Internet a soukromí 4: zametání stop po surfování

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Internet a soukromí 4: zametání stop po surfování

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 15 úno 2013 00:14

Internet a soukromí 4: zametání stop po surfování

Internet&Private1.jpg
Internet&Private1.jpg (14.75 KiB) Zobrazeno 8902 x


Ve čtvrtém a závěrečném dílu našeho seriálu o soukromí při využívání Internetu se zaměříme na to, jak nezanechávat stopy na sdíleném počítači, podle kterých by jiný uživatel daného počítače mohl vysledovat poslední webovou aktivitu.

Řada lidí stále pracuje na jednom počítači, který sdílí více uživatelů. Pokud každý nemá svůj vlastní uživatelský účet, tak poté všichni uživatelé mají přístup ke stopám po surfování na webu, které uchovává webový prohlížeč. Ty pak lze využít k vystopování aktivity jiného uživatele, což nemusí být vždy žádoucí, takže webové prohlížeče proto nabízejí různé ochranné nástroje.

Podíváme se, co dnes uživatelům nabízí aktuální verze pěti nejrozšířenějších webových prohlížečů pro MS Windows, které jsou stále ve vývoji. Jde tedy o prohlížeče Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, Operu a Maxthon (pořadí je v tomto případě irelevantní). Dobrou zprávou je, že všechny prohlížeče podporují tzv. anonymní režim.

Ten slouží právě k tomu, aby prohlížeč nezanechával v počítači žádné stopy, podle kterých by později bylo možné zpětně vysledovat webovou aktivitu. Při jeho aktivaci tak prohlížeč například neukládá navštívené webové stránky do historie prohlížených webů a podobně. Samotný prohlížeč tedy v počítači nezanechává žádné stopy, respektive je automaticky po deaktivaci anonymního režimu smaže.

Anonymní režim se ovšem v každém prohlížeči trochu liší. Navíc některé prohlížeče také nabízejí funkci pro zpětné smazání stop po aktivitě na webu např. za poslední hodinu, jiné to neumí. Vybrané prohlížeče pak nabízejí automatické smazání veškerých stop po webové aktivitě při zavření prohlížeče, což ale také neumí všechny browsery. Pojďme se tedy podívat, jak na tom jednotlivé prohlížeče jsou.

Internet Explorer neumí smazat stopy po poslední aktivitě
Internet Explorer anonymní režim nazývá službou InPrivate, kterou lze aktivovat klávesovou zkratkou Ctrl+Shift+P. Otevře se nové okno, v němž je možné anonymně surfovat po webu. Stávající okna prohlížeče zůstávají nadále otevřená, ovšem jich se anonymní surfování netýká. Okno s aktivní službou InPrivate se odlišuje od ostatních indikátorem nalevo od řádku s webovou adresou.

01.png

Aby Internet Explorer zabránil tomu, že po surfování přece jen zůstanou nějaké stopy vinou různých doplňků, tak je při aktivaci služby InPrivate automaticky vypíná. To lze v nastavení jednoduše změnit, ale pak již prohlížeč nemůže garantovat účinnost služby InPrivate. Ta je dostupná v Internet Exploreru od verze 8 výše, takže ji mohou používat uživatelé Windows XP a vyšších.

Služba InPrivate je též dostupná v dotykové verzi prohlížeče Internet Explorer pro prostředí Modern UI ve Windows 8 a Windows RT. Co Internet Explorer nenabízí ani v nejnovější verzi, to je zpětné smazání stop po nedávné aktivitě. Neumí například smazat data o surfování po webu za poslední hodinu. Stále podporuje jen vymazání kompletní uchovávané historie. Tu umí mimochodem smazat automaticky také vždy při zavření prohlížeče.

Google Chrome podporuje anonymní režim na jedničku
Google Chrome při svém uvedení před více než čtyřmi lety na sebe strhl pozornost právě anonymním režimem, což je poměrně kuriózní, protože tato funkce se objevila už několik let dříve v prohlížeči Safari bez většího ohlasu ze strany odborné i laické veřejnosti. Anonymní režim je zde anonymním režimem (názvosloví se nemění) a aktivovat jej lze klávesovou zkratkou Ctrl+Shift+N.

Po aktivaci anonymního režimu se otevře nové okno, v němž je možné surfovat bez obav, že po webové aktivitě zůstanou v počítači nějaké stopy. K zajištění anonymity Google Chrome blokuje veškerá nainstalovaná rozšíření, ale lze je volitelně opět spustit, byť pak samozřejmě není možné garantovat plnou účinnost anonymního režimu.

02.png

Google Chrome okno s anonymním režimem také otevírá vedle běžných oken. Liší se však obrázkem maskované postavy v levém horním rohu okna prohlížeče. Pokud někdo opomene anonymní režim zavčasu aktivovat, nemusí si zoufat. Google Chrome umí smazat stopy po poslední aktivitě. Vedle smazání veškeré historie nabízí smazat data o surfování po webu shromážděná jen za poslední hodinu, den, týden nebo měsíc. Chybí však funkce pro automatické mazání stop po surfování při zavření prohlížeče.

Mozilla Firefox má rezervy, ale pracuje se na nápravě
Mozilla Firefox anonymní režim nazývá anonymním prohlížením, které lze snadno spustit klávesovou zkratkou Ctrl+Shift+P. Slabinou prohlížeče momentálně je, že neumožňuje souběh běžného surfování a anonymního surfování. Po aktivaci anonymního prohlížení se aktuálně otevřená okna uloží a zavřou, posléze se otevře speciální okno s aktivním anonymním režimem.

Pro odlišení tohoto okna tradiční oranžové tlačítko v levém horním rohu nahradí tlačítko fialové barvy. Po ukončení anonymního prohlížení Mozilla Firefox obnoví okna, která byla zavřena při aktivaci anonymního režimu. To je poměrně nepohodlné a tvůrci prohlížeče jsou si toho vědomi, takže jedna z nejbližších verzí přinese změnu, kdy klasická okna a okno s anonymním prohlížením bude možné mít otevřená souběžně.

03.png

Další slabou stránkou je, že Mozilla Firefox v anonymním režimu ve výchozím nastavení nedeaktivuje žádná rozšíření ani jiné doplňky, která mohou zanechat nějakou tu stopu. Dobrou zprávou naopak je, že pokud uživatel zapomněl anonymní režim aktivovat, tak se nic neděje. Kromě smazání veškeré historie Mozilla Firefox podporuje i smazání záznamů o webové aktivitě za poslední hodinu, dvě hodiny, čtyři hodiny nebo za poslední den. Podporováno však není smazání stop po surfování automaticky se zavřením prohlížeče.

Opera může být pro ostatní prohlížeče inspirací
I Opera podporuje anonymní režim, ale nazývá jej soukromým režimem. Nicméně ostatní prohlížeče by se od ní mohly učit. Opera totiž umí otevřít jak nové soukromé okno, tak soukromý list (panel) v rámci stávajícího běžného okna. Nové soukromé okno, v němž se je aktivní anonymní režim, lze jednoduše otevřít klávesovou zkratkou Ctrl+Shift+N.

Nový anonymní list (panel) v rámci stávajícího okna je nutné otevřít přes menu prohlížeče. Ve výchozím nastavení není k této funkci přiřazena klávesová zkratka, což je ale jen drobná vada na kráse. Soukromé okno i soukromý list (panel) se od těch běžných odlišují symbolem visačky známé z hotelů a motelů, která se věší na dveře, aby personál nerušil.

04.png

V Opeře rušit soukromí nebudou ani rozšíření, jejichž činnost je v soukromém okně i listu (panelu) blokována. V čem by se naopak Opera mohla poučit od některých svých rivalů, tak to je zametání stop po nedávné aktivitě, které v prohlížeči chybí. Smazat lze jen veškeré stopy bez možnosti vymezit si konkrétní časový rámec. Na druhou stranu Opera umí automaticky smazat nové záznamy cookies při uzavření prohlížeče a odděleně také historii surfování. Není tedy nutné mazat oboje najednou.

Maxthon má hodně co zlepšovat
Maxthon v posledních letech ušel kus cesty a z pouhé nadstavby pro Internet Explorer se stal plnohodnotný webový prohlížeč. Ovšem občas je mu vyčítáno, že se jeho tvůrci soustředí na nejrůznější specialitky, ale přitom nemají dotažené jiné funkce širšího využití. To je bohužel i případ anonymního režimu, přestože Maxthon umožňuje souběžně s běžným oknem otevřít také soukromé okno, kde je pak aktivní anonymní režim.

Oproti jiným prohlížečů ovšem ve výchozím nastavení nemá pro otevření soukromého okna existující klávesovou zkratku, ale v nastavení je možné si ji vytvořit. Také je možné nastavit si gesto myší pro otevření soukromého okna. To se od ostatních oken prohlížeče odlišuje obrázkem maskované postavy v levém horním rohu jako v prohlížeči Google Chrome. Ovšem Maxthon v anonymním režimu dovoluje používat rozšíření.

05.png

Na rozdíl od všech výše zmíněných konkurenčních prohlížečů Maxthon ani při první aktivaci anonymního režimu (otevření soukromého okna) uživatele nepoučí o jeho funkcionalitě a omezeních, což je také drobné mínus, protože nepoučení uživatelé tak mohou získat falešný pocit bezpečí. Větším nedostatkem je ale absence funkce pro dodatečné smazání stop po poslední aktivitě. Ty lze smazat jen kompletně bez možnosti vymezení časového rámce. Podporováno je smazání stop po aktivitě automaticky při zavření okna prohlížeče.

Universální čistič CCleaner diskrétně smaže stažené soubory
A na samý závěr se ještě zastavme u programu CCleaner, jenž slouží například k vyčištění systémového registru nebo odstranění zbytečných souborů z pevného disku, které po své činnosti opomněly odstranit jiné programy. Poslouží ovšem také pro smazání veškerých dat, které na pevný disk kdy uložily všechny rozšířenější webové prohlížeče.

Zamete stopy i po aktivitě mimo webový prohlížeč. Odstraní seznam naposledy otevřených dokumentů a spouštěných programů, vysype smazané soubory z koše, vyprázdní systémovou schránku a podobně. Vedle toho obsahuje také nástroj Čistič disku, který lze použít k zametení stop po stažených souborech. Prosté smazání včetně vysypání koše totiž nemusí dostačovat.

06.png

Smazané soubory zůstávají na pevném disku nadále přítomné, dokud je nepřepíšou jiná data. To se hodí při obnově omylem smazaných souborů, ale také je to potenciální riziko pro soukromí. Čistič disku programu CCleaner vedle kompletního obsahu pevného disku umí vyčistit jen volné místo, kde právě zůstávají pozůstatky běžným způsobem odstraněných souborů. Čistění probíhá jejich přepsáním náhodně vygenerovanými daty.

Screenshoty: autor
Titulní obr.: bigstock.com
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Jak zapojit internet od O2 do tv Příloha(y)
    od cline » 30 bře 2023 16:11 » v Internet a internetové prohlížeče
    7
    2050
    od vojak3 Zobrazit poslední příspěvek
    30 bře 2023 18:11
  • o2 internet + o2 smart box 2
    od Glicker » 22 zář 2023 20:28 » v Vše ostatní (inet)
    4
    5044
    od Glicker Zobrazit poslední příspěvek
    25 zář 2023 16:03
  • Nejde internet na W7
    od Zeppelin » 08 srp 2023 07:51 » v Windows 11, 10, 8...
    14
    2158
    od Zeppelin Zobrazit poslední příspěvek
    08 srp 2023 21:35
  • zásuvka internet natipování Příloha(y)
    od souky5 » 06 lis 2023 15:34 » v Vše ostatní (inet)
    2
    1014
    od souky5 Zobrazit poslední příspěvek
    06 lis 2023 16:00
  • Připojení mobilu k pc (internet)
    od rmlcek5 » 17 dub 2023 08:34 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    1
    1363
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    17 dub 2023 08:37

Zpět na “Internet a sítě (čl.)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů