Stalo se v 43.týdnu aneb souhrn aktualit (nejen) ze světa PC

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Stalo se v 43.týdnu aneb souhrn aktualit (nejen) ze světa PC

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 31 říj 2012 10:19

Stalo se v 43. týdnu aneb souhrn aktualit (nejen) ze světa PC

StaloSe43.jpg
StaloSe43.jpg (7.35 KiB) Zobrazeno 5427 x


Fórum PC-HELP.cz a server Blog 2.0 přináší přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších informací za uplynulý týden z oblasti informatiky, telekomunikací a elektroniky. Co nového se událo od pondělí 22. října 2012 do neděle 28. října 2012?

Týden roku 2012 s pořadovým číslem 43 patřil Microsoftu, který uvedl na trh svůj nový systém Windows 8 a zastínil tak i nové tablety iPad, které představil Apple. Nová zajímavá zařízení ovšem na trh uvedly i další výrobci. Žhavým tématem pak bylo i další zapojení Evropské komise do nekonečné války prohlížečů.

Windows 8 byla uvedena do prodeje, Microsoft vykročil vstříc svému osudu

Microsoft uvedl na maloobchodní trh operační systém Windows 8. Nástupce mimořádně úspěšných Windows 7 je pro Microsoft klíčovým produktem, protože kolem něj vybudoval svou novou firemní strategii. Pokud Windows 8 na trhu neuspějí, má Microsoft velký problém. I proto je ochoten investovat do reklamní kampaně přes 1,8 miliardy dolarů.

Windows 8 představují největší revoluci od dob Windows 95. Ovšem jestli revoluce přinese kýžený výsledek, není zatím vůbec jasné. Systém přichází s tolika změnami, že konzervativní uživatelská základna jej může odmítnout podobně jako dostatečně nevyladěná Windows Vista. Tentokrát by to však pro Microsoft znamenalo větší průšvih.

V redmondské centrále Microsoftu musí doufat, že se Gabe Newell, šéf herní společnosti Valve a někdejší pracovník Microsoftu, mýlí, když veřejně tvrdí, že Windows 8 budou pro trh osobních počítačů katastrofou. Nicméně souhlasného kývání se mu dostává i z konkurenční společnosti Blizzard. Herní průmysl už aktivně začal hledět na Linux jako na alternativní platformu, která by mohla být zadními vrátky ze svízelné situace.

Proč? Jednoduše proto, aby případný neúspěch Windows 8 spolu s Microsoftem nestáhl ke dnu i tvůrce a distributory počítačových her. Ti jsou přitom stále na platformě osobních počítačů silně závislí i přes rozmach herních konzolí v cca posledních deseti letech. Pryč však od chmurných vyhlídek a raději si alespoň stručně zrekapituluje, s čím Windows 8 přicházejí.

Největší změnou je bezesporu nové prostředí, pro které se vžil název Metro, přestože Microsoft od jeho užívání kvůli sporům o ochrannou známku upustil. Metro představuje prostředí optimalizované pro ovládání prsty na dotykovém displeji, ale zároveň vhodné i pro obsluhu myší a klávesnicí. I proto Microsoft své nové prostředí nasazuje i na klasické osobní počítače bez dotykového ovládání.

01.png
Zdroj: Blog 2.0

Běžně desktopové prostředí je sice nadále dostupné, ale Microsoft by byl velmi rád, kdyby hrálo druhé housle. Proto z něj přepečlivě odstranil klasickou nabídku Start a neumožňuje nechat systém naběhnout po přihlášení rovnou do desktopového prostředí. Naopak vidí obrazovku Start nahrazující menu Start a zároveň suplující plochu. Zkrátka chce, aby si uživatelé na Metro co nejvíce přivykli.

02.png
Zdroj: Blog 2.0

Metro podporuje nové aplikace, které jsou funkční jak pod plnohodnotnými Windows 8 mj. i na tabletech hardwarově kompatibilních s běžnými osobními počítači, tak pod Windows RT na tabletech a v budoucnu možná dalších zařízeních postavených na ARM architektuře, které mají blíže ke spotřební elektronice. Windows 8 ovšem nejsou jenom o novém prostředí.

Přinášejí řadu zajímavých novinek jako je třeba výrazně posílaná bezpečnost v čele s integrovaným antivirem založeným na oblíbeném programu Microsoft Security Essentials, nové řešení zálohování postavené na principu verzování, možnost jednoduše spojovat více interních i externích disků do jednoho velkého úložiště či možnost snadno chránit data před selháním pevného disku bez klasického RAID pole.

Posílena byla také ochrana dětí. Windows 8 přinášejí speciální dětské uživatelské účty, opětovně zabudovaný filtr nevhodných webů, dálkový monitoring aktivity dítěte přes webové rozhraní či lepší možnosti nastavení doby, po kterou smí dítě počítač používat. K dispozici jsou též možnost zamezit dětem ve stahování souborů anebo blokovat otevírání těch potenciálně nebezpečných.

O novinkách ve Windows 8 by se dalo psát dlouho a dlouho, ale bylo by to nošením dříví do lesa. Přesto, pokud se chcete se systémem blíže seznámit, kupte si Počítač pro každého 22/2012, kde jsou Windows 8 tématem čísla. Novému systému se pak budou věnovat samozřejmě i následující čísla. Případně se podívejte na seriál o novinkách ve Windows 8, který vychází zde na fóru.

Windows 8 za hubičku? To ne, ale za pár stokorun ano

Microsoft hodně stojí o to, aby si systém Windows 8 rychle vydobyl silné tržní postavení. Tentokrát nespoléhá jen na tradiční OEM kanál (tedy postupné rozšiřování s prodejem nových počítačů) a masivní reklamní kampaň. Uživatelům Windows XP, Windows Vista a Windows 7 nabízí neobvykle výhodnou možnost přejít na nejvyšší maloobchodně dostupnou edici Windows 8 Pro za atraktivní cenu.

Až do konce ledna 2013 mohou uživatelé, kteří na svých stávajících počítačích používají starší systémy Windows XP, Windows Vista či Windows 7, zakoupit upgrade na Windows 8 Pro za zvýhodněnou maloobchodní cenu 29,99 euro ve formě elektronické licence (aktivační klíč přijde e-mailem, instalační soubory si lze stáhnout z Internetu). Za tuto cenu systém nabízí přímo Microsoft, v obchodech vyjde upgrade na vyšší sumu.

Pro zákazníky, kteří si v období od 2. června 2012 do 31. ledna 2013 zakoupili či zakoupí počítač se systémem Windows 7 v edicích Home Premium, Professional a Ultimate, je pak připravena ještě výhodnější cenová nabídka pro přechod na Windows 8 Pro. Zde si Microsoft účtuje jen 14,99 euro. Hewlett-Packard navíc přišel s akcí, že za své zákazníky tento poplatek uhradí.

Windows Media Center pro Windows 8 do konce ledna 2013 zdarma

Kvůli snižování nákladů za licence pro technologie třetích stran Microsoft z Windows 8 vedle podpory přehrávání filmů na DVD odstranil i oceňovanou aplikaci Windows Media Center, která slouží především pro obsluhu TV tuneru. Tedy sledování televizního vysílání a jeho nahrávání. Aplikaci si uživatelé Windows 8 Pro mohou koupit samostatně za 10 dolarů.

V rámci akce ji ovšem Microsoft do 31. ledna 2012 na webu Windows.com nabízí zdarma. Zájemcům pošle e-mailem produktový klíč, po jehož zadání v Ovládacích panelech je aplikace k dispozici ke stažení a instalaci. Stále ale platí dvě zásadní omezení: Windows Media Center nemůže rovnou naběhnout po startu systému (což majitele HTPC nepotěší) a bez kodeků nepodporuje přehrávání filmů z optických médií.

Tablety s Windows RT si žádají větší paměť, pro sebe potřebují 12 GB

Zájemci, kteří si budou chtít kupovat tablet s Windows RT, by zcela měli ignorovat modely s kapacitou interní paměti 16 GB. Samotná Windows RT si z ní totiž ukousnou 12 GB. Pro uživatelská data zbudou jen 4 GB volného prostoru. Windows RT jsou dvanáctkrát větší než systém iOS používaný na iPadu, dosud nejúspěšnějšímu tabletu.

Microsoft dodává svůj tablet Surface s Windows RT s interní pamětí o kapacitě 32 GB nebo 64 GB. Surface s kapacitně náročnějšími Windows 8, který na trh dorazí údajně počátkem příštího roku, pak nabídne dvojnásobné hodnoty. Oba modely mají slot pro paměťové karty microSD o kapacitě až 32 GB. Ten ale nemusí mít některé jiné tablety s Windows RT, které uvedou další výrobci.

03.png
zdroj: Microsoft

V tom případě by se zákazníci neměli nechat zlákat cenou, ale pamatovat na to, že z dostupné kapacity paměti je třeba odečíst 12 GB pro Windows RT. Dosud se až tak výrazně kapacitní nároky systémů pro tablety neřešily. S notně nabobtnalými Windows RT se ovšem vracíme do dob, kdy pevné disky osobních počítačů nabízely za velké peníze malou kapacitu, z níž si podstatnou část usurpoval operační systém.

Zastánci Microsoftu argumentují cloudem, ale interní paměť je interní paměť. Zvlášť, když Surface nemá mobilní modem, takže se k Internetu umí připojit jen přes Wi-Fi. Navíc třeba služba Xbox Music je dostupná zatím jen v 22 zemích, takže pro poslech hudby z tabletu například zde v České republice bude nutné její napěchování do paměti zařízení, případně na paměťovou kartu.

Sada Office 2013 pro Windows RT je hotová

Microsoft dokončil přípravy upravené verze kancelářské sady Office 2013 pro systém Windows RT, který s Office 2013 počítá v základní výbavě. První majitelé např. tabletu Surface s Windows RT sice ještě získají jen testovací verzi Office 2013, ale mohou zdarma aktualizovat na ostrou verzi. Majitelé později vyrobených zařízení již dostanou ostrou verzi rovnou.

S Windows RT je dodávána edice Home & Student, která vylučuje komerční použití. Microsoft zkrátka s Windows RT očividně míří na koncové zákazníky, kteří budou chtít tablet z kategorie spotřební elektroniky využívat převážně k zábavě. Pro business využití evidentně počítá s Windows 8 s celou paletou edic Office 2013 bez funkčních omezení jako je třeba chybějící podpora maker.

Sadu Office 2013 pro Windows 7 a Windows 8, která je rovněž optimalizována i pro tablety, půjde v rámci Office 365 získat za výhodný měsíční poplatek bez vysokých pořizovacích nákladů. Nově chystaná nabídka Office 365 počítá s dodáváním licencí za měsíční poplatek i pro domácnosti, živnostníky a menší firmy, což je oproti dnešní nabídce Office 365 výrazný posun k lepšímu.

Windows Store má daleko k 100 000 aplikací, přijdou akční hry?

Čeští zákazníci ve Windows Store naleznou přes čtyři tisíce aplikací pro Windows 8 a Windows RT krátce poté, co oba nové systémy byly oficiálně uvedeny na trh. České aplikace ovšem tvoří jen malý zlomek. Lokální pobočka Microsoftu jako příklad uvedla 17 aplikací, přičemž převážně nejde o nic zajímavého.

Tentokrát ovšem jsou čeští zákazníci omezování podobně jako ti američtí, což se často neděje. Pro americké uživatele je k dispozici 4,5 tisíce aplikací. Celkem jich v nabídce Windows Store má nyní být necelých osm tisíc, přičemž devět z deseti jich je zdarma. Analytici upozorňují, že právě kvalita aplikací může prostředí Metro zlomit vaz. A s ním i Windows 8 minimálně na tabletech.

Keith Lorizio, viceprezident Microsoftu přes prodej a marketing na americkém trhu, před časem šokoval odhadem, že do 90 dnů od uvedení Windows 8 a Windows RT bude ve Windows Store k mání 100 000 aplikací. Microsoft oficiálně jakýkoliv odhad odmítá. Jde o osobní názor jeho pracovníka, který nejspíše za několik týdnů bude za troubu, slušně řečeno.

Nicméně Microsoft si je zřejmě vědom, že nedostatek zajímavého obsahu ve Windows Store může být problémem. Podle zatím neoficiálních informací totiž chce změnit podmínky Windows Store a vpustit do něj i aplikace určené pouze dospělým. Nepředstavujte si však pod tímto pojmem nějaké XXX aplikace. Jde v první řadě o akční hry.

To by umožňovala i integrovaná rodičovská kontrola ve Windows 8, která umí zamezit dětem v přístupu k pro ně nevhodnému obsahu ve Windows Store. Je tedy otázkou, proč by Microsoft takovou ochranu do Windows 8 zaváděl, kdyby se ve Windows Store nechystal nabízet i aplikace formálně nevhodné pro děti.

04.png
zdroj: Blog 2.0

Microsoft vydal Skype 6, přišla i verze pro Metro

Microsoft uvolnil nový Skype 6. Jedná se o první významnou aktualizaci, které se klient populární komunikační služby dočkává poté, co ji loni koupil Microsoft. Skype 6 podporuje Windows XP a vyšší nebo OS X 10.5.8 a vyšší. Jaké novinky přináší? K podpoře textové komunikace přes Facebook Chat se přidává i podpora textové komunikace v rámci někdejší sítě Windows Live Messenger, dnes už jen Messenger.

V dohledném budoucnu má Skype podporovat také videohovory v sítí Messenger. Microsoft tak logicky spojuje dvě dříve si konkurující služby. Novinkou je pak i možnost přihlašovat se prostřednictvím uživatelského účtu u Microsoftu či Facebooku, takže pro Skype již není nutný oddělený uživatelský účet. Microsoft také zapojil do přípravy nové verze překladatele, kteří rozšířili počet dostupných jazykových mutací bez dvou na čtyři desítky.

Microsoft též ukázal světu Skype pro Windows 8 optimalizovaný pro dotykové ovládání v prostředí stále nazývaném Metro, přestože Microsoft kvůli sporům o značku od tohoto názvu upustil. Ve Windows 8 půjde využívat jak klasický Skype pro desktopové prostředí, tak Skype pro Metro. Volba záleží na uživateli. Skype pro Metro začíná jako odlehčená verze, která postrádá některé známé funkce.

Podobně neslavně Skype začínal i na platformě Windows Phone. Je zarážející, že Microsoft takto podceňuje význam prvního dojmu uživatelů svých vlastních platforem. Omezení verze pro Metro ale nejsou tak zásadní. Prozatím nepodporuje příjem a odesílání souborů a chybí i možnost odhlásit se. Výraznější neduhy nová verze nemá.

Skype pro Metro uživatelům bez účtu automaticky nabídne možnost komunikace přes Microsoft Account, který používají ve Windows 8. Kromě výše uvedeného je vybaven stejnými funkcemi jako Skype 6 pro Windows XP a vyšší, Design uživatelského rozhraní se samozřejmě nese v duchu prostředí Metro, takže dotykové ovládání nepředstavuje žádný problém.

Zajímavé je, že Microsoft dnes už svůj Skype nezařadil přímo mezi předinstalované aplikace pro Metro, kde je pouze aplikace Messaging pro textovou komunikaci v rámci služeb Microsoft Messenger a Facebook Chat. Zřejmě ale Microsoft nechce až příliš dráždit antimonopolní úřady. Ostatně i jiné novinky včetně Windows Essentials 2012 nabízí jako samostatné produkty.

Google hájí pozice, do Windows Store uvedl aplikaci Google Search

Ve Windows Store se objevila první aplikace od Googlu. Je jí samotný vyhledávač. Google tak reaguje na skutečnost, že Windows 8 mají ve svém dotykovém prostředí integrovanou aplikaci vyhledávače Bing (který je v rámci českého webového prostředí jen obtížně použitelný). Google pro dotykové prostředí Windows 8 je k dispozici i v české verzi a podporuje například i hlasové vyhledávání.

Aplikace Google Search poskytuje přístup k historii vyhledávání a také k různým službám Googlu. Namátkou jde o Gmail, Google Maps, Google Calendar, Google Drive, Google Plus, YouTube, Google Reader a další. Omezeny jsou však možnostmi vykreslovacího jádra Internet Exploreru. Google své služby optimalizuje pro vlastní prohlížeč Google Chrome, se kterým v podpoře HTML 5 jakžtakž drží krok pouze Mozilla Firefox.

05.png
zdroj Blog 2.0

Google Search je každopádně vstupní branou z dotykového prostředí Windows 8 (Windows RT nepodporuje) ke službám Googlu, čímž se jednička mezi vyhledávači snaží čelit faktu, že Microsoft velmi silně ve Windows 8 tlačí své vlastní služby a spřátelené služby, s nimiž jde po krku právě Googlu.

Apple představil iPad Mini a iPad čtvrté generace

Nebylo to jen Microsoft, kdo plnil vydání nejen odborných serverů. Apple si sezval novináře a pochlubil se novými produkty. Dle očekávání uvedl tablet iPad Mini, kterým Apple hodlá uspokojit poptávku po menších tabletech a zároveň cenově konkurovat Amazonu a Googlu . Nový iPad Mini měří jen 200x 134 x 7,2 milimetrů, váží něco málo přes 300 gramů a cena pro český trh byla stanovena na 8 490 Kč. Nexus 7 je sice ještě levnější, ale i tak jde na Apple už o levný tablet.

IPS displej má úhlopříčku 7,85“ palce s rozlišením 1024 × 768, takže se potvrdily zprávy, že kvůli kompatibilitě bude mít nový iPad Mini i přes menší úhlopříčku displeje stejné rozlišení jako starší iPad 2, se kterým tvůrci aplikací již delší dobu počítají. Nečeká je tedy žádná optimalizace pro nové rozlišení menší verze iPadu.

Pod kapotou se skrývá procesor Apple A5 se dvěma jádry a taktovací frekvencí 1 GHz spolu s grafikou PowerVR SGX543MP2 a operační pamětí o kapacitě 512 MB. Interní paměť pojme 16 GB, 32 GB nebo 64 GB dat a slot pro paměťové karty už tradičně chybí. V těchto ohledech opět kopíruje iPad 2. Nový iPad Mini však dostal vyšší rozlišení obou kamer resp. fotoaparátů.

06.png
zdroj: Apple

Primární zadní nabízí rozlišení pět megapixelů s podporou záznamu videa ve FullHD (1080p), stabilizací obrazu a automatickým fokusem. Čelní pro videohovory pak přichází s rozlišením 1,5 megapixelu a podporou HD videa (720o). Samozřejmostí je podpora Wi-Fi (a/b/g/n) a k dostání budou i verze s modemem podporujícím i sítě čtvrté generace na bázi LTE.

Překvapením je, že iPad Mini v sítích třetí generace nepodporuje datovou technologii HSPA+ DC, ale pouze HSPA+ s poloviční rychlostí (maximálně 21 Mbit/s). Podporována je technologie Bluetooth 4.0 a verze s modemem je vybavena i A-GPS navigací. K dostání je v bílé nebo černé barvě.

Apple ovšem nepředstavil jen dlouho očekávaný iPad Mini, ale také zmodernizovaný velký iPad. Nový iPad čtvrté generace přináší dvoujádrový procesor Apple A6X s taktovací frekvencí 1 GHz a operační paměť o kapacitě 1024 MB. Apple tvrdí, že nový iPad je dvakrát výkonnější než předchozí generace, ale zachovává si stejnou výdrž baterie (až 10 hodin na jedno nabití).

Velký iPad je vybaven 9,7“ IPS displejem Retina pracujícím v rozlišení 2048 x 1536 pixelů. V prodeji jsou varianty s kapacitou paměti 16 GB, 32 GB nebo 64 GB. Model s nejnižší kapacitou bez modemu Apple českým zákazníkům nabízí za 12 790 Kč. Ten podporuje pouze Wi-Fi (a/b/g/n). V prodeji však bude i verze s modemem podporujícím i sítě třetí a čtvrté generace.

07.png
zdroj: Apple

Podpora LTE měla být vylepšena, aby si nový iPad rozuměl s více sítěmi. V těch třetí generace pak stejně jako předchozí model nabízí podporu datové technologie HSPA+ DC s přenosovou rychlostí cca 42 Mbit/s. Nechybí podpora pro Bluetooth 4.0 a verzi s modemem ani A-GPS navigace. Klasický USB port nebo slot pro paměťové karty stále chybí, ale specifikace zmiňuje konektor Lightning, který používá také iPad Mini.

Primární fotoaparát / kamera s rozlišením pět megapixelů nabízí automatický fokus a záznam videa až ve FullHD (1080p) se stabilizací obrazu. Čelní kamera pro videohovory má rozlišení 1,2 megapixelu s podporou snímání videa HD kvalitě (720p). Na výběr je mezi černobílou a bílou barevnou kombinací.

Toshiba Satellite U920T: ultrabook a tablet s Windows 8 v jednom

Výrobci počítačů se v těchto dnech předhánějí v představování nových modelů navržených pro Windows 8, tedy s dotykovým displejem. Nejinak je tomu v případě společnosti Toshiba. Japonský výrobce nabízí konvertibilní ultrabook Toshiba Satellite U920T a stolní all-in-one počítač Toshiba LX830.

Dotykové ovládání stolního počítače je z ergonomického hlediska nesmysl. Zajímavější je konvertibilnímu ultrabook, který ze své koncepce ukazuje „obojživelnost“ Windows 8. Toshiba Satellite U920T je zástupcem hybridních zařízení, které lze z tabletu jednoduše přestavět na ultrabook nebo naopak. Tento ultrabook a tablet v jednom je vybaven 12,5“ dotykovým displejem s LED podsvícením a poměrem stran 16:9, který před poškrábáním chrání Corning Gorilla Glass.

08.png
zdroj: Toshiba

Displej pracuje v HD rozlišení (720p) a dovede zpracovat až pět dotyků najednou, takže v tomto ohledu splňuje nároky Windows 8 pro plné využití jejich možností dotykového ovládání. Jako každý současný ultrabook i tento model pohání procesor z rodiny Intel Core třetí generace (dříve známé pod kódovým označením Ivy Bridge). Konkrétně model Intel Core i5-3317U se dvěma fyzickými jádry. Specifikace též zmiňuje 4 GB RAM, grafický adaptér Intel HD Graphics 4000 se sdílenou pamětí a moderní SSD disk s kapacitou 128 GB.

09.png
zdroj: Toshiba

Za zmínku též stojí podpora bezdrátových technologií Wi-Fi (b/g/n), Bluetooh (verze 4.0) a NFC. Externí monitor či televizor je možné připojit přes HDMI výstup s podporou FullHD anebo bezdrátově prostřednictvím aktuálně nejnovější generace technologie Intel Wi-Di, která taktéž podporuje FullHD. K dispozici je dvojice rychlých portů USB 3.0, integrovaná čtečka paměťových karet, integrované stereo reproduktory, klasický 3,5mm výstup na sluchátka a 3,5mm vstup pro mikrofon. Nechybí dvojice integrovaných HD kamer s mikrofony pro online komunikaci.

Dell představil ultrabook a tablet s Windows 8 pro firemní využití

Dell představil celou řadu produktů s Windows 8 včetně velmi zajímavého konvertibilního ultrabooku Dell XPS 12. K zařízením pro koncové spotřebitele nyní přidává i nové modely z produktové řady Latitude zaměřující se na podnikatele a firmy.

První novinkou je klasický ultrabook Latitude 6430U, který je prvním ultrabookem značky Dell pro firmy. Disponuje 14“ displejem s LED podsvícením, který v závislosti na zvolené verzi zařízení pracuje v rozlišení 1368 x 768 pixelů nebo 1600 x 900 pixelů.

Používá procesor Intel Core třetí generace s technologií vPro a grafiku Intel HD 4000. Podpora pro Wi-Fi (b/g/n) či Bluetooth (4.0) je samozřejmostí. Volitelně lze sáhnout po modelu s HSPA modemem a A-GPS navigací. Na americkém trhu pak bude dostání i verze s LTE modemem pro mobilní sítě čtvrté generace.

Integrována je HD webové kamera, kterou doplňuje mikrofon s potlačením šumu. Nechybí samozřejmě integrované stereo reproduktory. Vedle gigabitového ethernetu jsou k dispozici dva rychlé porty USB 3.0, jeden port eSATA s napájením, VGA a HDMI výstup pro monitor resp. televizor, výstup pro sluchátka a vstup pro mikrofon.

Druhou novinkou je firemní tablet Latitude 10 s 10,1“ IPS displejem s LED podsvícením pracujícím v rozlišení 1366 x 768 pixelů. Zpracuje až deset dotyků najednou a před poškrábáním jej chrání Corning Gorilla Glass. Volitelně lze dokoupit stylus Wacom.

Tablet pohání procesor Intel Atom Z2760 se dvěma fyzickými jádry, který byl přímo navržen pro tablety s Windows 8. Kapacita operační paměti činí 2 GB, ovšem je sdílená s grafikou Intel GMA. Pro data je k dispozici rychlý SSD s kapacitou 128 GB.

Primární fotoaparát podporuje rozlišení až osm megapixelů. Čelní fotoaparát resp. kamera pro videohovory pak nabízí rozlišení dva megapixely. Tu doplňuje mikrofon s potlačením šumu spolu s reproduktory. K dispozici je též výstup na sluchátka, vstup pro externí mikrofon a HDMI výstup (miniHDMI) pro monitor či televizor.

Dále specifikace zmiňuje konektor pro dokovací stanici, čtečku paměťových karet, klasický port USB 2.0 a port microUSB port pro dobíjení. Nechybí podpora pro Wi-Fi (a/b/g/n) a Bluetooth (verze 4.0). Volitelně bude k mání také HSPA+ modem anebo na americkém trhu LTE modem. To vše se podařilo vměstnat do zařízení o rozměrech přibližně 274 x 176,6 x 10,5 milimetru s hmotností 658 gramů.

Lenovo IdeaCentre A520: dotykový all-in-one počítač s Windows 8

S příchodem Windows 8 se do kurzu dostávající, alespoň zatím v nabídkách výrobců, stolní all-in-one počítače s dotykovým displejem. Jedním takovým je Lenovo IdeaCentre A520. Podle čínského výrobce je hlavní předností 23“ IPS displej s LED podsvícením a nastavitelným úhlem sklonu od -5 stupňů do 90 stupňů.

I když o ergonomice dotykového ovládání stolního počítače lze s úspěchem pochybovat, tak Lenovo IdeaCentre A520 s Windows 8 disponuje dotykovým bezrámovým displejem, který najednou zpracuje až deset dotyků a pracuje v rozlišení 1920 x 1080 pixelů (FullHD). Nejvýkonnější verze nového čínského all-in-one počítače nabízí procesor Intel Core i7 třetí generace, operační paměť 8 GB a grafickou kartu GeForce 615 se 2 GB vlastní paměti a pevný disk klasické konstrukce o kapacitě 1 TB.

10.png
zdroj: Lenovo

Výrobce též vyzdvihuje integrované stereo reproduktory s podporou technologie Dolby Home Theatre V4, dodávaný software Lenovo Rescue pro zálohování a obnovu dat a technologii Lenovo Eye Distance, který uživatele upozorní, pokud je příliš blízko obrazovky. All-in-one počítač Lenovo IdeaCentre A520 se na český trh dostane v prosinci. K mání by měl být zhruba za 23 000 Kč bez daně.

Kingston představil flash disk certifikovaný pro Windows To Go

S Windows 8 v jejich nejvyšší edici Enterprise, která je určena pro multilicenční zákazníky (tedy například firmy nebo úřady), přichází i nová funkce Windows To Go umožňující přenést systém i se všemi daty na přenosné médium a z něj jej spustit na kompatibilním počítači. Kingston se pochlubil flash diskem, který je pro novou technologii certifikovaný.

Je jím DataTraveler Workspace pro vysokorychlostní rozhraní USB 3.0, který používá řadič SSD disků pro dosažení vysokého výkonu pro náhodné čtení/zápis a krátké časy latence. Podporuje technologie BitLocker a Trusted Boot. Navíc je vybaven ochranou proti náhodnému odpojení: pracovní prostředí lze obnovit, pokud bude flash disk zasunut do portu USB 3.0 během šedesáti sekund.

Flash disk Kingston DataTraveler Workspace je kompatibilní se všemi počítači podporujícími Windows 7 a Windows 8. Lze jej připojit i ke staršímu a pomalejšímu rozhraní USB 2.0. Vyrábět se budou kapacitní varianty 32 GB, 64 GB a 128 GB. Očekávaná živnost při „typické pracovní zátěži“ je dva roky.

11.png
zdroj: Kingston

Nový flash disk certifikovaný pro Windows To Go měří 75,29 mm x 22,98 mm x 16,44 milimetru. Pracovat může v prostředí s teplotou od 0° C až 60 °C. Přenášet a skladovat jej lze v místech s teplotou od -20°C po 85°C. Výrobcem doporučená maloobchodní cena 32GB modelu je 2211 Kč nebo 3696 Kč u 64GB modelu. Model o kapacitě 128 GB bude dodáván na objednávku.

Transcend představil tenkou vypalovačku nejen pro ultrabooky

Transcend představil novou externí CD/DVD vypalovačku TS8XDVDS-K, kterou chce oslovit především majitele ultrabooků. Do těchto tenkých a lehkých nástupců klasických notebooků se již optická mechanika nemontuje. Mnoho uživatelů stojících o moderní přenosný počítač, ale stále alespoň občas potřebujete pracovat s CD/DVD médii.

Právě pro ně je nová vypalovačka Transcend TS8XDVDS-K určena. Je tenká pouze 13,9 milimetru. Podle výrobce jde o světový unikát, ale přiznejme si, že milimetr plus nebo mínus nehraje zase takovou roli. Zkrátka je velmi tenká. Mobilitu zvyšuje i to, že si plně vystačí s napájením přes port USB 2.0, přes který se k počítači také připojuje. Podporuje všechny běžné formáty CD a DVD médií včetně přepisovatelných a dvouvrstvých nosičů a formátu DVD-RAM.

12.png
zdroj: Transcend
12.png (42.56 KiB) Zobrazeno 7046 x

Maximální rychlost čtení i zápisu je u DVD osminásobná. Není tedy z nejrychlejších, ale to platí pro tenké přenosné vypalovačky obecně. Vybavena je gumovými protiskluzovými patkami, které mnohým tzv. mobilním vypalovačkám trestuhodně chybí. Dodává se s plnou verzí vypalovacího softwaru Cyberlink Power2Go. Záruka trvá po dobu standardních dvou let a výrobcem doporučená maloobchodní cena pro náš trh činí 1 150 Kč i s DPH.

Brusel se dál angažuje ve válce webových prohlížečů

Evropská komise oficiálně informovala Microsoft, že nedodržel podmínky dohody týkající se tzv. ballot screen. Bruselští úředníci si po stížnosti norské firmy Opera Software, tvůrce okrajového prohlížeče Opera, vydupali, že Microsoft musí ve Windows XP a vyšších zobrazovat tzv. ballot screen, kde uživatele informuje o možnosti zvolit si vlastní webový prohlížeč a hned několik nejrozšířenějších i nabízí ke stažení.

Obvinění z nedodržení dohody není žádným překvapením. Evropská komise s ním přišla již letos v létě a Microsoft následně přiznal, že kvůli chybě v prvním servisním balíčku pro Windows 7 se ballot screen neobjevila přibližně na 28 milionech počítačů, kde se objevit měla. Microsoft jako kompenzaci za toto své pochybení nabízí roční prodloužení platnosti dohody.

Jinými slovy nabízí, že bude hlavním konkurenčním prohlížečům nadále v Evropské unii zdarma dělat reklamu na své náklady formou aktualizace, která se vpašuje evropským uživatelům i do Windows 8. Nynější krok Evropské komise je jen formalitou v byrokratickém procesu. Microsoft má nyní prostor pro oficiální reakci. Podle té se Evropská komise rozhodne, jak s nedodržením dohody naloží.

13.png
zdroj: Blog 2.0

Microsoftu hrozí pokuta až ve výši deseti procent jeho ročního obratu. Evropská komise stále nebyla schopná poskytnout jasnou odpověď, jestli Microsoft takto ztrestá i při prokázání, že šlo o pouhé nedopatření v kombinaci s nabídkou prodloužení platnosti dohody. Chce se rýpavě dodat, že eurozóně by se finanční injekce hodila.

Microsoft se naopak nemusí prozatím obávat, že by jej Evropská komise popotahovala za nastavení podmínek pro konkurenční prohlížeče ve Windows RT. Mozilla i Google bědují, že jejich prohlížeče nemají ve Windows RT tytéž možnosti fungování jako Internet Explorer. Evropská komise ovšem následuje americké úřady a v tomto případě nebude zasahovat, přestože je tomu skutečně tak.

Dívali jsme se na Windows RT a z našeho prošetřování zatím nevyplývá žádný důvod, proč by Microsoft měl být kvůli nedostatečné nabídce konkurenčních webových prohlížečů u Windows RT postihován,” uvedl Joaquin Almunia za Evropskou komisi, která funguje jako regulátor trhu Evropské unie. Jinými slovy řekl to, čím argumentovali někteří komentátoři již při počátku prošetřování podpory prohlížečů ve Windows RT letos v létě.

Windows RT zkrátka nemají na tabletech takové tržní zastoupení (resp. prozatím nemají prakticky žádné zastoupení), aby přišel na řadu zásah regulačního orgánu. V opačném případě by Evropská komise měřila dvojím metrem, protože Applu jeho politiku podpory alternativních prohlížečů v systému iOS a tabletech iPad dlouhodobě toleruje. Přitom iOS je v Evropě vedle Androidu nejrozšířenější mobilní platformou a samotný iPad pak nejprodávanějším tabletem.

U:fon má kupce, je jím Air Telecom

Malého mobilního operátora U:fon převeze společnost Air Telecom. Jako o hotové věci o tom informovala Česká tisková kancelář s odvoláním na svůj zdroj údajně dobře obeznámený s rozhodnutím věřitelského výboru. Přesněji řečeno, Air Telecom kupuje společnost MobilKom, která poskytuje telekomunikační služby pod značkou U:fon.

Kolik za firmu procházející insolvenčním řízením zaplatí, není známo. Původní nabídky zájemců se měly pohybovat okolo dvaceti milionů korun. Konečná suma bude zřejmě vyšší. MobilKom resp. U:fon sice vydělává, ale nemá na splácení dluhu, který vznikl zejména při budování CDMA sítě. Původní závazky společnosti MobilKom činí přes dvě miliardy korun. Ty nový majitel má vyřešit a pokračovat v poskytování služeb.

Pokud se informace ČTK zakládá na pravdě, tak Air Telecom porazil v aukci firmu Tomáše Budníka, bývalého šéfa společnosti MobilKom. Air Telecom je dceřiná společnost firmy N&F Marketing Group, která zabývá například přímým prodejem prostřednictvím obchodních zástupců a cíleným marketingem. Objevily se ale spekulace, že firma kupuje MobilKom pro skupinu PPF nebo přinejmenším pro úzkou spolupráci s jejím novým mobilním operátorem.

Skupina PPF založila akciovou společnost PPF Mobile, se kterou se účastní aukce o volné kmitočty pro provoz vlastní mobilní sítě čtvrté generace. Do skupiny PPF patří také finanční ústav Air Bank, který si nedávno nechal zaregistrovat značku a logo Air Mobil. Podle telekomunikačních analytiků by právě to měl být název nového mobilního operátora.

Otázkou zůstává, jestli bude spolupracovat anebo přinejmenším nepřímo ovládat i společnost MobilKom. Její U:fon je čtvrtým mobilním operátorem na českém trhu, ovšem s cca 114 000 zákazníky se nemůže rovnat trojici O2, T-Mobile, Vodafone. Počet zákazníků navíc oproti počátku roku klesl o deset tisíc, jak uvádí Česká tisková kancelář.

Faktem je, že spotřebiteli vkládané naděje do nového českého hráče na poli mobilních datových a hlasových služeb se nenaplnily. U:fonova CDMA síť je oproti UMTS sítím velkým operátorům pomalá a není kompatibilní s běžnými mobily a tablety na českém trhu. U:fon tak dodává vlastní mobily, ale ty nejsou příliš kvalitní a navíc třeba i kvalita hlasových služeb zůstává daleko za standardem 21. století.

Vodafone se připravuje na LTE, rozšiřuje páteřní optickou síť

Mobilní operátor Vodafone se v České republice chystá na výrazné zvýšení datového provozu ve své síti. Oznámil, že aktuálně rozšiřuje svou páteřní síť přibližně o 4 500 kilometrů optického vlákna. Celkově tak jeho optická síť dosáhne délky 6 000 kilometrů. Je tedy zřejmé, že aktuální rozšíření optické sítě je opravdu zásadní.

Vodafone se připravuje na spuštění vlastní mobilní sítě čtvrté generace na bázi technologie LTE, pro kterou se již snaží získat potřebné kmitočty v aukci Českého telekomunikačního úřadu. Té se vedle Vodadonu účastní i konkurenční mobilní operátoři O2 (Telefónica) a T-Mobile. K nim se přidala i společnost PPF Mobile ze skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera.

Vodafone zároveň připomenul, že vylepšuje rychlostní možnosti také své stávající sítě třetí generace na bázi UMTS. V ní počátkem října rozšířil dostupnost datové technologie HSPA+ DC s teoretickým rychlostním maximem cca 42 Mbit/s na 44 měst České republiky. Jen málo koncových zařízení na trhu ovšem tuto technologii podporuje a proklamované maximum je někde mezi čirou teorií a totální utopií.

Vodafone aktuálně svou UMTS sítí pokrývá 73 procent české populace. Nejde však o pokrytí území. To je výrazně menší a operátoři se s ním příliš nechlubí. Přitom jde u mobilního připojení o zásadní údaj, protože jej uživatelé často potřebují i mimo velké městské aglomerace, jejichž pokrytím naskočí vysoké číslo pokrytí populace. Průměrná rychlost v 3G síti Vodafonu podle měření samotných jeho zákazníků na serveru DSL.cz v září 2012 činila pouze 3,76 Mbit/s.

O2 zavádí levné datové tarify pro přístup k e-mailu a mapám

Letos na jaře operátor O2 představil speciální mobilní datový tarif pro uživatele Facebooku. Nyní přidává do své nabídky další dva specializované datové tarify. První tarif je určen pro přístup k e-mailu z libovolné aplikace přes protokoly POP3, IMAP nebo SMTP, případně přes ActiveSync.

Také je možné v rámci tarifu přistupovat k poště přes webové rozhraní, ovšem v tom případě je podporován jen Gmail od Googlu spolu s e-mailovými službami českých portálů Seznam.cz, Centrum.cz & Atlas.cz a Volný.cz. Cena činí 50 Kč měsíčně pro tarifní zákazníky nebo 13 Kč týdně pro zákazníky s předplacenou kartou.

Za 75 Kč měsíčně (nebo 19 Kč týdně s předplacenou kartou) si pak lze objednat tarif umožňující přístup k e-mailu a také k internetovým mapám. Konkrétně ke službám Google Maps a Mapy.cz jak prostřednictvím mobilního prohlížeče, tak přes jejich nativní aplikace pro vybrané chytré mobily.

Špatnou zprávou je, že oba tarify jsou zatíženy datovým limitem 150 MB na měsíc. Po jeho vyčerpání dojde k razantnímu snížení přenosové rychlosti. Oba nové tarify lze aktivovat od 1. listopadu v internetové samoobsluze mojeo2.cz nebo na zákaznické lince 800 02 02 02. Aktivaci lze též provést zasláním SMS ve tvaru EMA (tarif E-mail) či NAVI (tarif Navigace a e-mail) na číslo 999 111.

Nokia Lumia 510 aneb Windows Phone pod 200 dolarů

Trápící se Nokia chce zaujmout cenově dostupným chytrým mobilem Nokia Lumia 510 se systémem Windows Phone 7.5, přestože je jasné, že tato generace Windows Phone již nemá před sebou žádnou světlou budoucnost. Nokia však věří, že nový smartphone zákazníky zaujme. Sází na cenu. Nokia Lumia 510 má být k dostání bez dotací za 199 dolarů.

Prodávat se začne již v listopadu 2012, ale do České republiky dorazí až počátkem příštího roku. Nokia Lumia 510 počítá se 4“ TFT displejem pracujícím v rozlišení 800 x 480 pixelů (WVGA). Pohánět ji bude procesor Snapdragon S1 patřící k těm méně výkonným, ale odpovídající ceně.

14.png
zdroj: Nokia

Tu odráží i operační paměť, jejíž kapacita bude činit pouhých 256 MB. Interní úložiště pojme 4 GB dat. Slot pro paměťové karty chybí. K dispozici je pouze jeden fotoaparát, konkrétně s rozlišením pět megapixelů a automatickým fokusem. Nokia Lumia 510 se bude dodávat s baterií o kapacitě 1300 mAh.

Smartphone za 199 dolarů zní sice hezky, ale Windows Phone 7.x je de facto mrtvá platforma. Nokia se jí sice snaží držet při životě vlastními vylepšeními, ale samotný Microsoft nyní všechnu pozornost soustředí na Windows Phone 8 mající stejné základy jako Windows 8. Kdo tedy bezpodmínečně nemusí mít mobil s Windows Phone (byť i se zastaralou verzí), tomu lze spíše doporučit některý z low-cost chytrých mobilů se systémem Android.

Samsung ukázal stylus pro telefonování s tablety Samsung Galaxy Note

Stylusy v éře mobilů s dotykovými displeji ovladatelnými prsty mají stále své místo. Samsung, současná jednička mezi výrobci mobilních telefonů, uvádí nový stylus S Pen, který má umožnit majitelům tabletů Samsung Galaxy Note telefonovat. Se samotným tabletem to příliš pohodlné kvůli jeho rozměrům není. Proto Samsung přichází s tímto stylovým příslušenstvím.

Stylus S Pen poslouží jak pro přesnější ovládání kapacitního displeje, tak právě jako bezdrátové sluchátko s mikrofonem, které se prostřednictvím technologie Bluetooth 3.0 může připojit i k více zařízením najednou. Podporuje profily HFP a HSP. Integrovaný mikrofon je opatřen filtrem okolního šumu a ochranou nežádoucí proti ozvěně. S Pen má na svém těle tlačítko regulaci hlasitosti a umí na příchozí hovor upozornit vibrováním.

15.png
zdroj: Samsung
15.png (36.39 KiB) Zobrazeno 7046 x

Zařízení z polykarbonátu má rozměry 115 x 177 x 33 milimetrů. Výrobce uvádí, že integrovaný akumulátor na jedno nabití nabídne 130 hodin v pohotovostním režimu nebo 180 minut volání. Zařízení se nabízí prostřednictvím microUSB portu, takže jej lze dobíjet jak z počítače, tak přes adaptér i z elektrické sítě. Multifunkční stylus Samsung S Pen bude k dostání v bílé barvě za doporučenou maloobchodní cenu 1 499 Kč s DPH.

Android do čtyř let porazí Windows? Není to tak jednoduché …

Některá česká média si poněkud svérázně vyložila zprávu analytické společnosti Gartner, na jejímž základě pak tvrdí, že podle analytiků má Google se svým systémem Android do čtyř let porazit Microsoft a jeho Windows a ovládnout trh. Ono je to ve skutečnosti trochu jinak. Gartner pouze odhaduje, že se v roce 2016 prodá více zařízení se systémem Android než zařízení s některým ze systémů Microsoftu.

To není zase tak překvapivý odhad, protože trh osobních počítačů zažívá stagnaci a chytré mobily naopak boom, který potažmo prožívá i Android. Ten pak proniká i na další chytrou elektroniku, kam se Microsoft se svými systémy zatím vůbec nehrne. Jde třeba o chytré set-top-boxy, kapesní multimediální přehrávače nebo čtečky elektronických knih. Je tedy reálné, že se v roce 2016 skutečně prodá více zařízení se systémem Googlu, než se systémem Microsoftu.

Neznamená to ovšem, že Microsoft bude Googlem v roce 2016 poražen. Na osobních počítačích určitě ne. Na chytrých mobilech a tabletech Android poráží Microsoft již dnes. O tablety však Microsoft a Google ještě svedou tuhý boj. Microsoft by se rád popral i na poli chytrých mobilů, ovšem zatím to vypadá, že zde je Davidem, který vyzývá Goliáše. Jak jejich souboj dopadne, ukáže až čas. Zatím ale první zápas Android vs. Windows Phone 7.x vyhrál Google čistým K.O.

Tablety s Androidem se dotahují na iPad

Podle analýzy společnosti Strategy Analytics začínají tablety se systémem Android dotahovat iPad s iOS. Ve třetím čtvrtletí tohoto roku se prý prodalo celosvětově 24,7 milionů tabletů, což znamená meziroční nárůst o 43 procent z 17,2 milionů prodaných tabletů ve třetím kvartálu roku 2011.

Zajímavější informací je, že podíl Applu mezi výrobci tabletů klesl na 57 procent. Naopak podíl výrobců tabletů se systémem Android prudce vzrostl na 41 procent. V loňském třetím čtvrtletí jejich tržní podíl činil jen 29 procent. Žádný z výrobců tabletů se s Applem měřit nemůže, ovšem v souboji platforem iOS a Android už nadvládá Applu není tak jasná jako v minulosti.

Proč? Jedno slovo: cena. Naleštěný iPad je zkrátka pro řadu lidí přespříliš drahý, zatímco již použitelný tablet se systémem Android lze sehnat i pod pět tisíc korun. Uvidíme, jak kartami zamíchají nové tablety od Applu, Microsoftu, Googlu i nezávislých výrobců.

Android 4 nebo vyšší již je na čtvrtině zařízení se systémem Googlu

Každé čtvrté zařízení, které v čtrnáctidenním cyklu končícím k 1. říjnu přistoupilo na Google Play, již disponuje systémem Android ve verzi 4 nebo vyšší. Ice Cream Sandwich má aktuálně podíl již 23,7 procenta, takže je druhou nejrozšířenější verzí systému. Nejnovější Jelly Bean je však s podílem 1,8 procenta až pátou nejrozšířenější verzí v pořadí.

Nadále vede Gingerbread s celkovým podílem 55,8 procenta. Mezi Ice Cream Sandwich a Jelly Bean se vklínily již vousatější verze Froyo (12,9 procenta) a Eclair (3,4 procenta). Zdá se, že podíl novějších verzí zvyšují hlavně nová zařízení. Výrobci dlouhodobě zdržují uvolňování aktualizací či odmítají jejich přípravu pro starší zařízení, přestože by to technicky bylo možné.

Novější verzi systému totiž berou jako prodejní argument u nových modelů mobilů a tabletů. I proto by byl zajímavý program Nexus, o kterém se spekuluje, kdy by různí výrobci nabídli vlastní mobil nesoucí značku Nexus, o jejichž promptní aktualizaci by se staral sám Google jako je tomu u dosavadních zařízení z rodiny Nexus. Ta zatím poslední v prodeji vyrábí Samsung (mobil) a Asus (tablet).

Prima má novou aplikaci pro iPhone a další zařízení s iOS

Televizní skupina Prima se dříve netajila skepsí k tzv. novým médiím, ale evidentně mění názor. Nedávno potvrdila jednání o zpřístupnění své video-on-demand služby Prima Play do chytrých televizorů, počátkem října se Prima Play dočkala aplikace pro Android a nyní přichází i aplikace pro iPhone, iPad a iPod Touch.

Nová aplikace pro chytrou elektroniku značky Apple vyžaduje iOS ve verzi 5.0 nebo vyšší. Je volně ke stažení v AppStore. Poskytuje zdarma přístup k archivu původní tvorby televizních kanálu skupiny Prima, ale také k odvysílaným epizodám atraktivních akvizičních seriálů. Sportovním fanouškům pak přináší novinky, výsledky a reportáže z fotbalové Ligy mistrů.

Aplikace podporuje vytváření playlistů s oblíbenými pořady. Má integrovaný televizní program stanic Prima Family, Prima Cool a Prima Love a podporuje spolupráci s kalendářem, přes který si lze nechat připomenout vysílání vytipovaného pořadu.
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Phishingovy utok aneb email odesilatele Příloha(y)
    od drobino » 15 pro 2023 08:22 » v Vše ostatní (sw)
    14
    1684
    od 28nitro28 Zobrazit poslední příspěvek
    17 pro 2023 20:12

Zpět na “Ostatní články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host