Téma týdne 5/13: MasterCard Mobile a platební karty v mobilu

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Téma týdne 5/13: MasterCard Mobile a platební karty v mobilu

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 05 úno 2013 10:36

Téma týdne 5/2013: MasterCard Mobile a platební karty v mobilu

TémaTýdne5-13.jpg
TémaTýdne5-13.jpg (11.02 KiB) Zobrazeno 5379 x


Na českou internetovou scénu dorazila nová platební metoda prostřednictvím mobilní aplikace MasterCard Mobile. Slibuje ještě rychlejší a podstatně bezpečnější platby kartou online. Jaká je skutečnost?

V pondělí 28. ledna 2013 se v nabídce Google Play a Apple AppStore objevila dlouho očekávaná česká verze aplikace MasterCard Mobile pro internetové platby kartou prostřednictvím chytrého mobilu, jejíž přípravy karetní společnost MasterCard ohlásila již v minulém roce. Přes chytrý mobil se systémem Android nebo iPhone tak lze nově platit kartou zatím přibližně ve dvou tisícovkách českých e-shopů.

Aplikaci je možné propojit se všemi platebními kartami (debetními i kreditními), které se u nás běžně používají. Nemusí jít jen o karty MasterCard. Podporovány jsou mj. i karty od konkurenční karetní společnosti Visa. Přestože partnerem aplikace na českém trhu je ČSOB, tak aplikace je dostupná pro klienty všech bank i úvěrových společností (např. Cetelem či HomeCredit, které vedle spotřebitelských úvěrů nabízejí i kreditní karty).

Kouzlo aplikace spočívá v pohodlnosti a bezpečnosti. Platby kartou v českých internetových obchodech jsou poměrně bezpečné, jelikož tuzemští obchodníci využívají platební brány. Na rozdíl od svých zahraničních konkurentů nemají přístup k údajům o kartě, při jejichž úniku hrozí zneužití karty. Aplikace MasterCard Mobile jde ale v bezpečnosti ještě dál.

Klíčové údaje o kartě, tedy její číslo, datum expirace a kontrolní kód, nyní není nutné zadávat ani do platební brány provozované bankou. Pokud je tedy v počítači keylogger nebo jiným typ spywaru, který se zaměřuje právě na sběr takto citlivých dat, tak má smůlu. Platba se potvrzuje mobilním telefonem, kde se zadává šestimístný PIN. Realizace objednávky a platby se tak odděluje do dvou samostatných zařízení.

To je z bezpečnostního hlediska velká výhoda. Nakupovat s kartou tak lze bez obav i na cizích počítačích s nejasnou představou o stavu jejich zabezpečení. Data o kartách navíc nejsou uložena ani v mobilu, nýbrž na serveru poskytovatele služby, který za jejich případný únik nese plnou odpovědnost. Při ztrátě mobilu zneužití karet napojených na aplikaci brání právě šestimístný PIN.

MasterCard Mobile vs. české Mobito
Podobnou úroveň bezpečnosti nabízí i česká služba Mobito, ale tu lze propojit s účtem pouze ve třech partnerských bankách (Česká spořitelna, GE Money Bank, UniCredit Bank) a kartami jedné partnerské banky (Raiffeisenbank). Pro klienty ostatních bank služba funguje jen jako virtuální peněženka, kterou je třeba manuálně dobíjet, takže nepřináší takové pohodlí.

Na druhou stranu vedle mobilů se systémy Android a iOS může Mobito fungovat téměř na jakémkoliv mobilu díky tzv. zprávám na displeji. To je hodně vousatá technologie, takže ji podporují prakticky všechny mobily včetně dnes už téměř muzeálních kousků. Výjimkou je jen platforma Windows Phone, ovšem Mobito slibuje uvedení aplikace pro Windows Phone, pokud se systém výrazněji rozšíří.

Díky partnerství s mobilními operátory je datové spojení nutné pro uskutečnění platby přes Mobito při využívání aplikace pro Android nebo iPhone zdarma. V případě aplikace MasterCard Mobile si náklady na provoz hradí uživatel, nicméně objem přenášených dat je zanedbatelný a při nákupech z domova není problém mobil připojit k domácí síti přes Wi-Fi.

Mobito jako platební metodu v současnosti podporují přibližně dvě stovky internetových obchodníků. MasterCard Mobile desetkrát tolik. Jde převážně o e-shopy, kde je pro platby kartou nasazena platební brána GP PayWay od ČSOB. Tato banka pak umožňuje implementaci i do dalších e-shopů, které její platební bránu nevyužívají. Možná je i integrace do mobilních aplikací, čehož využil například Slevomat.cz, největší český slevový server.

Jak na MasterCard Mobile
Aplikace MasterCard Mobile je k dispozici zdarma. Podporuje libovolný mobil se systémem Android ve verzi 2.3 nebo vyšší a iPhone se systém iOS ve verzi 5.0 nebo pozdější. Při prvním spuštění je nutné ji aktivovat ve třech jednoduchých krocích. V prvním kroku je třeba zadat telefonní číslo, na které bude zaslán aktivační kód. Ten je se následně musí opsat z SMS do aplikace ve druhém kroku. Ve třetím kroku už zbývá jen nastavit si šestimístný PIN.

01.png

Následně je možné přímo z mobilu propojit aplikaci s platební kartou nebo i více kartami. Zadává se samozřejmě číslo karty, datum její expirace, kontrolní kód (CVC2, CVV2), ale také jméno držitele karty. Pro lepší orientaci při propojování aplikace s více kartami lze jednotlivé karty pojmenovat a barevně si je rozlišit.

Samotná platba je pak velmi jednoduchá. V e-shopu si stačí stejně jako dosud zvolit platbou kartou. Pokud e-shop využívá platební bráno GP PayWay od ČSOB, tak si zákazník nově může při jejím otevření vybrat klasickou platbu kartou s vepisováním všech náležitostí anebo přes aplikaci MasterCard Mobile. Při výběru druhé možnosti se zobrazí QR kód pro provedení dané platby.

Stačí jej s pomocí aplikace MasterCard Mobile nasnímat fotoaparátem mobilu a platbu potvrdit tak, že se v aplikaci v mobilu zadá PIN. Hotovo, zaplaceno. Rychle, bezpečně, jednoduše. Teď už jen zbývá, aby se tato platební metoda více rozšířila. Dva tisíce e-shopů je sice dobrý start, ale v drtivé většině českých e-shopů zatím platba kartou není podporována vůbec.

Screenshoty: autor
Úvodní obrázek: MasterCard
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Alternativy k připojení od O2/vodafone/t-mobile, srovnání
    od Micmen » 17 zář 2023 11:22 » v Administrace sítě
    10
    2496
    od mmmartin Zobrazit poslední příspěvek
    17 zář 2023 21:41
  • Výmaz všech dat z mobilu
    od Myerina » 22 čer 2023 10:39 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    10
    2573
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    26 čer 2023 08:24
  • dokumenty MS Ofice na mobilu
    od hanka12 » 08 zář 2023 08:13 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    3
    1790
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    08 zář 2023 11:50
  • Připojení mobilu k pc (internet)
    od rmlcek5 » 17 dub 2023 08:34 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    1
    1363
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    17 dub 2023 08:37
  • HotSpot do PC z mobilu - síťová karta
    od sasshrek » 16 kvě 2023 10:28 » v Sítě - hardware
    2
    757
    od sasshrek Zobrazit poslední příspěvek
    16 kvě 2023 10:51

Zpět na “Ostatní články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti