[LINUX] Úvod a přehled distribucí

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
domitea
Tvůrce článků
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1966
Registrován: červen 09
Bydliště: Královehradecký kraj
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

[LINUX] Úvod a přehled distribucí

Příspěvekod domitea » 02 úno 2012 18:43

Je to můj první článek, takže berte s rezervou :smile: .

Ad linuxáci: Nějaké přímo blbosti by se dalo eventuelně řešit přes SZ :wink:

Pro ostatní: Prosím žádný flame Windows vs Linux vs Mac :evil:

Na začátek trochu historie.....

V roce 1991 byly Windows 3.0 už rok na trhu a pracovalo se na 3.1 vydaných další rok (únor 1992). To byla ovšem jedna strana mince, protože tady byla ještě jedna "větev" a to byl UNIX, kde se jeho vznik datoval do 70. let (tehdy to byl ještě UNICS) - jen pro srovnání, Gates vydal první DOS až v roce 1981. Už tehdy bylo UNIXů mnoho typů (jedna "větev" stále žije pod značkou MAC :wink: ) a to Andrew S. Tanenbauma inspirovalo k napsání operačního systému pro výuku na univerzitě v Amsterodamu, aby žákům objasnil jak funguje operační systém. Použil mikrojádro a odtud vznikl název MINIX (minimalistic UNIX), nicméně ten nevyhovoval jednomu chlapíkovi v Helsinkách, který se jmenoval Linux Torvalds a tak tedy začal psát vlastní systém. 17. září 1991 se dostala jeho verze na veřejné FTP. Tímto počinem se tedy začala psát historie Linuxu, svobodného operačního systému.

Než začnete....

Předně si musíte uvědomit, že Linux je něco úplně jiného. Královstvím Linuxu je příkazová řádka. Pokud ale používáte PC na běžnou práci, tak se s ní většinou nesetkáte. Linux také nabízí obrovskou možnost úpravy k obrazu svému, takže pokud by jste porovnaly dva systémy linuxáků vedle sebe, vypadaly by úplně odlišně (nebo stejně? :smile: ). Pokud chcete příklad takovýchto úprav, tak pokud máte chytrý telefon s Androidem a porovnáte ho s kamarádem, tak to uvidite :smile:

Na začátek

- v této části se doporučuje pracovat spolu s Wikipedií :D

Jak jsem již psal, Linux je úplně jiný než Windows a to i pod kapotou. Windows využívají tzv. hybridní jádro, zatímco Linux jádro monolitické. Znamená to tedy, že jádro Linuxu je jako celek a zbytek se načítá jako moduly. S moduly se setkáte všude, jeden se stará o přihlášení a další třeba o běh Firefoxu :wink: . Díky této architektuře Linux nepotřebuje antivir (pokud běží sám, tzn. není to server, který má "pod" sebou Windowsy). Na Linux sice viry jsou, ale moc škody nenapáchaj protože Linux komunikuje s internetem pokud VY chcete, ne KDYŽ chce sám systém (že Windows Update?). Linuxové distribuce obsahují grafické rozhraní, ovšem ty desktopově zaměřené :wink: . Na výběr máte ze základních čtyř rozhraní: GNOME, KDE, LXDE, XFCE. Rozhraní je samozřejmě trošku více (vůbec v Linuxu je několik věcí na výběr), ale tohle je ta "hlavní vlna".

Připraveni?

Pokud jste rozhodnuti se přidat k Linuxové komunitě tak váš nejlepší přítel bude Strýček Google a fórum vaší distrubuce. Taky nesmím zapomenout na další věc a to je ANGLIČTINA, já osobně ji teda moc neholduju, ale přečíst dokumentaci umím a to stačí (zatím :lol: )

Jdeme na to!

U každé distribuce bude odkaz na stránky, wiki a fórum. Pokusím se také napsat návod od instalace do použitelného stavu o každé distribuci jednotlivě.
Mým velkým pomocníkem je tento obrázek

Distribuce zakládající se na Debianu

Debian - pro pokročilé

Asi nejstabilnější distribuce ze všech. Hojně využívaná na serverech, ani bych se nedivil, kdyby toto fórum jelo na Debianu :smile: Bez příkazové řádky si nešktrtnete :evil:

// Toto fórum jede na Debianu (Ltb potvrdil :wink: )

WWW WIKI Fórum


Ubuntu - Ideální pro začátek

Ubuntu má asi v Čechách (a na Moravě a Slezku :wink: ) největší komunitu. Pokud chcete se naučit pracovat s Linuxem, je pro vás to pravé. Sám jsem na něm začínal :blush: Existují i deriváty lišící se grafickým prostředím - Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu

WWW WIKI Fórum

Linux Mint - Pro další krok

Distribuce založená na Ubuntu. Prý ji používá i Torvalds, co je na tom pravdy, nevím, ale používám ji já :wink: . Dokumentace je v AJ, ale dá se použít i mnoho návodů na Ubuntu. Má také mnoho derivátů.

//EDIT: Mám už Ubuntu 12.04 :wink:

WWW Fórum

Distribuce založené na Red Hat

Red Hat - korporátní

Red Hat jedna z mála placených distribucí, uvádím ji sem jen pro informaci. Pokud chcete vědět více, použijte mocné G

Fedora - Ideální pro začátečníky

Další z distribucí pro začátečníky, využívá mnoho věcí z Red Hatu (o mnoho věcí se dostane do RH). Taky solidní česká základna.

WWW WIKI Fórum

CentOS - Pro síťaře

CentOS využívá výhody licence GNU/GPL, sice můžete program prodávat, ale musíte poskytnout zdrojové kódy. Toho právě využívá CentOS, který používá zdrojáky Red Hatu :lol: . Jedna nejlepších distribucí na server. Příkazová řádka nutností!

WWW WIKI Fórum - vše je v AJ :huh:

Další distribuce pro pokročilé

Gentoo - pro geeky

Zkompilujte si Linux úplně od základu! Pro velice, velice pokročilé uživatele.

Fórum

Arch Linux - pro velmi pokročilé

Distribuce, která je asi nejvariabilnější ze všech. Nainstalujete si základ, který pak rozšiřujete. Nemusíte kompilovat jako Gentoo

Fórum WIKI - směsice ČJ a AJ

Android - Google

Taky je to distribuce Linuxu. Google aspoň ví, co je dobré :wink:

To je vše, distribucí je ale mnohem, ale opravdu mnohem více. Pokusil jsem se tady napsat nějaký ten úvod do problematiky kolem Linuxu :smile:

Další článek snad bude následovat :smile:
Naposledy upravil(a) domitea dne 01 kvě 2012 12:32, celkem upraveno 1 x.
UNIX je systém jednoduchý, jen musíte být geniální, aby jste tu jednoduchost pochopili. Jedině OSS, vše co napíšu je pod GNU/GPL
Linux je mé koření života. Nikdy nevím, co pokazím! Registered user #550849

Dnešní počítače mi nestačí, pracuji na vlastním

Reklama
Uživatelský avatar
El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 14099
Registrován: červen 06
Bydliště: In Hell
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: [LINUX] Úvod a přehled distribucí

Příspěvekod El Diablo » 02 úno 2012 18:59

Ubuntu Satanic Edition
LINUX FOR THE DAMNED
Obrázek
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Software články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host