Představujeme 1/2014: head-set Zalman ZM-HPS10BT

Testy a recenze počítačových periferií a zajímavého PC příslušenství

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Představujeme 1/2014: head-set Zalman ZM-HPS10BT

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 11 led 2014 12:07

Představujeme 1/2014: head-set Zalman ZM-HPS10BT

Předst012014.jpg
Předst012014.jpg (6.47 KiB) Zobrazeno 1627 x


V první letošní recenzi z pravidelného seriálu se blíže podíváme na head-set Zalman ZM-HPS10BT, který se jeví jako zajímavý doplněk k mobilu, tabletu i počítači. Je vhodný pro volání i poslech hudby.

Značka Zalman se do povědomí zákazníků zapsala zejména díky chladičům pro osobní počítače, ale dnes ji nesou i další výrobky včetně příslušenství pro osobní počítače a mobilní zařízení třeba jako sluchátka Zalman ZM-HPS10BT. Jsou vhodná nejen pro mobil či tablet, ale i počítač. K bezdrátovému připojení využívají technologii Bluetooth 2.1 (+ EDR), takže je lze bez problémů připojit k drtivé většině dnešních mobilních a přenositelných zařízení. Maximální dosah je 10 metrů.

Mobil, tablet či počítač kromě samotné kompatibility s technologií Bluetooth 2.1 musí ještě pro využití všech možností sluchátek podporovat profily A2DP 1.2 (pro přenos zvuku – např. hudby), AVRCP 1.0 (pro ovládání přehrávání multimédií) a HSP 1.0 (pro volání a jeho ovládání). Bohužel výrobce nepřibalil ke sluchátkům Bluetooth adaptér pro osobní počítače, v jejichž případě je možné narazit na problémy s podporou všech profilů.

01.png

Přenosné počítače dnes už obvykle Bluetooth podporují včetně všech klíčových profilů, ale stolní počítače často Bluetooth nepodporují vůbec. V případě problémů doporučuji dokoupit Chronos Bluetooth V4.0 USB Dongle, který lze běžně pořídit za méně než 500 Kč. Podporuje snad všechny myslitelné profily, má duální čipovou sadu (Bluetooth 4.0 + Bluetooth 3.0) a miniaturní rozměry, takže jej lze eventuálně nechat připojený k přenosnému počítači bez ztráty mobily.

Sluchátka pro zábavu i komunikaci
Náhlavní sluchátka Zalman ZM-HPS10BT na první pohled zaujmou elegantním minimalistickým designem, který podtrhuje neotřelý čtvercový tvar mušlí. Prodávají se v bílé nebo černé barvě. Naštěstí byl výrobce natolik prozíravý, že i bílé provedení má výstelku mušlí černé barvy (menší náchylnost k ušpinění). Sluchátka dobře padnou i přes netradiční tvar mušlí. Netlačí. Nosí se opravdu dobře, na čemž má svůj podíl i hmotnost 120 gramů. Opravdu tedy nejsou z nejtěžších.

02.png

Tovární zpracování je vynikající až na jednu výjimku. Výstelka mušlí není dostatečně hluboko všitá, takže při nešetrném zacházení má tendenci se vytrhávat. Problém umocňuje skutečnost, že Zalman ke sluchátkům nedodává žádné cestovní pouzdro. Stačil by alespoň obyčejný textilní sáček, který by sluchátka zajisté o moc neprodražil. Ovšem nenechte se vyděsit. Při běžném používání výstelka drží bez problémů. Je však dobré vědět, že není dělaná na neurvalé zacházení.

Sluchátka Zalman ZM-HPS10BT disponují dle specifikace 40mm reproduktory s maximálním vstupním výkonem 5 W, frekvenční odezvou 100 Hz až 20 KHz a SPL 86 dB. Subjektivně si po zvukové stránce ve své cenové kategorii (aktuální cena se pohybuje okolo 850 Kč) vedou nadprůměrně dobře. Pro komunikaci je zvuk vynikající. Při poslechu hudby náročnější posluchači najdou rezervy, ale pro přehrávání hudby na cestách je kvalita jejího reprodukování stále uspokojivá.

03.png

Koženková výstelka mušlí výborně izoluje zvuk v obou směrech. Zároveň není tak tlustá, aby způsobovala nepohodlí při vyšších teplotách. Dost možná víte z vlastní zkušenosti, že některá sluchátka na hlavě působí stejně jako zimní čepice ve vytopené místnosti. Zalman ZM-HPS10BT tímto problémem netrpí. Kvalitní izolace zvuku v obou směrech kromě nerušeného poslechu hudby přináší samozřejmě také soukromí při telefonování.

Mikrofon je zabudován v jedné z mušlí. Přenos hlasu od úst je čistý s dobrým potlačením okolních ruchů. Sluchátka tak nepotřebují obtěžující rameno s mikrofonem před ústy, aniž by bylo nutné dělat nějaké kompromisy na kvalitě zachytávaného hlasu. Zalman ZM-HPS10BT poslouží jako head-set nejen pro klasické volání mobilním telefonem, ale třeba i pro Skype, Hangouts či ICQ v mobilní i desktopové verzi. Obecně nic nebrání použití pro jakoukoliv VoIP službou.

04.png

Na pravé mušli je trojice ovládacích tlačítek, přičemž dvě fungují jako kolébky, takže jde vlastně o pět tlačítek. Při poslechu hudby zmíněné kolébky slouží k regulaci hlasitosti a přeskakování mezi skladbami. Zbylé klasické tlačítko pak funguje pro pozastavení přehrávání nebo spuštění přehrávání hudby v závislosti na tom, jestli zrovna hudba hraje či nikoliv. Stejná tlačítka slouží také k volání, kdy se samozřejmě jejich funkce mění.

Regulace hlasitosti sice zůstává, ale další tlačítka mají funkci přijmutí a ukončení hovoru, odmítnutí hovoru a spuštění hlasového vytáčení. Rovněž nechybí funkce pro bezdrátové párování a přepínání mezi hudebním a komunikačním režimem. Pořád se přitom bavíme o třech tlačítkách (resp. pěti, když budeme počítat dvě kolébky jako čtyři tlačítka). Zvyknout si na funkčnost tlačítek v jednotlivých režimech nějakou dobu trvá, ale to platí pro všechna podobná zařízení.

05.png

Integrovaný Li-Pol akumulátor s kapacitou 550 mAh má dle výrobce poskytovat při plném nabití dostatek energie až na osm hodin volání či poslechu v kuse. Udávaná průměrná výdrž je však šest hodin. Jelikož jsem si sluchátka po krátkodobém testování sám koupil, mohu přispět poznatkem z dlouhodobějšího používání, že deklarovaných průměrných šest hodin je spíše reálným maximem. Škoda, že výrobce nevyužil energeticky úspornější Bluetooth 4.0 s nímž by zřejmě výdrž byla delší.

Ta stávající je však třeba pro cestu do práce a z práce pořád dostatečná. Sluchátka lze dobíjet z PC prostřednictvím USB portu. Kabel pro dobíjení je přibalen, ale díky použití standardizovaného portu microUSB lze použít libovolný kabel s tímto typem konektoru, který zrovna máte po ruce. Jedno plné nabití z PC trvá zhruba 90 minut, což i odpovídá specifikaci. Adaptér pro dobíjení z elektrické sítě bohužel není součástí balení.

06.png

Sečteno a podtrženo: bezdrátová náhlavní sluchátka Zalman ZM-HPS10BT s integrovaným mikrofonem za svou cenu odvedou více než dobré služby. Design působí dojmem podstatně dražších sluchátek. Až na menší odolnost výstelky mušlí je tovární zpracování na jedničku. Vytknout lze snad jedině chybějící příslušenství (cestovní pouzdro či adaptér pro dobíjení ze sítě) a volbu energeticky náročnější technologie Bluetooth 2.1.

Úvodní obrázek a produktové fotografie: Zalman
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama

Zpět na “Recenze a testy (čl.)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti