Představujeme05/2013: router DIR-865L s gigabitovým Wi-Fi

Testy a recenze počítačových periferií a zajímavého PC příslušenství

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Představujeme05/2013: router DIR-865L s gigabitovým Wi-Fi

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 10 kvě 2013 23:48

Představujeme: router DIR-865L s gigabitovým Wi-Fi

Představujeme05.jpg
Představujeme05.jpg (7.19 KiB) Zobrazeno 1415 x


Tentokrát zabrousíme do vod síťového hardwaru, které nabízejí zajímavý úlovek: bezdrátový router D-Link DIR-865L s podporou chystaného standardu IEEE 802.11ac pro bezdrátové sítě Wi-Fi a možností sdílet multimédia z připojeného USB paměťového zařízení přes internet i v místní síti.

Bezdrátový router D-Link DIR-865L (někdy též označovaný jako D-Link Cloud Gigabit Router AC1750) je routerem určeným zejména pro domácnosti. Výrobce zvolil orientaci zařízení na výšku, takže na stole nezabere tolik místa. Podstavec je přitom dostatečně stabilní, aby router nebylo tak snadné omylem povalit třeba při připojování kabelů.

Na čelní straně jsou pouze obvyklé indikační kontrolky. Na té zadní vedle vypínače, tlačítka pro reset a vstupu pro napájecí kabel pak ještě šest různých portů. Je mezi nimi WAN port pro propojení routeru s modemem resp. pro jeho připojení k Internetu. Port podporuje přenosovou rychlost až 1 Gbit/s, takže umí naplno využít i opravdu rychlých přípojek pro ty, kteří mají to štěstí a jsou v dosahu nějaké služby nabízející internetové připojení s rychlostí překračující 100 Mbit/s.

01.png

Dále se na zadní straně routeru nachází jeden port USB 2.0 a kvarteto LAN portů. Tedy v tomto případě GLAN portů, protože každý z nich opět podporuje přenosovou rychlost až 1 Gbit/s. S tímto routerem lze tedy vybudovat opravdu vysokorychlostní síť. A nejen tu metalickou tvořenou kabely, ale i tu bezdrátovou, tedy Wi-Fi síť.

Wi-Fi s rychlostí až 1 Gbit/s?
Z technického hlediska je na routeru D-Link DIR-865L nejzajímavější, že integrovaný access point s šesti interními anténami podporuje návrh chystaného standardu IEEE 802.11ac pro bezdrátové sítě Wi-Fi. Teoretickým rychlostním maximem je oslnivý 1 Gbit/s. Přestože zmíněný standard by měl být oficiálně přijat až příští rok, na trhu se již objevují první zařízení, která jej podporují.

Jde například o nový high-end chytrý mobil Samsung Galaxy S4. Sám jsem si nové rychlé Wi-Fi podle připravovaného standardu vyzkoušel díky externímu bezdrátovému adaptéru D-Link DWA-182 (alias D-Link Wireless AC Dualband USB Adapter). Přenosová rychlost při stahování souborů z NAS serveru s GLAN konektivitou se ovšem k 1 Gbit/s zdaleka neblížila.

V průměru byla zhruba pětinová, nanejvýš se blížila ke čtvrtině slibovaného maxima. Ovšem u bezdrátových technologií je rychlostní maximum vždy jen čirou teorií. Navíc zmíněný adaptér je určen pro rozhraní USB 2.0, pro které je maximem 480 Mbit/s, takže naplno rychlostní předpoklady IEEE 802.11ac nemůže využít ani za naprosto ideálních podmínek.

Jakmile se na trhu objeví dostatek zařízení s nativní podporou chystaného standardu, lze očekávat i vyšší přenosovou rychlost. Určitě nedosáhne na teoretické maximum standardu, ale bude zase o něco rychlejší než dnešní standardy pro lokální Wi-Fi sítě. Router samozřejmě podporuje i existující používané standardy IEEE 802.11b, IEEE 802.11g a IEEE 802.11n.

Právě IEEE 802.11n původně přijatý v roce 2009 je zatím nejrychlejším pro lokální bezdrátových sítě Wi-Fi. D-Link DIR-865L jej podporuje jak v běžném 2,4GHz pásmu, tak v 5GHz pásmu, kde může nabídnout rychlejší a spolehlivější bezdrátovou konektivitu i díky zatím menšímu počtu rušení oproti tradičnímu 2,4GHz pásmu.

Bezpečnost na vysoké úrovni
Pro domácnosti a malé kanceláře router D-Link DIR-865L podporuje všechny relevantní bezpečnostní technologie. Základem je zabezpečení Wi-Fi sítě díky WPA anebo WPA2. Jednoduché připojení nového zařízení do zabezpečení bezdrátové sítě je možné díky tlačítku WPS. Z možností standardu WPS ještě router jako autentifikační prvek podporuje PIN. Kdo se obává možnosti zneužití, může podporu WPS v přehledném webovém administračním rozhraní jednoduše vypnout.

Užitečná je funkce Guest Zone pro vytvoření separátní Wi-Fi sítě pro návštěvy. Vaši přátelé se u vás budou moci se svým zařízením připojit k Internetu, aby si například prošli e-maily, ale nezískají přístup do primární bezdrátové sítě, kde jsou například sdílena vaše soukromá data mezi počítači resp. různými zařízeními.

Nechybí podpora zpřístupnění sítě jen pro předem vybraná zařízení rozeznávaná podle jejich MAC adresy (někdy též nazývané fyzickou nebo hardwarovou adresou). Dále jsou tu poměrně široké možnosti omezování přístupu zařízení k síti, které mohou posloužit jako nástroj rodičovské kontroly spolu se sledováním navštívených adres a zakazováním konkrétních služeb. Samozřejmostí je integrovaný SPI firewall.

Sdílení souborů rovnou z flash disku
Výše zmíněný port USB 2.0 slouží pro připojení flash disku nebo externího pevného disku s podporou tohoto rozhraní. Router následně umožní přístup k obsahu připojeného paměťového média prostřednictvím webového rozhraní. Multimediální obsah lze v rámci místní sítě přehrávat na libovolném zařízením podporujícím technologii DLNA. Při rychlostních možnostech routeru bych ale spíše očekával novější rozhraní USB 3.0.

02.png

Tím disponuje třeba router D-Link DIR-857, který má jako bonus ještě slot pro paměťovou kartu, z níž lze také streamovat multimediální obsah do zařízení podporujících DLNA. V tomto ohledu je tedy D-Link DIR-865L vybaven hůře. Za velký handicap bych to ale nepovažoval, protože pro občasné využití USB 2.0 postačuje. Náročnější uživatelé pak beztak sáhnou po některém ze síťových disků nebo rovnou po NAS serveru.

Mobilní aplikace jako přidaná hodnota
Router D-Link DIR-865L podporuje cloudovou platformu mydlink, takže k obsahu připojeného paměťového média lze bez složité konfigurace přistupovat i přes Internet z mobilních zařízení se systémem Android anebo iOS díky aplikaci SharePort Mobile. Ta podporuje přehrávání hudby a videa, prohlížení fotek a zobrazování dokumentů. Veškerý obsah si lze navíc stáhnout do lokální paměti mobilního zařízení.

Mydlink Lite je další podporovaná mobilní aplikace pro Android a iOS. Slouží ke správě routeru na dálku. Lze sledovat aktuální vytížení internetové přípojky, monitorovat navštívené webové adresy z jednotlivých počítačů, aktivovat nebo zrušit blokování přístupu do sítě (a potažmo internetové konektivity) i spravovat další nastavení sítě. Totéž lze provádět na portálu mydlink i z webového prohlížeče kteréhokoliv počítače připojeného k Internetu.

Musím říci, že router mě celkově velmi zaujal. Nevybrat si o pár týdnů dříve rovněž zmiňovaný D-Link DIR-857, sám bych si jej bez váhání pořídil. Během několikatýdenního testování jsem mu dával hodně zabrat nejrůznějšími zátěžovými testy, ovšem fungoval naprosto spolehlivě. Nenastal žádný samovolný restart, nebyl potřeba ani tvrdý restart po zamrznutí. Integrovaný access point Wi-Fi sítí pokryl uspokojivě celý čtyřpokojový byt.

03.png

Domnívám se, že bezdrátový router D-Link DIR-865L nabízí prakticky vše, co domácnost může od bezdrátového routeru dnes očekávat. Pestrou nabídku funkcí, vysokou rychlost a spolehlivost, různé pokročilé možností zabezpečení a jako třešničku na dortu snadné a rychlé sdílení multimédií v rámci místní sítě i přes internet v uživatelsky přívětivém hávu. Jediné, co mi na seznamu funkcí chybí, je integrovaný print server.

Přes přítomný port USB 2.0 nelze v síti sdílet klasickou tiskárnu bez vlastní síťové konektivity. Ale print server dnes už v routerech zdaleka není samozřejmostí jako ještě před pár lety, protože multifunkční tiskárny s vlastní síťovou konektivitou schopné pracovat nezávisle na PC jsou cenově opravdu dostupné. Nemyslím si však, že by alespoň základní podpora tiskáren ve firmwaru routeru něčemu překážela, nicméně vzhledem k vývoji na trhu její absenci nemohu hodnotit jako nějaký kritický nedostatek.

Produktové fotografie a úvodní obrázek: D-Link
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Je lepší před pomalý router dát switch 1Gbit/s, nebo pořídit dražší router 1Gbit/s?
    od atari » 27 zář 2023 11:15 » v Sítě - hardware
    3
    2286
    od ITCrowd Zobrazit poslední příspěvek
    27 zář 2023 14:06
  • Router
    od Drifty » 02 kvě 2023 20:35 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    4
    1044
    od Drifty Zobrazit poslední příspěvek
    03 kvě 2023 19:45
  • Router 2.4 vs 5
    od ShadowWord:Pain » 30 črc 2023 18:45 » v Vše ostatní (hw)
    4
    1179
    od ShadowWord:Pain Zobrazit poslední příspěvek
    30 črc 2023 19:52
  • Router nefunguje.
    od urbassscz » 07 kvě 2023 21:27 » v Problémy s hardwarem
    5
    978
    od ITCrowd Zobrazit poslední příspěvek
    08 kvě 2023 19:03
  • Jaký router?
    od atari » 30 čer 2023 19:43 » v Sítě - hardware
    4
    1483
    od zeus Zobrazit poslední příspěvek
    02 črc 2023 10:09

Zpět na “Recenze a testy (čl.)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů