Téma týdne 16/2013: o Windows 8 je minimální zájem

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Téma týdne 16/2013: o Windows 8 je minimální zájem

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 26 dub 2013 10:23

Téma týdne 16/2013: o Windows 8 je minimální zájem

TemaTydne16.jpg
TemaTydne16.jpg (8.27 KiB) Zobrazeno 5406 x


Operační systém Windows 8 brzy oslaví půl roku na maloobchodním prodeji. Vlna kritiky neopadá, Microsoft nekomentuje výsledky svého nového systému, ale nezávislé statistiky ukazují, že se nemá čím chlubit. Prodejci počítačů doprodávají skladové zásoby Windows 7

Tento týden to bude již šest měsíců, co Microsoft uvedl nový operační systém Windows 8 do maloobchodního prodeje. V týdnu minulém společnost Gigacomputer, jeden z těch významnějších prodejců počítačů na českém trhu, zveřejnila velmi zajímavou statistickou informaci potvrzující skutečnost, že Windows 8 u zákazníků skutečně nebodují.

Zákazníci společnosti Gigacomputer, kteří si kupují samostatný systém, volí mezi Windows 7 a Windows 8. Na tom nic zajímavého, natož překvapivého není. Za pozornost už ovšem stojí preference zákazníků: 94 % jich volí starší Windows 7. Pouze 6 % volí nástupnická Windows 8. Není však tajemstvím, že Microsoftu se vždy nové verze jeho systému dařilo protlačovat díky OEM kanálu.

I zde ovšem mají Windows 8 selhávat. „V případě nových počítačů si zákazníci častěji sáhnou po variantě s Windows 7, kterou vyprodáváme ze skladových zásob,“ uvedl ve zprávě pro média Jiří Špunar, vedoucí obchodního oddělení společnosti Gigacomputer. Podobnou situaci neoficiálně potvrzují i další významní čeští prodejci počítačů. Pokud by přetrvávala, mohlo by to mít dalekosáhlé důsledky.

Jakmile skladové zásoby na všech úrovních (výrobce, distributor, prodejce) budou vyčerpány, může spotřebitelské odmítání Windows 8 vést k oddalování nákupu nových počítačů do uvedení nového a snad povedenějšího systému. To se samozřejmě nebude líbit prodejcům ani výrobcům počítačů, kteří tak jistě vyvinou tlak na Microsoft, aby jim dodal systém, který uživatele opět dovede oslovit a přesvědčit.

Windows 8 jsou jen mírně rozšířenější než OS X 10.8
Aktuální tržní podíl Windows 8 podle březnových dat společnosti Net Applications činí 3,17 %. Konkurenční OS X 10.8 od Applu, jenž byl uveden několik měsíců před Windows 8, dosahuje podílu 2,65 %. To je pro Microsoft opravdu tristní, když uvážíme, že jeho platforma ovládá téměř 92 % trhu operačních systémů pro osobní počítače.

Nejnovější verze z jeho rodiny systémů přitom zatím jen horko těžko překonává nejnovější verzi platformy, která je stále okrajová, byť druhá nejsilnější. Ještě o měsíc dříve rozdíl ve prospěch Windows 8 činil pouhých sedm setin procentního bodu. Windows 8 si tedy postupně ukusují větší porci z tržního koláče, ale o raketovém nástupu hovořit nelze.

01.png
01.png (10.42 KiB) Zobrazeno 6565 x

Můžeme se podívat i na data, která v březnu nashromáždil StatCounter. Přestože se Net Applications a StatCounter velmi často ve svých číslech diametrálně rozcházejí (viz zastoupení webových prohlížečů), na podílu Windows 8 se téměř shodnou. StatCounter uvádí, že jejich tržní podíl za březen tohoto roku byl 3,9 %. V dalších ohledech se už ovšem čísla kvůli jinému zkoumanému vzorku a rozdílné metodologii liší.

Proto jsou Windows 8 mimo elitní pětku. Konkrétně na šestém místě načínají další pětici. StatCounter totiž udává celkový podíl OS X (resp. dříve Mac OS X) nehledě na verzi. Zároveň zohledňuje všechny operační systémy včetně těch mobilních, takže Windows 8 vystrkuje z první pětky iOS. Zrovna v případě Windows 8 to ovšem není míchání jablek s hruškami, když uvážíme, jaké ambice měl Microsoft s tímto systémem na poli tabletů.

02.png
02.png (11.54 KiB) Zobrazeno 6565 x

Microsoft naposledy uvedl, že prodal 60 milionů licencí Windows 8. To bylo ke konci roku 2012. Teď už podezřele dlouho o prodejnosti Windows 8 mlčí. Aktuální čísla nenabídl ani při zveřejnění výsledků svého hospodaření za svůj třetí fiskální kvartál roku 2013. Obecně platí jedno nepsané pravidlo: když se někdo z velkých IT hráčů nechlubí dobrými čísly, má k dispozici pouze čísla, která ke chlubení nejsou.

Přitom Microsoft pro zvýšení prodejnosti dělá hodně. Rozjel největší marketingovou kampaň ve své historii, jejíž cenu reklamní analytici hodnotí až na dvě miliardy dolarů. Několik měsíců nabízel upgrade z libovolné edice tří předchozích generací svých systémů na nejvyšší maloobchodně dostupnou edici Windows 8 za pár stovek korun. Takto vstřícný nikdy dříve nebyl.

Windows 8 jsou skutečně krokem vedle
Že změny ve způsobu ovládání systému, na jehož koncept jsou uživatelé v podání Microsoftu zvyklí bezmála dvě desetiletí, nejsou dobrým nápadem, mnozí říkali již během testování, leč Microsoft neposlouchal. Přitom určitým indikátorem mohlo být už to, že nový systém měl podstatně méně testerů z řad široké veřejnosti než Windows Vista a Windows 7.

Gabe Newell, šéf herní společnosti Valve, již dopředu během vývoje systému prorokoval, že Windows 8 budou katastrofa. Ke kritice se ze zástupců herního průmyslu přidala i konkurenční společnost Blizzard. Valve ani Blizzard přitom momentálně nemají sebemenší zájem špinit Microsoft a jeho operační systém. Naopak. Microsoft Windows je suveréně nejrozšířenější herní platforma, jejíž osud nemůže nechat herní průmysl chladným.

Gabe Newell později svou kritiku rozvedl. Zastává názor, že Microsoft se přespříliš nechal strhnout optimalizací pro dotykové ovládání. Naprosto nesmyslně prý potlačuje koncept ovládání počítače myší a klávesnicí, který se přirozeně rozvíjí po celá desetiletí. Gabe Newell tvrdí, že dotykové ovládání je jen úkrok do strany pro jistá zařízení a jisté situace. Opravdový nástupce myši a klávesnice u osobních počítačů podle šéfa Valve přijde mnohem později.

Microsoft kritiku odmítá s tím, že Modern UI (alias Metro) není jen prostředím pro dotykové ovládání. Zdůrazňuje, že jej lze ovládat i myší a klávesnicí, takže má své místo i na osobních počítačích bez dotykového ovládání. Já k tomu dodám, že na klávesnici je možné psát i palcema na nohách, ale dobrovolně by si to místo prstů na rukou asi nikdo nevybral.

Jakob Nielsen, dnes zřejmě nejuznávanější světový odborník na přístupnost a použitelnost uživatelského rozhraní, nenechal na Modern UI nit suchou. Nejenže prý Modern UI není vůbec dobrým prostředím pro běžné osobní počítače, ale má prý značné rezervy i jako dotykové prostředí pro tablety. Jeho kritika je velmi věcná (viz odkazovaný článek) a zjevně ne účelová.

Microsoft nyní pracuje na aktualizaci, o které se již delší dobu píše jako o Windows Blue. Má vylepšit Modern UI, ovšem nikoliv navrátit dominaci klasického desktopového prostředí tam, kde prostředí zjevně a nepopiratelně navržené prvořadě pro dotykové ovládání dělá více škody než užitku. Uvidíme, jak Microsoft u fáze vylepšování Windows 8 vydrží dlouho.

Připomeňme si, že kritiku a malý zájem o Windows Vista také dlouho řešil různými více či méně úspěšnými pokusy o vylepšení systému. Doufejme, že v budoucnosti se za Windows 8 skrývají „nějaká Windows 9“. Microsoft sice tvrdí, že na ničem takovém momentálně nepracuje, ale tomu se nechce věřit. I kdyby to ale byla pravda, při zachování současných trendů ho trh donutí pracovat na novém systému.

Přitom Windows 8 pod tou kritizovanou slupkou nejsou vůbec špatným systémem. Ba právě naopak. Přináší dlouhý seznam klíčových inovací, vylepšení a změn. Pokud odhlédneme od kritizovanéího uživatelského prostředí, je nutné objektivně konstatovat, že od Windows 7 udělal Microsoft kus poměrně dobré práce. Jenže v reálném provozu pochopitelně od uživatelského rozhraní odhlédnout nejde.

Ano, lze si jej všelijak upravit a odčinit tak hříchy, kterých se Microsoft dopustil vůči uživatelům běžných počítačů. Jenže je to drbání levou rukou za pravým uchem. Dokud toto Microsoft nebude ochotný akceptovat, těžko Windows 8 prorazí i přes své četné klady. Negativní dopady bude cítit celý trh s osobními počítači, protože uživatelé se Windows 7 budou držet zuby nehty jako se mnozí i dnes drží Windows XP z počátku století.
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Windows XP emulátor na Windows 10 Příloha(y)
    od propi » 08 dub 2023 13:56 » v Windows 11, 10, 8...
    6
    2707
    od propi Zobrazit poslední příspěvek
    10 dub 2023 19:47
  • Windows 8.1 CMD
    od Daniel_Jackson » 29 dub 2023 13:33 » v Windows 11, 10, 8...
    4
    1524
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    29 dub 2023 14:38
  • Windows 11 a Bitlocker
    od AnnaLee123 » 05 úno 2024 10:45 » v Windows 11, 10, 8...
    3
    527
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    05 úno 2024 13:24
  • Update Windows 10
    od liborek » 01 dub 2023 17:43 » v Windows 11, 10, 8...
    47
    4913
    od liborek Zobrazit poslední příspěvek
    08 dub 2023 11:33
  • Windows 11 S - reinstall Příloha(y)
    od amirinda » 06 pro 2023 14:31 » v Windows 11, 10, 8...
    20
    1973
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    07 pro 2023 09:59

Zpět na “Ostatní články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti