Router - Homeshare Vyřešeno

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

iBohas
nováček
Příspěvky: 3
Registrován: květen 19
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Router - Homeshare  Vyřešeno

Příspěvekod iBohas » 26 kvě 2019 06:24

Dobrý den,

Mám v plánu zlepšit svoji síť a do budoucna si plánuji pořídit NAS a provozovat ho jako cloud, tedy mít ho dostupný jak v domácí síti tak i po internetu.

Nejprve ale mám v plánu zakoupit nový router koukal jsem na pár zařízení od ASUS:
- RT-AC66U B1
- RT-AC1900U
Rád bych pochopil jaký je mezi nimi rozdíl - výhody nevýhody, popř. jestli máte nějaké doporučení.
Dále jak moc je podstatné řešit zda router podporuje MU-MIMO.

Poté bych se rád zeptal jaký do toho pořídit HDD - 2,5 nebo 3,5 (vlastni zapojení není problém) a dále externí či rámeček, samozřejmě zatím než bude NAS nejprve pro zapojení přímo do routeru přes USB3 a v budoucnosti až budu pořizovat NAS tak abych nemusel opět kupovat nový router, čili aby zvládal nyní i poté plynulé využívání (dále ještě upřesním).

Zařízení v síti občasné 2x laptop, 2x tablet, 2x mobil, TV a 1x PS 4 ( PSko je připojené na switch se statickou verejnou IP). Poskytovatel - Dragon Internet a.s. služba - FiberHome 500 Mb/s (optika)
Zapojení - U vchodu je vyvedena přípojka od providera, která je kabelem zapojená do switche, ze kterého jde kabel do PS4 (s nastavením statické veřejné IP - příplatek) a druhý do routeru (s nastavením statické neveřejné IP, a přes router sdílení wifi do všech zařízení v bytě) byt 2+kk cca 70 m2 a router je umístěn v obývacím pokoji (uprostřed bytu - mezi vstupem/přípojka providera a ložnicí).

Využití - rád bych měl externí disk jako síťový v počítačích na standardní ukládání a práci s daty a také do něj přistupoval z TV a pouštěl filmy ve full HD a popř. v budoucnu i UHD a ideálně aby vše jelo plynule bez problémů.

Předem děkuji

Reklama
Uživatelský avatar
cervcek
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2241
Registrován: leden 12
Bydliště: Vrchlabí
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Router - Homeshare

Příspěvekod cervcek » 31 kvě 2019 18:10

Ahoj,
Nejdříve je potřeba si položit otázku, jak (a jak často) bude k datům přistupováno. Pokud má TV (doufám, že připojená kabelem a ne přes Wi-Fi) přehrávat film ve Full HD a k tomu bude chtít ještě další uživatel zapisovat a číst data z PC, tak už to bude pro klasický HDD zátěž. Pokud bude pracovat více uživatelů, tak se jim data můžou déle načítat v extrému může dojít i k výpadkům z důvodu zahlcení routeru požadavky. Pak by bylo vhodnější pořídit SSD. Pokud budeš pořizovat NAS, tak třeba 3,5 HDD na filmy, nebo jiná data, ke kterým se nebude téměř nikdy přistupovat současně a SSD na často používaná data více uživateli naráz. K tomu externímu HDD připojenému k routeru ještě dodám, že např. můj router ten disk v nečinnosti neuspával, takže to chce volit rámeček, ve kterém se ten disk nebude přehřívat.

K tomu přístupu k datům zvenčí by bylo dobré mít na routeru veřejnou IP a nastavit port forwarding příslušných služeb (SFTP) na NAS. Kromě přesměrování portů to lze řešit i VPNkou, nebo dynamickou DNS. Ten router má tedy neveřejnou IP? Playstation nemám a hry moc nehraju, takže netuším, z jakého důvodu má mít vlastní veřejnou IP, ale možná by stačilo nasměrovat na něj jen některé porty a využít pak jeho veřejnou IP adresu.

Co jsem tak zběžně mrknul na ty routery, tak jsem si všimnul lehkého rozdílu v rychlosti a jeden z nich uvádí podporu 3G/4G. Na stránkách výrobce by se asi daly dohledat přesné parametry CPU a pamětí, ale tipuji, že to bude +- stejné.

Dotazu zda externí, či rámeček moc nerozumím. Externí disk je přeci disk v rámečku. Jestli to bylo myšleno tak, jestli je lepší koupit externí disk, nebo si ho "poskládat" z rámečku a disku, tak odpovím, že záleží na jednotliém modelu, co výrobce dá dovnitř za disk. Jestli má jít HDD později do NASu, tak nevidím důvod, proč pořizovat 2,5 a ne 3,5. Vlastně jeden důvod tam přeci je. K 2,5" nebude krom USB z routeru potřeba externí napájení.

K otázce MU-MIMO: musí to být podporováno jak ze strany AP, tak ze strany klienta (mobil, notebook...). Na domácí použití mi to nepřijde extra důležité, ale nevím, jak moc budeš Wi-Fi využívat. Já jsem zastánce kabelu, kde jen to je možné.
Děkuju za vaše názory a rady. :thumbup:

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23605
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Router - Homeshare

Příspěvekod ITCrowd » 01 čer 2019 12:59

Ve zkratce:
Oba routery mají shodný HW, alespoň co se procesoru a pamětí týče. AC1900 má vyšší možnou rychlost v pásmu 2,4GHz (600Mbps), oproti 450Mbps. inak jsou stejné. AC66Ub1 má navíc podporu mesh sítě.
MU-MIMO umí prakticky cokoli, co má víc antén.
3G/4G umí oba (s kompatibilní klíčenkou).
AC66 jsem recenzoval zde: viewtopic.php?f=41&t=185577
Vzhledem k tomu, jak máš udělánu síť, můžeš na sdílení souborů přes internet zapomenout, s výjimkou sdílení přes VPN. V domácí síti fungovat bude, stejně tak bude bezproblémové přehrávání na TV.
Připojení externího disku by mělo být bez problémů, pokud bude mít svůj vlastní zdroj napájení (což řeší ten rámeček).
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

iBohas
nováček
Příspěvky: 3
Registrován: květen 19
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Router - Homeshare

Příspěvekod iBohas » 08 čer 2019 14:44

Ahoj oběma moc děkuji. Že jste mi udělali trochu lepší představu. Jinak v tuto chvíli mám verejnou IP na PS4(problémy s dočasnými bany ip adresy - nebudu rozvádět, ale pokud by Vás zajímalo na netu je toho spousta), každopádně jakmile koupím router a napojím tam disk tak bude veřejná IP sloužit právě pro tento účel.

Každopádně v případě, že Vás ještě napadne jakýkoliv vlastní postřeh, inovace, nebo klidně i celková reorganizace domácí sítě, tak budu rád za další názory.

V tuto chvíli, ale již jsem vše nezbytné vyjasnil a příspěvek dávám, proto jako vyřešený.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Je lepší před pomalý router dát switch 1Gbit/s, nebo pořídit dražší router 1Gbit/s?
    od atari » 27 zář 2023 11:15 » v Sítě - hardware
    3
    2506
    od ITCrowd Zobrazit poslední příspěvek
    27 zář 2023 14:06
  • Router 2.4 vs 5
    od ShadowWord:Pain » 30 črc 2023 18:45 » v Vše ostatní (hw)
    4
    1313
    od ShadowWord:Pain Zobrazit poslední příspěvek
    30 črc 2023 19:52
  • Router
    od Drifty » 02 kvě 2023 20:35 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    4
    1204
    od Drifty Zobrazit poslední příspěvek
    03 kvě 2023 19:45
  • Jaký router?
    od atari » 30 čer 2023 19:43 » v Sítě - hardware
    4
    1602
    od zeus Zobrazit poslední příspěvek
    02 črc 2023 10:09
  • Router nefunguje.
    od urbassscz » 07 kvě 2023 21:27 » v Problémy s hardwarem
    5
    1019
    od ITCrowd Zobrazit poslední příspěvek
    08 kvě 2023 19:03

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Seznam[Bot] a 5 hostů