Softwarová plná polní 2: internetové nástroje

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Softwarová plná polní 2: internetové nástroje

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 03 led 2013 19:31

Softwarová plná polní 2: internetové nástroje

softPlnaPolni.jpg
softPlnaPolni.jpg (31.63 KiB) Zobrazeno 5520 x


Po základní softwarové výbavě pro práci s Internetem je druhý díl seriálu Softwarová plná polní věnován několik specifičtějším programům, které nemusí být pro každého, ale někomu se naopak mohou velmi hodit.

Konkrétně v tomto článku naleznete tipy na universální komunikační program, samostatnou RSS čtečku, spolehlivého FTP klienta, nástroj pro komfortní stahování souborů a v neposlední řadě řešení vzdálené plochy funkční nejen ve všech edicích MS Windows, ale i v alternativních operačních systémech. Vše samozřejmě zcela zdarma.

Miranda IM: ICQ & spol. bez otravné reklamy
Miranda IM se řadí mezi tzv. alternativní univerzální komunikační programy. Podporuje textovou komunikaci v reálném čase prostřednictvím různých vzájemně si konkurujících služeb typu známého ICQ. Z jednoho programu tak lze přistupovat k různým komunikačním sítím jako je právě zmíněné ICQ.

Vedle ICQ, které se největší oblibě těší v Česku, Rusku, Německu a Izraeli, jde třeba o služby Microsoft Messenger (dříve Windows Live Messenger, ještě dříve MSN Messenger) a Yahoo Messenger populární zejména v severoamerickém regionu, Gadu-Gadu oblíbené u našich polských sousedů a tak dále.

01.png

Jelikož Miranda IM podporuje otevřený komunikační protokol XMPP (Jabber), tak podporuje zároveň i služby jako je Facebook Chat nebo Google Talk. Ty jsou otevřeny právě i pro alternativní komunikační klienty, ovšem například u ICQ dochází k nabourávání do uzavření sítě, takže program samotný se omezuje jen na základní funkcionalitu, tedy textovou komunikaci.

Mezi výhody programu lze připočíst minimalistické uživatelské rozhraní, absenci rušivých reklam a bohaté možnosti přizpůsobení. Miranda IM je modulární program, pro který jsou k dispozici stovky plug-inů přidávající nejrůznější nové funkce. Kdo chce, může si tedy se skládáním funkcionality svého komunikačního klienta opravdu vyhrát.

RSS čtečka SharpReader: kouzlo jednoduchosti
Stále více se objevuje názor, že po nástupu sociálních sítí a šíření informací jejich prostřednictvím technologie RSS začíná postrádat smysl. Mnoho uživatelů si to však nemyslí a stále se jim hodí kvalitní RSS čtečka coby samostatný program pro osobní počítač. Právě takovou RSS čtečkou je SharpReader.

SharpReader vyniká jednoduchým a přehledným ovládáním, přestože programu nechybí žádná důležitá funkce jako některým mnohem robustněji se jevícím řešením. Dobře poslouží při odběru článků ze zpravodajských serverů, webových magazínů a nejrůznějších blogů. Podporuje všechny běžně používané verze technologie RSS i konkurenční technologii Atom.

02.png

Kromě volně přístupných RSS kanálů umí pracovat i s RSS kanály, které lze odebírat jedině po zadání uživatelského jména a hesla. SharpReader tedy umožní odběr článků ze zpoplatněných zdrojů, které si svůj RSS kanál chrání a přístupové údaje obdrží jen předplatitelé. V českých podmínkách se ovšem spíše tato funkce hodí například pro přístup k aktualitám z interního firemního webu přes Internet.

SharpReader podporuje třídění RSS kanálů do složek. Pro každý z RSS kanálů je možné nastavit specifický interval, která má uplynout mezi dvěma kontrolami nově dostupných článků anebo příspěvků. Samozřejmě je možné používat pro všechny kanály jeden společný nastavitelný interval. Stažený obsah lze pochopitelně číst přímo ve čtečce, ale také je možné otevřít si jej v původní podobě v libovolném webovém prohlížeči, který je právě nastavit jako výchozí.

Pro snazší orientaci ve staženém obsahu nechybí různé možnosti řazení stažených článků a příspěvků stejně jako je prohledávání jejich obsahu. Při přecházení mezi různými RSS čtečkami se pak hodí podpora importu nebo exportu odebíraných RSS kanálů do nebo z OPML souboru, s nímž umí pracovat každá lepší RSS čtečka (ať už jde o běžný program nebo webovou službu).

FileZilla: samostatný FTP klient
Projekt FileZilla má dvě části: software pro vybudování vlastního FTP serveru a pak software pro přístup k libovolnému FTP serveru. Většinu uživatelů zajímá právě ta druhá část, tedy FTP klient FileZilla. Jedná se o samostatný program určený výhradně pro přenos souborů mezi osobním počítačem a FTP serverem. Přenos dat je samozřejmě možný v obou směrech.

Hodí se zejména pro ty uživatele, kteří běžně nepracují s robustním správcem souborů, který již obvykle má funkcionalitu FTP klienta integrovanou, ale přesto potřebují u a tam přenést nějaké ty soubory. FileZilla je pro tyto případy lepší než Průzkumník z MS Windows, který spojení s FTP serverem podporuje také, ale není to zrovna jeho nejsilnější stránka.

FileZilla se umí spojit prakticky se všemi FTP servery, jelikož kromě základního protokolu FTP podporuje i jeho zabezpečené varianty FTPS a SFTP umožňující zabezpečený přenos dat. Samozřejmostí je podpora jak IPv4, tak IPv6. FileZilla nabízí jednorázové přihlášení bez ukládání přihlašovacích údajů, ale u často používaných FTP serverů lze přístupové údaje uložit.

03.png

FileZilla podporuje několik možností autorizace přístupu na FTP server. Vedle anonymního přístupu na otevřené FTP servery samozřejmě podporuje i přístup na FTP servery vyžadující heslo. Je na uživateli, jestli chce uložit heslo a již ho nikdy při přístupu na tentýž FTP server znovu nezdávat, nebo z bezpečnostních důvodů nastaví program tak, aby heslo vyžadoval vždy, přestože ostatní přístupové údaje jsou uloženy.

Tento FTP klient má velmi jednoduché ovládání. Hlavní okno je jako u vyspělých správců souborů rozděleno do dvou sloupců, kde v jednom lze procházet obsah lokálního pevného disku a ve druhém pak FTP serveru. Přetažením souborů mezi sloupci lze přenášet soubory či složky tím či oním směrem. Podporován je ovšem také přenos souborů jejich prostým přetažením ze systémové plochy nebo okna Průzkumníka.

K užitečným funkcím programu se řadí porovnání obsahu dvou složek a jeho synchronizace, nastavení rychlostního limitu za účelem nepřetěžování internetové přípojky (aby během přenosu dat bylo možné Internet využívat i k jinému účelu), vyhledávání souborů na FTP serverů, možnost importu a exportu uložených přístupových údajů a v neposlední řadě připojení k více FTP serverům najednou v rámci jednoho okna programu díky systému panelů jako ve webovém prohlížeči.

Orbit Downloader: komfortní stahování souborů
Každý moderní webový prohlížeč má vlastního správce stahování. Jenže zpravidla jde o jednoduché a mnohdy až primitivní nástroje. Orbit Downloader je vyspělý správce stahování v podobě samostatného programu, který ovšem umí spolupracovat s různými webovými prohlížeči. Lze jej však používat i nezávisle na prohlížeči přímým vložením odkazu na stahovaný soubor.

Orbit Downloader je možné „nakrmit“ nespočtem odkazů a naplánovat stažení odkazovaných souborů na později anebo zahájit jejich stahování, ovšem ne překotně, ale hezky popořadě s postupným odbavováním. Samozřejmostí je podpora pozastavení stahování souboru a pozdější navázání v tom místě, kde bylo stahování přerušeno.

04.png

Stažené soubory je možné nechat automaticky předat ke kontrole antivirovému programu, aniž by musel běžet rezidentní antivirový štít. Zajímavostí je upozorňování na dostupné aktualizace řady populárních programů, jejichž aktualizace umí Orbit Downloader rovnou stáhnout. Vhod přijde také akcelerace rychlosti. Tvůrci programu hovoří až o pětinásobném zrychlení stahování.

Tak žhavé to zase není, ale díky stahování za použití více vláken současně Orbit Downloader skutečně stahuje o něco rychleji, než to umí běžný správce stahování ve webovém prohlížeči. Na rozdíl od něj také Orbit Downloader zvládá třeba i stahování videí z YouTube. Vhod může přijít i omezovač rychlosti, který brání tomu, aby běžící stahování rušilo při práci s Internetem.

Dlužno ale dodat, že řadu funkcí programu musí konkrétní server, z něhož je stahováno, podporovat. Mnohé populární servery pro stahování filmů, seriálů či hudby podobné programy podporují, jen pokud uživatelé přejdou na prémiový placený účet. Pak mnohdy ale nabízejí vlastního správce souborů, který je na spolupráci přímo s nimi vhodnější, protože podporuje například vyhledávání uložených souborů, respektive filmů, seriálů a tak dále.

TightVNC: vzdálená plocha pro každého
Vzdálená plocha je běžnou funkcí MS Windows umožňující prostřednictvím lokální počítačové sítě anebo prostřednictvím Internetu přistupovat z jednoho počítače na druhý tak, jako kdyby u něj člověk právě seděl. Vzdálená plocha je ovšem v MS Windows plně podporována vždy jen ve vyšších a dražších edicích.

Naštěstí existují nezávislé alternativy a jednou takovou je TightVNC. Tento šikovný program umožňuje vzdálený přístup nejen mezi různými verzemi a edicemi MS Windows, ale i mezi MS Windows a alternativními operačními systémy. A to vše zdarma pro osobní i komerční využití ve velmi jednoduchém hávu. Tedy pro uživatele, kteří už mají alespoň základní ponětí problematice počítačových sítí.

05.png

Program se skládá ze dvou složek: klienta a serveru. Aby bylo možné z počítače A ovládat počítač B, tak na počítači A musí být nainstalován alespoň klient a na počítači B pak alespoň server. Pokud má být možné ovládat také z počítače B i počítač A, pak je nutné klienta i server nainstalovat na oba počítače. Ideálně jako systémovou službu nebo alespoň program spouštěný automaticky po startu.

Screenshoty: autor
Titulní obr.: Bigstock.com
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
PavelK
nováček
Příspěvky: 2
Registrován: říjen 13
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Softwarová plná polní 2: internetové nástroje

Příspěvekod PavelK » 08 říj 2013 15:49

Dle mého názoru velice dobrý článek


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Záhada internetové sítě Příloha(y)
    od Foidza » 03 říj 2023 15:22 » v Internet a internetové prohlížeče
    7
    3741
    od ITCrowd Zobrazit poslední příspěvek
    04 říj 2023 07:57
  • Zablokované internetové stránky na Televizi
    od Luminaox » 09 říj 2023 19:47 » v Internet a internetové prohlížeče
    1
    2180
    od zeus Zobrazit poslední příspěvek
    09 říj 2023 21:12

Zpět na “Software články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti