Windows 8.1: jak přejít na nový systém?

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Windows 8.1: jak přejít na nový systém?

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 17 bře 2014 10:54

Windows 8.1: jak přejít na nový systém?

Win8.1 novinky.jpg
Win8.1 novinky.jpg (8.19 KiB) Zobrazeno 5817 x


Pokud vás v předchozích třech dílech miniseriálu o Windows 8.1 tento nový operační systém zaujal, pak vás možná budou zajímat i možnosti, jak na něj legálně přejít.

Nejjednodušší přechod na Windows 8.1 zřejmě představuje nákup nového značkového počítače, který je již z výroby na nový systém připraven. Odpadnout by tak měly jakékoliv starosti s kompatibilitou. Doporučit lze například některý z ultrabooků s procesory Intel Haswell, které již povinně musí mít dotykový displej.

Kdo dává přednost stolnímu počítači, může si vybírat mezi dnes již poměrně pestrou paletou all-in-one počítačů s dotykovým displejem. Oproti klasickým stolním počítačům mají tu výhodu, že jsou podstatně úspornější z hlediska potřebného místa. Navíc v době bezdrátových periférií nemusí být na pracovním stole jediný kabel.

Dotykový displej není zbytečnost, i když se po většinu času chystáte ovládat počítač s Windows 8.1 pomocí klávesnice a myši. Hodí se pro tzv. konzumaci obsahu jako je sledování videa, poslech hudby, prohlížení fotek, přehrávání prezentací či surfování po webu. Z ergonomického hlediska se dotykové ovládání více uplatní u přenosných počítačů, zejména pak těch konvertibilních.

Při výběru nového počítače si dejte velký pozor, jestli má předinstalovaná ještě původní Windows 8, nebo již novější Windows 8.1. Přechod z Windows 8 na Windows 8.1 je sice bezplatný, ale doprovází jej nejrůznější problémy, které se poměrně obtížně odstraňují. Jistější tedy je rovnou koupit nový počítač s předinstalovanými Windows 8.1.

Bezplatný přechod z původních Windows 8 na Windows 8.1
Stávající uživatelé původních Windows 8 mohou zdarma přejít na Windows 8.1. Předmětná aktualizace ovšem není šířena přes Windows Update, nýbrž prostřednictvím Windows Store. Pro přístup k Windows Store budete potřebovat Microsoft Account. Celá aktualizace má více než 2 GB, takže pro její stažení doporučuji dostatečné rychlé a datovým limitem nezatížené připojení.

01.png

Pro úplnost připomínám, že prostřednictvím Windows Store je aktualizace na Windows 8.1 dostupná pro základní Windows 8 a Windows 8 Pro, tedy obě maloobchodně dostupné edice. V případě multilicenční edice Windows 8 Enterprise dodávané např. do větších firem nebo na úřady nelze provést upgrade přes Windows Store.

Před zahájením aktualizace doporučuji vytvořit zálohu resp. bitovou kopii systémového disku. V ideálním případě je aktualizace stažena a nainstalována zhruba za hodinku, přičemž podstatnou část z této doby můžete počítač normálně používat. Jenže aktualizace nebývá vždy bezproblémová, přestože Microsoft již od loňského října slibuje řešení vyskytujících se obtíží.

Zatím se však stále problémy objevují. K těm nejčastějším patří, že aktualizace zdánlivě v pořádku proběhne. Systém se tváří, že potřebuje již jen poslední restart, ovšem při něm se začne obnovovat do původního stavu, kdy posléze napíše, že aktualizaci nelze provést. Jako příčinu uvádí pro uživatele naprosto nesrozumitelný chybový kód.

Podle něj lze ale třeba na webu komunitní podpory Microsoft Answers dohledat řešení. Pokud máte značkový počítač dodaný s Windows 8, který je v záruce, zkontaktujte se žádostí o pomoc technickou podporu výrobce. Připravte se ale na to, že počítač může být nutné předat do autorizovaného servisu, což je ale ještě ten lepší případ.

Někdy totiž aktualizace na Windows 8.1 proběhne na první pohled úspěšně, ale počítač se po ní chová neobvykle. Ovladače zkrátka nejsou odladěné pro Windows 8.1. Nespoléhejte na jejich aktualizaci přes Windows Update. Zkuste se podívat na web výrobce do sekce technické podpory, jestli tam pro váš model počítače nebudou k dispozici ovladače pro Windows 8.1.

Pokud ne, nezbývá než systém obnovit s pomocí bitové kopie do původního stavu. Jenže to je krátkodobé řešení, protože původní Windows 8 bude Microsoft podporovat jen do října 2015, tedy dva roky po uvolnění Windows 8.1. Těžko říci, jestli se do té doby problémy podaří odstranit. Zdá se totiž, že výrobci využívají Windows 8.1 jako prodejní argument při nabídce nových počítačů.

Přechod z Windows XP, Windows Vista a Windows 7
Špatnou zprávou pro uživatele dřívějších verzí systému je, že Microsoft si pro ně nepřichystal žádné cenové zvýhodnění. V případě zájmu o přechod na Windows 8.1 si tak musí koupit retailovou verzi stejně jako uživatelé, kteří doposud žádnou z předešlých verzí systému nepoužívali. Tak se Microsoft nově „odvděčuje“ zákazníkům za věrnost.

Další změnou k horšímu je licenční ujednání. I při zakoupení retailových Windows 8.1 při aktivaci dojde k jejich svázání s hardwarem, takže se stávají stejně nepřenositelná mezi různými počítači jako předinstalovaná Windows 8.1 na novém počítači (OEM). Teoreticky se může stát, že po zásadním upgradu budete muset koupit licenci k systému znovu za plnou cenu.

Retailová Windows 8.1 už nemají tak pěkné „výstavní krabičky“ jako Windows Vista či Windows 7. Plast nahradil papír. Uvnitř jsou ale každopádně dvě instalační DVD s 32bitovou a 64bitovou variantou systému. Dnes se již není třeba obávat problémů s kompatibilitou, takže lze nainstalovat 64bitová Windows 8.1. Už jen kvůli možnosti využívat více než 4 GB RAM.

02.png

Další možností, jak legálně přijít k Windows 8.1, je elektronická distribuce. Nákup probíhá přes internet. Zaplatíte například kartou a následně obdržíte e-mailem licenční klíč. Instalační soubory se stáhnou z internetu. Takto lze Windows 8.1 nainstalovat rychle a snadno, protože nemusíte čekat na jejich doručení na fyzickém nosiči a nepotřebujete optickou mechaniku.

Osobně však doporučuji staromódnější nákup Windows 8.1 s instalačním médiem, které funguje jako záchranné médium. To si sice můžete po instalaci Windows 8.1 vytvořit, ale ze zkušenosti vím, že to uživatelé odkládají tak dlouho, až je pozdě. Pak se instalační médium hodí třeba pro obnovu bitové kopie systémového disku.

Minimální doporučená konfigurace pro Windows 8.1
Než se pustíte do upgradu z Windows XP, Windows Vista či Windows 7, doporučuji překontrolovat parametry vaší konfiguraci. Microsoft pro Windows 8.1 v 64bitové variantě doporučuje přinejmenším následující konfiguraci: procesor s taktem 1 GHz, 2 GB RAM, 20 GB volného místa na disku a grafiku podporující DirectX 9 a WDDM.

Jak vidíte, minimální doporučená konfigurace se nezměnila od dob Windows Vista. Trochu paradoxně z ní ale novější systémy dovedou „vyždímat“ více než tento nepopulární systém. Přesto bych si dovolil doporučit raději nějaký modernější alespoň dvoujádrový procesor s taktem okolo 2 GHz a přinejmenším 4 GB RAM. Obecně platí, čím více, tím lépe.

Pro přístup do Windows Store a využití řady dotykových aplikací je potřeba displej s nativním rozlišením 1024 x 768 pixelů nebo vyšším. Samotné dotykové ovládání optimálně funguje na displejích, které jsou schopny najednou rozpoznat a zpracovat pět a více dotyků. Se staršími displeji podporujícími jeden nebo dva dotyky Windows 8.1 nespolupracují korektně.

Internetové připojení není apriori potřeba. Občas se tvrdí opak kvůli podpoře přihlašování přes internetový Microsoft Account, ale pokud Windows 8.1 při své instalaci nedetekují připojení k internetu, automaticky nabídnou vytvořené klasického lokálního účtu. Ten lze vytvořit i později po instalaci. V této oblasti se o Windows 8 resp. Windows 8.1 šíří hodně nepravd.

Před upgradem není od věci pod stávajícím systémem spustit program Windows Upgrade Assistant, který vedle prověření hardwarové konfigurace zjistí také, jestli jsou používané programy v online databázi vedené jako kompatibilní. Upozorní také na hardware, pro který bude třeba manuálně dohledat ovladač (pokud je k dispozici, pak na webu výrobce).

Levnější Windows 8.1 nebo dražší Windows 8.1 Pro?
Na maloobchodním trhu jsou dostupné dvě edice systému Windows 8.1. Základní edice Windows 8.1 za 2950 Kč a vyšší edice Windows 8.1 Pro za 6825 Kč. Jde o tzv. předpokládané ceny udané Microsoftem. V e-shopech se Windows 8.1 prodávají o něco levněji. Každopádně cenový rozdíl mezi oběma edicemi je značný. Co navíc tedy nabízí vyšší edice Windows 8.1 Pro?

V první řadě umí a podporuje vše, co základní edice. Možná to zní jako samozřejmost, ale vzpomeňte si na éru Windows Vista, kdy automaticky neplatilo, že každá vyšší edice umí vše co edice nižší. Už s Windows 7 se ale Microsoft vrátil k tradici, takže Windows 8.1 Pro ve srovnání se základními Windows 8.1 nic nechybí. Naopak mají některé věci navíc.

03.png

Jde zejména o tzv. korporátní funkce jako je možnost připojení k doméně nebo plná podpora vzdálené plochy, nicméně šifrovací technologii BitLocker a BitLocker To Go mohou využít i náročnější uživatelé mimo korporátní sektor. Dovolím si upozornit, že Windows 8.1 Pro nepodporují funkci Windows To Go. Ta se objevuje až v multilicenční edici Windows 8.1 Enterprise.

Podstatné je také to, že jedině z Windows 8.1 Pro lze za necelých 10 USD pořídit Windows Media Center. Pro základní Windows 8.1 je možné sice také pořídit Windows Media Center, ovšem spolu s upgradem na Windows 8.1 Pro, takže na víceméně symbolickou cenu 10 USD zapomeňte. Takzvaný Pro Pack Upgrade vyjde na cca 4000 Kč (jde de facto o doplatek cenového rozdílu mezi edicemi).

Zdroj použité grafiky: Microsoft
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nový PC build (mainboard) - můžu jen swapnout disk s OS, nebo fakt musím format a čistou instalaci windows a všeho?
    od TomiDomi » 26 čer 2023 16:10 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    2
    859
    od TomiDomi Zobrazit poslední příspěvek
    26 čer 2023 22:44
  • Nový poskytovatel internetu - nový modem
    od HarryS21 » včera, 19:07 » v Sítě - hardware
    3
    201
    od ITCrowd Zobrazit poslední příspěvek
    dnes, 07:34
  • Mesh systém s integrovaným modemem
    od Osea » 18 lis 2023 14:39 » v Sítě - hardware
    7
    1659
    od ITCrowd Zobrazit poslední příspěvek
    20 lis 2023 13:25
  • Rezervační systém pro parkovací místa
    od dvorkatylka » 20 zář 2023 12:25 » v Vše ostatní (sw)
    4
    5048
    od dvorkatylka Zobrazit poslední příspěvek
    02 říj 2023 12:22
  • your system may not stable a nahodný restart
    od maathes » 09 pro 2023 09:57 » v Problémy s hardwarem
    11
    1818
    od maathes Zobrazit poslední příspěvek
    05 led 2024 22:55

Zpět na “Software články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti