Genius Heeha 600: slavné arkády znovu ožívají

Testy a recenze počítačových periferií a zajímavého PC příslušenství

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Genius Heeha 600: slavné arkády znovu ožívají

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 14 pro 2014 14:56

Genius Heeha 600: slavné arkády znovu ožívají

Genius.jpg
Genius.jpg (12.18 KiB) Zobrazeno 1873 x


Přenosné herní zařízení Genius Heeha 600 je zajímavý tip (nejen) na vánoční dárek zejména pro děti ve věku od 6 do 10 let. Přináší stovku předělávek klasických arkádových her ze slavné éry osmibitových počítačů, které stále zaujmou vynikající hratelností.

Právem nejžádanějším přenosným herním zařízením je nyní nVidia Shield Tablet. O tom není sporu. My však dnes sestoupíme o několik cenových pater níže, kde se aktuálně pohybuje mnohem skrovnější herní handheld Genius Heeha 600. V současnosti se prodává od cca 550 Kč. Výrobce ho doporučuje pro děti ve věku od 6 do 10 let. Hned úvodem lze říci, že je to zajímavý tip na levný dárek pro potomstvo nebo sourozence, kterým se lze zavděčit.

Nestárnoucí klasika má oslovit další generaci
Genius Heeha 600 není klasická herní konzole. Zařízení nabízí stovku zabudovaných her. Instalovat další není možné. Z určitého úhlu pohledu je to výhoda. Hry jsou již součástí pořizovací ceny a připravené k okamžitému použití. Stačí vložit baterie. Zmlsané děti nemohou každou chvíli žadonit o stále nové a nové hry. Genius Heeha 600 přitom cílové skupině hráčů přináší zábavy více než dost. A nebylo by příliš překvapivé, kdyby o herní handheld v rodině vypukla přetahovaná mezi dětmi a dospělými.

Proč? Protože toto přenosné herní zařízení přináší předělávky klasických arkádových her ze zlaté éry osmibitových počítačů, takže nejeden dospělý nostalgicky zamáčkne slzu při vzpomínce na vlastní herní začátky. Genius se při vývoji stovky vestavěných her inspiroval takovými slavnými tituly jako je Arkanoid, Atomic Bomberman, Bubble Bobble, Boulder Dash, Sokoban, Tetris či Zuma, které díky své geniální jednoduchosti mají navzdory zubu času stále vynikající hratelnost.

01.png

Vestavěné hry oproti svým předlohám dostaly často modernější kabátek, ale jejich původní kouzlo zůstalo zachováno: čistá zábava bez násilí. Většina her zaměstná mozkové závity a procvičí logické uvažování. Nechybí však ani plošinové, závodní či sportovní tituly, které jsou zase náročnější na jemnou motoriku a koordinaci pohybů. Zodpovědní rodičové se určitě nemusíte strachovat, že zabudované hry vývoji dítěte ublíží. Spíše naopak! A jiné instalovat nelze, i kdyby se děti na hlavu stavěly …

Hry na malém displeji i velké televizní obrazovce
Genius Heeha 600 má barevný 2,7“ TFT LCD displej. Integrovaný monofonní reproduktor doplňuje klasický 3,5mm výstup pro sluchátka. Ta bohužel nejsou součástí balení. V něm naopak nechybí CINCH kabel, díky kterému lze handheld analogově propojit s televizorem. Poté je možné místo malého displeje handheldu využívat velkou televizní obrazovku. Kvůli nízkému rozlišení a monofonnímu zvuku ovšem nečekejte nějaké zázraky. Na to je tento handheld příliš levný.

Zařízení je tvarováno jako klasický gamepad. Nalevo od displeje je D-Pad (běžný analogový kříž). Na protilehlé straně jsou připravená čtyři akční tlačítka. To pro obsluhu vestavěných her stačí. Ergonomie je vyhovující, ale pro drobné dětské ruce. Starší hráči sice úplně diskvalifikováni nejsou, ale namačkat prsty na ovládací prvky není nejsnadnější věcí na světě. Různě po těle zařízení jsou ještě rozmístěna tlačítka pro jeho vypnutí / zapnutí, regulaci hlasitosti, pozastavení hry a restartování hry.

Vysoké provozní náklady a zásadní herní omezení
Tlačítko pro nastavení jasu displeje byste hledali marně. Jas si nelze nastavit, takže vesměs nejsou žádné možnosti k prodloužení výdrže. Výrobce navíc zapomněl na indikátor stavu baterií, ale výdrž se pohybuje reálně kolem sedmi hodin, takže není vůbec špatná. Bohužel však zařízení napájejí tři AAA baterie. Nenabíjecí alkalické jsou součástí balení. Není však od věci zvážit pořízení nabíjecích baterií a jejich nabíječky, protože neustálé nakupování baterií na jedno použití není nejlevnější.

02.png

Genius Heeha 600 se dodává v černé barvě. Rozměry handheldu činí 118 x 67,3 x 27,33 milimetru při hmotnosti 86 gramů (bez baterií). Součástí balení je kromě samotného zařízení, televizního kabelu a baterií ještě poutko na zápěstí. Je zřejmé, že výrobce chce srazit cenu na minimum, ale někteří zájemci by dost možná ocenili také dražší edici, v jejímž balení by našli alespoň základní sluchátka, cestovní pouzdro, dobíjecí baterie, nabíječku baterií a nějaký hadřík pro čištění displeje.

V úvodu zaznělo, že Genius Heeha 600 není klasická herní konzole. To bohužel neznamená jen to, že herní výbava je pevně dána. Nízká cena se logicky musí někde odrazit, takže herní možnosti jsou značně okleštěné. Chybí hra ve více hráčích, tabulky nejlepších výsledků a ukládání pozic. Při výměně baterií je rozehraná hra nenávratně ztracena. Navíc nelze rozehrát více různých her současně a přepínat mezi nimi. Je na rodičích, aby zvážili, nakolik tohle jejich děti bude štvát.

Dlužno dodat, že se výrobce neobtěžoval s lokalizací her do češtiny, přestože se Genius Heeha 600 na náš trh dodává zcela oficiální cestou. Alespoň elementární znalost „herní angličtiny“ je nezbytná. Pro děti, které jsou dnes ve věku mezi 6 až 10 lety to ale už nemusí představovat takový problém. Spíše jim zřejmě budou vadit herní omezení zmíněná v předešlém odstavci. I tak ale tento handheld přináší hodně zábavy za málo peněz. A to se v ekonomicky nelehkých časech počítá …

Úvodní obrázek a produktové fotografie: Genius
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
Uživatelský avatar
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19325
Registrován: květen 07
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Genius Heeha 600: slavné arkády znovu ožívají

Příspěvekod X » 15 pro 2014 23:55

Značka Genius je stejně jako v jiné oblasti značka Sencor synonymum pro šmejd!

Uživatelský avatar
Petrisan01
Level 3
Level 3
Příspěvky: 534
Registrován: únor 14
Bydliště: Vsetín
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Genius Heeha 600: slavné arkády znovu ožívají

Příspěvekod Petrisan01 » 16 led 2015 18:57

Proč si to myslíš? Já mám od Geniusu pár věcí a ještě nikdy nezklamaly... :)
Jak se správně zeptat----HiJackThis sekce----Návod na HiJackThis----HWmonitor----UTFG

Pozor! Program ComboFix, používat pouze na doporučení někoho kdo tomu rozumí, jelikož umí nasekat více paseky, než užitku!!

Není hanba když nevíš, ale když se neptáš

Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 7356
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Genius Heeha 600: slavné arkády znovu ožívají

Příspěvekod faraon » 16 led 2015 20:10

Že by na základě vlastní zkušenosti? ;-)

Ono snad ani nejde o to jestli zklamaly nebo ne, také mám od Geniusu pár věcí, a některé z nich jsou staré hodně let, těm docela věřím. Jenže od něj mám i poměrně novou klávesnici (obyčejnou levnou), a ta se k tomu že je Genius radši ani nepřiznácá, počítači tvrdí že je Chicony... ;-)
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)


Zpět na “Recenze a testy (čl.)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host