Téma týdne 3/2013: Last.fm se odmlčelo, čím jej nahradit?

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Téma týdne 3/2013: Last.fm se odmlčelo, čím jej nahradit?

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 24 led 2013 11:04

Téma týdne 3/2013: Last.fm se odmlčelo, čím jej nahradit?

Tema_3-2013.jpg
Tema_3-2013.jpg (6.09 KiB) Zobrazeno 5819 x


Čeští uživatelé si na Last.fm hudbu neposlechnou už ani za poplatek. Proč služba nestojí o peníze českých zákazníků a čím ji mohou hudební fanoušci adekvátně nahradit?

Dne 15. ledna 2013 populární hudební služba a sociální síť Last.fm přesně dle dřívějšího oznámení zásadním způsobem omezila své služby poskytované uživatelům a zákazníkům z řady zemí včetně České republiky. Uživatelé mimo těch ze Spojených států, Kanady, Velké Británie, Austrálie, Nového Zélandu a Německa již nemohou na Last.fm poslouchat hudbu ani za poplatek.

Personalizovaná či tematická internetová rádia jsou nově přístupná jen uživatelům z výše zmíněných zemí. Navíc pro uživatele ze Spojených států, Velké Británie a Německa je nově zpoplatněn jejich poslech mimo webové stránky Last.fm, tedy prostřednictvím desktopového klienta a mobilní aplikace. Proč Last.fm přistoupilo k těmto nepopulárním krokům? Proč se vzdává platících zákazníků například z České republiky?

Last.fm jistě stojí o peníze zákazníků. Čeští uživatelé mají stejné karty Visa a MasterCard jako třeba jejich němečtí sousedé. Klacky pod nohy ovšem službě naházel hudební průmysl a Last.fm si bohužel neumí z licenčních důvodů nyní představit svou budoucnost jinak než s omezenou dostupnosti přehrávání hudby na výše zmíněné země.

Dochází tím k paradoxní situaci, kdy zábavní průmysl svými kroky de facto podpořil tzv. počítačové pirátství, s nímž vytrvale bojuje. Lpění na obchodních modelech vhodných maximálně pro první polovinu 90. let minulého století před boomem Internetu tak hudební průmysl dohnal ad absurdum. Kdy pochopí, že na globální počítačovou síť není moudré aplikovat geografické hranice, zůstává záhadou.

Každopádně Last.fm se pro našince mění v pouhou sociální síť, která především poskytuje přehledné statistiky o poslouchané hudbě a na jejich základech doporučuje nové interprety, jejichž tvorba by daného uživatele mohla zajímat. Tomu odpovídá i nová verze klientské aplikace pro MS Windows dostupné mj. pro České uživatele, ze které byly odstraněny všechny funkce pro poslech hudby.

01.png

Nově je rozdělena do čtyř sekcí. V první se objevují informace o právě poslouchané hudbě s tipy na nová alba daného interpreta či na podobnou tvorbu jiných interpretů. Další sekce poskytuje přístup k historii naposledy přehrávané hudby, kde lze označovat oblíbené skladby nebo sdílet informace o nich s přáteli.

Třetí sekce umožňuje přístup k vlastnímu uživatelskému profilu se základními statistikami o nejposlouchanější hudbě. Podrobnější statistiky jsou nadále jen na webu Last.fm, což má být pravděpodobně zoufalý pokus uživatele přivábit na webové stránky, kde provozovatel služby vydělává na zobrazované reklamě. Poslední sekce pak poskytuje přehled o tom, jakou hudbu právě poslouchají přátelé.

Našinec si nadále může u Last.fm hradit předplatné, které dříve sloužilo především pro neomezený poslech hudby z personalizovaného rádia a tematických rádií, ovšem nově je víceméně jeho jedinou výhodou skrytí reklamy, na které Last.fm nyní musí stavět svůj obchodní model, když nemůže ve většině zemí prodávat předplatné za neomezený poslech online rádií.

Nahradit Last.fm? Žádný problém
Bezplatných internetových rádií jsou stovky tisíc. Řadu z nich, aktuálně více než padesát tisíc, lze nalézt na portálu ShoutCast.com. Kdo si však chce přehrávat hudbu na přání velmi podobně jako na Last.fm, může sáhnout po francouzské službě Deezer, která na rozdíl od podobně laděných služeb Spotify nebo Xbox Music je už nějaký ten pátek dostupná i pro české zákazníky.

Za takřka symbolických 3,49 € měsíčně lze přistupovat do knihovny s více než dvaceti miliony skladeb světových i českých interpretů v relativně dobré zvukové kvalitě, tedy ve formátu MP3 s datovým tokem 320 kbit/s. Audio CD či bezztrátově komprimovaná hudba ve formátu FLAC to sice není, ale kdo nemá opravdu cvičený sluch nebo kvalitní zvukovou aparaturu, velmi pravděpodobně rozdíl nepozná. Autosugesci nechme stranou …

Z knihovny si lze přehrát cokoliv, co se uživateli (z)líbí. Z dostupných skladeb je možné sestavovat seznamy těch oblíbených, vytvářet si vlastní hudební knihovnu a připravovat si playlisty. Kdo se s tím nechce „patlat“, tak může poslouchat tematická hudební rádia podobně jako na Last.fm, tedy bez přerušování reklamou a rádobyvtipnými moderátory.

02.png

Za uvedenou cenu je možné poslouchat hudbu na libovolném počítači s přístupem na Internet přímo ve webovém prohlížeči podporujícím Flash. Online přehrávač ve webovém prohlížeči má vedle základních funkcí i velmi zajímavou libůstku: mixážní desku. Vše samozřejmě bez jakékoliv formy reklamy. Žádné bannery, žádné přerušování poslechu hudby reklamními spoty. Za 6,99 € měsíčně toho Deezer nabízí ještě více.

03.png

Hudbu je možné poslouchat také prostřednictvím aplikace pro Android, iOS či Windows Phone v chytrých mobilních zařízeních s mobily a tablety v čele. V českých podmínkách je mobilní poslech online poněkud problém, protože mobilní broadband není v dobrém stavu (chabé pokrytí, nízké nízká rychlost, nevýhodné tarify), ale v rámci dražšího předplatného Deezer umožňuje i stahování hudby pro offline poslech hudby nejen v mobilním zařízení, ale také na osobním počítači.

Deezer lze navíc propojit s účtem na Last.fm, takže je možné si takto „vydobýt“ víceméně původní funkcionalitu: Deezer poskytuje poslech hudby, Last.fm generuje statistiky a doporučuje další zajímavé interprety a jejich tvorbu dle individuálního vkusu každého uživatele. Deezer lze rovněž propojit se sociálními sítěmi Facebook a Twitter pro ty, kteří touží troubit do světa, kterou hudbu poslouchají a která se jim líbí.

04.png

Specialitkou je pak cloudové úložiště pro umístění vlastní hudby, kterou lze následně přehrávat online. Není tak nutné čekat až se Google uráčí spustit plnohodnotnou verzi své služby Google Play Music v plné parádě přístupnou i pro české uživatele. A to ještě není všechno, jak by řekl Horst Fuchs. Deezer stejně jako Last.fm podporuje také oblíbená IP rádia Logitech Squeezebox. Suma sumárum: král je mrtev, ať žije král!

Screenshoty: autor
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • RB433 - čím nahradit
    od MK_Vs » 05 bře 2024 07:28 » v Sítě - hardware
    2
    489
    od MK_Vs Zobrazit poslední příspěvek
    06 bře 2024 18:51
  • Jak nahradit průzkumníka Total Commanderem?
    od atari » 19 zář 2023 11:03 » v Windows 11, 10, 8...
    1
    1542
    od zeus Zobrazit poslední příspěvek
    19 zář 2023 11:25

Zpět na “Ostatní články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host