovat nebude. Využívání knihoven v praxi není tak rozšířené, jak si Microsoft představoval.

Dlužno ovšem dodat, že jejich koncept nikdy nedotáhl do konce. Myšlenka dynamického třídění složek, které jsou sice obsahově příbuzné, ale fyzicky se nacházejí v různých zákoutích pevného disku anebo dokonce na různých pevných discích, není vůbec špatná. Ale realizace pokulhává. Nebylo by takovým překvapením, kdyby knihovny časem vystřídaly štítky, které nyní zavádí OS X.

Úvodní obrázek: Sony, Microsoft, Apple
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Přechod z Xbox One na Xbox Series X - hry
    od Zabral68 » 15 čer 2023 17:58 » v Herní konzole
    7
    2526
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    16 čer 2023 12:36
  • XBOX X - doporučte hru pro deti Příloha(y)
    od michal84 » 04 pro 2023 18:08 » v Herní konzole
    27
    8490
    od michal84 Zobrazit poslední příspěvek
    30 pro 2023 18:10
  • Klávesnice a myš pro XBOX za 1000/500Kč
    od michal84 » 22 úno 2024 13:09 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    0
    430
    od michal84 Zobrazit poslední příspěvek
    22 úno 2024 13:09
  • PS5 nebo XBOX ? (aj pre menšie deti) Příloha(y)
    od michal84 » 18 lis 2023 11:30 » v Herní konzole
    29
    7027
    od michal84 Zobrazit poslední příspěvek
    29 pro 2023 20:09
  • Ovladač Xbox se odpojuje od boxu
    od paolov » 24 říj 2023 10:34 » v Problémy s hardwarem
    0
    1153
    od paolov Zobrazit poslední příspěvek
    24 říj 2023 10:34

Zpět na “Ostatní články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti