Doporučená herní sestava PC-Help a její TEST

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
Marfy
Moderátor
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Příspěvky: 11988
Registrován: září 06
Bydliště: Zlínský kraj
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Doporučená herní sestava PC-Help a její TEST

Příspěvekod Marfy » 15 zář 2017 20:14

Rozhodl jsem se sestavit, a pro fórum otestovat novou herní sestavu. V podstatě se jedná o herní sestavu Intel z doporučených herních sestav 2017. K těmhle sestavám nemám sebemenší výhrady,proto i má sestava je skoro stejná.Snažil jsem se srazit rozpočet tak,abych se vlezl do 40 tisíc. Kdo chce dnes hrát nejnovější hry a nechce se omezovat,tak bohužel musí takovou částku vynaložit.Jsou tam drobné změny.Některé méně zásadní komponenty jsou levnější. Rozhodl jsem se pro kombinaci černo červené barvy.Tím pádem se sestava nese v duchu značky MSI Gaming.

z11 plus.jpg


Seznam komponent je ZDE :
https://www.czc.cz/f7v806k11ujgcbdmeuk3j1ajjf/seznam

DSC_2112.JPG


Trochu si rozeberem komponenty :

Case : Zalman Z11 Plus HF1 - Černo červená case s trochu extravagatním designem je dostatečně prostorná.Je osazena pěti ventilátory a cenově je na tom velmi dobře.U ventilátorů se trochu pozastavím.Tři červeně podsvícené (800 ot/min) jsem tam nechal a dva menší (osazené v předu ve vypouklých bočnicích jsem demontoval.Měly tam být asi kvůli chlazení disků,ale pokud je ve předu jeden 120 mm ventilátor,tak jsou tam zbytečné a jen by narušily airflow ve skříni.

Zdroj : Seasonic S12 II 620 W - Léty osvědčená řada osazená kvalitními japonskými součástkami. Vzhledem k tomu,že u takto výkonného PC se většinou použijí všechny kabely mi přijde zbytečné brát zdroj s modulárními kabely.Rovněž výkon 620W je plně dostatečný i s rezervou.

Základní deska : MSI Z270 Gaming Plus - Deska vhodná i pro taktování Káčkových procesorů.Nicméně hlavní důvod koupi zrovna téhle desky byla její červeno-černá kombinace s LED osvětlením.Nijak extrémně taktovat ani nebylo v plánu,takže opět není nuto připlácet za dražší desku.Tahle deska má dostatek konektorů až pro čtyři ventilátory.

Procesor : Core i7 7700K - Původně byl v plánu levnější procesor 7700 bez K. Ovšem chytl jsem akci,kdy byl na alze Core i7 7700K za stejnou cenu jako obyčejný Core i7 7700 ,takže vlastně nebyl důvod nevyužít tohoto bonusu a v sestavě je tudíž tenhle procesor. Je to samozřejmě TOP herní procesor,takže jeho výkon ve hrách je nekompromisní a jeho osm jader a vysoká frekvence jsou zárukou toho,že nebude brzdit ani výkonnou grafickou kartu.

Grafika : MSI GeForce 1080 Gaming 8GB - Tam asi nebylo co řešit. Tiché chlazení a cena,kdy slabší GTX 1070 stála o tisíc korun méně a výkonější GTX 1080 Ti zase o 6000,-Kč více. Prostě nejlepší poměr Cena/Výkon.Do herního PC skvělá volba a navíc opět v černo červené kombinaci s podsvícením.

Paměti : Corsair Vengeance LPX Red 2X8GB - Vzhledem k tomu,že procesory INTEL nějak zásadně netěží z rychlejších pamětí,tak jsem nepřiplácel za rychlejší moduly . Zvolil jsem DDR IV 2400Mhz . Značka Corsair je v oblasti pamětí léty prověřená a červený chladič mi barevně pasoval do designu sestavy.

SSD disk : Kingston HyperX Fury 240GB - Prověřená volba,solidní rychlosti zápisu i čtení a k tomu dobrá cena - to byly hlavní vlastnosti,proč zrovna tenhle disk. Pokud ho na obrázku v case nevidíte,tak je to tím,že je namontovaný ze zadní strany skříně v místě pod základní deskou.

Pevný disk : Seagate BarraCuda 1TB - Základní řada 7200 otáčkových disků.Osazený v mnoha sestavách. Na data víc není potřeba. Tahle komponenta se na výkonu moc nepodílí,takže pokud vám stačí 1TB,tak opět plně dostačuje.

Chladič CPU : Silentium PC Fera3 - dobře udělaný chladič za výbornou cenu. Rozhodně lepší jak základní chladiče a nějaké to přetaktování procesoru taky snese.Pokud nemáte v požadavcích vysoké přetaktování a zároveň ticho,klidně ho kupte.Opravdu stačí.

Na obrázku níže je výpis komponent jak ho vidí program HW info a samotný procesor nám ukazuje CPU-Z:

hw inf.jpg

screen CPU-Z.jpg


Přidám ještě screen u BIOSu ,kde je vidět základní menu a pak menu s procesorem přetaktovaným na 4,9Ghz. Přetaktování je díky otevřenému násobiči snadné. Je to otázka změny jedné položky a to CPU Ratio z hodnoty AUTO na hodnotu 49.

MSI_SnapShot 01.jpg


MSI_SnapShot 02.jpg


U přetaktování se trochu zdržím. Káčkové procesory Kaby Lake Core i7 jsou známy tím,že teplovodivá pasta mezi samotným jádrem procesoru a IHS (kovovým roznašečem tepla) není moc kvalitní a tudíž procesory dosahují vysokých teplot a nebo jejich chvilkových výkyvů. Je to skutečně tak - teploty v intenzívní zátěži byly vcelku vysoké i na základním taktu.Výkyvy zas tak hrozné nebyly ale kolísalo to i o 10°C. Řešením by bylo oddělení IHS a odstranění původní pasty,tzv. Delid procesoru.Je to poměrně riskantí práce a samozřejmě přicházíte o záruku.Proto to nedoporučuji.Teploty do 85°C nejsou zas až tak kritické i když oproti skutečně chladnému Core i5 6400 je vnímám jako vcelku vysoké.
Screen níže pochází ze zátěžového programu OCCT,kde jsem pro lepší přehled teplot měl otevřené okno Sensor od HW info.

screen OCCT +HW.jpg


Ventilátor na chladiči procesoru se během tohoto testu točil na cca.1600 ot/min a to už bylo i slyšet. Prostě ,kdo chce ticho,tak musí vybírat mezi těmi nejlepším vzduchovými chladiči,které ovšem stojí minimálně dvojnásobek ceny Fery 3.Nicméně to se bavíme o intenzivní zátěži všech jader. Při běžném hraní jsou teploty CPU okolo 65°C a ventilátor se točí na přijatelných 1200ot/min.

Test disku jsem udělal jen u SSD v programu AS SSD Benchmark. Jeho výsledky nejsou nijak překvapivé. Stadartní SSD disk.Na systém je rychlý až dost.

Test Kingston 240GB.jpg


Pro celkový výkon sestavy jsem jako první udělal test v 3D marku. Jeho výsledky se dají snadno porovnat na internetu a prověří stabilitu celé sestavy. Tímhle testem začínám vždy po sestavení počítače.Výsledek zde :

3d mark time spy.jpg


Dalším testem byl Ungine Superposition Benchmark. Databázi výsledků tu máme i na tomto fóru v tohle tématu :
viewtopic.php?f=94&t=188182
Konkrétní výsledek tedy naleznete tady :

Superposition_Benchmark_v1.0_4284_1505040455.png


No,ale samozřejmě je to hlavně herní sestava a vás určitě zajímá především výkon ve hrách. Není v mých časových možnostech otestovat všechny nejhranější současné hry,ale pár jsem jich otestoval. K logu z hry jsem použil program MSI Afterburner,který pěkně ukazuje vytížení grafiky,procesoru paměti a teploty. No a somozřejmě FPS.

Začnem legendární on-line hrou Counter Strike G.O.

CSGO.jpg


Tady samozřejmě nemůže být pochyb o výkonu grafiky a procesoru. Výsledných 459 FPS hovoří za vše. Samozřejmě v situaci,kdy je ve hře použit třeba kouřový granát,tak FPS spadne třeba na polovinu,ale přesto je to stále dost na rychlé hraní.

Nejhranější on-line hra současnosti je PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG).Nastavení vše na ULTRA. Zde je screen :

Pubg.jpg


Těch 72FPS se může zdát na on-line hru vcelku málo,ale na ULTRA to jistě nikdo hrát nebude.S nižšími detaily budou FPS násobně větší. Šlo mi spíše o to ukázat,že i na nejvyšším nastavení se procesor relativně fláká a grafika jede na 85%. Jen ještě vyzdvihnu,že grafické paměti je zabráno 5,5GB z 8GB. Takže skutečna tahle hra využije víc než mívají 4GB grafiky střední třídy.

Další velmi populární FPS hrou je série Battlefield. Tentokráte jsem otestoval Battlefield 1 ,který vyšel loni.

BF 1.jpg


Tady jsem byl vcelku překvapen nenáročností hry. Grafika jede na 29% a otáčky chladiče se otáčí na neslyšných 922 ot/min. Vše samozřejmě nastaveno na ULTRA detaily. Tahle hra je pro tuhle sestavu ve FullHD rozlišení naprostá brnkačka. Výsledných 60FPS je naprosto plynulých.

No a nemohu vynechat novinku letošního roku - Sniper Elite 4.

SE 4.jpg


Hra běží na DX12 a ULTRA detaily.Není to samozřejmě nejnáročnější engine,takže 132 FPS jsem tak očekával. Grafika i procesor tudíž mají velkou rezervu.

Více her jsem zatím nezkoušel. Testy ve hrách jako GTA V ,Rise of Tomb Raider,Witcher nebo DOOM jsou u testů GTX 1080 snadno dohledatelné na internetu.Je vidět,že tato herní sestava bude stačit i do budoucna, a ani s očekávanou hrou Far Cry 5 tahle sestava nebude mít jistě problém.
Jakožto herní kombinace mi přijde Core i7 a GTX 1080 velmi dobrá volba. Plánoval jsem sestavu postavit třeba i na AMD Ryzen. Jenže Ryzen R7 1700 stál o 800,-Kč víc než ten Core i7 7700K. Ten má navíc vyšší frekvenci. A šestnáct vláken naráz stejně nepotřebuji zpracovávat. A mimochodem testy v multiskakingu jsem ani nedělal,protože upřímně - kdo dneska hraje denně hru a přitom stříhá na pozadí třeba video.Tam by samozřejmě Ryzen exceloval.
Jinak celkově sestava je vcelku tichá.Osazené červené ventilátory mne vcelku překvapily.Myslel jsem,že je budu měnit,ale není třeba. Jsou zatím tiché. Chlazení na grafice MSI Twin Frozr VI je taky velmi tiché. Bez zátěže se samozřejmě ventilátory netočí. V maximální zátěži už slyšet je,ale musíme mít na paměti,že je to druhá nejvýkonější grafika současnosti.
Pokud můžu mluvit za sebe,tak tuhle sestavu určitě doporučím.
Více testů grafiky MSI GTX 1080 najdete v odkazu na našem fóru ZDE :
viewtopic.php?f=40&t=184958

Na závěr pár fotek case :

DSC_2102.JPG


DSC_2103.JPG


DSC_2126.JPG


DSC_2076c.jpg


DSC_2139.JPG


Dodatečně přidáno po 4 hodinách 7 minutách 58 vteřinách:
Pokud jsou nějaké dotazy a připomínky,tak klidně pište do tématu. Budu rád za jakékoliv reakce.Po úpravách bych článek rád publikoval u Doporučených sestav.
Intel Core i5 9400F + SilentiumPC Spartan Pro,ASUS Dual GTX 1660S 6GB,Kingston A2000 M2,DDR IV 16GB,Fortron Hyper S 600W
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x

Reklama
Uživatelský avatar
BL!zZard
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 347
Registrován: červen 13
Bydliště: Hradec Králové
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Doporučená herní sestava PC-Help a její TEST

Příspěvekod BL!zZard » 17 zář 2017 02:05

Tichá sestava? No nevím, Seasonic S12 II jsou neskutečné hlučné zdroje. 620W je sice trochu lepší, ale taková 520W verze je v zátěži hrozně hlučná. (Mám otestovány oba)
AMD RYZEN 7 7800X3D @ PBO2 + ALF II 240 | ASUS TUF B650-PLUS | GIGABYTE RTX 4080 EAGLE OC 16GB @ 2820/23400MHz | Kingston FURY Beast 32GB @ 6000MHz, CL30 | Kingston KC3000 | Corsair HX1000 | be quiet! PB 500 FX | OLED 240 Hz QHD 27" LG Display
HTC Vive Pro 2
https://www.3dmark.com/3dm/101791536 24983 bodů
https://steamcommunity.com/id/johny66cz/
A6 3.0 BiTDI, 313 koní, 650 Nm, 0-100 za 5,1s

Uživatelský avatar
Marfy
Moderátor
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Příspěvky: 11988
Registrován: září 06
Bydliště: Zlínský kraj
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Doporučená herní sestava PC-Help a její TEST

Příspěvekod Marfy » 17 zář 2017 09:27

Seasonic S12 II mám odzkoušeny ve 430W ,520W i 620W verzi. Do 50% zátěže jsou tiché-po přesáhnutí už jsou opravdu hlučné. Nicméně sestava má během hraní spotřebu cca.300 W ,takže zdroj je ještě pořád v pohodě. Během zátěže už se roztočí i ventilátory na chladiči procesoru a grafice přes 1400 ot/min a to už ten zdroj se tam tak nějak ztratí. Ano,může se stát,že zdroj v extrémním zatížení bude hlučný,to nepopírám,ale ve většině případů běží pod limitem na nižší otáčky.
Řešením je samozřejmě vzít tišší Corsar RM 650 ,ale ten je o 1200,-Kč dražší. To samé platí o chladiči procesoru. Může se vzít Noctua NH-U 14S,který je oproti Fera 3 dražší taktéž o 1200,-Kč.
Psal,jsem to i v testu.Kdo chce ticho-musí si připlatit. Ideálně i za tišší case.Protože Z11 Plus je poměrně hodně perforovaná a neobsahuje tlumící materiály.
Intel Core i5 9400F + SilentiumPC Spartan Pro,ASUS Dual GTX 1660S 6GB,Kingston A2000 M2,DDR IV 16GB,Fortron Hyper S 600W
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x

Uživatelský avatar
dom324
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3161
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Doporučená herní sestava PC-Help a její TEST

Příspěvekod dom324 » 17 zář 2017 09:44

Já bych tu sestavu postavil na R5 1600, výkon by byl nižší jen o jednotky procent, a ušetřené peníze dal do pořádné skříně a zdroje. Výsledný pc by měl nižší spotřebu, byl by mnohem tišší a výkon by byl skoro stejný (s GTX 1080 je R5 1600 ve FullHD pouze o 5% pomalejší než i7 7700k).

Uživatelský avatar
satik
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3509
Registrován: leden 15
Bydliště: Krkonoše
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Doporučená herní sestava PC-Help a její TEST

Příspěvekod satik » 17 zář 2017 11:12

Osobně bych do tyhle desky dal max taktovací i5, na pretaktovanou i7 je ta kaskáda už docela slabá
PC: MSI RTX 4090 Suprim X, AMD Ryzen 9 7950x3D, ASUS Crosshair HERO X6670E, 64GB RAM@6000CL30, Fractal Define Torrent, Seasonic PRIME TX 1600W, SSD Seagate Firecuda 530 M2 2TB +
4TB + 4TB SATA Micron 5200 ECO
Periferie: Samsung Odyssey G9 Neo + 2x AOC AG271QG, Razer Deathadder, Ducky Shine7, Steelseries QcK+, Beyerdynamic MMX300, Valve Index

lolman
Level 1
Level 1
Příspěvky: 70
Registrován: květen 14
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Doporučená herní sestava PC-Help a její TEST

Příspěvekod lolman » 17 zář 2017 12:40

já bych tam namísto intelu hodil nějakej ryzen

vuLva
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5432
Registrován: prosinec 15
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Doporučená herní sestava PC-Help a její TEST

Příspěvekod vuLva » 17 zář 2017 13:03

Pokud se jedná a čistě herní sestavu, tak tam Intel stále vede a není důvod kupovat za každou cenu Ryzen.

Deska je teda hrůza. Přitom stačilo vzít třeba MSI Z170 SLI PLUS s neutrálním designem a byli by jsme jinde. Použité RAM taky moc nechápu. Příplatek 100,- Kč za 3000MHz mi nepřijde moc.
Fractal Design Define R6 TG (6x Noctua A14 ULN) - Intel Core i9-9900K @ 4,9GHz (Noctua D15S) - ASUS Z370 MAXIMUS X APEX - 16GB G.Skill Trident Z DDR4 4000Mhz - MSI GTX 1080 Ti Lightning Z 11GB (ACEX IV + 3x Noctua A9 PWM) - Samsung 960 PRO 512GB + ADATA SX8200 PRO 2TB + Samsung SpinPoint M9T 2TB - Corsair RM650X - 27" LG 27GL850 @ 144Hz + 24" DELL P2419H

Uživatelský avatar
dom324
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3161
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Doporučená herní sestava PC-Help a její TEST

Příspěvekod dom324 » 17 zář 2017 13:06

Mně teda připadá zbytečné připlácet si na i7 7700K, když R5 1600 je s GTX 1080 ve FullHD jen o 5% pomalejší https://youtu.be/t8K2yc11eC4

Uživatelský avatar
iDkcz
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2533
Registrován: červenec 08
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Doporučená herní sestava PC-Help a její TEST

Příspěvekod iDkcz » 17 zář 2017 13:50

Dokud nebudeš mít vlastní podložený výsledky, nemůžeš dávat na první video snad s nejmensší sledovaností, kde Ti věci pasují "do krámu".
Acer Predator G5-793 ( i7 6700HQ, GTX1060 6GB )

lump1
nováček
Příspěvky: 23
Registrován: září 17
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Offline

Re: Doporučená herní sestava PC-Help a její TEST

Příspěvekod lump1 » 17 zář 2017 14:27

Upgradoval som 10 ročný PC soc775 6Giga ram, a teda len výmenou dualcore za 4jadro Q6600@3ghz,pridal ktomu ešte zánovnú R7 370 2G,ktorá nahradila umierajúcu povestnú GT8800...
a v win7 64bit ktorý mám nainštalovaný asi už piaty rok bez reinstalu v dx11 ide solídne drvivá väčšina hier síce za cenu len vysokých detailov ale fpohode sa to dá......potrebujem ale zrýchliť systém a dostať ho na SSD disk a poradit čo to ide nejak dat do adapteru pci x4 slotu ktorý mám volný s nejakou M2 kartou ,aby to malo soft čo si win7 sám skopíruje na tento nový rýchly SSD.....

Sniper Elite 4, 25-35fps 1900x1200 rozlíšenie vysoké
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Uživatelský avatar
Michael850
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 14681
Registrován: srpen 14
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Doporučená herní sestava PC-Help a její TEST

Příspěvekod Michael850 » 17 zář 2017 14:39

Jen 25 FPS :oh:?
Ryzen 7 2700 + Freezer 34/X370 C6H/RM650x/RX 5700 Gaming X 8GB GDDR6/Vengeance LPX 2x8GB 3000MHz/Gammix XPG S11 Pro 512GB/Define S + 4x F14 Silent

lump1
nováček
Příspěvky: 23
Registrován: září 17
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Offline

Re: Doporučená herní sestava PC-Help a její TEST

Příspěvekod lump1 » 17 zář 2017 14:58

Grafika ktorá má realnu hodnotu 50-60€ a q6600 za 8€ z aliexpresu toho moc na najnovšie herné tituly nedá ,ale farcry4 ktorý je na lepšom engine to ide +/- 50-60fps na velmi vysokých detailoch...žaner hry snajper elite4 ale nepotrebuje moc vysoké fps ,hratelne je to fpohode...


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Herní sestava do 30k
    od monision » 25 lis 2023 17:27 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    6
    899
    od Kminek Zobrazit poslední příspěvek
    26 lis 2023 16:14
  • Herní sestava
    od Vondrys » 23 dub 2023 23:23 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    701
    od Erredar Zobrazit poslední příspěvek
    24 dub 2023 17:21
  • Herní sestava do 30 tis. + Monitor 8-10 tis. + OS
    od Vlada47 » 17 bře 2024 20:14 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    6
    700
    od Vlada47 Zobrazit poslední příspěvek
    19 bře 2024 11:41
  • Herní sestava co nejlevněji
    od mamka » 13 úno 2024 09:08 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    6
    808
    od meda2016 Zobrazit poslední příspěvek
    14 úno 2024 08:48
  • Test pamětí Příloha(y)
    od Zakk » 14 čer 2023 20:12 » v Problémy s hardwarem
    6
    2239
    od Zakk Zobrazit poslední příspěvek
    19 čer 2023 21:35

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Google [Bot], Seznam[Bot] a 19 hostů