Recenze ASUS ROG STRIX B450-F

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

winycz
nováček
Příspěvky: 36
Registrován: červen 15
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Recenze ASUS ROG STRIX B450-F

Příspěvekod winycz » 26 úno 2019 10:25

V této recenzi se podíváme blíže na základní desku ASUS ROG STRIX B450-F GAMING, jedná se o takový základ do herních sestav s procesory AMD. Základní deska sice neobsahuje nejvyšší čipovou sadu X470, ale rozhodně má co nabídnout s mnohem přívětivější cenou.

Obrázek

Základní deska je postavená na čipové sadě AMD B450. Jedná se o zlatý střed mezi čipovými sadami pro procesory AMD Zen 2. generace.

Obrázek

Čipová sada B450 poskytuje méně USB 3.1 a SATA portů, zejména kvůli menšímu počtu PCIe linek, které podporuje. Zároveň zde není podpora konfigurace více grafik pro režimy CF či SLI, nabízí totiž připojení pouze jedné grafické karty skrze 16 PCIe linek, což pro převážnou většinu sestav naprosto postačí.
Ve většině vlastnostech je tato čipová sada shodná se svým předchůdcem B350, nicméně nabízí pár klíčových funkcí, které ocení zejména majitelé (či budoucí majitelé) procesorů AMD Ryzen 2000. Čipová sada B450 totiž podporuje technologii XFR2 Enchanced a Precision Boost Overdrive pro ladění výkonu těchto procesorů.

ROZBOR DESKY

Základní deska je osazena paticí AM4 pro veškeré dosavadní procesory AMD architektury Zen, dále je vybavena čtyřmi sloty se dvěma kanály pamětí typu DDR4 s podporovanou frekvencí až 3200 MHz. Maximální osazená kapacita pamětí činí 64 GB.

Mezi rozšiřující sloty základní desky patří jeden plně osazený PCIe x16 slot, jeden PCIe x16 slot osazený pouze 8 linkami a jeden PCIe x16 slot s maximálně 4 linkami. O pár řádků výše jsem psal o podpoře, resp. Nepodpoře, konfigurací s více grafickými kartami skrze čipovou sadu B450, nicméně základní deska tuto možnost podporuje pro grafické karty AMD. Základní deska podporuje připojení dvou grafických karet s tím, že jedna z grafických karet může využít 8 PCIe linek a druhá pak pouze 4 PCIe linky. Mimo PCIe x16 sloty nalezneme na desce i tři menší PCIe x1 sloty pro rozšiřující karty.

Pod PCIe sloty se nachází konektor pro COM port, TPM šifrovací zařízení, konektor pro připojení čelního panelu PC skříně, konektor pro připojení externího teplotního čidla a jumper pro vymazání nastavení BIOS.

Dva bílé konektory se čtyřmi piny umístěné nad procesorem a pod PCIe sloty slouží pro připojení LED RGB pásku s možnou konfigurací pomocí AURA Sync, bohužel bez adresace, tudíž nepodporují např. režim běžící světlo.

Vedle slotů pamětí DDR4 se nachází čtyř LED diody pro zjednodušenou informaci o průběhu SELF-testu desky, které indikují čtyři různé oblasti (CPU, DRAM, VGA a Boot_device) s případnou informací, kde mohl nastat problém.

Pro pevné disky základní deska poskytne celkem šest SATA 6 Gb/s portů a dva M.2 sloty pro SSD disky z nichž jeden podporuje PCIe i SATA SSD disky typu M.2.

Dále na desce nalezneme 24 pinový ATX konektor pro její napájení a 8 pinový konektor pro napájení celkem 8 (6+2) napájecích fází procesoru. Digitálně řízená napájecí kaskáda je chlazena dvěma hliníkovými pasivy, z nichž jeden je z části zakryt plastovým štítem s RGB podsvíceným ROG logem. O řízení této kaskády se stará klasický mikroprocesor DIGI+ VRM, ve kterém je integrováno řízení spotřeby ASUS EPU.

Osazený procesor bude tedy dostatečně zásoben elektrickým proudem a po přetaktování bude potřebovat i slušně chladit, proto se na desce nachází celkem šest PWM (4 pin) konektorů pro ventilátory. Dva z nich jsou přizpůsobeny připojení vodních pump AIO či vlastních vodních chlazení a umožňují pak regulovat rychlost těchto pump nezávisle na ventilátorech.

Obrázek

KONEKTIVITA I/O ZAŘÍZENÍ

Jak jsme zvyklí, tak k základním deskám je přikládán štít vstupů a výstupů základní desky pro připojení externích zařízení. U této desky je štít její součástí.

Obrázek

Při pohledu na konektory vidíme postarší PS2 konektor pro klávesnici či myš, který však ocení například „overclockeři“ a pod ním dva USB 2.0 konektory. Dále zde nalezneme celkem tři USB 3.1 konektory GEN 1 a jeden USB 3.1 konektor typu C, ovšem taktéž první generace. Uprostřed nalezneme DisplayPort a HDMI 2.0 konektor. Červené USB konektory jsou rovněž specifikace 3.1 nicméně již rychlejší druhé generace. USB konektory je možné rozšířit o dva další specifikace 3.0 a až čtyři specifikace 2.0.

Síťový RJ45 konektor vstupuje do síťového řadiče Intel I211-AT, jedná se o známý gigabitový síťový řadič, který je známý již od roku 2012. Konektor je od řadiče galvanicky oddělen pomocí optočlenů LANGuard.

V poslední řadě konektivity desky najdeme 5 konektorů JACK 3.5 a jeden optický S/PDIF konektor. V případě zvukové části vsadil ASUS na svoje osvědčené řešení SupremeFX, které tvoří kodek S1220A od Realtek, ukrytý pod kovovým elektromagnetickým štítem a operačními zesilovači, které zaručí dostatečné zesílení pro sluchátka s impedancí od 32 až do 600 ohm, což si zvukovka sama detekuje. Kondenzátory ASUS použil japonské prémiové Nichicon. Kodek se zesilovači slibují odstup signál od šumu až 113 dB pro vstup neboli nahrávání a 120 dB pro čistý zvuk z výstupu. Celá zvuková část je pak oddělena od zbytku základní desky průhledným červeně podsvíceným pruhem, který může buď staticky svítit nebo dýchat či lze podsvícení úplně vypnout. Na těle základní desky nalezneme konektor pro připojení zvukových konektorů čelního panelu počítačové skříně.

BALENÍ

Obrázek

Balení je tvořeno samotnou základní deskou, čtyřmi kabely SATA 6 Gb/s, dvě montážní sady pro M.2 disky, jedním prodlužovacím kabelem RGB podsvícení, sadou krátkých stahovacích pásků, visačkou na dveře, velkou nálepkou s logem ROG Strix a sadou nálepek ve stylu ROG, manuálem a optickým diskem s ovladači.

Obrázek

SPECIÁLNÍ FUNKCE

ASUS prezentuje na svých stránkách speciální funkce neboli features a technologie výroby, ke každému produktu. Nebudu se touto sekcí příliš zabývat a zmíněné features na rychlo shrnu.

Deska disponuje technologií Dual Intelligent Processors 5 s funkcí 5-ways optimization. Tuto technologii mají ASUS desky již řadu let, jedná se o dva inteligentní procesory ASUS TPU a EPU společně s DIGI+ VRM, které mají za úkol řídit rychlost a spotřebu procesoru a dalších segmentů základní desky. Mimo jiné přináší i možnost monitorovat a nastavovat různé hodnoty podporovaných částí počítačové sestavy v reálném čase. Co se ale nejvíce změnilo je právě 5-ways optimization. Jedná se o funkci, která jedním klikem optimalizuje výkon sestavy, respektive procesoru, a to jeho přetaktováním. Ladění by se mělo týkat i spotřeby a úsporných režimů, přizpůsobení otáček ventilátorů a v poslední verzi i aplikací.

To, co dělá základní desky ASUS jedinečné jsou ochrany jednotlivých vstupů a výstupů, zejména proti elektrickým výbojům, tuto technologii ASUS nazývá ESD Guards a týká se LAN konektoru, audio konektorů, KBMS a USB portů.

Dalším způsobem ochrany komponent základní desky je tzv. Q-design. Jedná se o úpravu zejména slotů pamětí RAM a PCIe x16, které jsou vyztužené a také již integrovaný štít vnějších konektorů základní desky.

Co stojí za zmínku je funkce ASUS CrashFree BIOS 3. S funkcí ASUS EZ Flash se setkáváme u každé základní desky ASUS, nicméně ASUS CrashFree BIOS je taková specifičtější méně používaná funkce. Pokud se někomu podaří jakýmkoli způsobem poškodit BIOS, čemuž by měla zabránit už samotná flashovací utilita, pak je zde druhý způsob, jak poškozený BIOS obnovit pomocí flash disku či optického média se správnou verzí BIOS.

SOFTWAROVÁ VÝBAVA DESKY

ASUS AI Suite 3
Balíček AISuite zahrnuje utilitu Dual Inteligent Processors 5 (EPU/TPU/DIGI+VRM) přes kterou je možné řídit nastavení úsporných stavů, měnit frekvence procesoru či pamětí RAM přímo z operačního systému, ale také i napětí na různých segmentech nebo třeba bližší nastavení DIGI+ digitálně řízené napájecí kaskády a nechybí samozřejmě ani monitorování teplot a napětí.

Obrázek

Další součástí balíčku je TurboApp s hlavním cílem zrychlit neboli přiřadit vyšší prioritu vybraným aplikacím.

FanXpert 4 ve kterém lze detailněji nastavit otáčky ventilátorů a také jim lze nastavit start/stop režim do jisté teplotní úrovně, obdobně jako u grafických karet.

PC Cleaner slouží k vyčištění disku jako obdoba CCleaneru.

Systém Information vypíše základní informace o základní desce, procesoru a pamětech.

USB BIOS Flashback je velmi dobrou utilitou, umožní vytvořit flashdisk pro obnovu BIOSu i v případě nezdařeného update. Tedy v případě pokusů s alternativními BIOSy je tohle velmi užitečné.

File Transfer slouží pro komunikaci s cloudovým uložištěm ASUS.

A v poslední řadě EZ Update, utilita sloužící pro automatickou aktualizaci ovladačů či BIOSu.

Obrázek

ASUS Supreme FX se Sonic studiem a radarem
Software ovladače zvukovky SupremeFX je zcela jednoduchý, je tvořen konfigurací reproduktorů, nastavení prostorového zvuku a volby výchozího formátu vzorkování.

Obrázek

Ovšem zvukovka je již obohacena Sonic studiem, ve kterém si může uživatel doladit zvuk dle vlastní potřeby, funguje to velmi podobně jako Dolby digital či DTS. Poslední částí softwaru zvukovky je Sonic Radar, který vizuálně na monitoru zobrazuje odkud se šíří zvuk, například ve hře Counter Strike bude zobrazovat ze kterého směru se šíří zvuk střelby či kroků.

Obrázek

ASUS Overwolf
Zbrusu nová utilitka Overwolf určená primárně pro hráče je takovou všehochutí. Aplikaci jsme tak zběžně projel a nemám pro ní úplně nějaký speciální výraz, ale na pohled mi připomíná steam či takovou službu, zkrátka je zde obchod (store) ve kterém si může uživatel postahovat různá rozšíření popřípadě i hry, například facebook prohližeč, skype, software pro streamování či natáčení videí, chatovací miniaplikace a tak podobně. Co z mého pohledu je na této aplikaci asi nejužitečnější je FPS conter. Pokud zrovna někdo nechce používat fraps a nemá nVidia Experience, pak by tato aplikace pro něj mohla být užitečná. Nabízí rychlý přístup ke spoustě vychytávkám, které si uživatel postahuje.

Obrázek

ASUS RAM Cache II
Definice ze stránek ASUS:
„Software ROG RAMCache poskytuje uživatelsky přívětivé a transparentní řešení, jak zvýšit celkový výkon počítače přes využití systémové paměti (DRAM), která není používána.
RAMCache umístí mezipaměť RAM mezi hard disk a aplikace. V reálném čase zjistí Vaše požadavky na celkový výkon PC s ohledem na aplikace, které momentálně používáte a na Vaše požadavky ohledně I/O disku. RAMCache zkopíruje nejčastěji používaná data z disku na mezipaměť RAM, kde mohou být rychleji zpracována a poté je automaticky přepíše zpět na disk - takto zvýší celkový výkon počítače a to s minimálním rizikem ztráty dat.“

Obrázek

BIOS

Na rychlo s vámi proletím nějaké možnosti UEFI BIOSu. UEFI BIOS je stále stejného stylu jako i u předchozích generací, graficky je ve stylu ROG se dvěma módy EzMode a Advanced mode pro zkušenější.

V režimu EZ mode máme zobrazené základní informace o počítači s možností výběru dočasného zařízení pro boot a pár automatickými možnostmi ladění sestavy.

Obrázek

V základu se advanced mode dělí na:
My Favourites (oblíbené položky) kam se řadí právě ty, které jsou nejčastěji měněny,
Main obsahuje základní informace nastavení času,
Ai Tweaker slouží pro taktování procesoru, pamětí a ladění výkonu,

Obrázek

Advanced umožňuje nastavení různých segmentů desky např. funkce procesoru, možnosti podsvícení, konfigurace SATA zařízení, integrovaného grafického adaptéru či zařízení integrovaných na základní desce (zvuk. Adaptér, síťový adaptér, USB řadiče, ... ).

Obrázek

Monitor, jak již z názvu zřejmé slouží pro monitoring teplot a napětí a taktéž pro řízení ventilátorů,

Obrázek

V záložce BOOT se nachází nastavení možností zavádění systému.

Obrázek

V předposlední záložce tool se nachází například EZ Flash utilita pro flashování biosu, ASUS Profile pro načítání, ukládání či zálohování již přednastavených profilů.

Obrázek

Na závěr zde máme záložku Exit, která slouží na opuštění rozhraní UEFI BIOS s případným uložením nastavení.

Obrázek

BENCHMARKY A DESKA V PRAXI

V této kapitole se budu věnovat benchmarkům a poznatkům k základní desce, které jsem v době jejího používání poznamenal.

Nedávno na trh vyšly procesory AMD Athlon 200GE, 220GE a 240GE, které mají (měly??) výrobcem uzamčený násobič, a tedy zde nebyla možnost jejich přetaktování. Nicméně výrobcům základních desek unikly verze BIOS s AMD AGESA 1.0.0.6, které u některých základních desek umožnili všechny zmíněné Athlony přetaktovat. Tyto procesory již tak naprosto perfektní poměr cena/výkon a s možností přetaktování se jejich využití posouvá mnohem dále. Proto jsem se i rozhodl, základní desku testovat právě s jedním z těchto procesorů, konkrétně s Athlon 240GE.

V prvním kroku jsem sháněl nejnovější verzi BIOS se zmíněnou verzí AGESA 1.0.0.6. Všiml jsem si, že ASUS vydal verzi BIOS, která umožňuje v případě procesorů Athlon 2xx GE odemknout PCIe linky. O co se vlastně jedná? Zde je úryvek ze serveru TechPowerUp, kde se autor zabývá popisem problematiky s PCIe linkami, které procesory Raven Ridge poskytují pro grafické karty.

Obrázek
Obrázek

Zkrátka procesory z rodiny Raven Ridge, tj. všechny procesory architektury Zen s integrovaným grafickým adaptérem Radeon Vega poskytují dedikované grafické kartě pouze 8 PCIe linek. V případech základních desek s čipovými sadami x370 a x470 v tomto případě nefungují druhé PCIe x16 sloty. ASUS s vydáním této aktualizace BIOS umožňuje u procesorů Athlon 2xx GE odemknout zbývajících 8 PCIe linek. Této funkce jsem si prozatím všiml pouze u některých základních desek výrobce ASUS.


PŘETAKTOVÁNÍ A BENCHMARKY

Jak jsem již zmínil, použitá základní deska umožňuje přetaktování použitého procesoru AMD Athlon 240GE. Se základním boxovým chladičem se mi podařilo dosáhnout stabilní frekvence 3900 MHz při přijatelném napětí 1,3875 V a teplotami do 66°C. Dalších 25 MHz navíc si řeklo o napětí přesahující 1,4 V a při velmi vysokých 1,425 V na boxovaným chladiči se mi podařilo dosáhnout nejvyšší frekvence 3975 MHz, bohužel však teploty se základním chladičem mi již neumožňovaly provozovat tuto frekvenci, a i samotná efektivita procesoru rapidně klesla s minimálním přínosem 75 MHz. Nicméně jsem byl s výsledkem spokojený a velmi mne potěšilo, že přetaktování procesorů AMD Athlon je možné i na základních s mainstreamovými čipovými sadami AMD B450. Předpokládám, že i mnohem levnější základní desky se stejnou čipovou sadou umožňují přetaktování těchto procesorů.

Obrázek

Výsledky benchmarků před a po přetaktování procesoru AMD Athlon 240GE.

Obrázek

ZÁVĚR A ZHODNOCENÍ

Jelikož jsem již delší dobu vlastníkem základní desky ASUS ROG STRIX X470-F GAMING, tak mě základní deska ASUS ROG STRIX B450-F GAMING velmi nadchla, a to zejména proto, že nabízí téměř stejnou výbavu jako má výrazně dražší základní deska s vyšší čipovou sadou. Tato deska je zaměřena spíše pro hráče, popřípadě náročnější uživatele, neboť základní desky s čipovou sadou B450 lze pořídit mnohem levněji než tento testovaný kousek. Ovšem příplatek je na desce znát, a to zejména v případě konektivity základní desky, prémiový audio adaptér SupremeFX, gigabitový síťový adaptér Intel, či AURA RGB podsvícení s možností rozšíření. Zajímavostí je například i podpora zapojení dvou grafických karet v režimu CrossFire/SLI, což pro čipovou sadu B450 běžné není. Základní deska osloví i například skupinku lidí zabývající se overclockingem. Napájecí kaskáda je dostatečně dimenzovaná i pro overclocking nejvyššího dostupného procesoru Ryzen 7 2700X, nicméně na taktování pod tekutým dusíkem to nebude. V UEFI BIOS je navíc spousta sekcí věnována ladění výkonu sestavy, které známe i z vyšších edic základních desek.

Těžko se mi hledá, co bych základní desce mohl vytknout, nicméně se jedná spíše o subjektivní hodnocení. Někomu by mohlo chybět více USB portů na čelním panelu, či případně absence DVI-D výstupu pro monitor, který je zde nahrazen výstupem DisplayPort. Někomu může přijít příliš vysoká cena, která se u této desky pohybuje kolem 3400 Kč s DPH, ovšem cena je podmíněná vybaveností základní desky. Nicméně některé konkurenční základní desky ve stejné cenové hladině nabízí i bezdrátové Wi-Fi a Bluetooth připojení.

Obrázek

Děkuji českému zastoupení ASUS za poskytnutí základní desky na recenzi.

Reklama
Uživatelský avatar
Ltb
Administrátor
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 6755
Registrován: únor 03
Bydliště: Praha západ
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Recenze ASUS ROG STRIX B450-F

Příspěvekod Ltb » 26 úno 2019 10:29

Publikováno :bigups: Velké díky za další super recenzi 8)

winycz
nováček
Příspěvky: 36
Registrován: červen 15
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Recenze ASUS ROG STRIX B450-F

Příspěvekod winycz » 10 bře 2019 13:26

Jak jsem již ve článku zmínil, procesory AMD Athlon architektury Zen poskytují dedikované grafické kartě pouze 8 PCIe linek, není to však tím, že pomocí zbylých 8 PCIe linkách komunikuje integrovaný grafický adaptér. Ten totiž spolupracuje s procesorem skrze Infinity Fabric sběrnici, a tedy zbylých 8 PCIe linek je v procesoru pouze uzamčených.

ASUS u vybraných modelů základních desek, včetně ve článku zmíněné umožňuje s novější verzí BIOS odemknout zbylých 8 PCIe linek a díky tomu může komunikovat dedikovaná grafická karta s procesorem přes plnohodnotných 16 PCIe linek.

Jaký to má však vliv na výkon grafické karty? Pro test jsem zvolil procesor AMD Athlon 240GE, který jsem přetaktoval na 3950 MHz při 1.4 V a použil jsem výkonnou grafickou kartu ASUS GTX 1080-A8G ROG Strix, u které může docházet ke snížení výkonu s menším počtem PCIe linek.

Test jsem provedl za pomocí integrovaných benchmarků ve hrách:
Assassins Creed Origins - 3840 × 2160, ultra preset
Ashes of the Singularity - 1920 × 1080, crazy preset
Deus EX Mankind Divided - 3840 × 2160, high preset, MSAA off
FarCry 5 - 3840 × 2160, normal preset
Benchmarky jsem pro zpřesnění výsledků provedl vždy 3x a po té hodnoty průměroval a zaokrouhlil na 0 až 1 desetinné číslo.

Obrázek

Z grafu výše je vidět, že rozdíly mezi uzamčenými a odemčenými PCIe linkami byly ve většině případech měřitelné. Nicméně ani u takto výkonné karty nejsou nijak zásadní, alespoň ne při hraní počítačových her.

Uživatelský avatar
FlanK3r
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2171
Registrován: září 13
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Recenze ASUS ROG STRIX B450-F

Příspěvekod FlanK3r » 13 bře 2019 11:48

Tohle je good, škoda, že si asi toho už moc lidí nyní nevšimne - vliv výkonné grafické karty na PCIe linky.
AMD FX-8350@5GHz stabilní, Asus Crosshair V Formula-Z, 2x 4GB 2400MHz TridentX, AMD Radeon HD6870, SSD Kingston HyperX 256GB, cca 2TB pevné disky, Corsair TX850W. Další HW: AMD x4 955 BE, 965 BE, 970 BE, 975 BE, 980 BE, 1090T BE, 1100T BE, FX-4300, FX-6300, FX-8320, FX-8350, FX-9370 atd

Uživatelský avatar
dom324
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3161
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Recenze ASUS ROG STRIX B450-F

Příspěvekod dom324 » 13 bře 2019 12:42

Osobně jsem ten rozdíl čekal menší, možná i neměřitelný. Tohle mě celkem překvapilo.

Uživatelský avatar
FlanK3r
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2171
Registrován: září 13
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Recenze ASUS ROG STRIX B450-F

Příspěvekod FlanK3r » 13 bře 2019 13:03

já čekal dokonce větší, i když...8x PCIe 3.0 by mohlo být cca jak 16x PCIe 2.0 pro grafikcké karty
AMD FX-8350@5GHz stabilní, Asus Crosshair V Formula-Z, 2x 4GB 2400MHz TridentX, AMD Radeon HD6870, SSD Kingston HyperX 256GB, cca 2TB pevné disky, Corsair TX850W. Další HW: AMD x4 955 BE, 965 BE, 970 BE, 975 BE, 980 BE, 1090T BE, 1100T BE, FX-4300, FX-6300, FX-8320, FX-8350, FX-9370 atd

winycz
nováček
Příspěvky: 36
Registrován: červen 15
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Recenze ASUS ROG STRIX B450-F

Příspěvekod winycz » 28 bře 2019 09:34

Pravděpodobně by těch 16 PCIe linek proti původním 8 mohlo přinést více výkonu u grafické karty, ovšem je to "jen" GTX1080. U verze GTX1080 Ti nebo top modelů RTX by ten přínos byl větší.

Druhým aspektem je pak vliv výkonu procesoru. Vyšší výkon, kterého by grafika mohla dosáhnout s plnými 16 PCIe linkami bude pravděpodobně omezen i ze strany právě nízkého výkonu použitého procesoru.

DavidM12
nováček
Příspěvky: 45
Registrován: březen 19
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Recenze ASUS ROG STRIX B450-F

Příspěvekod DavidM12 » 28 bře 2019 21:22


Uživatelský avatar
FlanK3r
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2171
Registrován: září 13
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Recenze ASUS ROG STRIX B450-F

Příspěvekod FlanK3r » 29 bře 2019 13:47

Celkem zajímavý test. OD x4 PCIe 3.0 je to použitelné s RTX2080 Ti, ale přeci jen propad výkonu tam je. Překvapilo mě, že tam je jistý propad výkonu i na 1440P s x8 vs x16, tam už bych u 3.0 sběrnice nečekal pomalu žádný rozdíl (což je ale jen případ Assasina).
AMD FX-8350@5GHz stabilní, Asus Crosshair V Formula-Z, 2x 4GB 2400MHz TridentX, AMD Radeon HD6870, SSD Kingston HyperX 256GB, cca 2TB pevné disky, Corsair TX850W. Další HW: AMD x4 955 BE, 965 BE, 970 BE, 975 BE, 980 BE, 1090T BE, 1100T BE, FX-4300, FX-6300, FX-8320, FX-8350, FX-9370 atd

Uživatelský avatar
FlanK3r
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2171
Registrován: září 13
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Recenze ASUS ROG STRIX B450-F

Příspěvekod FlanK3r » 17 čer 2019 10:29

Pro zajímavost, tato deska bude podporovat nové Ryzeny 3. generace. Ale...stejně jako jakékoliv další slušnější B450 desky nezvládne OC dvanáctijader a šestnáctijader (protože tyhle procáky v OC si skutečně řeknou o pěkné papání)
AMD FX-8350@5GHz stabilní, Asus Crosshair V Formula-Z, 2x 4GB 2400MHz TridentX, AMD Radeon HD6870, SSD Kingston HyperX 256GB, cca 2TB pevné disky, Corsair TX850W. Další HW: AMD x4 955 BE, 965 BE, 970 BE, 975 BE, 980 BE, 1090T BE, 1100T BE, FX-4300, FX-6300, FX-8320, FX-8350, FX-9370 atd


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 28 hostů